2022-08-18 226 views
見到呢度咁多好評咪去試吓,餐廳地板濕滑,好似去咗街市熟食中心感覺。服務員阿姐粗聲粗氣,禮貌欠奉。見咁多人介紹招牌「火五火車頭牛肉粉」咪試試,上菜時候隻匙羹炳黐立立,看上去成碗粉料係有齊咁多樣材料,一飲湯,大鑊,湯頭味精感覺很重,絕冇越南粉該有的鮮甜感覺,生牛肉缺乏鮮味,熟牛肉完全唔得,牛丸一般,只有扎肉稍為正常,整體完全唔值$68,食完感到相當口喝,性價比甚低,唔試絕唔係損失。同差唔多價錢,同區「越南珍味」或尖沙咀「河內」完全冇得比。
2022-08-14 117 views
佐敦高性價比越南餐廳 今年我食過最抵既餐廳 沒有之一 係eatigo見到有半價(可睇圖)今日呢間除左越南粉 仲有拉麵 湯粉 最平都係$23(太子店餐牌更平)今日1730黎到 竟然全店一個客人都冇 有d驚訝 點都要幫佢地出post推一推.因為半價太平 唯有直接點最貴果款 咩配料我都要⭐️火五火車頭牛肉湯粉$68有生牛肉 熟牛肉 和牛牛丸 扎肉👍🏻份量好足 有1.5人份量👍🏻河粉口感小小煙韌 最重要係完全唔碎👌🏻湯底ok啦 呢個價錢唔會同 極高級果d比👍🏻牛丸高質 彈牙到爆 咬開有汁 有牛根粒.⭐️火五特色鳳爪$22👍🏻有4隻雞腳 爽 冇骨 酸酸辣辣開胃👍🏻半價完只係$11 平到有d想食鳳爪放題.本來想點⭐️花雕高粱醉雞卷 點知賣哂點後點左⭐️花雕高粱醉雞翼$32 5隻👌🏻凍凍地 雞肉唔算滑 雞皮唔算彈👌🏻酒香ok 甜度一般 個人鐘意偏甜既醉雞汁多d簡單講 同自己買枝汁整 差唔多😊重點係$16 5隻wo 我就食得好開心啦.⭐️B仔雞翼尖$32我就冇山長水遠入元朗試過原版成碟極重蒜蓉汁 外帶明顯生辣椒香味雞翼尖冇數幾隻 但食極都有(大概15隻?up).⭐️凍越南三色冰$19半價完$9.5 🤦🏻‍♀️買杯
因為半價太平 唯有直接點最貴果款 咩配料我都要
😊重點係$16 5隻wo 我就食得好開心啦
⭐️B仔雞翼尖$32
我就冇山長水遠入元朗試過原版
成碟極重蒜蓉汁 外帶明顯生辣椒香味
雞翼尖冇數幾隻 但食極都有(大概15隻?up)
⭐️凍越南三色冰$19
半價完$9.5 🤦🏻‍♀️買杯椰汁都要啦
仲要冰量足夠 夏天飲爽 底下大量三色條條
整體平到爆 唔忍手 點爆成張台 都係$100
極抵食 個人食得極之開心 見佢唔多人 希望多d人支持啦
題外話🤣個人平時鐘意咩都試 平貴都會出 希望今次唔會比人話打手啦 如果係嘴刁嘅食家就唔啱你啦 拿 係我個人紀錄only
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_佐敦
#火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)
地址:佐敦白加士街55號其昌樓地舖
抵食:5/5
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #佐敦美食 #粉麵 #越南粉 #拉麵 #椰汁 #雞翼尖
2022-08-10 112 views
加班後,晚上8、9時入去,點咗黃油黑毛豬扒飯一碗,因為無套餐,所以另單點一罐無糖可樂,盛惠$68。豬扒3、4小小小塊,好快就食完,最後一半飯唯有乾哽油飯,感覺在吃愛心飯,即係做乞兒的感覺 🥹 。味道尚可,但食無餸飯,勉強將胃填滿,感覺有點悲涼 😓。另外,罐可樂是不夠凍的,勉強叫做凍凍地。很少寫食評,今次真的不吐不快,希望佢哋會改善下,今時今日做食肆毛利仲好可觀,使唔使咁樣慳成本?係慳到啲,但反而趕客,何苦呢?

