2010-06-07 20 views
everytime去都一定要飲鹹梅7, 試過第度飲, 始終呢間最好味!!!!!由於我唔食全熟牛肉, 所以必定要求另上... 服務員都好合作, 因為我真係經歷過被reject or need extra charge!!! ridiculous!好有牛味又滑, 湯夠熱&好濃味... 擺埋d芽菜落去都可以整熟又唔會淡哂... 架d lime juice酸酸地好開胃... yummy... 宜家諗起都想去食....個小食拼盤非常滿足到乜都想食嘅心態!!!! 仲要係好好味! 清清地有個粉皮卷 & salad, yeh味有chicken wings, chicken skewers & pork chop! 滿足不同需要!d服務員態度亦好友善, 細心 & helpful... 好有heart嘅餐廳!

$80 (Dinner)
2010-01-12 10 views
以前會成日去蔡生蔡太度食越南生牛河,但至從喺越色牛肉粉餐廳食過之後,就最鍾意這間餐廳食越南生牛肉粉嘞!今日我仲加了$12換安格斯牛,好香牛肉味。湯底又夠濃,真喺好好味!
2010-01-12
$70 (Lunch)
2009-09-29
之前返學的時候常常經過都有好多人係到等位食飯。一直都沒有入去試過究竟。今天終於有機會去試下。首先:套餐$1386款小食。1個生牛肉河粉 / 1個馬拉盞炒河。加一個椰青都係$12 / pc果6款小食都唔錯, 生牛肉河粉普通馬拉盞炒河就都幾入味, 辣辣地。尼個價錢, 尼個質素。好過成日食越棧啦
之前返學的時候常常經過都有好多人係到等位食飯。
一直都沒有入去試過究竟。
今天終於有機會去試下。

首先:
套餐$138
6款小食。
1個生牛肉河粉 / 1個馬拉盞炒河。
加一個椰青都係$12 / pc

果6款小食都唔錯,
生牛肉河粉普通
馬拉盞炒河就都幾入味, 辣辣地。

尼個價錢, 尼個質素。好過成日食越棧啦
小食拼盤加牛河
2009-09-27
$85 (Dinner)
小食拼盤加牛河
  • 豬頸肉
這晚,朋友提議來這裏.早已聽說登龍街的越南餐廳好好味.今次太好了,能和一太班人一齊,一次可以試好多野!我們點了牛河,芒果木瓜沙律,蒸粉卷,咖哩雞,蒜蓉包和蝦醬抄菜.沙律麻麻地,但牛河好好味;特別係佢地既牛,好有牛味呢! 湯底也很甜. 很久沒有吃過讓我這麼滿足和覺得好味的越菜.蒸粉卷 - 滑咖哩雞 - 咖哩個汁,真係好好味;特別係面包,個面好脆!夠熱的包;和汁一起食,真係特別好味!所以我吃了很多很多呀!蝦醬抄菜也不會過咸.整體來說,是一間水準以上的越菜館. 怪不得這麼多人光顧
這晚,朋友提議來這裏.

蒸粉卷 - 滑

蝦醬抄菜也不會過咸.

整體來說,是一間水準以上的越菜館. 怪不得這麼多人光顧
  • 配咖哩的面包 及 越色牛河
2009-06-01 25 views
星期六晚和朋友到登龍街食dinner,試了「越色」餐廳嘅生熟牛肉湯河。生牛肉無乜牛肉嘅香味;熟牛肉則有點羶,口感韌。牛肉湯湯底普通,欠缺應有嘅鮮甜味;河粉麵質較幼,唔滑口。如以「牛肉粉」作為招牌嘅一部份就真係差DD啦!

[30/5/2009; Sat]

2009-05-30
$50 (Dinner)
2009-05-26 6 views
今天我和朋友仔一齊行街, 一齊揾食,發覺度度都要等位既,因為朋友仔既男友超級餓呀,所以就去咗登龍街呢間嘢食vietman 菜呀男友和朋友既男友都食火車頭湯檬, 我就食咗札肉雞絲湯檬, 朋友仔食咗香芧豬扒湯金边粉, 再加咗牛油雞翼牛油雞翼, 好鬼油, 味道一般, 好難會唔好食既,除咗雞翼有問題者全部既粉都係一般者, 沒有太多意見在此,完來食評是真, 不怪得咁多人都話不好呢…

今天我和朋友仔一齊行街, 一齊揾食,發覺度度都要等位既
全部既粉都係一般者, 沒有太多意見在此,
完來食評是真, 不怪得咁多人都話不好呢…

2009-05-19 32 views
經濟不景,四處盡是開倉大優惠,跟好友閒逛了好一會,友人見肚餓,便說要帶我試越南菜.正值下午茶時間,但人還是不少,地方不大而座位亦多,坐得不太舒服.好友早已想好要她常吃的火車頭,我不太肚餓,天氣又熱,便要了撈檬來降溫.友人的火車頭沒有試過,但她吃得很滋味,應該不太差.至於我的迷你春卷拼豬扒撈檬,份量大得驚人,檬粉以外的配料還有芽菜,青瓜絲,蘿白絲,酸菜.但檬粉實在淡而無味,加了很多酸汁也無補於事.至於春卷和豬扒味道卻不俗,前者炸得香脆,後者的香芧也很香濃,意料之外.餐飲我要的凍奶茶則很一般,水汪汪的,茶味不夠香濃,不像一杯奶茶.由於是快餐形色,服務不會有太大期望,作為午市飯堂應該還可以.

