2023-08-18 97 views
今日經過中環食lunch, 唸左好耐食咩好😋結果走左去中環街市。入面有好多唔同既餐廳。Food Court黎講,我唸算係高級版food court。lunch時間非常多人,如不是附近翻工。建議1:30後會較容易穩位。我行左一圈,見到有馬來西亞嘢食、台灣嘢、西餐廳、仲有越南嘢等等。最後選擇左呢間Pho Nho, 叫左一個生牛肉牛丸湯河 $78。我見周圍都好多人食,一於試一試。雖然好多人,但都只係等左6-7分鐘,效率非常快。因爲我唔食生,叫左全熟,但都唔會好鞋口,都有牛味。牛丸就有3粒,比較細粒,牛味不太重。湯是熱騰騰的,都唔錯。可惜沒有跟餐飲品,如果有一杯龍眼冰就好啦🤪可選擇的款式不算多,不過food court就一般都咁上下。不過如果男士食就略為唔為飽,份量不是很多。如經過街市也可一試。價錢還算OK,畢竟中環周圍都好貴。

2023-08-17
2023-08-15 61 views
中環街市活化後添了很多食店。大部分以自助food court 形式經營,自己手機點食物和付款、到櫃檯取食物和吃完後把盤子放回收集車,說不上有甚麽服務。賣點是多樣菜式集中,方便中環上班一族的中高檔飯堂吧!今天下午茶時段經過挑了顺.越南牛肉粉作第一試點。生牛肉河在下午茶時段是$56,不是tea set, 没包飲品的。由於是非繁忙時間,用手機下單後不到5分鐘便可到柜台取了。牛肉粉用一大湯碗盛載,伴以一小碟指天椒粒和青檸檬。牛肉和粉的份量正常,湯亦足夠;不過湯底不濃,味道普通;也由于是生牛肉關係,熱湯一下子便冷卻了。整體冇甚突出吸引的味道。下次只好試下其他食肆,這間不回頭了。

下次只好試下其他食肆,這間不回頭了。
2023-08-09 50 views
#搞串個pantry禮拜六日📆行開港島💂🏻‍♀️一轉,可以見到好多靚靚歷史古蹟🏛️,當中仲有啲係活化🆕咗,喺入面行街食嘢🛍️都特別有feel。今次就嚟到中環街市,地下嘅美食廣場🍽️有好多餐廳揀,今次我哋嚟咗呢間越式🇻🇳餐廳。🐮順•生牛肉牛肉丸湯河($78)湯底一啖裏面飲到牛嘅油脂濃郁香味、香草調味料嘅特色風味、同埋洋蔥絲葱絲香香辛辛嘅味道,忍唔住係咁飲湯!河粉質地適中。牛肉片肉味濃郁,又唔會太韌,而牛肉丸係正宗越式嘅細粒丸,食落彈牙,好食!🦀蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬($88)蟹膏嘅味,超級香!湯底蟹膏加蕃茄嘅配搭,令到味道更加鮮甜,而且蟹膏嘅份量都唔少。而且蟹肉份量都唔少。撈埋檬粉食都仍然食到蟹肉嘅質地,好滿足。蝦丸同扎肉嘅用料有誠意,彈牙又鮮味!🍗越式香茅雞翼($52)雞翼炸到好酥脆,外皮趣博博好吸引,仲帶啲蜜糖南乳嘅甜香味,伴碟嘅酸蘿蔔都好好食。攞住呢間舖頭嘅收據🧾仲可以去隔離飲品舖🥤九折買嘢飲㖭😆。
#搞串個pantry

🐮順•生牛肉牛肉丸湯河($78)

🦀蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬($88)

🍗越式香茅雞翼($52)

