2024-01-25 255 views
經過好多次但係都冇諗過入去食,亦都冇留意呢間餐廳。今日行完AEON極度肚餓,所以就入咗去啦。但係估唔到有驚喜‼️,雖然唔係好平,但係野食好味(不過唔知係咪我太肚餓呢🤣)。叫咗個二人👫精選套餐$328,有頭盤,主菜,湯同埋一個飯/麵/菜。🌟 泰式燒雞鍾意食呢個,雞皮燒到脆脆地,加埋泰國香料👍🏻👍🏻👍🏻,仲有蝦片🦐食🌟 菠蘿炒飯好難唔好食,不過純粹個人喜好,我每次食泰國嘢都要食🍍🌟椰汁雞湯呢個又係覺得好飲,好香椰奶味,份量大碗。食曬成個二人餐,最後食到超級飽。#hkfood #hkfoodie #foodphotography #foodblogger

🌟 泰式燒雞

🌟 菠蘿炒飯
好難唔好食,不過純粹個人喜好,我每次食泰國嘢都要食🍍

🌟椰汁雞湯
呢個又係覺得好飲,好香椰奶味,份量大碗。

食曬成個二人餐,最後食到超級飽。

2024-01-24 124 views
菠蘿炒飯 4/5好食👍🏻傳統海鮮冬陰功清湯 2/5👎🏻落左好多魚漿蟹柳招牌馬沙文咖喱牛筋腩鍋 2/5牛腩好鞋口,牛筋好少原個椰青焗海鮮飯 3/5幾細個下,都ok但有食過更加香既
菠蘿炒飯 4/5
好食👍🏻

傳統海鮮冬陰功清湯 2/5
👎🏻落左好多魚漿蟹柳

招牌馬沙文咖喱牛筋腩鍋 2/5
牛腩好鞋口,牛筋好少

原個椰青焗海鮮飯 3/5
幾細個下,都ok但有食過更加香既
TakeAway
2024-01-24 72 views
去到黃埔Shopping順便同媽子食個飯 😄聚一聚 天氣凍易搵方便🤣2人精選套餐A頭盤Appetizers📌炸蝦餅 Thai Prawn Cakes主菜 Main Course📌泰式海南雞(半隻) Hainanese Chicken (Half)湯(二選一)📌泰式椰汁雞湯📌濕炒海鮮河粉飯/麵/菜類Rice/Noodles/Vegetables📌蛋包大蝦炒金邊粉🏷️泰拍耶 (紅磡)📍紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖 #黃埔 #泰國菜

2人精選套餐A
頭盤Appetizers
📌炸蝦餅 Thai Prawn Cakes
主菜 Main Course
📌泰式海南雞(半隻)
Hainanese Chicken (Half)
湯(二選一)
📌泰式椰汁雞湯
📌濕炒海鮮河粉

