最近同家人去咗新開張「紅樓」飲茶🫖 「紅樓」係新蒲崗啟鑽苑商場新開張酒樓,佔地7500呎!附近終於有間有規模嘅酒樓😗 點咗燒味部的「招牌荔枝木燒鵝」試下,再叫多幾款點心。地方好大,好闊落。仲有少量座位係卡位坐得更舒適。「招牌荔枝木燒鵝」💲138香氣十足,陣陣荔枝木香味。燒出嚟嘅燒鵝油光滿滿,外皮好香脆,肉質又滑嫩。燒鵝肥瘦適中,皮下帶點肥脂就最好味。頂點「蟹籽燒賣皇」4隻燒賣皇餡料好飽滿,豬肉餡同大蝦咬落彈牙有嚼口。中點 「山竹陳皮牛肉球」牛肉球肉質軟腍,餡料鮮嫩,蒸得剛好不過火。牛肉球加埋喼汁好提味!特點 「竹炭黑金流沙包 3件」包皮口感鬆軟,流沙餡料好香甜。頂點「翡翠鮮蝦腸」蝦肉好大舊。腸粉皮較厚。📍 紅樓 鑽石山彩虹道235號啟鑽商場1樓105號舖
「招牌荔枝木燒鵝」💲138

頂點「蟹籽燒賣皇」4隻

燒賣皇餡料好飽滿,豬肉餡同大蝦咬落彈牙有嚼口。
中點 「山竹陳皮牛肉球」

特點 「竹炭黑金流沙包 3件」

包皮口感鬆軟,流沙餡料好香甜。
頂點「翡翠鮮蝦腸」

蝦肉好大舊。腸粉皮較厚。
📍 紅樓

鑽石山彩虹道235號啟鑽商場1樓105號舖
$150 (Lunch)
2022-10-30 628 views
好耐未試過態度咁差既酒樓。。。見新開左間新酒樓,諗住老豆生日去試新野叫左12碟餸,望落幾靚既。但係呢個價錢黎講份量比較少,諗住試下味道值唔值。其他都冇野既,但係咕嚕肉有怪味。重點黎啦…我地叫左一隻正價片皮鴨再加$68兩食。上片皮鴨兩食嗰陣,佢地上左個4片生菜同份量甚少既鴨肉鬆先。望望隔離枱,人地優惠價半隻都係咁多,百思不得其解,問佢點解一隻正價鴨同半隻優惠價鴨既份量一樣。佢話係咁。第一次知一隻鴨既份量會等於半隻鴨既份量,笑。跟著佢可能覺得我地問佢野太煩,上多一碟鴨肉鬆。上嗰陣,佢講左句:俾你地呀,厭少。聽到真係嬲,即刻退翻碟野俾佢,好好生日飯仲要聽佢咁講。一隻同半隻鴨份量一樣,當顧客水魚咁!(嬲到唔記得影相)下次?不了!
好耐未試過態度咁差既酒樓。。。
見新開左間新酒樓,諗住老豆生日去試新野
下次?不了!
2022-10-28 2526 views
<🐻👧🏻食記>放假同爸爸去飲茶,試試啟鑽苑商場的新開酒樓中午1️⃣點左右到達店內面積非常大,可容納客人估計達3️⃣0️⃣0️⃣,已經好少見到有新開酒樓做得咁大規模,如果大家族要擺酒真係一個幾好選擇😉店內裝修走新派酒樓路線,感覺美觀舒適酒樓樓面人手充足,態度挺殷勤,會主動收碟及加水☺️就平日黎講,入座率相當不錯價錢相對屋邨酒樓會略高一點,始終環境,裝修都落足本😅酒樓的餐具也是挑選過的,另外茶壺下以蠟燭保溫,使茶一直保持溫熱狀態,貼心🫶🏻酒樓仲設有QR Code 點餐,緊貼潮流👍🏻==========🔹招牌燒鵝皇(例)$138例牌的份量也不少燒鵝燒得焦脆,略帶微微鵝香鵝肉味道如濃一點會更理想,肉質有嚼勁,配合梅子醬一起吃更美味推介指數:7.5/10==========🔹冰燒三層肉 $58擺盤非常整齊,有超過🔟件燒腩仔外皮燒得香脆,肉的肥瘦適中,層次分明,做到一層瘦一層肥,難怪食物會命名為三層肉🙂燒肉帶微微的豬香,油脂感不過重,如調味可重一點會更喜歡😉推介指數:8/10==========🔹櫻花蝦燒賣皇(2隻)大點 $28.8賣相非常得體精緻,而且燒賣是厚厚飽滿的燒賣面鋪上櫻花蝦,挺特別的,櫻
<🐻👧🏻食記>

