2021-12-20 2053 views
餐廳位置喺港島東商業寫字樓嘅37樓. 環境闊落. 有景. 樓底高. 某啲位置比較空曠, 傾偈反而要大聲啲. 食物屬蘇豪區質素. 整體OK. 性價比就一般般. 合理嘅. 因為港島東冇乜餐廳.午餐有幾款亞洲菜式, 例如海南雞飯. 另外有牛扒等.今日餐湯係蕃茄湯. 正常. 夠熱.主菜叫咗牛扒. 五成熟. 我覺得overcooked咗少少. 肥瘦適中. 有咬口. 但唔會太靭. 合格! 配菜可以轉薯蓉. 抵讚.餐飲仲包咖啡. 正正常常.整體食物OK. 地點方便. 環境服務都唔錯.

午餐有幾款亞洲菜式, 例如海南雞飯. 另外有牛扒等.

今日餐湯係蕃茄湯. 正常. 夠熱.

餐飲仲包咖啡. 正正常常.

整體食物OK. 地點方便. 環境服務都唔錯.

2021-11-14 2620 views
响太古坊返工嘅朋友可以留意吓呢間Public, 有提供素食, 地方夠chill,樓底又高,好好坐!😊😊😊 食物價錢ok,唔係好貴!👌👌👌我同素食朋友order咗多款大廚精心設計嘅素食菜式,大致都ok!😋😋😋 當中我同朋友最欣賞係用新肉絲加冬菇冬瓜煮嘅湯羹,好味! 👍👍👍下次再encore!🤪🤪🤪

下次再encore!🤪🤪🤪
2021-11-12 1808 views
呢晚同友人去咗太古坊商廈入面嘅Public... 場地樓底超高... 地方非常濶落舒適!👏👏👏我地品嚐咗多款大廚精心設計...用新豬肉/新肉絲/新餐肉嘅菜式... 款款都咁好食😋... 當中我最欣賞用新肉絲加冬菇冬瓜煮嘅湯羹... 一路食一路有"家''嘅感覺! 🥰

2021-09-05 3248 views
難得放假,一於出去搵朋友食lunch。成日聽到有公司由中環搬去鰂魚涌,今次就去下呢區睇下lunch time有幾旺。坐港鐵係太古站D出口行過去會方便好多,12點鬆D到,沿途經過好多食肆,留意到都係常見連鎖店,而且間間都好多人係門口好墟冚,唔知係等位定外賣,總之周圍都係搵食打工仔,又一搵食艱難例證。入番正題,朋友介紹話呢間set lunch d扒唔錯,咁山長水遠出到去咪食得好少少,最好係可以先book枱唔駛walk-in排。order咗就先上餐前飽,軟淋淋+牛油,好味道。要咗雞肉沙律,賣相好fresh好清新,D雞肉全瘦,cesar salad唔多醬汁,呢個前菜就係為咗準備個大main course主菜到,塊扒係用木板上,D網燒格仔望落好靚,前菜擺放好襯,先食薯條,真係要小心好熱好熱,但食一條後就停唔到口要繼續趁熱食,好香好脆。西冷其實係可以,唔可以話好好食但又唔太差,我比分會係賣相好過品質,試一次就夠。總結,其實返工區區都唔便宜,要搵平、靚、正就真係要日日出去搵食試過先知

order咗就先上餐前飽,軟淋淋+牛油,好味道。
餐前飽

雞肉凱撒沙律

5成熟西冷

2021-06-22
$240 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
2021-07-23 3206 views
原本只是打算慳錢去food cour吃個午餐,叫了一個牛肉漢堡配薯條,入面有兩個洋蔥圈,吃下去後發現遠遠比看上去好吃。厚厚的牛扒不是快餐店裏那種人工肉的味道,而是外國餐廳的那種真牛肉,肥瘦適中易咬開,配上多汁的大蘑菇和一些蔬菜,整個漢堡香而不膩。而薯條只有淡淡的鹹味,感覺沒有加很多鹽來炸,可以自己額外加調味料。值得一提的是,跟餐的薯條可以改為蔬菜,喜歡健康的人可以選擇。總括而言,食物質素不錯,價錢不貴,份量也很足,我一個女生的食量吃不完呢。

