2020-11-19 643 views
呢間店係為食妹最常去既甜品店之一,由網店食到佢實體店,因為佢既蛋糕真係好好食👍🏻👍🏻又好特別! 舖頭賣既係🇯🇵日式洋菓子同日式茶飲,岩晒鍾意日式食品既朋友。🍰禪 + 🍵抹茶拿鐵 ($78包一件蛋糕及一杯飲品)🍰禪呢個名同件蛋糕好襯,望住呢舊「石頭」,心情有莫名既治癒感🧘🏻。禪其實我食過幾次,店入面亦有好多款蛋糕想試但未試過。之但係,今日呢件「石頭」不斷係我腦海浮現💭,所以一心只想要佢,別無他選。🍰禪,最吸引之處係佢既外剛內柔,外表是一塊石,吃一口先發現佢既幼滑細膩,心入面頓時平靜了🥰🥰。雲呢拿既甜中帶有微微麵豉既咸,兩者相融得岩岩好,唔會有半點過搶❤️。縱使食完,但好想再黎多件!❤️❤️💭💭🍵抹茶拿鐵,抹茶味夠濃,唔會被奶搶過👍🏻👍🏻。入口會發現好香既芝麻味😳,有別於一般既抹茶拿鐵。對於抹茶控既為食妹黎講,好滿足!😍😍😍雖然位於商場,但人流唔算多,如果想搵個地方一個人坐下飲杯茶食件餅,過一個輕鬆既下午都幾舒服架!🍰🍵

🍰禪 + 🍵抹茶拿鐵 ($78包一件蛋糕及一杯飲品)

• 抹茶拿鐵
2020-11-02 807 views
由網店發展至開設實體門市 而店名取自於大阪市地下鐵谷町線嘅車站<瓜破> 係大阪嘅一個小社區 二字非常特別 象徵幸福嘅追求 食完之後覺得自己無嚟錯地方🥰抹茶尽し $¹²⁸食完呢個甜品set 相信自己對宇治抹茶嘅品味同追求再提升😂整得真係好好食 勁有抹茶嘅味道 超正宗👍完全啱哂我呢啲抹茶控 超級滿足🤩😍呢個宇治抹茶卷蛋上面加咗抹茶水饅頭🍃⚪甘露寒天💠低糖度十勝蜜漬紅豆🔴🥔日本北海道中沢忌廉🍶同埋高知柚子皮🍊而木盤再配上宇治抹茶曲奇🍪加埋一杯熱騰騰嘅極上宇治抹茶拿鐵🍵不過呢杯極上宇治抹茶拿鐵 無想象中咁好飲 每啖飲落去係有抹茶味 但係有好重黑芝麻味 好似蓋過咗本身嘅茶味 感覺上爭咗啲少少咁茶の可頌 $⁶⁸呢個set係有三個燒菓子🥐🥐🥐分別配上三款和風奶醬 抹茶🍵玄米🌾焙茶☕進化為一道和洋合一嘅燒菓子 烤成酥脆嘅可頌 配一杯極上和束焙茶拿鐵☕三款口味一樣咁好食🤤🤤奶醬超特濃又好流心 真係好正❤️而焙茶拿鐵亦都沖得幾唔錯 飲落去好有茶味又濃郁👍

抹茶尽し $¹²⁸

極上宇治抹茶拿鐵/極上和束焙茶拿鐵

茶の可頌 $⁶⁸

2020-10-28
$100 (Tea)
極上宇治抹茶拿鐵/極上和束焙茶拿鐵
2020-10-26 602 views
。抹茶尽し。抹茶控注意⚠️, 係會流心既抹茶卷蛋, 切開有驚喜😍! 抹茶味香醇濃厚, 完全滿足到我呢個抹茶控, 充滿日本風味🇯🇵宇治抹茶卷蛋面層鋪上北海道鮮忌廉、甘露寒天、十勝蜜漬紅豆, 旁邊仲有抹茶曲奇及抹茶粉。卷蛋質感濕潤軟綿, 抹茶味香醇, 茶味濃度、甘甜度適中! 卷蛋裡面係滿滿既抹茶流心醬, 口感幼滑細膩, 令整體既抹茶味更加濃郁, 食得到日本抹茶微甘微澀既茶香韻味!食抹茶蛋糕當然要配上一杯宇治抹茶拿鐵啦🍵~ 用上丸久小山園抹茶粉, 入口除咗有抹茶味及奶香, 仲有黑糖蜜既甜味, 淡淡既黑芝麻味。整體奶味比較重, 偏甜。
。抹茶尽し。

卷蛋質感濕潤軟綿, 抹茶味香醇, 茶味濃度、甘甜度適中!