放假同爸爸去飲茶,試試啟鑽苑商場的新開酒樓
中午1️⃣點左右到達
店內裝修走新派酒樓路線,感覺美觀舒適
酒樓樓面人手充足,態度挺殷勤,會主動收碟及加水☺️
就平日黎講,入座率相當不錯
價錢相對屋邨酒樓會略高一點,始終環境,裝修都落足本😅
酒樓仲設有QR Code 點餐,緊貼潮流👍🏻
🔹招牌燒鵝皇(例)$138
例牌的份量也不少
燒鵝燒得焦脆,略帶微微鵝香
推介指數:7.5/10
🔹冰燒三層肉 $58
擺盤非常整齊,有超過🔟件燒腩仔
燒肉帶微微的豬香,油脂感不過重,如調味可重一點會更喜歡😉
推介指數:8/10
🔹櫻花蝦燒賣皇(2隻)大點 $28.8
賣相非常得體精緻,而且燒賣是厚厚飽滿的
燒賣面鋪上櫻花蝦,挺特別的,櫻花蝦的味道很突出
燒賣裡的豬肉是切肉而非絞肉,蝦是爽口彈牙略帶蝦味的
味道方面如可重一點會更合心意
不過我相信這家酒樓的師傅都比較注重健康,幾款點心味道均偏向淡味🤭
推介指數:7.5/10
🔹紅樓蝦餃皇(4隻)頂點 $34.8
飽滿的蝦餃賣相吸引
蝦餃味厚薄適中,乾濕度也適中,不會過過硬/過腍,澄麵份量剛剛好
蝦肉份量也不少,肉質爽口彈牙,有鮮蝦的味道,調味也是恰到好處
爸爸非常滿意🥳
推介指數:9/10
🔹紅樓安格斯牛肉腸粉 頂點 $34.8
賣相晶瑩的牛肉腸粉
腸粉質地夠滑,乾濕度適中
牛肉份量適中,吃得到淡淡的牛味
如調味可重手一點會更合口味😝
推介指數:7/10
==========
整體用餐體驗不錯,食物質素符合預期
重要的是座位舒服寬敞,是跟家人/朋友用餐傾談的好地方🫰🏻
2022-10-27
Type of Meal
Lunch
2022-10-24 385 views
呢間餐廳主打明爐燒味同即蒸點心🇭🇰💗原隻鮑魚燒賣 ($30.8/ 2隻)餡料用上豬肉、鮮蝦同冬菇粒,口感爽滑鮮嫩,雖然只係迷你原隻鮑魚,但都夠腍滑鮮味🦐💗黑松露潮洲粉果 ($33.8/ 3件)潮州粉果外皮煙韌剔透,內餡有豬肉碎、蝦米、沙葛、菜脯、芹菜等,非常豐富有口感,不過黑松露香就偏淡🥟💗咖喱芋絲鮮魷 ($33.8)鮮魷爽彈有嚼勁,但咖喱香未夠濃郁入味,配上爽滑芋絲🦑💗醬汁蒸鳳爪 ($30.8)鳳爪肥厚爽脆,充滿骨膠原,醬濃入味🐓💗雪山叉燒焗餐包 ($33.8/ 3件)雪山包外層鬆脆香甜,內裡輕盈鬆軟。叉燒餡尚算飽滿,肥瘦適中,蜜汁香甜美味🐷💗蘋果玉桂叉燒酥 ($30.8/ 3件)叉燒酥外層酥脆帶牛油香,但外皮略厚,叉燒餡帶甜味,但完全食唔出有蘋果玉桂🥧💗招牌燒鵝皇 ($138/ 例牌)燒鵝皮脆甘香,鴨肉肥瘦適中,肉質軟嫩充滿肉汁,肉味香濃,油香四溢,蘸上酸梅醬中和油解膩🦆
呢間餐廳主打明爐燒味同即蒸點心🇭🇰