飯/麵/菜類
Rice/Noodles/Vegetables
📌蛋包大蝦炒金邊粉

🏷️泰拍耶 (紅磡)
📍紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖

#黃埔 #泰國菜
2024-01-24 150 views
今日嚟到黃埔食泰國菜,路過見到門面幾靚。見到入面都有幾多卡位。餐牌好多選擇,唔想左諗又諗之下就揀咗個二人海鮮套餐,有頭盤,主菜,粉麵仲有個湯。另外我哋仲加錢要咗個是日甜品。頭盤-雜錦拼盤(細)拼盤有四款小食。每款兩件,有蝦餅,魚餅,春捲等。全部都係啱啱炸起,新鮮滾熱辣,好脆口。係個魚餅會有少少辣,其他都唔辣。湯-椰汁雞湯,完全唔辣嘅。好重椰子味同埋有嗰啲香料嘅味道,另外我相信可能係有少少青檸,所以有嗰啲泰國嗰啲酸酸哋嘅味道,好開胃。材料方面都好足,有菇有雞。主菜-咖哩麵包軟殼蟹呢個真係好啱打卡。原個麵包入面裝住咖哩上,上面擺住一隻炸好嘅軟殼蟹。食嘅時候可以拆咗個麵包點咖哩食。麵包做到外面脆身嘅,入面咖哩加咗蛋花再有少少配料,蔬菜。呢個汁呢真係好好撈飯,點麵包食都一流!個軟殼蟹唔係平時食嗰啲淨係得炸漿嘅,你直情見到有隻蟹係入面,仲要有蟹膏,真係好好食。飯麵-海鮮濕炒河粉。其實河粉炒得幾夠鑊氣,不過配料就普通野,都係魷魚,蝦仁&蟹柳。最後是日甜品係泰式椰汁糕(加25蚊)有四件,上面嗰層係椰汁,下面呢就係綠色嘅糕點。我平時都好鍾意食呢個甜品。2人餐份量好足,我覺得女仔來食,3個都夠食!另外值
今日嚟到黃埔食泰國菜,路過見到門面幾靚。

見到入面都有幾多卡位。

頭盤-雜錦拼盤(細)

主菜-咖哩麵包軟殼蟹

最後是日甜品係泰式椰汁糕(加25蚊)

2人餐份量好足,我覺得女仔來食,3個都夠食!另外值得一提,服務員姐姐好nice,服務好好。朋友跌左隻筷子。佢一聽到聲,就即刻過來比過一對新既我地。甜品亦會識得問係唔係想後上。100分!
2024-01-20 106 views
今日約左朋友黃埔行街,想食泰菜,近近地地鐵一出Aeon超市對面就有!舖頭睇落好有泰國feel,我地每人叫左個lunch set ,有一個主餐,一份小食同一杯飲品飲品上先一試不得了...個龍眼冰超好味!個侍應聽到我地勁讚佢都話個龍眼冰係佢地煲出嚟,唔係出面啲沖劑!唔怪得咁好味!龍眼又大粒又好肉,食午餐都係加$10咋大家記住試另一杯珍多冰又係正野! 濃濃的椰汁🥥配上啫喱條,仲好飲過係泰國果啲馬沙文咖喱牛筋腩飯非常足料!用洋蔥青椒馬鈴薯🥔加入馬沙文咖喱和牛筋腩,最後在咖喱上加上了椰奶!濃郁惹味!配上了一大碟白飯伴著吃!海鮮冬陰公湯河又係超足料!有魷魚,鮮蝦,雞旦等,最特別是上邊舖了一張雲吞皮,索滿了冬蔭公湯!超讚!看得出店舖非常有誠意開餐廳!食香味俱全炸蝦餅非常厚肉,香脆,充滿蝦味!蒜蓉炒雜菜滿滿一大盤!有西蘭花有椰菜菜心,紅蘿蔔🥕等...用蒜蓉炒到非常可口,亦很鮮甜!大家也要多吃蔬菜喔❤️

馬沙文咖喱牛筋腩飯

海鮮冬陰公湯河

炸蝦餅
非常厚肉,香脆,充滿蝦味!

蒜蓉炒雜菜
  • 龍眼冰
  • 珍多冰
  • 蒜蓉炒雜菜
2024-01-18 91 views
今日約咗街坊食lunch, 就去咗黃埔船「泰拍耶」,喺地庫嗰層,座位幾闊落 都坐得舒服, 午餐都幾多選擇,份量適中, 食物質素真係唔錯,下次要嚟試下晚餐。香葉辣肉碎蛋飯香葉味濃,肉碎炒到好惹味,辣辣地,撈埋蛋汁送飯一流。軟殼蟹青芒果絲沙律軟殼蟹大大件好香脆, 青芒果絲配埋醬料,酸酸地,味道特別。加少少錢就有小食,我哋叫左泰式酸辣鳳爪及泰式炸蝦餅,味道不錯,另外加錢叫了2杯特飲,熱泰式香茅薑茶及馳名椰汁冰, 2杯都推介。