2020-10-24
2020-10-25 527 views
一 feat 京都 Dari K🍰 $42呢件蛋糕係可可蜜糖、白朱古力焦糖忌廉同比利時黑朱古力及牛奶朱古力嘅配搭🍫根本係朱古力x朱古力 朱古力味極香濃😋白朱古力焦糖忌廉幼滑 亦唔會太甜黑朱古力就一直受偏愛 點都係咁正呢件完全啱曬小編胃口啊🥰花 Hana🍰 $40外表好靚 係一朵粉玫瑰🌹聞落都有淡淡嘅香佢有好幾層 分別係櫻桃酒慕絲、74%朱古力忌廉、雜莓果醬同海綿蛋糕呢個配合食落酸酸甜甜 一啲都唔會漏 口感仲好有層次💛但敗筆係佢個海綿蛋糕中心位濕到溶🥺
一 feat 京都 Dari K🍰 $42

聞落都有淡淡嘅香
呢個配合食落酸酸甜甜 一啲都唔會漏 口感仲好有層次💛
但敗筆係佢個海綿蛋糕中心位濕到溶🥺
2020-10-10 578 views
第一次食呢間嘅蛋糕仔,係同事琴日last day買嘅散水餅~據說係同事訂完之後送貨到公司樓下拎的。每盒蛋糕盒有約6-8件蛋糕仔,每件個托底都有用膠紙痴實個蛋糕盒底,盡量確保每件餅喺外送途中唔會有太大嘅移位或者撞到~幾細心~然後每個蛋糕紙盒都設計咗個邊邊位係可以置有幾包環保冰包,咁啲餅就冇咁快融cream,影響味道啦~好喇~講吓舊餅啦!我食果款係【閶 yami】一見到就係成件好豐富嘅朱古力蛋糕!中間係一堆朱古力醬,周圍係好cremy嘅朱古力,最外面就有啲朱古力碎圍一圍個邊~第一啖食以為會成口全部都係朱古力味!點知有啲酸酸的,食唔出入面加咗啲咩。令到個蛋糕唔會好單一好漏咁。同同事一齊試,估以為係熱情果味?後尾上官網睇答案,原來呢隻酸酸味係日本醡橘~~成件餅食晒一啲都唔漏~👍🏻

好喇~講吓舊餅啦!
2020-10-09
Delivery
  • 閶 yami
2020-09-06 642 views
間鋪喺KCC商場入面,另外仲有outdoor位地方唔大,我去時人流唔多,可以好chill 咁食餅hea 下第一次黎,叫左兩件cake果度既cake口味好特別,呢款係又有柚子,又有玄米茶,個人食唔出玄米茶既味,整體ok 既,唔太甜,但因為第二款太有驚喜,所以呢舊變到有d 普通就係呢件令我地充滿驚喜,外表真係似一磚豆腐加豉油,其實入面係仲有黑芝麻mousse抹茶布朗尼,我先試唔加醬油,質地好滑,唔會過甜,質地好清爽再試下加埋醬油,完全唔同左味,但重點係都好夾,係好味呢間野味道真係唔錯,可以再去試埋佢其他款!
間鋪喺KCC商場入面,另外仲有outdoor位
第一次黎,叫左兩件cake