💗原隻鮑魚燒賣 ($30.8/ 2隻)
原隻鮑魚燒賣

💗黑松露潮洲粉果 ($33.8/ 3件)
黑松露潮洲粉果

💗咖喱芋絲鮮魷 ($33.8)
鮮魷爽彈有嚼勁,但咖喱香未夠濃郁入味,配上爽滑芋絲🦑
咖喱芋絲鮮魷

💗醬汁蒸鳳爪 ($30.8)
鳳爪肥厚爽脆,充滿骨膠原,醬濃入味🐓
醬汁蒸鳳爪

💗雪山叉燒焗餐包 ($33.8/ 3件)
雪山叉燒焗餐包

💗蘋果玉桂叉燒酥 ($30.8/ 3件)
蘋果玉桂叉燒酥

💗招牌燒鵝皇 ($138/ 例牌)
招牌燒鵝皇

黑松露潮洲粉果
醬汁蒸鳳爪
雪山叉燒焗餐包
招牌燒鵝皇
2022-10-23 595 views
近半年新蒲崗多咗好多人,其中一個主因係啟鑽苑入伙。外區朋友聚舊竟然話試下去紅樓飲茶,咁近我梗係二話不說就應成啦。當日飲茶人潮疏落,服務到位,食物正常,係一個傾計嘅好地方。就係咁,今晚咪去試咗個晚餐,變成中伏的開始。。。佢舖面面積好大,我形容係由一條好闊好長嘅"走廊" 。我地一行4人7點入坐,人未算多,被安排到最尾的C區,那裡只有一兩枱客比我地早。我地7:05點咗晚巿五選一片皮鴨半隻二食,蒸勝瓜同埋糖醋麵。落單冇耐已坐滿人,大概係7:15左右。至7:25,第一碟蒸勝瓜到了,味道正常係碟頭細啲似前菜,我地每人3小粒秒殺清咗。隔咗幾分鐘鴨鬆生菜包也到了,一片生菜切開4件變成4片生菜,伴半碗鴨鬆放在胡盧碟上。我地仲講笑特價特別細,諗下洗唔洗要飯,因為我只試了幾粒鴨鬆,味道也是正常的。。。肚當然餓開始追單,等到7:40,糖醋麵到了,驚嚇到唔記得影相,炸到邊大邊小,外面油淋淋,裡面緊緊熟的煙韌,仲要冇味,唔知似咩。。。大家都唔願食。一邊追片皮鴨一邊等,有家人等到7:50要先離開,當其他枱都有片皮鴨再追時,侍應好凶狠咁話你可以取消或者等結果7:54同一侍應攞鴨來,足足等咗49分鐘嘅片皮鴨上枱,一pa

結果7:54同一侍應攞鴨來,足足等咗49分鐘嘅片皮鴨上枱,一pat廚餘咁,冇罷碟,冇切好,皮肉分離,其中一塊皮仲係鴨尾。。。就連燒臘舖食燒鴨飯都好過佢。

大家都餓住個肚埋單,原來呢刻先經典!4,5枱客圍住收銀台,啲單亂哂放枱,兩個收銀冇理邊個先後,啲客想排隊也排唔到,個個都係食到嬲豬走。其中一枱一家三口街坊裝話叫咗菜等咗半個鐘都未有得食,原來未入電腦😫