2021-06-14 3752 views
呢間餐廳祗開平日,碰啱星期五放假,辦完事就黎試吓。set lunch有兩個或三個course.揀左兩個course要甜品唔要前菜。main course 我揀羊肉卷,Naan bread 可接受,羊肉是一塊塊,都算多同唔蘇,跟左過似華都夫沙律,幾好味,餐前麵包夠熱同軟。老公要的牛扒都唔錯,薯條夠脆。pancake就一般,好彩跟雪糕。
羊肉巻
經同事介紹,一試難忘!自此每次想食早餐既話,我都係必定叫呢個Cream Cheese Garlic Bread ($20). 落完order,店員都會放入焗爐度烘熱比你,個麵包就變得外脆內軟,而且經過加熱D牛油同蒜香即刻滲透即個麵,牛油同蒜香味出晒黎。個包切成八等分,每一分中間同埋成個包既中間都放入滿滿既Cream Cheese。每食一分都可以食到麵包、牛油蒜香同埋Cream Cheese,味道濃郁,但唔會膩。雖然呢個包好邪惡,但值得一試!另外,呢度早上8-11點有個promotion就係買任何手調飲品都可以以半價購買任何早餐食物。

Cream  Cheese  Garlic  Bread
Cream  Cheese  Garlic  Bread
2021-03-20 3482 views
在忙碌的上班日子裏,我喜歡在港島東中心37樓的PUBLIC吃午餐,特別是天氣好的日子。最近PUBLIC做promotion,午餐有可享有八折優惠,其他Swire Restaurants都有優惠,有興趣可以向店員查詢。Starter點了是日餐湯,大大盤,有很多海鮮粒的餐湯,而且有濃郁的蕃茄味。主菜叫了Grilled Striploin Steak (+$60),因為即叫即整的,所以製作需時。西冷配紅酒汁,肉質腍軟有少少筋位,加上熱辣辣的薯條,以及新鮮開胃的沙律菜,面向太古城開餐,眺望港島東開揚的風景,而且有居高臨下的感覺,認真不錯。甜品則點了Hot Fudge Chocolate Cake,心太軟配紅桑子醬和雲呢拿雪糕,有濃厚的朱古力味心太軟的一熱、以及香滑雪糕的一冷,怕心太軟有點甜膩的朋友,可配上紅桑子醬的微酸中和一下,味道很夾。

2021-03-02
Ok
2021-02-03 2552 views
Rushing for a meeting, so decided to try the open rice takeaway from this restaurant. Menu didn’t look very interesting so picked the pork belly rice. Was not amused to find the generous scatter of spicy red powder on the pork. Pork however looked professionally grilled, giving out those charcoal vibes. Colleague was happy with her chicken rice as well. Latte tasted good.
TakeAway
2020-10-08 2435 views
每次都係為咗方便先去Public買嘢食.所以對佢嘅食物都唔會抱太大期望.不過今次真係要讚下佢個burger.牛肉漢堡包(HK$62)佢個包同平時食開嘅burger好唔同, 佢係方形嘅, 口感有D似中式嘅蒸包.個包有烘底, 所以食落都幾香.中間夾住煎蛋、芝士、牛肉漢堡&生菜.個牛肉漢堡煎得啱啱好, 唔會太熟, 仲保留住肉汁.如果煎蛋係流心就更好喇.其實佢個size都幾大, 食完個包都已經好飽.佢嘅薯條雖然比較幼身, 但係炸得好脆, 而且份量都好多.P.S. 薯條要趁熱食呀, 凍咗嘅話會變得比較硬, 會冇咁好食.
每次都係為咗方便先去Public買嘢食.
所以對佢嘅食物都唔會抱太大期望.
不過今次真係要讚下佢個burger.

牛肉漢堡包(HK$62)
牛肉漢堡包

個包有烘底, 所以食落都幾香.
中間夾住煎蛋、芝士、牛肉漢堡&生菜.
個牛肉漢堡煎得啱啱好, 唔會太熟, 仲保留住肉汁.
如果煎蛋係流心就更好喇.
其實佢個size都幾大, 食完個包都已經好飽.
佢嘅薯條雖然比較幼身, 但係炸得好脆, 而且份量都好多.