香葉辣肉碎蛋飯
香葉味濃,肉碎炒到好惹味,辣辣地,撈埋蛋汁送飯一流。

軟殼蟹青芒果絲沙律
軟殼蟹大大件好香脆, 青芒果絲配埋醬料,酸酸地,味道特別。

2024-01-17
2024-01-18 48 views
冬陰功明爐盲鰽🥰酸酸辣辣超開胃~明爐魚多數用盲鰽,冬陰功湯底有香茅 南薑 辣椒 檸檬葉 芹菜,我再另外問店員要個青檸再支小小落個湯到,唔算好辣,味道層次豐富! 如果唔太食得辣既可以叫小辣。而且仲見到廚師仲有落左d泰式辣椒醬味道更惹味,椰菜索哂d湯汁,同魚肉一樣咁好食。魚肉亦好鮮嫩,口感厚實,份量都好滿足,2個人SHARE岩岩好,而且d湯飲哂都唔會覺好咸,必點!泰拍耶招牌泰式船河😋食材主要有豬肉 豬潤 豬皮 豬肉丸。湯底唔算好濃郁,但食起黎會覺得好易入口,河粉彈牙爽口,豬肉份量都唔錯,如果豬潤可以再多d就更好喇,因為真係好好味!! 而豬肉丸夠哂彈牙 豬皮香脆可口,浸左湯仲會多番滋味!香葉辣肉碎蛋飯🥰一黎到見到塊微微既燶邊蛋,戳穿個流心蛋黃再撈埋d肉碎同飯一齊食,再擠d青檸汁落肉碎,酸酸辣辣好開胃。而且份量都唔小。泰式香茅薑茶🥰一黎到真係睇到同聞到一條條既香茅同薑片,飲落唔係人造既味道,味道好天然,口感清新微笨微辣,香氣十足,必點!鹹檸檬可樂😋咸甜微酸加埋可樂既氣泡,正。

鹹檸檬可樂😋咸甜微酸加埋可樂既氣泡,正。
2024-01-12 90 views
終於吃上了這家朋友話好食嘅泰國菜!泰式正宗黃咖喱,🍛咖喱雞就算是空口吃也好好吃啊,更可以配上金黃色的麵包條,把長方形的麵包蘸著咖喱吃!份量好足哇🍞麵包很鬆軟,咖喱包裏著軟糯的士豆和嫩滑的雞肉。裡面還是大塊多汁的雞扒,🐤一口一口根本停不下來~這家大多數菜系都是正宗泰國菜系,🌶冬陰功酸辣惹味。🦐泰拍耶大蝦柚子沙律,蝦仁大顆清爽。招牌泰式船河,湯底香濃,粉彈牙爽口。珍多冰,🥥椰汁香冰涼解渴。
終於吃上了這家朋友話好食嘅泰國菜!

珍多冰,🥥椰汁香冰涼解渴。
2024-01-12 62 views
今日嚟開aeon買嘢順便喺哩度食埋晚餐泰柏耶之前食過都ok今日叫咗半打串燒我地最鍾意豬,比起牛同雞都大串啲肉質好嫩,配個沙嗲汁好食!主食嗌咗招牌醉貓炒河同菠蘿炒飯炒河份量唔細 兩個人食啱啱好微辣炒埋啲蔬菜同肉碎好開胃!推介!菠蘿炒飯,份量都好大飯粒粒金黃,正常發揮!我哋食完個炒河再食,呢個真係飽到不得了!本身想嗌生菜包,但見到佢有燒豬頸肉包就想試試佢😋果然無失望呀豬頸肉份量多 亦烤得微脆肉嫩!聽啲員工同隔籬枱講所有廚師都係泰國人落辣會重手啲我聽完只係覺得唔怪得啲嘢食咁好食!下次想試吓佢個炒金邊粉同埋海南雞飯!PS兩個樓面員工都好有禮貌見啲客都會主動同佢地傾兩句
今日嚟開aeon買嘢
順便喺哩度食埋晚餐
泰柏耶之前食過都ok

今日叫咗半打串燒
串燒半打

我地最鍾意豬,比起牛同雞都大串啲
肉質好嫩,配個沙嗲汁好食!