攞住呢間舖頭嘅收據🧾仲可以去隔離飲品舖🥤九折買嘢飲㖭😆。
順•生牛肉牛肉丸湯河
2023-08-09
Type of Meal
Dinner
順•生牛肉牛肉丸湯河
  • 蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬
@phonhohk located inside @centralmarkethk serves causal vietnamese pho, cold rice vermicelli and snacks 🍜@phonhohk 位於 @centralmarkethk 主打越南湯粉 撈檬 小食 🍜🐄 順 · 生牛肉牛肉丸湯河 HKD$62raw beef and beef ball pho牛肉嫩滑 牛肉丸彈牙 🐮 牛味濃郁 河粉爽滑 🍜 湯底清醇🌶 傳統順化湯檬 HKD$68spicy rice vermicelli soup牛肉嫩滑 牛肉丸彈牙 🐮 牛味濃郁 扎肉有彈性 🐷 扎蹄軟腍 有黑椒粒 帶點香辣檬粉爽彈幼滑 🍜 湯底微酸微辣 🐓 會安雞絲扎肉湯河 HKD$56shredded chicken and vietnamese sausage pho雞絲鮮嫩 🐔 扎肉有彈性 🐷河粉爽滑 🍜 湯底清甜可口🦐 春卷蓮藕蝦餅撈檬spring roll and lotus root prawn cake with cold rice vermicelli春卷外皮酥脆 餡料滿滿蓮藕蝦餅 香

🐄 順 · 生牛肉牛肉丸湯河 HKD$62

加蘿蔔絲 🥕青瓜絲 🥒生菜 🥬
魚露酸酸辣辣 帶點微甜 🌶 清爽開胃

春卷蓮藕蝦餅撈檬
春卷蓮藕蝦餅撈檬

📍 @centralmarkethk 中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖 🇭🇰

[ 順。越南牛肉粉 ]位於中環街市入面嘅餐廳,以food court形式營運,入面有各種不同的食店,食完仲可以行下街。✿ 蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬🍅🍅 $72帶有濃郁蟹肉香味同蕃茄有香甜的味道,配菜有蝦丸和扎肉,蝦丸有彈性和嚼勁👍🏻。✿ 會安雞絲扎肉撈檬 $58雞肉絲🐔同扎肉都比較鮮嫩,撈檬味道酸甜可口,口感清新開胃,超啱哂夏天食☀️。✿ 越南炸春卷 (4件) $48越南炸春卷口感非常好,外皮炸得酥脆,内餡香氣撲鼻,仲熱辣辣🔥🔥。✿ 蓮藕蝦餅 (4件) $48蓮藕蝦餅内裡柔軟,蓪藕同蝦🦐嘅味道好夾,仲食到少少蓮藕嘅爽脆口感👅。總結🫦天氣熱最啱食越南菜,夠哂開胃,今次食呢間越南粉屬性價比之選,不過Lunch time都比較多人,建議早點黎搵位。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿順。越南牛肉粉地址: 中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 順。越南牛肉粉 ]

✿ 蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬🍅🍅 $72

順。越南牛肉粉
地址: 中環皇后大道中93號中環街市地下G16號舖
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-08-04 33 views
中環街市面目一新,會裏面有好多唔同嘅食肆,嘆住冷氣,聽住輕鬆嘅音樂。食得特別暢快。🌟越式香茅雞翼🌟有4大隻,炸到甘香脆口,聞到陣陣嘅香茅清香,香茅嘅香味增加左炸雞翼嘅風味同層次感,咬落有肉汁,最怕出面d店舖炸到過哂火乾爭爭👍👍🌟傳統順化湯檬🌟啖啖肉,配料有牛肉、牛丸、扎肉、扎蹄😋湯底係用上加左洋蔥絲嘅牛肉上湯,牛肉味清濃。牛肉係半熟狀態,十分嫩口,扎蹄入口有股肉香飄出嚟,牛丸係新鮮手打👍🌟蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬🌟一上枱已經聞到陣陣嘅蕃茄海鮮味,賣相有啲驚喜,蟹膏蟹肉都算唔少,非常鮮嫩嘅蟹膏蟹肉,回味無窮,湯底用上海鮮蝦炮製已成,鮮味十足🤤🤤