2022-08-08 90 views
先嚟入坐,企左係門口成分鐘冇人理見到我就指一指叫我坐底入坐後又唔掃針卡全程d 姐姐仔係間鋪大聲傾計,仲夾雜粗口佢地唔講野成間鋪不知幾靜落單語氣又唔好。。。我本身想問下有冇青檸,但都唔想開聲問同佢地講野了野食方面。。。。可以吧Order 左生牛肉檬,凍越南咖啡湯底一般,咖啡話香滑,但其實一d 都唔滑仲要間鋪係冇熱咖啡叫。。。迫住飲凍野不愉快的噪音體驗。。。。冇下次。。。。。
先嚟入坐,企左係門口成分鐘冇人理
見到我就指一指叫我坐底
入坐後又唔掃針卡
全程d 姐姐仔係間鋪大聲傾計,仲夾雜粗口
佢地唔講野成間鋪不知幾靜

野食方面。。。。可以吧
Order 左生牛肉檬,凍越南咖啡
湯底一般,咖啡話香滑,但其實一d 都唔滑
仲要間鋪係冇熱咖啡叫。。。

迫住飲凍野
不愉快的噪音體驗。。。。

冇下次。。。。。
2022-08-04 114 views
1. Medium Raw Beef, Cooked Beef, Vietnamese Sausage and Wagyu Beef Ball w/ Pho 🥩2. Lemongrass Grilled Pork w/ Rice 🍚🐖📍: Pho 5 (Jordan), G/F, 55 Parkes Street, 55 Parkes Street, Jordan💰: 1. $68, 2. $58⭐️: 8/10Review: Cheap, filling, and delicious!😍 You can add extra pho or even extra rice without extra charge 🫣 and one portion of that extra can actually feed 2 people! 🙌🏻 Their most complete set of pho has different kinds of meat, sausage, and wagyu beef ball! Everything taste great and well season

💰: 1. $68, 2. $58

⭐️: 8/10

Review: Cheap, filling, and delicious!😍 You can add extra pho or even extra rice without extra charge 🫣 and one portion of that extra can actually feed 2 people! 🙌🏻 Their most complete set of pho has different kinds of meat, sausage, and wagyu beef ball! Everything taste great and well seasoned 💕🥰 I also love that they use fragrant rice instead of plain white rice and u can even ask for extra rice HOHOHO 🤑

❗️Download app and reserve a place in their Jordan branch for a 50% discount, this is how you get to eat very cheap ($29-$34 only) for a very big portion of food❗️
📍 火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店)佐敦白加士街55號其昌樓地舖———————————————火車頭牛肉粉(💰: 68 hkd)一上菜都頗有驚喜,發覺呢個火車頭大大碗🤩 裏面有好多配料,包括生熟牛肉片、和牛牛丸、扎肉等,另外有芽菜香葉同青檸分開上,方便乘客按自己口味添加,非常貼心💕 最有驚喜嘅係個和牛牛丸😍 牛味好香濃,仲好Juicy!! 食到停唔到口~牛肉粉湯底係清清地嘅嘅牛骨湯,食落香甜而唔會太油膩,同埋食完唔會口渴👍🏻 麵條方面我叫咗河粉,食起上嚟幾滑、掛湯力強😋 食完碗河粉真係大滿足,女仔食可能會有啲多添🤭手作大蝦米紙卷 (4件)(💰: 38 hkd)米紙卷咬落煙煙韌韌,裡面配料包括大蝦、檬粉、生菜、青瓜,食嘅時候點埋附上嘅魚露,感覺非常清新✨ 唯一係如果米紙卷嘅皮如果薄多少少應該會更好😛蜆港吉列炸蝦餅 (4件)(💰: 38 hkd)小食嚟講我最鍾意吉列炸蝦餅💯 食落好重蝦味,外皮炸到好香脆,又唔會炸到太乾身,咬落爽口彈牙,所以網上見唔算好多人叫,我認為絕對值得一試😚夏天最啱食越南菜開胃嘢,佢仲要免收加一幾抵食,除咗佐敦之外,太子同天后都有分店呢!整體評分 (6個🐽為滿分)味道
📍 火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖
———————————————
火車頭牛肉粉
(💰: 68 hkd)
火車頭牛肉粉

手作大蝦米紙卷 (4件)
(💰: 38 hkd)

蜆港吉列炸蝦餅 (4件)
(💰: 38 hkd)

