2008-02-07 31 views
3/2大約中午12:30到,等左15分鐘就有位。點左Lunch Set B-吉列大蝦豬扒包白湯、餐包同甜品(朱古力蛋糕)豬扒硬身左少少,不過d汁好味,酸酸辡辡甘,加左d青椒同菜。值得一提係服務好,自動加水,比紙巾,食完總問我地岩唔岩食添!
3/2大約中午12:30到,等左15分鐘就有位。
點左Lunch Set B-吉列大蝦豬扒
包白湯、餐包同甜品(朱古力蛋糕)
豬扒硬身左少少,不過d汁好味,酸酸辡辡甘,加左d青椒同菜。
2008-01-28 2 views
小食拼盤-薯角-一般, 漢堡排-juicy, 豬仔骨-好少肉, 檸汁雞搥-正,好fresh,唔會食完咁多肉覺得好肉的感覺, 一咬落去會覺得仲想食,好有lemon味!!grill chicken set-失策,以為可以自己玩下燒野,唔記得雞一定要well done!!! 唉!!不過件雞都ok滑!跟set有個miso soup-無飲,一件cream cake-好多cream,但係件蛋糕底都ok 香同light!芝麻/綠茶新地-雪糕唔係勁芝麻味!但係綠茶果個都唔錯,係綠茶粉味!底的紅豆同黑芝麻湯丸好好味
2008-01-27 10 views
尋日我同我男朋友去食,星期日好多人,等位等左30mins都,唔算好耐.order野食,setA同B各一,雖然係好多人但d野食都泥得幾快,唔洗等好耐.總括泥講,野食唔算好好味,但唔會係差.值得一讚既係員工服務態度,好好!!我食緊蟹有人過泥比張wet紙巾你.掉左隻快子,未出聲已經有人找過對新既比你,order野飲未叫人過泥已經有人自動行過泥問你想飲咩(可能佢\聽到我同我男朋友講野),仲有,佢\地會不停咁加水比你,唔洗你出聲.服務態度一流呀!!!!!!!!!!!

服務態度一流呀!!!!!!!!!!!
2008-01-26 8 views
今日再次黎呢間野食牛扒,雖然話係DIY 牛扒,自己煎,但係牛扒黎到其實已經5成熟,唔似得pepper lunch 真係由全生開始煎.......所以一黎到差唔多已經可以放上d 芽菜度,如果唔係就會熟過頭同女朋友叫左一個西冷一個牛仔骨,都keep 到水準,雖未至於好好食,以咁o既價錢都唔錯,轉特飲就計特飲半價,開開心心咁就一餐

今天是聖誕節,同時又係我生日,我和媽咪打算出去食,基於我一直想去Pokka,於是便來了,但我太大意,入去果陣冇睇門口的菜單...入座後才看見得2個set dinner和少量小食供應,而當中有些食物如海鮮我媽敏感的,但都入座了,便算了,結果以少少失落的心情去點餐叫左聖誕set dinner A,內容有一客野菌濃湯,前菜為焗酥皮白汁野菜海鮮包,主菜為T骨扒伴雞肉卷,甜品和餐飲,另外還叫多客煙鴨胸野菜春卷野菌濃湯,質感似糊仔(應該係d菌蓉),湯中有少量火腿,加點黑椒的話,味道ok la焗酥皮白汁野菜海鮮包,上面插了2枝不明的幼條(龍蝦鬚!?),是不能吃的...酥皮內有大量海鮮和爽口的蔬菜-3色燈籠椒,幾足料的,味道唔錯煙鴨胸野菜春卷,係我見過最fresh的春卷-以生菜絲包住黃椒,椰葉,煙鴨胸等的綠色春卷,入口非常清新,也十分健康,另有燒汁送上,增添味道T骨扒伴雞肉卷,幾大份,肉方面有一大塊T骨扒,預設7成熟,數件雞卷,菜方面有黃椒,靈芝菇(一種似金菇,但黑頭和肥身的日本菌),青瓜,露荀和薯蓉等....十分豐富,味道也十分好甜品係一份朱古力蛋糕仔,飲品叫了Pokka熱咖啡,咖啡本身很香,加奶和