🌟越式香茅雞翼🌟

🌟傳統順化湯檬🌟

🌟蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬🌟
2023-07-23 69 views
放工見中環街市近近地就入去食嘢啦 最近呢度開咗好多新餐廳 平靚正又方便 所以都會成日同朋友去食下越南檬粉 隔離仲有台灣菜同埋星馬菜式 真係好多選擇呀呢個位置好多 搵位都唔難 阿答冰鎮鮑魚四件大大隻 台灣九孔鮑魚 加埋個酸辣source 真係好開胃 好新鮮嘅前菜 主菜點咗個好開胃嘅蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬勁多蟹膏同蟹肉 番茄湯底好開胃 感覺新鮮配埋檬粉真係好價飽肚好正 夏天食好開胃好好味呀冷泡糖南高山綠茶係無糖茶嚟 嘅感覺好啱夏天飲 解辣解暑 見好多人放工喺度飲嘢 食嘢 地點又方便真係好啱放工呢happy hour / causal dinner

呢個位置好多 搵位都唔難

阿答冰鎮鮑魚

主菜點咗個好開胃嘅
蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬

冷泡糖南高山綠茶
係無糖茶嚟 嘅感覺好啱夏天飲 解辣解暑

見好多人放工喺度飲嘢 食嘢 地點又方便
2023-07-20 75 views
同朋友👩‍⚕️一齊喺中環,大家都有啲趕時間,但係肚餓要食啲嘢,咁就決定嚟中環街市睇吓有邊間快靚正🤣,行幾步見到呢間,唔諗啦,就喺度開餐啦🤣$48「蓮藕蝦餅(4件)」:有啲爽口嘅蓮藕,加埋軟軟哋嘅蝦肉,煎得好香口🤩$78「順化香茅豬扒」:豬扒🐷🥩煎香咗🤩,又有啲香茅香味,仲甜甜哋🤩$52「越式香茅雞翼」:都係有啲香茅香味😋,雞翼燒得香口,帶少少甜🤩$73「會安雞絲扎肉湯河」:河粉🍜夠滑,配雞絲同埋扎肉,簡單幾好食🤩

$125 (Dinner)
今日係中環做完facial之後覺得有少少餓,就同朋友去中環街市睇下有咩野食醫下肚,見到呢間有魚皮食,好耐無食就坐低。會安扎肉雞絲湯河雞絲入口唔鞋,扎肉咬落有口感帶有少少黑椒味,河粉幼滑,湯底好鮮甜,飲完都唔覺口乾。越南炸春卷炸到香脆可口,餡料都幾多,咬落多汁。酸辣鳳爪鳳爪爽口彈牙,夏天食不錯,味道酸甜開胃,辣辣地幾好惹味。古法魚皮滿滿骨膠原,魚皮入口脆卜卜,口感煙韌,加上香葱,辣椒絲,花生碎口感豐富。

