2019-06-04 698 views
屯門區夜晚宵夜既好介紹食物選擇好多 有麵及各類串燒/烤物而且價錢仲要好抵 份量都多招牌菜式油渣麵 比較少地方有 油渣脆卜卜炸燒賣同燒鯖魚都好正豚肉炒麵都好好食而且好大份呀
屯門區夜晚宵夜既好介紹

食物選擇好多 有麵及各類串燒/烤物
而且價錢仲要好抵 份量都多

招牌菜式油渣麵 比較少地方有 油渣脆卜卜
炸燒賣同燒鯖魚都好正
豚肉炒麵都好好食而且好大份呀
2019-05-24
$60 (Last Night Supper)
2018-09-11 592 views
話說有一日我朋友介紹屯門油渣麵俾我,話好好食嘅。其實間鋪個位我好少經過。因為佢就係位置係屯門街巿,近neway果邊嘅生果店隔離。好易搵。去到我當然係叫碗油渣麵外賣返去慢慢嘆啦,我都唔記得幾錢啦,但碗油渣麵真係食過番尋味。1.油渣夠香夠肥2.麵條煮得岩岩好我試過出要大角咀果啲,都唔及呢間正。以後唔使山長水遠搵油渣麵啦,呢間煮得仲出色

1.油渣夠香夠肥

2.麵條煮得岩岩好

我試過出要大角咀果啲,都唔及呢間正。
以後唔使山長水遠搵油渣麵啦,呢間煮得仲出色

TakeAway
  • 油渣麵
2018-05-16 445 views
食第三次,想寫一寫。之前行過就算,覺得間鋪想行入去既意願唔大,怪怪地咁。(唔知點講,有啲鋪頭會易啲行入去試下)試左之後真係唔錯,特別係今次既雞翼,脆口入味,水準做到夠晒個價錢,店主友善。
2018-05-14 442 views
串燒店,在屯門真的不多,還要好吃的,更少之又少⋯今次總算找了一間價錢便宜,味道不錯的小店! 真的是小店啊,因為只有4張枱,所以我會選擇早點去⋯雖然這裡沒賣酒,但可以到外面買來喝,配串燒很爽啊!原條茄子,好香,好好吃!沙嗲串燒牛/雞肉串,沙嗲好香,唔辣的。但略嫌肉粒真的太細粒。油渣麵,豬油渣有炸了及沒炸兩款都有齊,我較喜歡炸過的,感覺沒那麼油膩。味道不錯,而這款菜甫,個人不太喜歡,下次還是吃不辣好了(油渣麵有餐的,$48一碗油渣麵,兩款小食,一杯飲品)煎餃子,$12/3隻,很香口,好吃!雞腎串,爽口無筋雞皮串,好像燒得乾了一點,很脆的,但就沒什麼味道!紐西蘭羊架$35/件,燒得剛剛好,很嫩滑多春魚也不錯,唔會好乾炸燒賣,炸魚片頭,不過不失!拍青瓜(老闆娘送的),是餐前開胃小食!

原條茄子,好香,好好吃!
(油渣麵有餐的,$48一碗油渣麵,兩款小食,一杯飲品)
煎餃子,$12/3隻,很香口,好吃!
雞腎串,爽口無筋

雞皮串,好像燒得乾了一點,很脆的,但就沒什麼味道!
紐西蘭羊架
$35/件,燒得剛剛好,很嫩滑
多春魚也不錯,唔會好乾
炸燒賣,炸魚片頭,不過不失!
拍青瓜(老闆娘送的),是餐前開胃小食!
2017-12-03 309 views
黎到屯門, 食完晚餐, 經過肥妹油渣麵, 口痕痕, 友人想吃串燒~叫左~原條燒茄子~燒三文魚腩~雞肉串~燒雞脾菇~五花茶埋單$8X, 燒物可以選擇微/小/中/大辣~講返條茄子, 配料係蒜,蔥,加D香料~ 即叫即燒, 好香茄子味, lumlum地, 一夾可以離晒茄子皮, 油左小小~老闆好好笑容~幾親切~~

