2018-07-30 248 views
繼續是我的生日飯 😘突然好懷念意大利西班牙食物,所以今日來到尖沙咀的 Playa de Papagayo. Deluxe Toasty Platter 這個賣相「冇得彈」,件件都想試 番茄沙沙,煙火腿,鵝肝醬,黑松露滑蛋,蒜香蝦,蟹肉醬,辣螺肉,吞那拿魚他他 一共八種口味! 吞那拿魚他他好鮮味,煙火腿令我好懷念西班牙 Regular Sangria - 必飲!Seafood Paella - 這個我覺得飯比較粘 但勝在夠多海鮮,蝦超好食 多謝朋友們請我食好野呀!真係睇得又食得!
繼續是我的生日飯 😘

Deluxe Toasty Platter

這個賣相「冇得彈」,件件都想試

吞那拿魚他他好鮮味,煙火腿令我好懷念西班牙

Regular  Sangria

Regular Sangria - 必飲!

Seafood Paella

Seafood Paella - 這個我覺得飯比較粘
但勝在夠多海鮮,蝦超好食

多謝朋友們請我食好野呀!真係睇得又食得!
Seafood Paella
2018-07-30 197 views
Happy Friday同朋友想搵間有得Happy Hour飲下野又有野食既餐廳,今次決定黎尖沙咀河內道既Playa de papagayo試一試,環境比河內道分店舒適,混合左酒吧同西餐廳嘅feel。Happy Hour 當然要配上西班牙的餐酒Sangria。Whit Wine Sangria $52 調教出色,不會太濃厚的生果味亦不會太濃厚的酒味,酒味變得很豐富,更易入口。黑松露薄餅的皮偏似餅乾,不是筆者喜愛的pizza類型,但熱吃,還是可接受的,黑松露味都突出。西班牙海鮮飯,特別的可以選配墨魚汁,同平時海鮮飯有點唔同就係個蝦煎得香脆,青口蜆肉則較為淡,不過整體味道濃淡適中 ,濕潤度亦岩岩好整體黎講價錢合理,環境舒服加上味道都唔,絕對可以再黎

整體黎講價錢合理,環境舒服加上味道都唔,絕對可以再黎
2018-07-06
$280 (Dinner)
2018-07-26 633 views
朋友生日,揀咗佢鍾意嘅西餐🤓星期五嘅晚上,嚟到呢個地方特別relax😌餐廳外仲放咗幾張枱,坐出面又係另一番風味😜入到餐廳,第一眼就望到牆上嘅字燈,仲有佢個menu,好靚好吸引,好想去沙灘呀🤣由於餐廳內氣氛實在太好,如果想傾吓計嘅話可能要講大聲啲先聽到😜之後就係bar枱上大大隻嘅鹹豬手,幾咁架勢😆仲有bar枱背後嘅酒幾咁壯觀😍朋友未到齊之前已經好肚餓,所以就叫咗啲小食同嘢飲。炸魷魚圈好香口,仲有個吐司,有八種味道( 蕃茄沙沙, 煙火腿, 鵝肝醬, 黑松露滑蛋, 蒜香蝦, 蟹肉醬, 辣螺肉, 吞拿魚他他),朋友未到已經食晒😜叫咗jar Regular Sangria,好香甜嘅果味,好易飲,唔係好識飲酒嘅人可以試吓。朋友終於到,叫多咗幾樣主菜。沙律菜好鮮甜,隻蝦好好味😋西班牙海鮮飯,我唔鍾意食青口無試到,啲蝦依然咁好味,魷魚口感彈牙,飯嘅軟硬度我覺得適中,朋友就覺得略為軟身得滯。仲有個四式pizza,薄批,芝士味非常之濃厚,喜歡芝士嘅人一定要試。
朋友生日,揀咗佢鍾意嘅西餐🤓