會安扎肉雞絲湯河

越南炸春卷
炸到香脆可口,餡料都幾多,咬落多汁。

酸辣鳳爪
鳳爪爽口彈牙,夏天食不錯,味道酸甜開胃,辣辣地幾好惹味。

古法魚皮
餐廳:順。越南牛肉粉地點:中環街市菜式:越南菜餐牌:下午茶餐牌簡單,有湯粉(河/檬),撈檬同小食。會安雞絲扎肉撈檬 $58天氣熱,食返碗撈檬可降溫。會安雞絲扎肉撈檬大大碗,扎肉四片,味道偏鹹;雞肉條唔少,味道就偏淡。面頭灑上脆碎同花生碎。伴有紅白蘿蔔漬絲,青瓜絲同生菜,蔬菜量可以。仲有少量辣椒,食落辣辣哋。薄荷葉一片同檸檬一件。魚露用膠兜另上,一定要落哂。檬粉係幼身,都好清爽。見到隔離亞答屋有亞答慢煮豬手,順便叫埋。亞答慢煮豬手原隻 $148亞答慢煮豬手超大份,已經切到細細件好易食。豬手塊皮超彈牙,脂肪唔算多,肉質我都覺得算嫩,而且味道入味,好正!配有兩細兜酸辣汁,點黎食更惹味!豬手伴有糖心蛋一開二同鹹菜。呢兩間都無野飲,所以去久久叫左杯自家芋泥鮮奶。自家芋泥鮮奶 $32自家芋泥鮮奶用外賣膠杯上,大半杯係冰,下底係芋泥。鮮奶好滑,配甜甜哋嘅芋泥係啱啱好,唔會太甜!
餐廳:順。越南牛肉粉
地點:中環街市
菜式:越南菜
餐牌:下午茶餐牌簡單,有湯粉(河/檬),撈檬同小食。
會安雞絲扎肉撈檬 $58
會安雞絲扎肉撈檬
見到隔離亞答屋有亞答慢煮豬手,順便叫埋。
亞答慢煮豬手原隻
亞答慢煮豬手原隻 $148
呢兩間都無野飲,所以去久久叫左杯自家芋泥鮮奶。
自家芋泥鮮奶
自家芋泥鮮奶 $32
2023-07-19
$119 (Tea)
亞答慢煮豬手原隻
2023-07-03 78 views
約好友一起去中環街市參觀購物,在地下美食坊內有一間... Pho Dho 順..越南牛肉河粉,越南 菜是我們的最愛,看看餐牌這裏的價錢很實惠,環境闊落舒適,於是我們在這裏吃了一些越南河粉和小食,味道真的很好吃啊! 會安扎肉雞絲湯河....56元河粉爽滑彈牙,湯底雞肉味清甜而且絕不油膩,份量之多足夠飽肚,上等雞絲和札肉,鮮味濃沃,配以新鮮香葉和檸檬汁,令人吃得開胃又醒神,再加一些酸甜嘅魚露就更加好味👍👍😋😋💞🍲順..生牛肉牛丸湯河....62元半生熟的牛肉滑滑鮮甜好味道,牛丸粒粒爽滑彈口,肉味新鮮,河粉爽口又幼滑,份量之多非常抵吃,加上香菜蘿蔔等配料,大大碗食得開心又飽肚!👍👍😋😋🍲越南炸春捲四件....48 元真正皮薄餡靚脆卜卜,圓碌碌的餡料勁多,餡料有粉絲,豬肉,蔬菜,香菜等等,加一些魚露更加可口開胃👍👍😋😋😋😋❤️自家手工牛肉丸湯....56 元一口牛丸彈口爽滑好味道,一粒一粒的吃真是停不了!越南菜真是好有特色又好味啊!,值得一試再試呢!👍👍😋😋🏃🏃

會安扎肉雞絲湯河....56元

順..生牛肉牛丸湯河....62元

越南炸春捲四件....48 元

自家手工牛肉丸湯....56 元

2023-07-03 76 views
之前去過中環街市樓下的中環食坊,園林風的環境設計,一路進食一路望住林景真心寫意!呢日相約朋友在附近放工過來食飯,先發覺開咗一間新越南粉麵和一間台灣牛肉麵鋪頭,因為風格類似food count所以兩間都食晒!🌟傳統順化湯檬味道正宗湯底較清,配料有生牛肉、牛丸、扎肉,仲有好特別的扎蹄,呢幾片扎蹄更有獨特之處是有胡椒粒,微辣惹味!🌟蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬呢碗湯底有濃濃蕃茄味,仲有一大pat蟹膏放面,有好吸引🤩!為咗令味道更濃,我就無將佢拌勻在湯中,只食粉時配搭一齊,果然蟹味更突出,好好味!🌟花蓮地瓜酥外層質感好似麥樂雞🤭內裏有軟糯蕃薯蓉,口感外微微脆內微微煙韌,好有口感!🌟芋香珍珠奶茶頗濃芋頭香味,珍珠大小都適中