甜品係一份朱古力蛋糕仔,飲品叫了Pokka熱咖啡,咖啡本身很香,加奶和糖後更香濃,入口甘香冇苦澀味

Total $338,overall很好,我很滿意,另外今日店內節日氣氛濃厚,餐桌上有小玩物供人玩玩,也有帽子給人載(以上的係禮物,免費給客人的)其中有位女經理很樂意為客人拍照,當她為我和媽咪拍照時,得知我聖誕生日,特地免費送了一份生日蛋糕給我,蛋糕是藍莓芝士蛋糕,上面有支蠟燭....十分有心,令我喜出望外~真是驚喜的一餐!
2007-12-09
一家四人首次食。以前都幫襯過沙田Pokka,但改裝後路線唔同, 自稱扒之專家,於是為家人點了扒餐,另點了意粉及甜品木布丁。日式fusion扒餐提供三款醬汁--- 紫菜、kimchi, 白蘿蔔蓉醋等等供客人蘸著來吃, 新穎且味道好(除了那個法國汁外), 但肉的份量很少, 餐牌說300g但好像比其他吃扒的地方都要小。菰意粉一般,飲品OK, 木布丁失望,咖啡出色。環望四週,都是女性較多, 點飲品甜品談天,也有點正餐的,但很多點較便宜的鐵皮餐,或吃得飽的飯類。我家人因付了每人百多元都吃不飽不願再來,我則認為味道還不錯可考慮。

菰意粉一般,飲品OK, 木布丁失望,咖啡出色。

2007-10-24 3 views
今日lunch,同事請了我來,當然餐廳又喺我揀嘅~~..................放棄set lunch,選咗鐵板系列 1)鐵板黑椒牛仔骨定食-個板好熱,同事請我食咗兩塊,好腍,好嫩,亦好juicy,黑椒唔重手,還比配菜嗰d輕手,幾好-板上仲有其他配菜: 椰菜,蓮藕片,紅蘿蔔片,冬菇,芽菜,不過混咗好多黑胡椒粒,所以都幾辣,輕手d好d-配上自家製燒肉汁, 明太子QP同青椒蘿蔔茸酸汁,另有1兜白芝麻+蔥粒。個人比較喜歡燒肉汁多d-還有湯(同事選咗西湯,所以仲有餐包添),白飯同餐飲 2)鐵板豬扒定食-d豬扒肉質是腍,同事話無嘜肉味,同意,所以要蘸醬汁食,那還可以-配菜comment如上-亦有湯(選咗麵豉湯,無餐包跟),白飯同餐飲 -個牛的味道還食得過,但豬就唔得喇

1)鐵板黑椒牛仔骨定食
-還有湯(同事選咗西湯,所以仲有餐包添),白飯同餐飲

2)鐵板豬扒定食
-配菜comment如上
-亦有湯(選咗麵豉湯,無餐包跟),白飯同餐飲

-個牛的味道還食得過,但豬就唔得喇
2007-10-05 9 views
Understood this cafe always form a queue and so made a reservation at 7:30 on wed. We 3 girls have order grilled rib-eye, grilled pork chop, vegatable rice rolls, cold udon, korean style stone rice, dessert and coffee. For the grilled dishes, average quality and taste ok if dip with the sauce. I like her udon with QQ texture and stone rice with tasty sauce and crispy rice underneath. Although we all very full, we have 2 orders of dessert: tiramisu, seasame pudding, chocolate mousse and chocolate ice-cream. Reg. coffee as good as usual.