再試下加埋醬油,完全唔同左味,但重點係都好夾,係好味

呢間野味道真係唔錯,可以再去試埋佢其他款!
2020-08-11 856 views
早排屋企人生日🎂一直想試瓜破既蛋糕😍特登走左去KCC買.因為個樣最靚同口味算大路 所以揀左桃momo🍑 ($298)個cake非常之清新🍀入面有幾層: 山形縣白桃慕絲 x 伯爵紅茶慕絲 x 山形縣白桃 mousse唔會過甜👍🏻一人一件好快食晒🤣.推薦指數: 8.5/10P.S. 門市取早一日訂定會有95折
早排屋企人生日🎂一直想試瓜破既蛋糕😍特登走左去KCC買
推薦指數: 8.5/10
P.S. 門市取早一日訂定會有95折
TakeAway
  • 桃momo
2020-08-08 2207 views
又係介紹葵青區「想到訪」食肆時間,今次是介紹一間甜品店,它由非門巿擴屋至多一間地舖店,一切也非容易之事。開放式的門面,一室和風式的設計,設有兩個用膳區,一是對着店員製作的吧枱,另一是對着電動樓梯的單人枱,座位不多。每次來到,第一時間總會走到到滿蛋糕的凍櫃前欣賞一番,見到就開心。看看menu,每張插圖都好吸引,分別有飲品、蛋糕套餐、卷蛋套餐和可頌套餐。******************第一次(04/06/2020)來到,飽飽地,所以只點了一杯極上和束焙茶拿鐵 ($38),店員仲付送再塊試食曲奇。嘩! 好可愛的貓貓圖案。的確多一份心意,客人當然多一份開心,加分!入口微溫,口感糼滑,奶味唔會太重,茶味做主導,啖啖焙茶的甘香,最特別是帶有少許黑芝麻香,還配上黑糖蜜,好喝!至於那兩塊曲奇,不太香脆,茶味亦不濃,未能吸引我。******************第二次(26/06/2020) 來到就唔係齋飲唔食,今次點了一份可頌套餐($68)。老實說,我並非可頌愛好者,但點解會選擇它呢? 皆因可一次過嚐到三款茶味奶醬,大滿足!一邊等待,一邊觀察店員的製作,好興奮! 先見店員翻焗三件迷你可頌,再用三
看看menu,每張插圖都好吸引,分別有飲品、蛋糕套餐、卷蛋套餐可頌套餐
極上和束焙茶拿鐵
至於那兩塊曲奇,不太香脆,茶味亦不濃,未能吸引我。
可頌套餐
一邊等待,一邊觀察店員的製作,好興奮! 先見店員翻焗三件迷你可頌,再用三種奶醬畫碟,又美又有heart。然後在各件可頌中間塗上不同的奶醬,分別有抹茶味、焙茶味和玄米茶味,再互相疊起,灑些糖霜,很美!
可頌套餐
淑女一點,用刀輕輕一切,發出清脆的聲音,彈出酥皮碎屑,清楚看到內裏酥皮的層次,咬一口,香脆可口,淡淡的牛油香,皆因主角是各款香滑的奶醬。啡泥色的焙茶味最突出,茶味香濃;青綠色的玄米茶味,味道清幽平和;至於翠綠色當然是我最愛的抹茶,茶味濃且回甘,三款奶醬各俱特色,配上鬆脆可口的可頌同吃,味道剛好。我當然不捨得浪費碟上任何奶醬,通通抹光,哈!
極上玄米茶拿鐵
還有所配的飲品,我揀了一杯熱極上玄米茶拿鐵 (原價$38/跟餐$0)。今次的拉花圖案是一塊多瓣的葉子,簡簡單單。奶味和茶味都唔會好濃,味道溫和,入口順滑。仔細看看,為何有些黑色? 原來加入了竹炭沖調,好特別!
******************
來到這店怎可不一嚐它的蛋糕? 第三次(02/08/2020) 目標就是餅櫃裏其中一件蛋糕,本身有蛋糕套餐($78),但疫情關係,還是外賣安心一點,但外賣飲品的溫度和賣相都會受影響,故還是要一件蛋糕算吧!
京 KYO
望着放滿蛋糕的餅櫃,多款都好吸引,揀邊件好呢? 本在店子的網頁看中「麹kouji」,可惜今日售罄,看來挺受歡迎。沒有首選,唯有次選,就是「京 KYO」($42)。它以五層組合而成,面層是抹茶白豆蓉,第二和最底層是抹茶海綿蛋糕,第三層是京都宇治抹茶慕絲,而第四層就是混入白雪麻糬的十勝紅豆慕絲,層次豐富多變,加埋粒紅豆和果仁碎作點綴,賣相精緻。
京 KYO
對於我這位抹茶控來說,雖有茶味,但不濃亦沒有回甘之感,有點失望…….十勝紅豆慕絲雖沒有搶了抹茶風頭,卻被白豆蓉和白雪麻糬的甜味蓋了,可惜!
「麹kouji」
第四次(3/8/2020)是臨離開葵涌區一日,仍掛住「麹kouji」($42),決意再去店子一趟,幸兒遇上。它外表雖平平無奇,但卻很有內涵,哈! 共有三層,而最特別是配上一小支白醬油,鹹甜相交,誰勝誰負?
「麹kouji」
在品嚐之前,唧少許淡黃色的白醬油在面,先有少許鹹鹹地,繼而嚐到清淡的日本豆乳味,再來就是香濃的黑芝麻香,兩種慕絲同樣幼滑,味道平均,各有突出。而最底層就是帶點濕潤的抹茶布朗尼,雖算不上甘苦,但也不失茶味。選用白醬油,其含鹽量低,顏色淺淡,故即使鹹甜相交,也沒有蓋過甜品本身的色香味,反而帶出一份驚喜和特別,真的別看「麹kouji」賣相平凡,反而比層次複雜的「京 KYO」更勝一籌,所以真的別以貌取人,哈!
在疫情嚴峻下,相信大家都處於緊張狀態,嚴陣以待。可能大家正在慨嘆現時的生活,或許內心有不少埋怨,可能會問:生活可否多一點甜? 就先撥開一切負面情緒,讓自己在「疫」境中做一些可做又可令自己開心的小事。而我….也正努力好好照顧自己的心靈,這次就是放肆自己多吃一點甜。
2020-08-02
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
極上和束焙茶拿鐵
2020-07-15 897 views
中午外出工作,因為天氣勁熱,而時間未到既關係唯有同同事去飲杯野傾埋公事~ 咁經開就是但搵左呢間瓜破菓子店行入去都有量體溫,同埋有酒精搓手液,唔錯!整體上店面都乾淨! 另外店員態度都唔錯!咁就叫左coffee tonic同埋氣泡荼Coffee tonic因為我要求左走糖,所以味道偏酸,雖然店員事先都有講明,不過同時反映左店鋪用既咖啡豆唔係好靚,可惜! 但整體黎講杯野都消暑解渴既,不過可能已經飲慣左一眾高質既Cafe,條脷已經寵壞左啦haha!氣泡荼茶味都幾出,同埋因為係有少少梳打水既關係都好解渴,不過如果奄尖地講,氣泡密度唔夠高,反映鋪頭用既梳打水唔係靚貨喔! 不過間野既蛋糕都幾靚,下次有機會再試!整體黎講,店員服務態度好,飲品質素尚可接受,期待改善用料!