總結,响一個咁混亂嘅情況下雙比侍應凶狠態度咁上菜深明佢嘅工作還算專業,不過我都唔敢再來。
2022-10-21
Type of Meal
Dinner
2022-10-22 443 views
基本上我只寫值得推介的食評,質素一般的我懶得寫。但今次我真係忍唔住要寫一次劣評,昨晚約朋友試新開業的紅樓,由攞位開始就體驗到服務惡劣的態度,等安排位置時(已訂位)問有什麼推介,知客答我們唔知道你地入去問。到入座後服務員推介我們食長腳蟹每隻大約3斤,我的吃貨朋友記說長腳蟹要4斤半以上才好味,而且我們只有4個人,食唔晒為免浪費食物就無點,另外單點正價小菜,所有菜全部都只是微溫,全程似食冷盤,$138的咕嚕肉份量只有細半碟,我們見別枱是滿的,我們跟服務員反映,他們攞回廚房一小時後再攞出來時明顯份量一樣只是再加多些醋炒過,我們決定取消不要。片皮鴨等了55分鐘才有,看起像將頭頭尾尾變成一碟連包片皮鴨的蒸飽都沒有給我們(已經懶得投訴),問服務員取,回覆轉頭給我們,到埋單都不見踪影。薑葱炒肉蟹其中一隻是水蟹,其他小菜全是微溫。食唔落決定放棄轉場再食,點知埋單用信0用卡找數等了半個小時都埋不到,要到收銀處取回信用卡。足足用了3個小時食一餐難食既晚餐,全餐最好食係生菜包個4塊生菜,仲要即刻(晚上9點)去附近茶餐廳食過另一餐正餐。不會再去受氣,也不推介去食。

$138的咕嚕肉
薑葱肉蟹
生菜包
片皮鴨
2022-10-21
$200 (Dinner)
2022-10-21 226 views
入座沒有提供餐牌,下單後等了半小時還未上菜,詢問職員,居然叫我自己找回幫手下單的職員查詢,店舖這麼多員工,顧客一定認得誰下單?態度非常惡劣!找回幫手下單的員工後,她以敷衍的語氣告訴我已下單,誰知我一行過去落單機,發現她那刻才下單,但卻理直氣壯說已下單,道歉也沒有!非常差的服務質素。
2022-10-17 426 views
佔地7500 呎,位於鑽石山啓鑽商場,提供多款每日新鮮準備🌟嘅精緻點心,及地道燒味😋 裝修講究,傳統中帶創意,空間寬躺,坐得好舒服😌 未到中午都差唔多坐滿人😍招牌燒鵝皇(例)燒鵝皇油光閃閃✨,香氣撲鼻,令人垂涎🤤鵝皮十分脆口,肉質嫩滑,而且能食出淡淡嘅荔枝香,果然係招牌菜蘿蔔絲酥餅酥餅香口鬆化,一咬立即散開,蘿蔔絲入味有爽甜,口感豐富原隻鮑魚燒賣燒賣大粒而且非常彈牙🐷豬仔叉燒包🐷🐰Q版兔仔芒果糯米糍🐰好可愛嘅打卡菜式,叉燒包鬆軟餡滿香濃;兔仔Q彈香甜,糯米糍夠煙韌紅米瑤柱珍珠雞好有驚喜嘅珍珠雞,熱騰騰🔥,打開有煙出,入口軟糯,餡料豐富,相當滋味

招牌燒鵝皇(例)

蘿蔔絲酥餅
酥餅香口鬆化,一咬立即散開,蘿蔔絲入味有爽甜,口感豐富

燒賣大粒而且非常彈牙

• 原隻鮑魚燒賣
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 招牌燒鵝皇
2022-10-10 623 views
今日兩公婆12點就到鑽石山,啓鑽苑商場店名:紅樓午饍,到達商場,水盡鵝飛,而家間茶樓無乜人,原來又唔係喎,可能地點近新蒲崗,去到都差唔多滿座,不過唔知係咪商場未開,有些出入口未開,裏面三尖八角,要轉兩三個彎才到大堂。今日叫了:燒肉雞飯,單上寫一碗,原來係大大的一碗,燒肉同雞都正常。芝士蝦春卷,無芝士食到,不過味道OK。粉卷:呢個唔得,粉面好鞋,應該蒸咗好耐。懷舊珍珠筍雞紮:真係好耐無食珍珠筍,呢個好食,推薦。鯪魚球:開張特價售$9.8, 呢個味道正常,計及售價則性價比高。
今日叫了:
燒肉雞飯,單上寫一碗,原來係大大的一碗,燒肉同雞都正常。
芝士蝦春卷,無芝士食到,不過味道OK。
粉卷:呢個唔得,粉面好鞋,應該蒸咗好耐。
懷舊珍珠筍雞紮:真係好耐無食珍珠筍,呢個好食,推薦。
2022-10-06 663 views
鑽石山A2出口有個新商場叫啟鑽商場,成個商場得一間食肆,叫紅樓好大,午市都好多人。內在環境都坐得好舒服😌問左經理,間舖成7500呎咁大,實在快手。我見點心都好得意,有打卡feel.見到安格斯腸粉實在好奇,冇相都想食!點完完全全唔會後悔!因為….好鬼正呀!d牛好香!有靚牛先有嘅味道!極度推薦!之後,鮑魚燒賣亦好得意。細鮑魚仔幾彈口!另外包廂仲有聽到唱K嘅聲音,音響幾好😂😂😂問咗經理,佢哋裝修到咁靚係希望有人可以來做婚宴。感覺的確係勝任什麼百日宴,甚至婚禮都係一個好嘅場地。環境靚,食物有誠意,一定會成日黎食
好大,午市都好多人。
內在環境都坐得好舒服😌