主食嗌咗招牌醉貓炒河同菠蘿炒飯
炒河份量唔細 兩個人食啱啱好

微辣炒埋啲蔬菜同肉碎好開胃!
推介!

菠蘿炒飯,份量都好大

飯粒粒金黃,正常發揮!
我哋食完個炒河再食,呢個真係飽到不得了!

本身想嗌生菜包,但見到佢有燒豬頸肉包

就想試試佢😋
果然無失望呀
豬頸肉份量多 亦烤得微脆肉嫩!

聽啲員工同隔籬枱講
所有廚師都係泰國人
落辣會重手啲

我聽完只係覺得唔怪得啲嘢食咁好食!
下次想試吓佢個炒金邊粉同埋海南雞飯!
PS兩個樓面員工都好有禮貌
見啲客都會主動同佢地傾兩句

2024-01-11
Dinner
串燒半打
訂了8點的枱,8:06已經開始吹你落單,話佢哋9:30 last order 10:00必定閂門遇見個人餐廳的人見到個客人未到未坐低就吹過客人落單,在你不斷催促還在站在你旁邊等你落單的情況下我唯有選你們最多的套餐,你們的套餐只有四人餐,隨便點煮一個落住先,你們即時馬上告訴我們你們餐廳有最低消費必須再加散叫,但我們已經在家了幾個餸,你還要我們在加,因為你話我哋多細路仔,你都識講多細路仔啦,邊度食到咁多嘢啊咁我哋跟足你意思照加,但剛過9點你過嚟收晒我未食完嘅嘢,我一定無下次😵‍💫難怪大家都北上食飯
2023-11-26
Dinner
🥢🥣🇹🇭黃埔惹味泰菜午餐▫️午市免加一☑️泰拍耶海鮮冬陰公湯河 -$78上面有一大塊炸左嘅雲吞皮,就咁食或者燉湯食都得。冬陰功湯都幾好飲,酸辣適中,有香茅、芫荽,配料都好豐富,有蟹柳,秀珍菇、草菇,2件魷魚、半隻雞蛋、2隻大蝦。☑️醉貓炒河 -$80河粉超大碟,2人份量甘😂,炒得好有鑊氣,有大量肉碎混合左係入面,每啖都有,配料仲有好多蔬菜,如青椒絲、紅椒絲、洋蔥絲、生菜、紅蘿蔔片及蕃茄仔。調味好惹味,越食越辣,唯較油膩。🔘泰式奶茶(熱)- 跟餐免費吾好飲,奶味茶味都吾濃,亦冇咩泰式風味。🆗蝶豆花椰汁冰 - 跟餐+ $10藍白色幾靚,蝶豆花本身冇味,所以都係椰汁嘅味道,但係唔係幾夠濃。
🥢🥣🇹🇭
黃埔惹味泰菜午餐