炸魷魚圈

八味吐司

Regular Sangria

朋友終於到,叫多咗幾樣主菜。沙律菜好鮮甜,隻蝦好好味😋
原隻虎蝦沙律

四式芝士薄餅
2018-07-20
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
炸魷魚圈
八味吐司
Regular Sangria
原隻虎蝦沙律
四式芝士薄餅
2018-07-08 1949 views
今日嘅天氣咁好,陽光普照,行經尖沙咀,見到呢間門口藍藍哋色, 裝修又幾獨特嘅餐廳。入面嘅裝修真係好靚呀! 隻藍色係西班牙常用嘅顏色,牆上幅畫有一個有兩撇鬍鬚,憂鬱嘅眼神的男人吸引咗我嘅目光,我覺得好有趣。星期六有個weekend brunch,但我覺得唔係好吸引, 所以我都係散叫幾款試試。 慢煮鮮鮑魚海鮮薄餅個餅底唔係普通嗰啲薄餅底,好似餅乾咁, 但佢又可以好容易cut開佢, 海鮮有好多款,全部都新鮮,青口鮮味,魷魚煙韌彈牙,蜆都鮮甜, 蝦爽口彈牙, 特別在佢用咗一啲鮑魚汁(但好似龍蝦湯味道)同埋芝士增加咗佢嘅香味, 橄欖如青橄欖黑橄欖仲有黃椒既可點綴, 又帶出獨特嘅味道。 西班牙烤乳豬件配自家製酸椰菜薯蓉呢個乳豬件好有肉地,乳豬皮鬆化可口,啲肉 嫩滑多汁,一啲羶味都冇。 酸菜同平時德國餐廳食嘅豬手嗰種酸菜有啲唔同,呢一隻有啲似椰菜嘅感覺,但佢又冇咁硬, 亦都冇咁酸。 下面嘅薯蓉好滑。 焦糖無花果鵝肝醬脆米餅呢個好創新嘅小食,不得不推介。而且佢係花咗好多時間去整,事關我哋食完pizza,乳豬件最後先上枱㗎! 一粒甜嘅爆谷、無花果、 鵝肝、米餅嘅配搭,可以係驚為天人! 無花果微甜,鵝肝好

慢煮鮮鮑魚海鮮薄餅
慢煮鮮鮑魚海鮮薄餅
西班牙烤乳豬件配自家製酸椰菜薯蓉

西班牙烤乳豬件配自家製酸椰菜薯蓉

焦糖無花果鵝肝醬脆米餅
呢個好創新嘅小食,不得不推介。而且佢係花咗好多時間去整,事關我哋食完pizza,乳豬件最後先上枱㗎! 一粒甜嘅爆谷、無花果、 鵝肝、米餅嘅配搭,可以係驚為天人! 無花果微甜,鵝肝好似腐乳嘅質感,但係有鹹鹹地, 再配埋下面甜甜哋嗰舊好似米通咁脆,再加一啲無花果醬,個配搭係完勝!

其實我好少食西班牙嘢,覺得佢啲嘢好似粗支大葉咁,但係今日一試令我對西班牙菜色改觀咗。
2018-07-07
$189 (Lunch)
2018-07-08 206 views
出親尖沙咀都唔知食乜好,周圍都排哂隊咁。今日決定去天文臺道睇下,之前行開過都見到唔少靚靚地既餐廳。Playa de papagayo, 係西班牙一個陽光與海灘既地方。所以餐廳既壁畫同menu都用左藍色沙灘做主題。當然呢度係食西班牙菜架啦。餐廳環境好正,非常闊絡,周圍既裝飾都令人覺得好relax。叫左杯virgin mojito同埋estrella galicia,正正常常咁啦。餐廳有兩款draught beer, 一款係呢個estrella, 另一款係stout黎既。西班牙菜一定唔少得tapas,我地叫左個sauteed octopus, 同預期中既樣有d唔同,老實講係麻麻地既,佢有落埋西班牙辣肉腸落去炒,但食個汁既時候完全食唔到腸既香味。Mussel 都係麻麻地,因為佢既煮法冇落酒同埋香草,所以比較淡。牛油焗龍蝦,呢個唔錯,同埋好抵,都係二百幾蚊。肉質好彈牙。叫左個好有西班牙特色既甜品-churros, 即係西班牙油炸鬼。上面灑左好多砂糖同肉桂粉,就咁食都好好味!仲可以點朱古力醬添。不過熱食係好食D,同埋記得留肚食,因為佢都係粉類既野,食落都好飽下。埋單七百幾,咁既環境同食物質素,