問左經理,間舖成7500呎咁大,實在快手。

我見點心都好得意,有打卡feel.
安格斯牛腸粉
好鬼正呀!d牛好香!有靚牛先有嘅味道!極度推薦!
之後,鮑魚燒賣亦好得意。細鮑魚仔幾彈口!

環境靚,食物有誠意,一定會成日黎食

安格斯牛腸粉
此店乃黄大仙區内新開張兩間酒楼其中一間,地點極近鑽石山港鐵站可謂佔盡地利優勢,但在OPenRiCe嘅食評就被人彈多個讚,10月5日揾食肥華同靚媽特登到此酒楼試下佢個早茶睇下此間新店質素如何,論環境此店座位擺設尚算可以顧客坐得幾舒服但略嫌噪音聲浪較大,但在黄大仙呢個區份亦能要求太高,而接待處知客及侍應員工亦做足自己本份,幫到顧客要求,至於食物及茶葉就唔多啱肥華口味,茶葉有色無味似飲滾水,义燒腸及潮洲粉果個外皮啖茂茂食落有啲怪怪哋咸覺,而糯米飯及鯪魚球就係一般酒楼水準,不過以今早埋單價錢唻講,黄大仙嘅街坊飲茶又多個選擇,肥華唔啱食係個人問題,唔係此店差
2022-10-02 535 views
這間新開的茶樓門面光鮮,招攬到很多客人來,因為是新開,所以我也被它吸引了試一趟,午市套餐很抵吃,推薦大家。午市套餐$268就可以嗌一個粉麵飯,兩款點心同一款小食,三個人食都好夠。🤩籠仔蒜香龍躉頭腩蒸飯炒飯麵選擇很多,我就叫了用了最貴的龍躉頭腩,幸好完全冇腥味,魚肉很滑,唔會蒸得太耐肉質太老,仲有蒜香味,好正的配搭。🤩蒜香蒸排骨排骨醃得夠入味,肉質唔會係用鬆肉粉整到好難食,蒜香味十足👍🤩麻辣口水雞麻辣口水雞認真開胃,麻辣汁非常惹味,雞肉亦都非常嫩滑。🤩招牌荔枝木燒鵝是我另外叫的,燒鵝皮脆肉嫩,燒嘅時候火候十足,能夠鎖住肉汁,平時我食燒鵝或者雞,一定唔會蝕埋皮,因為怕肥,但係依度燒鵝皮實在太脆了,我全部都食晒啦🙈🙈🤩魚湯浸時菜食完咁多油膩嘢,都要清吓腸胃🙈🙈!