🌟傳統順化湯檬

🌟蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬

🌟花蓮地瓜酥

🌟芋香珍珠奶茶
頗濃芋頭香味,珍珠大小都適中
2023-06-26 51 views
幫襯過好幾次 覺得尚可以同埋價錢算合理,每次都係食生牛肉河。上星期五(23/6)lunch 幫襯完就出事。那天都是一如以往食生牛肉河。食完冇幾耐 (其間沒有食其他東西)下午3、4點就開始肚痛。當晚緊嘔到飛起。 當日食既時候已經感覺同平時唔一樣。牛肉沒有之前幾次的質感 感覺比較”鞋”,牛肉好似冇咁新鮮。湯唔夠熱 (唔知係咪導致痾嘔的原因)。我眼見每日都有很多人幫襯。但覺多人幫襯 食物衛生都不可以馬虎! 經此一事,我唔會再幫襯你⋯食到痾嘔 冇下次!建議有遇過同類事情的人都報告一下,以免有更多受害人!!!
2023-06-16 76 views
蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬這道菜色呈現得相當美觀,湯裡面有著豐富的蟹肉、蝦丸和扎肉,搭配著鮮紅的蕃茄和檸檬,讓人一口咬下去,感覺到豐富的口感和味覺。湯的口感鮮美,融合了蕃茄的酸甜和蟹肉的鮮甜,讓人意猶未盡。蝦丸和扎肉都非常鮮嫩,入口即化,增添了湯的豐富度。會安雞絲扎肉撈懞這道菜色的特色在於配料的豐富度。撈懞裡有著嫩滑的米粉和絲狀的雞絲,搭配著酥脆的扎肉、芝麻、蔥花和生菜,讓人一口咬下去,感受到豐富的口感和層次。撈懞的味道鮮美,有著淡淡的辣味和酸味,讓人食欲大開。越式香茅雞翼這道菜色的雞翼烤得剛剛好,外皮酥脆,肉質嫩滑。香茅的香氣和辣椒的辣味融合在一起,讓人感受到越南料理的特色。雞翼的味道非常美味,有著淡淡的甜味和微辣的口感,讓人食欲大開。蓮藕蝦餅這道菜色的特色在於蓮藕的使用。蓮藕蝦餅外皮酥脆,內裡有著豐富的蝦肉和蓮藕絲,搭配著甜辣的醬汁,讓人一口咬下去,感受到豐富的口感和層次。蓮藕的使用增添了這道菜的特色,讓人感受到越南料理的獨特風味。
蕃茄蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬

會安雞絲扎肉撈懞

越式香茅雞翼

蓮藕蝦餅

2023-06-11 76 views
自從食過蕃茄蟹肉湯檬之後,每次去到越南餐廳,都想叫呢樣嘢,但唔係間間整得好食……今日去到中環街市地下food court,見到有呢間越南嘢,自自然然就想叫一個嚟食,另外仲見到佢有蓮藕蝦餅,好似冇咁普通,又有啲蔬菜咁😆個蟹膏蟹肉蝦丸扎肉湯檬不得了,有一大匙嘅蟹膏喺度,仲有一梳梳既蟹肉,非常鮮味。做得好就係唔會話番茄嘅酸味,搶走晒蟹啲鮮味,做得唔錯,如果多啲芽菜就完美😝個蓮藕蝦餅食落就知道係真材實料,唔係買返嚟嗰啲彈牙蝦餅,佢仲有一絲絲嘅蝦肉喺度,真係值得一試,如果經過中環街市,我都會再黎,唯一美中不足嘅,就係佢冇賣嘢飲🥺