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽
服務:🐽🐽🐽🐽

🐾: 佐敦站C2出口步行2分鐘

#mugmugeats_佐敦
  • 火五火車頭牛肉粉
2022-07-27 111 views
我一向對越南生牛肉粉情有獨鍾,今次同friend去開佐敦行街,就順便嚟試吓呢間之前冇食過嘅牛肉粉了😋-火五火車頭牛肉粉 $68有生牛肉、熟牛肉、扎肉、牛丸作為配料,牛丸好彈牙好多汁,食得勁滿足!!我叫咗河粉,份量勁足,食得超級飽😂😂😂湯底好鮮甜,冇味精味,加分~~-火五生牛肉粉 $46生牛肉都有好多塊,肉質軟腍又夠滑,啱晒食肉獸🦦上菜嘅時候仲呈鮮粉紅色,但因為湯底好熱,所以好快會熟,建議大家要快手啲食🔥🔥-手作大蝦米紙卷 $38米紙卷非常足料,件件都有一隻蝦喺入邊,而且包滿左新鮮嘅蔬菜,脆口得來又清新~-香茅雞翼 $22雞翼一份有4件,醃得好入味好香,煎到脆卜卜咁,肉質鮮嫩多汁,勁鍾意🥹💜-荔枝紅茶 $19荔枝味好重,甜度適中,凍冰冰咁夏天飲解暑一流💜
火五火車頭牛肉粉 $68
火五生牛肉粉 $46
手作大蝦米紙卷 $38
香茅雞翼 $22
荔枝紅茶 $19
荔枝味好重,甜度適中,凍冰冰咁夏天飲解暑一流💜
佐敦除左澳牛之外,其實仲有唔少小店都值得關注,最近就黎試左一間係澳牛旁邊既越南菜小店😝◦ 火五火車頭牛肉粉 ($68)牛肉粉好大碗,而且食材好豐富,有生牛肉、牛腩,牛肉丸、扎肉,配料有洋蔥、香葉等等😝另外要讚下個湯底,牛骨湯底都幾清,牛味好濃,加上河粉煮到啱啱好,總體黎講質素都唔錯😋◦ 炸軟殼蟹撈檬 ($68)軟殼蟹好大隻呀,炸得夠通透,而且都好多蟹肉;而撈檬都幾大碗,配埋甜酸汁一齊食,好清新開胃,整體都幾好食😙◦ 手作大蝦米紙卷 ($38)米紙唔會太厚,都幾煙韌,餡料有大蝦、青瓜絲、生菜,點埋魚露甜酸汁,食落幾清新😉◦ 凍越南三式冰/荔枝梳打 (各加+$10)兩杯都幾大杯,當中我比較鍾意三色冰,粉條幾有咬口,幾啱夏天飲,夠解渴😄

◦ 火五火車頭牛肉粉 ($68)

◦ 炸軟殼蟹撈檬 ($68)

◦ 手作大蝦米紙卷 ($38)

◦ 凍越南三式冰/荔枝梳打 (各加+$10)
2022-07-23 95 views
想食pho,於是試下呢一間,結果非常驚喜,非常喜歡。下午茶時間可以去到6點,下午茶量足,超級抵食,好似正餐,食完之後都唔使食晚餐。pho 好好味,撈檬都唔錯。同埋跟餐嘅嘢飲都可以揀特別d嘅,唔單止凍檸茶嗰啲普通嘢飲。不過如果香茅雞翼再入味D就完美啦。wanted to have pho, so i tried this little diner. it was indeed a hidden gem. The portion was good for afternoon tea and it was delicious as well. will come back

試過所謂招牌但係我同老公都覺得個湯底係一啲都唔鮮甜,可能我哋食得重口味。但係唔似其他人講到話咁好食必須要食🙄️同埋食完之後我哋之後都係口渴所以都係覺得比較重味精,所以同好多人嘅評價好唔同😅
2022-07-19 265 views
— 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 —【 抵食大大碗越南河粉 】#beerpig佐敦 #beerpig越南菜✨大家有興趣就記得|𝐿𝑖𝑘𝑒•𝑆𝑎𝑣𝑒•𝑆ℎ𝑎𝑟𝑒|呢個𝑝𝑜𝑠𝑡喇💖—#🍻🍖 質素:🍜火五火車頭牛肉粉|$68呢款火五火車頭牛肉粉係呢到既招牌之一碗粉好大碗,呢個價錢係好抵食配料方面,除左有生牛肉片之外,仲有和牛牛丸·札肉·熟牛肉,一次過食到幾種配料而當中既和牛牛丸既牛味最突出,咬落彈牙又多肉汁,好食🍜香茅豬頸肉撈檬|$58點左一碗湯河粉,另一碗當然係夏天既首選——撈檬呢碗撈檬又係大大碗,落埋魚露甜酸汁,又涼爽又開胃豬頸肉食落爽口,唔乾柴🌯手作大蝦米紙卷|$38除左主食,小編仲點左呢款小食米紙卷唔太厚,咬落煙煙韌韌,用左大蝦·青瓜絲·生菜·檬粉做餡料,再點魚露甜酸汁食,感覺幾清新🧋凍越式香滑濃咖啡|$19|午市跟餐半價午市時段點粉麵/飯/青木瓜沙律仲可以半價跟杯飲品越式香滑濃咖啡味道唔太甜,咖啡味都算濃而唔會苦澀,大大杯仲係外賣杯,食完拎走邊行邊飲都得🧋凍越南三色冰|$19|午市跟餐半價三色冰同樣幾大杯,仲有啲軟滑既粉條咬下,夏天飲就解渴—🍻 #火五越式牛肉粉專門店 🍖📍佐敦白加士