Actually, I selom have dinner at the chain restaurant and here was better than expectation.
2007-10-05
本來是晚係看尾場的, 點知突然間來了一記腰斬, 摘日重賽. 不用去紅磡, 改去沙田. 每次來都那麼多人, 是晚既然早到, 就去排隊. 果然係排隊店, 等了超過三十分鐘先有得入坐.真係唔明點解要等這樣久, 更加唔明點解自己肯等這樣久.上次吃完相當近似的胡椒午餐, 發覺最緊要快, 千祈唔好慢慢搞. 今次當然學精了. 其實這店的餐牌大部份係跟其他百佳係一樣的, 只係這裡多了幾頁鐵板. 等了那麼久, 當然係叫兩個鐵板.紐西蘭上級肉眼牛扒$128: 8分, 上臺時係相當大份, 一張小小的二人臺係緊緊能夠擺到兩大份木板. 其實個鐵板唔係太大的, 不過旁邊又要留位放四種醬汁. 牛扒有200克, 份量也不少. 只要唔好等得太耐就像牛扒移上堆菜上面, 牛的火候係比較容易控制, 食落口係剛剛好, 不太老, 也唔會血淋淋. 揀了餐牌裡比較貴的紐西蘭上級肉眼, 肉質還不錯, 加上熱辣辣, 都幾香口的. 牛扒係配上法國燒汁, 自家製燒肉汁同青椒蘿蔔茸酸汁. 其實除了係丹尼爾之類的餐廳食扒係點A-1之外(因為味道實在太一般), 小弟一向也不太點醬集, 貪其原汁原味. 見這裡有四種醬, 就每樣試了小小, 答案係:

真係唔明點解要等這樣久, 更加唔明點解自己肯等這樣久.

紐西蘭上級肉眼牛扒$128: 8分, 上臺時係相當大份, 一張小小的二人臺係緊緊能夠擺到兩大份木板. 其實個鐵板唔係太大的, 不過旁邊又要留位放四種醬汁. 牛扒有200克, 份量也不少. 只要唔好等得太耐就像牛扒移上堆菜上面, 牛的火候係比較容易控制, 食落口係剛剛好, 不太老, 也唔會血淋淋. 揀了餐牌裡比較貴的紐西蘭上級肉眼, 肉質還不錯, 加上熱辣辣, 都幾香口的. 牛扒係配上法國燒汁, 自家製燒肉汁同青椒蘿蔔茸酸汁. 其實除了係丹尼爾之類的餐廳食扒係點A-1之外(因為味道實在太一般), 小弟一向也不太點醬集, 貪其原汁原味. 見這裡有四種醬, 就每樣試了小小, 答案係: 不點也不可.

鐵板燒一級豬扒$92: 7分, 豬扒同樣有200克. 感覺上係比不上牛的, 比較乾身, 肉質也好像麻麻, 點上醬汁還可以. 豬扒係自家製燒肉汁, 明太子QP同青椒蘿蔔茸酸汁. 其實下次食鐵板都係叫牛最大路.

兩個鐵板餐係仲跟麵豉湯, 日本珍珠飯同咖啡/茶. 吃清食物, 份量已經足夠飽肚.

朱古力新地$42: 8分, 是晚想吃新地, 又叫了個來吃. 簡簡單單, 雪糕同朱古力醬配合得宜, 加上一大條百力支同底下的卜卜脆, 依然係美味的. 始終喜歡新地那份感覺, 唔係單單剩吃雪糕, 兩種感覺連在一起.

對這裡的食物, 都係那句, 喜歡係食之外有得玩就可以要試, 但係要冒著風險, 隨時會被自己搞垮. 其實店名有點怪, 牛扒專家? 定係等你來做專家? 服務只係一般, 環境就好窄, 入坐都有難度.

大排長龍的情況下, 似乎轉戰別家才係上算.
2007-09-27 4 views
pokka cafe 唔係第一次去,但d 間俾我既感覺係,佢地d "碟頭" 比其他pokka cafe 大。講返個main course,一場黎到梗係要食下個鐵板啦,咁就叫左個set a。但發現一樣野,就係熟唔熟都好難論到你話事。皆因佢碟碟出黎個火候都不一,有d 出到黎仲係生你咪有得玩下,出都黎都7、8成囉,想玩都無得玩lu,so 要睇你彩數喇。仲有呀waiter(ess) 介紹得快慢又有影響,因為佢講得黎都又熟左兩成了。味道唔會話好特出,皆因都係收你百幾銀only,又有飯又有湯又有drink又有甜品,so 塊扒咩質數大家應該估到。總括黎講,未食過可以去試一次,但食完唔會令人好有想快d再去食既衝動。