叫左
~原條燒茄子

~燒三文魚腩
~雞肉串
~燒雞脾菇

~五花茶

埋單$8X, 燒物可以選擇微/小/中/大辣~

老闆好好笑容~幾親切~~
2017-12-02
2017-10-18 789 views
某本雜誌力推日式烤肉店的信用卡優惠,半價燒肉套餐令不少食客聞風而至,即使早早取票的我仍覺是機會渺茫。想到才不過是一頓晚飯而已,何必太執着?一個轉念,離開人潮泛濫的烤肉店,來到新墟一條較僻靜的小街,目標是一碗傳統風味的油渣麵。肥妹油渣麵在開飯網只有一個食評,在Instagram亦同樣是寂寂無聞,看來是新開張的,專做街坊生意的小食店。一家極為簡陋的小鋪,才只有三張小桌而已,光顧的食客不多,較多的是致電外賣的客人。營業時間由下午三時至凌晨一時,主力做下午、晚市時段,而新墟確是愈夜愈熱鬧的。這一帶有不少餐廳、大排檔,小食店倒是不多。主打是油渣麵,但串燒、燒烤、小食選擇更多,也可選$28$-48的麵食套餐,是街坊生意的定價。五花茶($8)老闆娘說涼茶是自製的,很有家常的味道,甜度適中。煎韮菜餃($12/3件)韮菜餡不少,煎得香口但帶點油膩。招牌油渣麵($28)能吃到有兩種豬油渣,炸過的脆身不油膩,未炸過的油感重些,惜油渣切得太粗身,炸得脆卻不夠香口。湯底只是味精湯而已,再伴以冬菇、青蔥、辣菜甫、冬菜,才令麵湯多一分濃郁。粗身白麵條亦不夠稔身,少了一份傳統的風味,份量上是飽肚有餘。手拍青瓜($15

五花茶($8)
老闆娘說涼茶是自製的,很有家常的味道,甜度適中。
五花茶

煎韮菜餃($12/3件)
韮菜餡不少,煎得香口帶點油膩
煎韮菜餃

招牌油渣麵($28)
招牌油渣麵

手拍青瓜($15,老闆娘送贈)
青瓜冰得夠凍,拌麻醬吃十分清爽
手拍青瓜

沙嗲雞肉串($10).牛肉串($12).豬肉串($10)
串燒不是來貨,是自家串製的,偏甜的沙嗲只香不辣,肉質頗為新鮮,但肉串偏小,吃起來口感便差了一截,豬肉串肥瘦相間,比雞肉、牛肉串好。
沙嗲雞肉串($10).牛肉串($12).豬肉串($10)

Wasabi秋葵($18)
近期流行的食法,切半的秋葵吃得不夠過癮,但才$18可以收貨
Wasabi秋葵

煎素豆腐皮卷($12)
有不少甘筍木耳絲,煎得不太香口
煎素豆腐皮卷

香甜菠蘿($25)
足有1/4個菠蘿的份量,未能燒出焦糖脆面,菠蘿肉亦偏酸
香甜菠蘿

鹽燒馬友魚($68)
用的是冰鮮馬友魚,外皮燒得乾身香口,魚身細滑帶油香,骨少肉多,連魚皮吃都不錯。
鹽燒馬友魚

雖店名喚作肥妹油渣麵,老闆娘卻不是個肥妹,態度十分友善親切,還送涼拌小食給我倆嚐嚐。油渣麵雖未至非吃不可,但只花兩百的一頓晚餐,支持一下小店也不錯吧!
2017-10-12
$100 (Dinner)
鹽燒馬友魚
Wasabi秋葵
手拍青瓜
煎韮菜餃
五花茶
煎素豆腐皮卷
2017-09-15 313 views
油渣麵 呢間係我食過最好食的一間 以前好怕食豬油 覺得食完成口油 但呢間啲豬油炸到好乾身 同時亦有未炸過的豬油 兩者加埋麵、辣菜埔 一個字 ''正'' 同時平衡返豬油個種油膩 每次去必叫之一 除左油渣麵好食 串燒亦係重點之一 本人係非常之中意食串燒 但好多時啲串燒店中意貪快 炸完先去燒 變相左食緊炸物而不是食串燒 而且肉質更加無咁香口 《肥妹油渣麵》既串燒就是堅持唔炸 由頭燒到落尾 雞全翼係最難熟 但呢間店燒得熟得黎又好乾身 再加埋辣粉 好好味😋😋 值得一提 呢間鋪頭雖然細間 但環境舒適 服務態度非常好 食串燒最岩就配啤酒飲 好多時買埋啤酒去 老闆娘同老闆都會幫我地雪係雪櫃 然後好細心咁見到我地飲到差唔多 會主動問我地洗唔洗拎多罐 good good 至於價錢方面 一啲都唔貴 因為份量合理 所以值得推薦中意宵夜的朋友一去👏🏻👏🏻
燒烤
2017-09-01
$200 (Last Night Supper)
燒烤