迷你春卷拼豬扒撈檬
2009-05-15
$40 (Tea)
2009-05-15 8 views
銅鑼灣出名越南食肆莫過於清亭, 但呢間「越色」係我第二之選, 平日多食午市, 今次試下晚餐!生牛肉河 – 湯底無其他幾間咁好味, 牛味唔足, 但係牛肉鮮嫩, 唔太薄, 而且味道幾好, 侍應會比芽菜等配料, 但唔會主動比辣椒, 建議將粒青檸dump哂落去。香茅雞翼 – 煎(or炸)得好香, 肉汁都保持到, 但…無香茅味gei? 如果佢叫香煎雞翼我會覺得幾好, 香茅雞翼就…「越色」店仔細細, 你叫我選佢最好食的食物, 我揀唔落手, 事關樣樣都ok, 但係又唔係好食到: 嘩!一家要試。一間中規中矩gei餐廳往往係飯腳之選, 但係評分制度就一定比下去。我推薦各銅鑼灣同事試下呢間無特式、但係有水準的店!

2009-05-14
$50 (Last Night Supper)
2009-04-28 16 views
呢晚想食越南河,同工友來左登龍街呢間﹗要左個二人餐$148,要左兩個火車頭生熟河,春卷同埋沙律﹗我的河粉轉了待應推介的什麼水河,其實即係金邊粉,先試湯頭,唔清味道甜得來有0的梘水味,牛肉幾腍但不香不濃,牛肉牛柏葉都係一般水準﹗春卷熱辣辣,包生菜食味道不錯﹗芽車快佢話係雞絲海蜇,可惜找來找去得0個一兩條海蜇,好在個汁酸酸甜甜再加上0的炸蒜都叫味道還可以﹗工友點了咸檸梳打,飲到差0的咸因為成杯又苦又澀,搞咩架?埋單百六蚊,試一次便夠了﹗
呢晚想食越南河,同工友來左登龍街呢間﹗

要左個二人餐$148,要左兩個火車頭生熟河,春卷同埋沙律﹗

春卷熱辣辣,包生菜食味道不錯﹗

工友點了咸檸梳打,飲到差0的咸因為成杯又苦又澀,搞咩架?

埋單百六蚊,試一次便夠了﹗
2009-04-23
琴日2個人去食晚飯.埋單15x 都幾抵.叫左一個牛肉紅飯.一個炒檬.一個蒸粉卷 一杯野飲份量好大! 味夠.仲有紅同綠0既辣椒醬.都係紅好味..~ 個飯0既牛肉真係要讚下.有d似中式牛柳feel 飯又唔太乾or濕.檬粉d料夠多!! 煎粉卷夠熱同大份..very good
2009-04-22
$75 (Dinner)
  • 牛肉紅飯
牛油雞翼,好香好脆好有味。不過,菜牌明明寫明係雞全翼兩隻,分四件。佢真係每隻翼分左兩件,一件一中翼連翼尖,一件係雞槌。不過,兩隻雞槌都俾人斬左半隻去。即係唔係全翼啦,你唔寫全翼都還好,寫明全翼都斬左D去,有少少被騙感覺,雖然真係好食。 火車頭生牛湯河,湯好咪,河粉煙韌,值得再食。燒豬肉檬粉,燒豬肉好香味,可惜檬粉不是一般食的,爽口檬粉。鹹梅七(不是鹹檸七)好好飲,又酸又咸又甜。服務好一般,叫左幾次加水,都得個應字,冇人真係加。
牛油雞翼,好香好脆好有味。