🤩籠仔蒜香龍躉頭腩蒸飯

🤩蒜香蒸排骨
排骨醃得夠入味,肉質唔會係用鬆肉粉整到好難食,蒜香味十足👍

🤩麻辣口水雞
麻辣口水雞認真開胃,麻辣汁非常惹味,雞肉亦都非常嫩滑。

🤩招牌荔枝木燒鵝

🤩魚湯浸時菜
食完咁多油膩嘢,都要清吓腸胃🙈🙈!
見到開左新酒樓趁假日去試下,叫左幾樣點心同一碟炒粉;炒粉卻遲遲未到,叫侍應追問一下但無理會,要多次追問先有一個類似部長既女人出黎話整緊,一時又話送錯去左另一枱。。。當時已經坐了1個鐘我想取消炒粉離開,但個部長無理會我既要求,結果再等左20分鐘先上菜,一句道歉都無!!處理手法極差,收費亦唔係平!難怪人影稀落,依次體驗極差,永遠都唔會再幫襯!
2022-10-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
2022-10-01 296 views
之前睇完評語都唔係咁敢試住🫢今日心血來潮,都係去咗一試。孖寶點心啱食,所以價錢抵番。點心上枱都夠熱,味道都唔錯。見隔離枱叫咗「Q版白兔仔拌菲林卷」幾得意就叫咗嚟試😋菲林卷(芝麻卷)唔太甜,都幾好,但兔仔餡料偏甜😖驚喜是「三點炸炸」唔洗叫三款,就可以食到(鹹水角、煎堆、春卷)可惜隻碟係全新✨連招紙都未撕走,就上枱比客人,即係未洗過就用,仲放咗粒煎堆係上面😓同侍應講咗,佢只係攞走咗隻碟,一句說話都無講(毀屍滅跡)😈
之前睇完評語都唔係咁敢試住🫢今日心血來潮,都係去咗一試。

2022-10-01
$150 (Tea)
  • 煎堆
自從搬左黎啟鑽之後,屋企人一路期待緊附近可以開一間酒樓,因為最近o既酒樓都要行返去荷李活果邊,始終老人家穿地鐵站行上行落都唔係咁方便,呢間酒樓睇住佢裝修到而家終於開張了,即刻去試下先!果日係去食晚餐,好多菜式都做緊優惠,最最最抵係波士頓龍蝦98蚊隻,我地另外加左麵底好似都係幾十蚊龍蝦係新鮮o既,夠大隻又多肉,麵底係超多,4-5個人食都無問題薯仔牛柳粒:又係好大份,牛柳粒比例都多o既唔似有d餐廳薯仔多過牛;薯仔粒有煎/炸香過,上碟果陣仍然脆口馬拉盞炒通菜:正正常常,不過呢d普通炒菜正常都唔會點失手o既,不過又係好大份,我地都食唔曬豉椒炒蜆:炒蜆當時又係做緊特價,無記錯應該係58定68,分分鐘平過自己買黎煮,味道份量都ok,蜆無沙最後唔知係咪新張關係,經理請左我地食甜品,呢個芒果布甸真係不得了,超好味,入面有新鮮芒果同柚子,有D楊枝甘露feel,本身我好少食甜野,但諗住餐廳請唔好意思唔食,點都食d,但最後成杯食曬整體黎講呢間酒樓裝修幾靚,格局都高檔,坐位闊落無台貼台,坐得好舒服,老闆都算幾有良心無塞爆個場雖然當日要求坐卡位但安排唔到,下次再試下先服務方面,可能因為新開o既關係?我見經理部長
呢間酒樓睇住佢裝修到而家終於開張了,即刻去試下先!

波士頓龍蝦
薯仔牛柳粒

馬拉盞炒通菜

豉椒炒蜆
芒果布甸

雖然當日要求坐卡位但安排唔到,下次再試下先
服務方面,可能因為新開o既關係?我見經理部長都好著緊食客o既feedback,因為佢地都有主動問我地同其他食客覺得d野食o唔ok呀,有咩意見咁樣,值得欣賞o既,因為始終屋村餐廳都係做熟客同街坊生意多,打好關係同街坊熟絡或了解下佢地意見都好緊要
價錢方面呢,個人而言以份量,味道同價錢黎睇,係幾抵食o既,尤其是海鮮類真係平過出面買,不過我唔知呢d優惠係新張優惠定keep住有,希望以後都有多d唔同優惠啦! 除左特價菜式外,正價菜單入面o既價錢雖然未算好平但我覺得都可接受o既,都符合屋苑酒樓o既定位
總括而言自己同屋企人都好滿意,當然有d位可以做得更好,例如因為個場都幾大,有d三尖八角,人手唔夠時可能有d位未必有職員成日留意到
不過我都期待下次做孝子再陪屋企人黎飲茶時再匯報下!
2022-09-02
$100 (Dinner)
波士頓龍蝦
薯仔牛柳粒