▫️午市免加一

☑️泰拍耶海鮮冬陰公湯河 -$78
泰拍耶海鮮冬陰公湯河

☑️醉貓炒河 -$80

🔘泰式奶茶(熱)- 跟餐免費
吾好飲,奶味茶味都吾濃,亦冇咩泰式風味。

🆗蝶豆花椰汁冰 - 跟餐+ $10

2023-11-12
$80 (Lunch)
泰拍耶海鮮冬陰公湯河
2023-09-03 493 views
今日去試下呢間舖頭,我一個人進店服務員招呼我去坐一張8人大台中的2人座(請留意:店鋪已經用隔板分開4人座,2人座×2桌,)我座落點好餐,上餐。食到一半,有一個5人家庭入黎,可能服務員覺得唔夠位置,行過黎同我講:小姐,可以同你調個位嗎?我幫你羅個餐去過邊,然後我問距:點解啊?跟住服務員同我講:因為有5人家庭,距地唔夠位座。然後我講:我食緊野了窩?無拉拉叫我轉位?好怪窩!跟住服務員話:你唔想轉都得葛?!呢間舖頭的服務員真係好有問題,我已經食緊野叫我轉台?仲要係因為有客人唔夠位座,咁其實呢個唔係我問題!距應該就當時情況安排5人家庭,唔係叫我起身轉位咯!咁講⋯⋯萬一一陣又有個10人家庭黎,係米叫5人家庭食緊野起身轉位?!無論野食好唔好食,首先服務已經好有問題,仲要收加1服務費,咁的服務窩!差評!
2023-04-25 1137 views
我最喜歡的菜式就是酥炸皮蛋。這道菜的味道特別香脆可口,吃起來口感酥脆,一咬就爆出一股濃郁的蛋香味,令人難以忘懷。這道菜的做法十分簡單,只需要用蒸蛋的方法先將蛋煮熟,然後再用麵粉沾上一層薄薄的麵糊,最後再放入油鍋中炸至金黃色即可。這種做法可以保持蛋的原味和鮮味,而且不會讓蛋太油膩。另外一道菜式是珍多冰,這是一種非常受歡迎的甜品。這道甜品以紫米為主要材料,加上芒果、珍珠、糖水等多種配料,最後再加上一勺香滑的淡奶油,整個甜品看起來非常誘人。一口咬下去,珍珠的彈性和紫米的香甜味道都融合在一起,讓人感到非常舒適。而淡奶油的滑順口感,更是讓整個甜品的層次感更加豐富。最後一道甜品是蝶豆花椰汁冰,這是一道非常清新的甜品,適合夏天食用。這道甜品是用椰汁、蝶豆花和冰糖等材料製成的,再加上一些水果和果醬裝飾,整個甜品看起來非常漂亮。一口咬下去,椰汁的清甜和蝶豆花的芳香味道交織在一起,讓人感到非常清新和舒適。

2023-04-20
Lunch
  • 酥炸皮蛋
  • 珍多冰
  • 蝶豆花椰汁冰
2023-04-20 814 views
夜晚諗住近近地去食個飯就返去休息,去到依間餐廳諗今晚食泰國菜都唔錯ar,佢話就關門,仲有一個鐘,咁我地食野好快都ok既,點知叫菜叫左6個餸都話無貨🙄咁唯有問佢其實有咩係好得食😂結果就叫左d佢地梗有既蛋包大蝦炒金邊粉同原個椰青焗海鮮飯!下次食飯都係要問清楚佢餐廳食材係咪足夠先入去😂原隻椰青焗海鮮飯,我好仲意椰漿,雖然d椰漿係面好似好多,但其實唔係好夠,下面飯有d乾啊!蛋包大蝦炒金邊粉d蝦都爽口彈牙,金邊粉味道都有鑊氣!

蛋包大蝦炒金邊粉d蝦都爽口彈牙,金邊粉味道都有鑊氣!
2023-03-04 841 views
星期三嘅Aeon 真係唔講得少,水洩不通,多人到不得了,撞唔到MC咁都要搵啲嘢食下。去咗依間泰拍耶,環境就暗咗少少,但有唔少卡位,私隱度十足。而且Lunch Menu都有唔少選擇,湯麵、炒飯、炒麵等。第一次聽醉貓炒河,見有兩隻辣椒仔,即管試一試啦。炒河份量十足,細食嘅朋友仔可以叫一份share食。炒河加埋切碎咗嘅指天椒一齊炒,少少辣多多趣~再加埋啲蔬菜,食咗一半已經飽到上心口。再加埋杯泰式奶茶,雖然冇加練奶沖,但茶底香濃醇滑,飲完即刻醒神晒。