#beerpig佐敦 #beerpig越南菜

#🍻🍖 質素:

🍜火五火車頭牛肉粉|$68
呢款火五火車頭牛肉粉係呢到既招牌之一
碗粉好大碗,呢個價錢係好抵食
而當中既和牛牛丸既牛味最突出,咬落彈牙又多肉汁,好食

🍜香茅豬頸肉撈檬|$58
點左一碗湯河粉,另一碗當然係夏天既首選——撈檬
呢碗撈檬又係大大碗,落埋魚露甜酸汁,又涼爽又開胃
豬頸肉食落爽口,唔乾柴

🌯手作大蝦米紙卷|$38
除左主食,小編仲點左呢款小食

🧋凍越式香滑濃咖啡|$19|午市跟餐半價
午市時段點粉麵/飯/青木瓜沙律仲可以半價跟杯飲品

🧋凍越南三色冰|$19|午市跟餐半價
三色冰同樣幾大杯,仲有啲軟滑既粉條咬下,夏天飲就解渴

🍻 #火五越式牛肉粉專門店 🍖
📍佐敦白加士街55號其昌樓地舖

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友
手作大蝦米紙卷
凍越式香滑濃咖啡  &  凍越南三色冰
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
手作大蝦米紙卷
凍越式香滑濃咖啡  &  凍越南三色冰
2022-07-16 94 views
大部分人去佐敦都會去食澳牛隔離有間抵食✨越南牛肉粉小店🍲已經食過幾次有多款越式美食 好多選擇當晚到訪keep住都坐滿人價錢唔貴 好抵食 👍🏻🔹火五生熟牛肉湯檬份量多 生牛肉加牛肋條 牛骨湯底濃郁鮮甜 有少少胡椒味更惹味🔸法式咖喱牛肋撈檬牛肋炆得o岩o岩好 唔邨韌 有濃郁牛味 惹味咖喱汁加牛肋再加上檬粉汁 呢個組合原來好好味🔹黃金蝦球 好邪惡o既鹹蛋黃醬炸到熱辣辣又鬆脆 蝦球新鮮又彈牙好好食🤤🧋越式香滑濃咖啡🧊越南三色冰
大部分人去佐敦都會去食澳牛

好好食🤤

🧋越式香滑濃咖啡
🧊越南三色冰
2022-07-09 121 views
經過佐敦想食越南野, 同朋友黎左試下呢間地道越南粉餐廳, 見佢網上評價都唔錯😄 店舖位置唔算多, 但都算坐得幾闊落唔會話好迫我同朋友兩個都唔算好肚餓, 浮係叫左兩碗粉+一份米紙卷+兩杯野飲越式花膠老火雞湯河 ($56)呢個價錢食到花膠真係好surprised😮原來係細細舊白色果啲花膠🤣都幾淋幾入味, 啲檬粉煮得啱啱好唔會太淋, 湯底幾清甜! 重點碗粉份量超大, 完全食唔晒🙈 香茅豬頸肉撈檬 ($58)豬頸肉分量超多! 檬粉加埋佢地嘅秘製醬汁, 夏天食夠晒清爽手作大蝦米紙卷 ($38)層米紙勁煙韌! 大蝦都好大隻, 配埋入面啲酸瓜+醬汁食 好味😋青檸梳打+荔枝梳打 ($19)唔會太甜幾好飲
店舖位置唔算多, 但都算坐得幾闊落唔會話好迫

越式花膠老火雞湯河 ($56)