星期6, 2個人無野做唸住去沙田行下~ 順便可以試埋呢間新開既pokka cafe!5點幾已經勁餓甘經過... 個時有6成台係吉既. 我地就唸住行多陣等到6點先去食啦. 點知未到6點門口已經積左好多人... 好彩我地都5係等左好耐就有位~ 黎得grill當然就要試下佢地個DIY鐵板燒啦~ 甘arm佢地其中1個dinner set就係我地想食既西冷牛鐵板, 比正價平左$10, 5洗唸就叫啦!!!::: 紐西蘭上給西冷牛扒(200克) ::: $118/ dinner set $108牛扒上台時,個waiter細心甘講解左d醬汁同埋牛扒既煮法1次. 仲係甘夾起我地d牛扒. 到佢講解完d牛扒都差5多熟lu~ 雖然係細心, 但係希望佢地可以講快d啦!!牛扒有6件, 份量講真就5算多. 不過配埋飯同芽菜都okay既~ 唔知係咪因為我地分左2次將d牛扒夾起放上菜上面既關係, 有1半牛扒得5,6成熟, 另1半就成8成幾熟~ 不過, 2種熟都好美wor, 5會好韌, 入口即融得黎又有咬口, 而且幾有牛味~ 唔錯!!::: 美式小食組合(豚肉漢堡+檸檬雞搥+燒排骨+洋荵圈+薯角) ::: $58其實個

牛扒有6件, 份量講真就5算多. 不過配埋飯同芽菜都okay既~ [但係其實我地都覺得牛扒送飯會無甘鮮味... ] 唔知係咪因為我地分左2次將d牛扒夾起放上菜上面既關係, 有1半牛扒得5,6成熟, 另1半就成8成幾熟~ 不過, 2種熟都好美wor, 5會好韌, 入口即融得黎又有咬口, 而且幾有牛味~ 唔錯!!

其實個小食組合好豐富~ 不過我地掛住襯熱食個牛扒, 冷落左個拼般好耐... 豚肉漢堡個味好似蒸豬肉... 同埋成舊肉煎得5夠香脆... 都幾麻麻; 檸檬雞搥幾特別, 有少少檸檬酸味令雞搥更香口, 呀比話最好味係佢! 燒排骨就一般啦~ 無乜特別; 洋荵圈+薯角都幾香口, 不過我地對佢5住... 攤凍晒先食... 洋荵圈d洋荵係過熟, 有d溶化個種, 連埋凍左都仲脆卜卜既外皮食, 竟然幾夾! 薯角就得個鹹字.

餐廳坐位其實幾舒服, 不過open式既設計, 隔離餐廳又通晒, 個feel有d似舒服d既foodcourt... 同埋如果坐近開面, 等位啦, 行商場d人會行黎行去. 睇下你mind 5 mind啦~ overall 其實都5錯既~ but 5會再特登去試lu!!
2007-09-09 8 views
呢间野食算得中上,服務態度就.......絕對值得表揚!尤其係帶位女士及黑衫女士.....星期六排滿等飛,一如慣例,超過三十仁姐仁兄圍住過帶位....有得分咩!!!人地會叫冧把嫁!我張枱最出路边....慘啦!成餐飯比人圍觀.....好彩我地兩个靚女頗有姿色!!!有個阿姐錯過左冧把,自己唔知走左去边,過左都成廿個冧把....嘩!返黎重要惡死能登,勁鬧帶位女士,後來黑衫女士過來解圍,兩個職員千萬過對唔住都講左,亦巳經任呢個惡姐鬧.....最後惡姐重話要投訴!太過份!兩位員工的專業忍耐值得嘉許!其實香港人要檢討吓自己D態度就真,比$的唔代表大晒架!一D都唔識專重別人,喂!人地唔係做你妹仔呀!人地都有阿媽生!反觀外國好多地方,都好懂專重服務員,人地攞野比你係唔係應該講Thank you呀!香港人就衰啦,黑口黑面好似人地要受佢氣咁....埋單重衰呀,慌死比多一蚊貼士咁,小小家家!學習吓啦!!!話說回來,呢间野D質素都入流架,尤其D服務細節上,感覺好受重視,+分可得八點五!
呢间野食算得中上,服務態度就.......絕對值得表揚!
尤其係帶位女士及黑衫女士.....

兩位員工的專業忍耐值得嘉許!