咁就叫左coffee tonic同埋氣泡荼

氣泡荼

整體黎講,店員服務態度好,飲品質素尚可接受,期待改善用料!
2020-07-08
$45 (Tea)
2020-07-04 714 views
呢度嘅甜品永遠都係行精緻路線,好睇之餘亦都好食😋。啲款式你喺出邊絕對食唔到,喺KCC商場入邊周圍圍繞着工廈。商場人流唔多都算清靜係傾偈嘅好地方,不過呢度嘅座位得好少
係傾偈嘅好地方,不過呢度嘅座位得好少
2020-05-23 891 views
呢度係朋友介紹佢話試過係度買蛋糕好好食叫我黎試下 所以就黎左門市堂食啦門市得5個位 好似bar台咁坐呢個叫麴睇落係咪好似豆腐咁呢佢好得意 比埋個豉油仔你倒落去一齊食其實一啖食落去佢係分開三層:豆腐 抹茶 芝麻呢三隻味其實係好夾每隻味都好濃厚 又唔會比其他味蓋過而且佢整得好滑好嫩 好似真係食緊豆腐咁所以呢款真心有驚喜 好出色 北海道豆乳野飲叫左呢款佢係用北海道既忌廉 煉奶 黃豆 整成既豆漿味道係重豆味 但偏甜都唔錯架👍👍👍我有感受到呢度對食材既執著,好多野都係用日本材料整而d甜品亦都真係好高質 絕對對得住個價錢
呢度係朋友介紹