餐廳環境好正,非常闊絡,周圍既裝飾都令人覺得好relax。

牛油焗龍蝦,呢個唔錯,同埋好抵,都係二百幾蚊。肉質好彈牙。

埋單七百幾,咁既環境同食物質素,好抵呀!

值得一提既係餐廳既外藉人士好friendly, 服務好好,令我地有一個好愉快既晚上。
2018-07-04 192 views
是日午餐同同事黎到近尖東既呢間餐廳食西班牙菜,場內環境較陰暗但環境相當舒適,平日午市時段冇咁多人都唔會太逼同嘈。午市set lunch除左餐包仲會跟呢個semi buffet,食物選擇都幾豐富,除左唔同類型既湯、沙津、生蝦、火腿外,更有唔同既水果提供,飯前後食都相當唔錯。唯一不足係個人認為當中既栗米湯有些少過咸既情況。黎到主菜我就叫左份櫻花蝦番茄意粉,醬汁好夠味,而麵質食落口感都唔錯。另外其他同事就點左各種扒類、煎三文魚、西班牙海鮮飯同pizza等,食物既賣相都唔錯。總括以正式少少地食餐午飯黎講,呢度既環境配合價錢都尚算合理,可以值得一試。

Type of Meal
Lunch
Papagayo - Weekend brunch $198起,包Tapas 同沙律任食,再加個主菜同餐飲,環境係幾好,好舒服,唔多人tapas 同沙律款式唔算好多,沙律🥗有幾款,藜麥,羅馬菜蕃茄青瓜等,熱的有蝦,但蝦無味,八爪魚仔味道幾好同欖,另有迷你鵝肝醬無花果撻,蛋批,芝士釀紅椒,沙樂美腸,幾款芝士同水果湯係洋蔥湯,好足料,都幾甜,有幾款麵包,都比較乾主菜原隻麵包蟹焗飯$228 - 一上檯見到個賣相已經失望,又話原隻,只得個殻裝住d焗飯,仲要唔好食,勁少蟹肉,得少少絲,係有少少龍蝦汁味嘅,有d似茶記質素😕西班牙白魚醬大蜆湯扁麵$198,個湯都算幾濃味同味道ok,可惜扁意粉太淋,蜆都大隻,算新鮮嘅

湯係洋蔥湯,好足料,都幾甜,有幾款麵包,都比較乾

主菜

2018-06-16
$230 (Lunch)
2018-06-14 193 views
一年前遊西班牙,最懷念是歐霸盃之王西維爾食到4歐一個tapas size但其實是main course size的美好佳餚。回港後不時想念鮮香冶味的西班牙菜,但又覺得在港食實在太貴了,所以忍住忍住,但今天終於忍不到了。耀眼的霓虹燈招牌十分源亮,賞心悅目。閒日晚上客人不多,七彩木椅坐得非常舒服。年輕時尚的木設計和家具,令人像身在設計藝術感十足的西班牙一般。畫布紙面的漂亮menu,簡簡單單就三頁,中英對照,平易近人。佔一頁半都是Tapas,有三、四十款,而Tapas就是這裡真正的主菜。鵝肝無花果米通($88)。這裡的Tapas大部分都是$88,不管是大大件乳豬或豬仔脾,還是像這精緻的前菜,各自勝場,各有所需。這鵝肝米通除了賣相一流外,食味也同樣完美。米通與爆谷的脆,配上無花果及最底層果醬的清新果香,中和了綿滑香濃的鵝肝膩的感覺,互相和諧平衡。冷雞卷($88),外層是炸脆的春卷皮,內層是冷的雞絲沙律,冰火兩重天。蒜片蝦($88)有大量Olive,分量比較少,相對下比較一般。八味多士($128),每一味都不錯吃,個人最喜歡鵝肝醬。生八瓜魚配紅菜頭珍珠($108),把紅菜頭汁以分子料理的方式變成