2020-09-29
$62 (Lunch)
牛肉漢堡包
2020-06-18 5843 views
今次 朋友帶我來到港島東中心37樓的PUBLIC吃午餐。我第一次來到這兒,被飽覽港島東的風景吸引著。餐廳除了怡人景致外,還提供各款休閒娛樂設施可短暫放鬆心神,如​投杯球桌(Beer Pong)、電子飛鏢機、美式桌球等⋯⋯-午餐:頭盤是煙三文魚沙律~此沙律的外型有別於平日常見的形態。大廚花了心思將橙紅色的煙三文魚做成球狀,內裏包着軟滑無比的辣根忌廉汁,爽甜的甜椒及帶點青草味道的時蘿配上鹹香的煙三文魚,這味道令我有點難忘;湯是南瓜薑忌廉湯~呷一口湯,便感受到軟軟又濃郁的南瓜,絲絲入扣的薑絲,在口腔內散發著微辛的感覺,薑雖然是配角單沒有搶走南瓜主角的味道。-海南雞飯~餐廳最出色亞洲菜餚的皇牌是海南雞飯。雞皮薄沒帶半點脂肪,肉質結實緊緻富彈性,原來這道菜的雞是採用三黃雞,怪不得肉味鮮美。-意式奶凍~酸甜的什莓點綴在順滑又Q彈的奶凍上。每次入口,酸微微與甜絲絲的味道互相交替真是奇妙的感受。-這次中西合壁的午餐體驗,原來是由曾於香港半島酒店工作的Ricky主廚負責,他把中西佳餚皆揮灑自如,從沙律的擺盤至甜點的味道可以看到Ricky是一個追求創新及多元化概念的主廚。

海南雞飯

Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
海南雞飯
  • 煙三文魚沙律
2020-06-15 3315 views
 一向以為在獨角獸之類的科技公司工作才可以很方便地在腦震盪會議前後鬆一鬆,原來在 One Island East 附近工作都有此款待,因為37樓有間餐廳 Public Restaurant,備以一系列好玩的休閑設施,例如投杯球桌、電子飛鏢機、夾公仔機及氣墊球機,客人可以邊玩邊吃。Public 分兩區,美食廣場環境開揚,景觀不俗,隨便玩玩吃吃,的確可以放鬆;餐廳區雅緻舒適,午市套餐$195/兩道或$215/三道,皆包括 Illy 咖啡。正好遇上優惠,即時下載程式,附近數家太古旗下餐廳包括 Public 用餐,享八折,仲有積分。Bread 餐前麵包可以無限添加,香脆多士塗上香草牛油,口感非常好,不過要留肚,不敢多吃。Salmon Parcel 煙三文魚沙律飽滿得將個荷包的煙三文魚前菜,頗有體頭。內藏青椒、蝦肉、牛油果及忌廉汁等,配上三文魚子、青瓜片及醋汁,集爽軟鹹香鮮嫩於一身,成功喚醒味蕾,稱職的前菜。Pumpkin Ginger Soup  對我來講,是吸引的組合,因為我喜歡南瓜獨特的甜亦喜歡薑的辣,入口順滑豐富,可口美味。Signature Hainan Chicken Ri