香茅豬頸肉撈檬 ($58)
豬頸肉分量超多! 檬粉加埋佢地嘅秘製醬汁, 夏天食夠晒清爽

手作大蝦米紙卷 ($38)

青檸梳打+荔枝梳打 ($19)
唔會太甜幾好飲

2022-07-08 2065 views
火五越式牛肉粉專門店🇻🇳人氣越式料理2人套餐 ($98)呢個價錢已經包咗一碗火五生牛肉粉🍜,仲有一碗扎肉撈檬,另外仲有小食手作扎肉米紙卷,黃金脆魚皮,同埋蠔油唐山菜🥬,同埋兩杯飲品🍹! 呢個價錢,包咗多嘢食真係痴線🤯先講火五生牛肉粉,生牛肉粉量好多,而且金邊粉嘅份量都唔少,冇因為優惠套餐而將貨就價👍🏻💕扎肉撈檬加埋酸汁,酸酸甜甜幾開胃,另外有青瓜絲同蘿蔔絲做配料,食落都幾fresh🥒手作扎肉米紙卷total有4捲,餡料好多但較為偏清淡, 主要都係以扎肉、青瓜、蘿蔔絲為主,食完都好飽肚🤰🏻黃金脆魚皮係好有驚喜嘅一個小食,因為咁嘅價錢唔expect好高質🙈但脆魚皮keep住都係脆,真係令人想一口接一口咁食😋而且鹹蛋金沙都好多,鋪滿哂每一啖,好好味🤤飲品方面都有10幾20款,越式同港式飲品可以選擇,見兩款越式特飲都係pack好咗,所以應該係請外援負責呢part,但越南三式冰都幾好飲👍🏻料多之外,味道亦都唔會太甜😽之後有二訪呢間鋪,叫咗越式魚翅花膠雞湯油香飯($59)同火五火車頭牛肉粉($68)🤗越式魚翅花膠雞湯油香飯嘅雞湯都幾足料,有杞子、花膠、魚湯、雞粒,湯就偏重口較咸少少🤏另外配一大碗黃
火五越式牛肉粉專門店🇻🇳
人氣越式料理2人套餐

人氣越式料理2人套餐 ($98)

火五生牛肉粉

扎肉撈檬

手作扎肉米紙卷

黃金脆魚皮

越南三式冰

越式魚翅花膠雞湯油香飯

越式魚翅花膠雞湯油香飯嘅雞湯都幾足料,有杞子、花膠、魚湯、雞粒,湯就偏重口較咸少少🤏另外配一大碗黃油飯🍚
火五火車頭牛肉粉

火五火車頭牛肉粉🚂就有生熟牛肉,加和牛牛丸同埋扎肉,整體都幾豐富👏🏻

Extra Comments 🖍
•見openrice寫星期一至六嘅二至七都有提供二人餐/四人餐優惠,留意翻要購買三個鐘之先生效,冇加一亦都冇其他收費🫶🏻

•就算唔用openrice 嘅優惠,餐廳都有提價lunch / tea set,都好抵食💰
人氣越式料理2人套餐
火五生牛肉粉
扎肉撈檬
手作扎肉米紙卷
黃金脆魚皮
越南三式冰
越式魚翅花膠雞湯油香飯
火五火車頭牛肉粉
有冇朋友仔同小編一樣都鐘意食下越南菜呢? 之前有朋友介詔過話呢間既野食唔錯,所以今次黎開佐敦就決定同朋友黎試吓,選擇多之餘CP值都好高!香茅豬頸肉撈檬 $58份量比我想像中大,豬頸肉爽口彈牙,檬粉配上特調醬汁好惹味,另外佢地都會有火車頭、湯河果啲,值得一試手作大蝦米紙卷 $38小食方面自己都幾鐘意食米紙卷,有4舊可以同朋友開心share,大蝦都幾爽口,入面仲有青瓜、蘿蔔等配料,酸酸甜甜好開胃炸軟殼蟹青木瓜沙律$68有冇朋友仔同小編一隸都鐘意食青木瓜沙律? 大大碗入面仲有大大隻炸軟殼蟹,食落更加香口 凍青檸梳打 $19飲品方面佢地都有多款選擇,青檸梳打幾fresh有助解膩

香茅豬頸肉撈檬 $58

手作大蝦米紙卷 $38

炸軟殼蟹青木瓜沙律$68

凍青檸梳打 $19
飲品方面佢地都有多款選擇,青檸梳打幾fresh有助解膩