耀眼的霓虹燈招牌十分源亮,賞心悅目。

無花果鵝肝米通 Foie Gras Terrine
冷雞肉沙律春卷 chicken roll
蒜片蝦 Shrimps in Garlic
八味多士 Deluxe Toasty Platte
八味多士($128),每一味都不錯吃,個人最喜歡鵝肝醬。
生八瓜魚片配紅菜頭珍珠
生八瓜魚配紅菜頭珍珠($108),把紅菜頭汁以分子料理的方式變成粒粒珍珠,酸甜醬汁調味完美。
西班牙乳豬 suckling pig
西班牙乳豬($88),有分Tapas size和1/4隻的main course size($198),這跟西班牙當地餐廳的做法相近,侍應哥哥也很老實地叫我們點tapas size就夠。抵食飽肚之選,只是底下的薯蓉欠了點味道。
豬仔脾 baby pork rib
豬仔脾($88),同樣是抵食之選,微辣調味,肉質嫩滑。
四色芝士薄餅 4 cheese pizza
四式芝士pizza($128),派底薄身香脆,滿滿芝士鹹香。

Gracias!!!
white sangria
$333 (Dinner)
無花果鵝肝米通 Foie Gras Terrine
四色芝士薄餅 4 cheese pizza
white sangria
  • 八味多士 Deluxe Toasty Platte
2018-06-07 204 views
今日好肚餓,經過間餐廳見到環境唔錯,一睇餐牌,哇平均一百蚊鬆d就有個semi buffet嘅set lunch,仲要唔洗加一,好抵食,所以即刻入咗去試下。餐牌上面好多食物都啱我口味,我地叫咗櫻花蝦肉醬天使麵同牛排。Set lunch仲包埋熱哄哄既餐包天使麵好高質,多肉醬之餘,醬汁亦有好重嘅蝦味,個麵質都唔錯,軟硬度適當,簡直係口感豐富!個牛排嘅份量大得驚人, 牛扒嘅汁煮得好好味,而且上面加咗啲黑椒,辣辣地,令到成個牛扒嘅味道出曬嚟,好香口。牛扒隔離仲有薯仔。蕃薯仔意外地好食,因為佢加咗啲好creamy嘅汁,同薯仔嘅味道都好match。 至於個buffet方面,佢有好多唔同類型嘅食物選擇,有蝦同沙律,湯, 仲有好多生果俾我地揀,包括西瓜,哈密瓜, 同埋火龍果,好健康! 仲有我哋叫咗兩杯飲品都好特別一杯係芒果沙冰,有好香濃嘅芒果味。第二杯係tiramisu smoothie,第一次試就上咗癮,好特別!