不過,菜牌明明寫明係雞全翼兩隻,分四件。
佢真係每隻翼分左兩件,一件一中翼連翼尖,一件係雞槌。

火車頭生牛湯河,湯好咪,河粉煙韌,值得再食。

燒豬肉檬粉,燒豬肉好香味,可惜檬粉不是一般食的,爽口檬粉。

鹹梅七(不是鹹檸七)好好飲,又酸又咸又甜。

服務好一般,叫左幾次加水,都得個應字,冇人真係加。

$70 (Dinner)
  • 牛油雞翼
  • 火車頭生牛湯河
  • 鹹梅七
2009-02-18 3 views
2009.2.6睇返呢間野, 喊臉多過笑臉, 係真唔係呀?不過我個日食幾好, 服務都唔錯。 只是坐位太逼了, 完全可以聽到隔離枱的對話。同2個朋友出黎飯聚, 選擇了食越南菜, 打算去清亭的, 不過其中一個朋友提議這裡, 所以才去清亭吧。去到要等位, 門口那個侍應表示最快15分鐘, 果然很快便有位置了。由另一位朋友點菜, 我沒有所謂, 好吃最重要。炸軟殼蟹芒果粉卷(名字是大概): 好好味。軟殼蟹雖然不是熱辣辣, 只是微溫, 夾著甜甜的芒果肉, 新鮮的生菜。 作為前菜頭盤, 是起了一個化學作用, 使我食慾大增。馬拉盞通菜: 有一點兒辣, 開始時, 味道恰好, 吃著吃著, 愈來愈咸了。咖喱雞: 隨咖哩附送蒜蓉包, 有4件, 我吃了2件, 因為配香噴噴的咖哩很好味。咖哩帶點甜甜的味道, 也夾雜著不刺激的辣味, 對於我這個不太能嗜辣的人, 簡直是恰到好處。還有炸過的薯仔, 煮得很入味。唯一不好是某些雞肉帶有肥厚的雞皮, 扣一些分。越式春卷: 用生菜包著炸好的春卷吃, 減低油膩感; 沾上越式醬汁吃, 普通的酸﹑辣﹑甜。 這一道菜與其他越式餐廳的出品, 相差不遠。還有吃了一個菜, 不過我忘記是什麼了
2009.2.6

睇返呢間野, 喊臉多過笑臉, 係真唔係呀
?

由另一位朋友點菜, 我沒有所謂, 好吃最重要

炸軟殼蟹芒果粉卷(名字是大概): 好好味
。 作為前菜頭盤, 是起了一個化學作用, 使我食慾大增

。還有炸過的薯仔, 煮得很入味
。唯一不好是某些雞肉帶有肥厚的雞皮, 扣一些分。

還有吃了一個菜, 不過我忘記是什麼了。

2個友人也點了芒果沙冰, 我又要了椰青

這一餐, 多謝朋友請客, 真的不好意思。
$85 (Dinner)
2009-01-04 6 views
呢一個晚上因為要同bb睇戲~ 我地o係附近搵野食~再加上我肚餓...hahaaaa於是就黎左呢度啦因為我鍾意呢度o既炭燒豬扒湯河, 所以我又叫!!bb就叫左生熟牛肉河~ 之後再心有靈犀地叫多個鐵板牛柳!bb個牛肉河黎到, 佢話幾好食,我諗都okay ge~ 不過呢佢食晒成個...我個河都未到wor..... = =個河同芽菜係my favorite! 個炭燒豬扒其實仍舊好香架, 不過好似細左d lor平時食午餐平d有埋野飲都係咁大塊wor...仲要我唔小心跌左一舊... 我都冇比多d bb食啦...最後黎左個鐵板牛柳, 諗住好正好似食燒肉咁...點知, 係一個relocate左去鐵板o既中式牛柳, 仲勁多油...食得多其他好味o既野之後再重返呢個地方, 即時覺得普通得很anyway whole nite 最攪笑都係bb撞到親戚hahahaha令到我全晚唔敢擰轉面lol!!!
呢一個晚上因為要同bb睇戲~ 我地o係附近搵野食~
再加上我肚餓...hahaaaa於是就黎左呢度啦
因為我鍾意呢度o既炭燒豬扒湯河, 所以我又叫!!
bb就叫左生熟牛肉河~ 之後再心有靈犀地叫多個鐵板牛柳!
我個河都未到wor..... = =
平時食午餐平d有埋野飲都係咁大塊wor...
仲要我唔小心跌左一舊... 我都冇比多d bb食啦...
最後黎左個鐵板牛柳, 諗住好正好似食燒肉咁...

食得多其他好味o既野之後再重返呢個地方, 即時覺得普通得很
令到我全晚唔敢擰轉面lol!!!

2008-12-22 1 views
記得同tamama黎食過一次lunch~食左火車頭生熟牛肉湯河~越式牛柳粒紅飯~講真~個湯河粉真係麻麻地~ 個人來講完全唔覺得正宗~配料無咩出色~湯底唔清又唔濃~交待得唔清楚!食完之後都唔知呢間野點解叫"越色牛肉粉餐廳"! 反而牛柳粒紅飯都食得下~牛柳粒味道唔錯~又唔會太老~加上用茄汁炒過嘅飯~中品~價錢偏貴~只有ok~
記得同tamama黎食過一次lunch~

食左火車頭生熟牛肉湯河~越式牛柳粒紅飯~

講真~個湯河粉真係麻麻地~ 個人來講完全唔覺得正宗~

價錢偏貴~只有ok~
$45 (Lunch)
ok
2008-08-02 9 views
overall, the quality is like most of the 越南 restaurant, not special at all炭燒香茅雞扒飯 is okfor the 河, it is not badbut need to wait for a long time before u can get a seatand the environment is not very comfortable
炭燒香茅雞扒飯 is ok
for the 河, it is not bad