Bread 餐前麵包

Salmon Parcel 煙三文魚沙律

煙三文魚沙律

飽滿得將個荷包的煙三文魚前菜,頗有體頭。

煙三文魚沙律

Pumpkin Ginger Soup

南瓜。薑忌廉湯

南瓜。薑忌廉湯

Signature Hainan Chicken Rice 招牌海南雞飯

招牌海南雞飯

選用冰鮮三黃雞,以香茅及蒜醃香,怪不得肉滑味香。

招牌海南雞飯

油飯呈啡色,因為加以香茅及蒜頭焗製,份外有雞香味,不過我覺得過濕失了分。配備黑油、辣醬、蒜蓉及清雞湯是正宗的做法。

Panda Cotta 意式凍奶

意式凍奶

意式凍奶

最後以意式奶凍作終結,我最鍾意添加了新鮮藍梅、士多啤梨及野莓汁,在幼滑的主體上增酸香,互相平衡。

平均分數:3.5/5
2020-06-02
$250 (Lunch)
2020-06-12 1609 views
而家份工返下畫4點我可以瞓到飽同老婆大人食埋餐晏仔先返工真係爽到爆!好似喱日佢就帶咗我去們太古集團其中一間叫Public嘅餐廳,上到去37樓有見到個超級無敵正海景人都醒神啲,入面仲有好鬼多嘢食揀好似有西式同亞洲嘅食物櫃枱,仲有坐得舒服嘅靚餐廳位又真係幾唔錯咁喎! 都係老婆大人最知我心意因為喱道除咗有得食原來仲有好多嘢玩,有我哋想當年至鍾意玩嘅電子飛鏢機,仲有免費玩嘅新式乒乓波、美式桌球、氣墊球機喱啲小玩意!唔怪之得要我嚟喱道食晏好食飽先同妳過兩招啦! 另一個誘因係太古餐廳為5週年誌慶係旗下4間餐廳都有全年優惠,只要嘟咗下面個QR Code儲免費存電子獎賞卡喺Apple Wallet或Google Pay入面,就可以用嚟儲印花換美食禮券喇,由而家去到年尾嘅12月31號喺比錢之前出示獎賞卡,就可以喺The Continental、MR & MRS FOX、Plat du Jour(太古廣場)、Plat du Jour(鰂魚涌)同埋PUBLIC5間餐廳有堂食菜式八折優惠真心抵喎! 我哋就坐喺喱道食晏樓底夠晒高環境係冇得輸嘅,

我哋就坐喺喱道食晏樓底夠晒高環境係冇得輸嘅,不過仲要睇埋嘢食嘅質素掂唔掂!

我不嬲都好鬼專一都係飮我鍾意嘅的熱奶茶!

麵包籃跟埋牛油嚟到睇相就知道我嘅視線去咗邊啦!法包多士有原味同蒜蓉味不重要因為香滑嘅牛油先係重點。

我叫咗3個菜嘅午市套餐先嚟個樣係好有夏日風情嘅頭盤煙三文魚沙津,滑嘟嘟嘅煙三文魚好香入面包任好多蔬菜粒粒,食落口感好爽好開胃。

餐湯係南瓜薑忌廉湯師傅整得好滑身,味道喺甜中又有少少薑味第一次飲喱隻南瓜湯都幾得意。

主菜竟然有我like爆嘅海南雞飯唔使諗啦一定叫雞!海南雞夠皮薄油飯都好香濃,又有湯同埋三色醬我一個大男人食都飽到上心口!

仲有意式奶凍做甜品真係夠晒皮喇!飽暖要返工又要同老婆大人分開一陣咁多啦!

Public                                                                                                                                                                                                                                        電話號碼:27847100                                                                                                                                                                                                                地址:鰂魚涌華蘭路18號港島東中心37樓
Lunch
與Foodie 姊妹相談甚歡 偶爾出來吃飯 互影港島區我不熟 有朋友推介這家靚景 PUBLIC坐落於One Island East的37樓環抱無敵景致高樓底落地玻璃日光輕灑下食fusion菜 舒服悠閒寫意地嘆美食咖啡又是快樂的一個下午-Starter▗ Salmon Parcel ▘是變奏版的煙三文魚沙津 賣相頗為精緻討喜以三文魚包裹著彩椒洋蔥等配料 口感有層次 綴以咸香三文魚籽 酸脆醃青瓜片及芥茉籽醬吃起來清爽又開胃 我個人相當喜歡這道前菜-Soup▗ Pumpkin Ginger Soup ▘烤南瓜打蓉做湯味道濃郁 加入忌廉更顯滑溜 薑絲及南瓜仁 為濃湯帶來一絲絲刺激與口感-Main▗ Hainan Chicken Rice ▘招牌海南雞飯選用三黃雞 肉質結實肉味突出油飯油香十足 醬汁與醃菜及雞湯也恰到好處整體份量亦很夠 以海南雞飯來說是很高水準-Dessert▗ Panna Cotta ▘奶凍的質感比較實在 牛奶味跟莓味不相上下作為甜品微微酸甜味正好解膩 再軟滑些更好-Drink▗ Latte▘餐後來一杯熱Latte放眼窗外再放空淺嚐一口喜歡慢活的步調喜歡悠然的午後 生活莫需有-
與Foodie 姊妹相談甚歡 偶爾出來吃飯 互影