野飲叫左呢款
佢係用北海道既忌廉 煉奶 黃豆 整成既豆漿
味道係重豆味 但偏甜
都唔錯架👍👍👍

我有感受到呢度對食材既執著,好多野都係用日本材料整
而d甜品亦都真係好高質 絕對對得住個價錢
2020-05-14 629 views
肺炎疫情下相約朋友交換物資, 約定周六下午人流相對較小的葵興。難得有藉口外出見見友人,最好不過去食下甜品開心一下。其實冇諗過一間全日式甜點會响鶴立雞群嘅工廈區KCC 貿易中心内出現。店中餅櫃擺放著精緻的糕點,不過最後都係 order 咗 menu 封面嘅抹茶蛋糕;抹茶尽し 套餐 加 牛角包 抹茶蛋糕夠鬆夠軟,蛋榚內藏嘅香滑抹茶忌廉提升蛋糕美味程度;蛋榚頂上幾粒點綴嘅綠茶啫喱同樣香濃美味;整份套餐唔太甜,加埋杯抹茶 latte 真係啱啱好。三份牛角包內分别加入 抹茶、焙茶、綠茶忌廉 只嚐了抹荼味道,不過依個甜點要好味一定要由新鮮牛角包,食用時加入各式忌廉。其實疫情期間可以出外走走,有甜點食巳經算錦上添花。最遺憾係甜點店傍邊嘅開揚平台未能享用堂食,可選食嘅糕點即時少一半,無得同陽光玩遊戲。

2020-04-25
$100 (Tea)
2020-05-02 740 views
A little Japanese cake shop in the middle of an industrial Kwai ChungEnvironmentLocated within an open area in Life@KCC, it sits a small number of customers. There is selection of cakes visible from outside and staff on the other side waiting to serve you.ServiceOnly came here for a take away but the staff aren't over friendly. nothing special to comment onFoodThey have a large range of cakes available with unique tastes and designs.I ordered the B. The design was cute but the taste was disappoi

Environment

Food

I ordered the B. The design was cute but the taste was disappointing. Slightly bland and not sweet enough. The strongest taste came from the Yuzu and everything else was quite tame.

I had also ordered the Musubu, which was also disappointing. Sponge was slightly flat and the nuts were stale. Taste was very weak as well.

Overall, very disappointing especially at its high price range.
TakeAway
瓜破菓子店過往係網店,專賣日式甜品,後來累積到有一定顧客量,回應客人需求,終在葵涌設實體店!​呢度店面不大,只設有5個堂食座位,主要做外賣生意為主,最出名係抹茶/焙茶尽しT-set、德島和三盆芭菲及一系列嘅和洋菓子。​今次我就試咗焙茶尽しT-set,一個餐包含一件焙茶卷蛋+一杯焙茶latte~價錢少貴,不過份量for一個人真係超足夠!​焙茶卷蛋比出面食到嘅卷蛋大啲,大概係我2個拳頭加埋咁大,中間係焙茶忌廉,上面舖咗焙茶啫喱、寒天、蜜豆及金箔,用料好豐富!佢哋嘅卷蛋,質地好鬆軟,忌廉好順滑,入口即溶,不過茶味就比較淡,但因為咁,反而唔會搶咗配料嘅味,整體味道較平衡。​至於焙茶latte,其實係隨機,不一定會中龍貓拉花,真係想要龍貓,可問一問店員。對比卷蛋,我更喜歡杯latte,茶味及奶味好濃郁,質感順滑。我好驚出面飲到啲焙茶latte,飲到底,成日飲到茶粉,呢度飲晒都無呢個情況,焙茶跟奶融合得好好,職人手勢幾好,抵讚!​
焙茶尽し HK$128​

2020-04-16
$128 (Tea)
焙茶尽し HK$128​
  • 焙茶尽し
  • 抹茶尽し
B🍵 柚子忌廉 x 南山園玄米慕絲 x 榛子脆脆以柚子味為主,玄米味較淡,起初未見特別,期後榛子脆脆為味蕾作了一個驚喜的sum up,濃郁脆口,豐富咗成件cake嘅口感。花 HANA🌸 櫻桃酒慕絲 x 72%朱古力 x 雜莓醬 x 海綿蛋糕我哋今次就係中咗花HANA。外層Mousse 入口時覺得味道好熟悉,原來係Cherry Wine混入玫瑰花,依個既配搭真係好有feel,為件Cake加上咗淡淡嘅香氣,又唔會喧賓奪主,令到件cake好有character。反之內層既朱古力同mixed berry十分突出,主角之名當之無愧。焙茶拿鐵 🐻拉花係「廚房發板」,每次不同圖案,今次係一個熊仔頭嘅細路仔,好QQ。奶同茶嘅比例啱啱好,焙茶唔苦又唔澀,好易入口。
B🍵
B