2007-09-01 8 views
男朋友請屋企人食飯~見到呢度食評唔錯~咁pokka一向有水準~咁就去試下佢新既鐵板燒啦我同男朋友8點鐘去拎位先個陣o益到30幾號而我地既飛則係170幾號咁我就同個waitress講留電話麻煩佢差唔多到我地個陣打個電話俾我到我九點鐘再去佢已經o益到201...個時係另一個waitress帶入位的佢話當時現場叫過冇人應以為我地走左隔咁多個number梗係走開行一陣架啦唔通係度呆等咩咁我留個電話俾你做乜但係佢都好禮貌咁話一有6人位就俾我地到我地坐底坐左好耐都冇人拎menu俾我地(個時已經係唔多人加啦)到落菜個陣個waitress明明再confirm左我地落既野但都可以漏晒單...講完呢d講返食物一行6人叫左5個set dinner4個轉左牛尾湯,一個轉左海鮮酥皮湯另外叫左叫意粉同煙三文魚set dinner係鐵板燒羊+肉眼鐵板燒驚喜唔大...其他食物則保持水準~~對比荃灣同旺角既分店...呢間令我太失望啦...主要係服務+效率...再加上d"木台"癡笠笠,唔夠乾淨
男朋友請屋企人食飯~
見到呢度食評唔錯~
咁pokka一向有水準~
咁就去試下佢新既鐵板燒啦

我同男朋友8點鐘去拎位先
個陣o益到30幾號
而我地既飛則係170幾號
咁我就同個waitress講留電話
麻煩佢差唔多到我地個陣打個電話俾我
到我九點鐘再去佢已經o益到201...
個時係另一個waitress帶入位的
佢話當時現場叫過冇人應以為我地走左
隔咁多個number梗係走開行一陣架啦
唔通係度呆等咩
咁我留個電話俾你做乜
但係佢都好禮貌咁話一有6人位就俾我地

到我地坐底
坐左好耐都冇人拎menu俾我地
(個時已經係唔多人加啦)

到落菜個陣
waitress明明再confirm左我地落既野
但都可以漏晒單...

講完呢d講返食物
一行6人叫左5個set dinner
4個轉左牛尾湯,一個轉左海鮮酥皮湯
另外叫左叫意粉同煙三文魚
set dinner係鐵板燒羊+肉眼
鐵板燒驚喜唔大...
其他食物則保持水準~~

對比荃灣同旺角既分店...
呢間令我太失望啦...
主要係服務+效率...
再加上d"木台"癡笠笠,唔夠乾淨
2007-08-30 22 views
食物都算ok, 不過服務態度就扣左分!6:15 去到位(Fri night) 要等, 等左15mins 6:30有位, 個waiter 問我們可否7:15交番檯比佢, 唔係嘩! 講緊食晚飯, 你估食快餐?????Set來講就太少選擇了inner Set A : 麵豉湯+牛仔骨+Drink+DessertDinner Set B : 海鮮湯+雞扒羊扒三文魚+Drink+Dessert想請問, 如果唔食紅肉既朋友點算呢? 設計餐單既朋友實在太唔細心了!!結果order了3 set dinner, 入座有張$30 卷送埋單$310
食物都算ok, 不過服務態度就扣左分!

Set來講就太少選擇了:
Dinner Set A : 麵豉湯+牛仔骨+Drink+Dessert

想請問, 如果唔食紅肉既朋友點算呢?
設計餐單既朋友實在太唔細心了!!

埋單$310
2007-08-28 6 views
尋日同老細開完會路過沙田, 我地去左Pokka Cafe 食飯, 可能正值午飯時間, 我地等左好耐先有位,午餐就只有三個選擇:-1) 鐵板牛排+豬排+白飯$85.002) 焗雞排飯$78.003) 炸蝦+三文魚烏冬$65.00我揀左鐵板牛排+豬排, 我老細揀左焗雞排飯。焗雞排飯望落去都幾靚, 老細話都幾好味, 但係咁既價錢就有d唔抵。我食既鐵板牛排+豬排就真係唔錯, 味道,肉質同賣相各樣都好好, 再加埋杯飲品, 簡直令人感到無限的滿足。果度唯一的唔好就係太嘈, 嘈到我好難先聽到我老闆係度講咩。。。

1) 鐵板牛排+豬排+白飯$85.00
2) 焗雞排飯$78.00