偶爾要為生存般的生活找樂子 假期就享受吧
Salmon Parcel
Hainan Chicken Rice
2020-06-06 1571 views
車爸爸輯轉了新工作返工時間晚了,我們相處時間亦相對多了,更可每天吃場Bruch才施施然返工去,有時不想在家吃煮我們都會偷懶出外用膳,好像這天我倆便走到鰂魚涌吃了個好玩又好吃的午餐! 我們去的正是太古餐廳旗下的Public坐擁港島東中心37樓無敵美景,內裡有多個美食櫃檯供應著西式和亞洲風味美食,更有舒適的堂食餐廳座位想悠閒或細味也各有選擇! 而我們則選擇到舒適的餐廳區好好享用這頓豐富的午餐! 須然這天滂沱大雨但氣溫亦高!怕熱的我先來一杯冰凍檸檬茶消消熱先!車爸爸就一貫乖乖喝他至愛的熱奶茶!  不消一會麵包籃伴隨著邪惡的牛油到來,香口法包多士有原味和蒜蓉口味,車爸爸這一刻當然是心心眼吧! 我們選吃3個Courses的午市套餐$215/位,第一份頭盤是Salmon Parcel煙三文魚沙津,賣相帶點日式風味的煙三文魚包裹內是滿滿口感的蔬菜,混上Pommery Mustard此芥末子醬混合了白、黃、黑芥末籽風味比起一般的黃芥末醬更為溫和,加上使用了干邑白蘭地醃製芥末籽因此帶有酒香,所以令此菜式味道更有層次感! 另一份Starter則是Pumplom

而我們則選擇到舒適的餐廳區好好享用這頓豐富的午餐!

另一份Starter則是Pumplom Ginger Soup南瓜薑忌廉湯,餐湯幼滑甜美得過份伴以薑味來點綴,味道是特別的但要視乎您有多喜歡南瓜了!

主菜我們毫無疑問地同選上Hainan Chicken Rice海南雞飯,一客有齊湯、油飯、海南雞及三色醬是正宗的排場,海南雞胸也烹得嫩滑吃得出有花過心思製作,醃酸配菜更是開胃之物好好吃。

三色醬內分別是薑蓉辣醬及黒醬油,味道調教得不俗是我喜歡的口味!

油飯味道挺濃郁米飯粒粒分明得來沒有多餘的油份,像我們愛重口味之人會很喜歡呢?

最後還有Panna Cotta意式奶凍作飯後甜品,真的幸福又滿足到爆燈係時候去消化消化了!

在這兒吃飽飽還可享用多款休閒娛樂設施收費的有電子飛鏢機,免費玩樂的有Beer Pong、美式桌球、氣墊球機等等玩意!
我跟車爸爸20年前也是飛鏢玩家,這天也來挑戰一番久未玩樂的滋味,誰勝誰負不重要最重要是我們也享受和快樂!
還有車爸爸拿手的Snooker不過他打開英式的,但美式桌球也難不到我們耶一Q入洞Easy Job啦哈哈哈.......

喂喂記得嘟埋下面個QR Cord儲存電子獎賞卡呀!因為太古餐廳5週年誌慶旗下4間餐廳都有全年優惠,只需開啟Apple Wallet或Google Pay便能累積印花可換成Dining Voucher,而由即日起至2020年12月31日於付款前出示已下載的獎賞卡,更可在The Continental、MR & MRS FOX、Plat du Jour(太古廣場)、Plat du Jour(鰂魚涌)及PUBLIC餐廳尊享堂食菜式八折!那麼優惠等我去埋其它餐廳試試先得!