Set lunch仲包埋熱哄哄既餐包

Angel  Hair  Bolognese  with  Sakura  Shrimp

Grilled  Rib  Eye

Antipasti  Buffet
Mango  Frappe
Tiramisu  Milkshake
2018-06-07 144 views
其實此食店我已去過好幾次,一直都是我喜愛的餐廳,非常晚市比較人多外,整體我也很滿意。今次主要是友人提議到此食午餐,本着也好,但誰不知個 Set Menu 有好幾款選擇外,仲有個自助前菜吧!有我至愛的足料粟米忌廉湯、多款菜沙拉、Parma ham、凍蝦、生果,配自選主菜,絕對超值!
$110 (Lunch)
2018-05-19 214 views
今日去左尖沙咀食brunch,一個人放假男朋友去左旅行,自己就黎嘆下。尖沙咀Papagayo是一間我幾欣賞既西班牙餐廳,環境好大好舒服,店員好有禮貌。假日有brunch set。buffet brunch我至鐘意!因為有我最愛既沙律和生果!有蟹腳!選擇好多,熟食味道都好好!主菜叫左煎魚。魚皮脆卜卜魚肉好滑溜!薯蓉又香又綿!好欣賞醬汁唔多唔會太膩!最後有任食生果好開心!新鮮唔係罐頭貨色!假日一個人嘆下好舒服!
假日有brunch set。
有蟹腳!選擇好多,熟食味道都好好!
最後有任食生果好開心!新鮮唔係罐頭貨色!
假日一個人嘆下好舒服!
2018-05-12 208 views
因有訂座,餐廳安排較獨立一角梳化位,但位置極接近收銀,友人頻被侍應衣服輕掃,略為無奈。一行人四人先點一酌white sangria, 侍應小妹努力想幫眾人斟酒,可惜生手非常,一路斟一路漏,浪費美酒呀上菜時,其實枱面不大,本適合朋友小聚,但餐廳同時將前菜主菜同時上菜,本想好好享受美酒小食,都顯得匆忙。而且食完前菜,主菜又已灘凍,太可惜。最後再多補一酌white sangria, 改由另一位侍應哥哥斟酒,手法熟練,美酒豈能浪費

八式吐司及西班牙乳豬

火腿併盤

鵝肝安格斯漢堡飽
2018-05-08
$380 (Dinner)
八式吐司及西班牙乳豬
火腿併盤
鵝肝安格斯漢堡飽
2018-04-26 165 views
行到去尖沙咀天文臺道,見到上一次食過dinner的西班牙餐廳,有lunch食咁今次又試吓。見到大約有7-8個午餐選擇,有漢堡包,意粉,意大利飯揀。我就選擇咗漢堡包個餐包埋嘢飲,出面任食沙律同湯,買有生果,待應也上了面包,牛油給我們,食完呢part已覺得飽,食埋主餐巨型漢堡包,我真係晤識郁朋友的意大利飯,佢話爭少少。總結來講,環境就好有氣氛,食物都好味的,係個主餐等到要“吹“至有。希望店主留意吓改善

朋友的意大利飯,佢話爭少少。
$110 (Lunch)
2018-04-20 158 views
我記憶中這間西班牙餐廳好似有分店,同朋友聚會,一行6位上openrice望下,預約好晚上嚟這餐廳用餐。其實打開餐牌也好多款式選擇,叫左意粉,pizza,沙律,雞,意粉個味道比較重,其他也ok,發覺多人長枱真係晤太傾到計。價錢偏貴。

2018-03-14
$200 (Dinner)
2018-04-08 174 views
今天約了朋友食午餐,朋友說帶我去吃西班牙菜。餐廳有室外座位,很多人都選擇坐在外面,十分悠閒。而我卻十分享受坐在室內,相當寬敞,設計匠心獨具。食物及飲品選擇都頗多,我們選擇了西班牙烤乳豬件,配有酸椰菜及薯蓉。乳豬外皮香脆,肉質嫩滑,而且不肥膩,而薯蓉很幼滑。三重迷你漢堡超驚喜,好似三個小矮人,有不同口味,包括牛肉、豚肉及海鮮,最優值得一提的是海鮮漢堡,內有墨魚、蜆肉及青口。而漢堡包既鬆軟又香脆。西班牙火腿吞拿魚卷配温泉蛋,頗清新。喜出望外的一餐。
今天約了朋友食午餐,朋友說帶我去吃西班牙菜。

乳豬外皮香脆,肉質嫩滑,而且不肥膩,而薯蓉很幼滑。

而漢堡包既鬆軟又香脆。

西班牙火腿吞拿魚卷配温泉蛋,頗清新。

喜出望外的一餐。
2018-04-08
$150 (Lunch)