2018-03-12 287 views
我諗好多人都會食過呢一間餐廳㗎啦就等我分享下自己平時會叫啲咩啦~~我今日星期一同屋企人去食都勁多人,都等咗成廿分鐘先入得去呀....我哋今日叫咗1. 菠蘿煙肉薄餅加芝士2. 芝士焗薯角3. 三文魚沙律4. 周打海鮮湯5. 辣味雞翼6. 羅勒墨魚仔7. 野菌忌廉意大利飯8. 番茄香辣藍青口湯我覺得除咗6之外(因為好種香草味,我自己一般),其他都近乎係必試🙈🙈🙈🙈其實仲有蒜蓉焗田螺啊、蒜香法包啊呢啲都好食不過如果真係要我推薦一個嘅話,我會推薦野菌忌廉飯😋真心好食,不妨一試!!
我諗好多人都會食過呢一間餐廳㗎啦
就等我分享下自己平時會叫啲咩啦~~
我哋今日叫咗
5. 辣味雞翼
6. 羅勒墨魚仔
7. 野菌忌廉意大利飯
8. 番茄香辣藍青口湯
其實仲有蒜蓉焗田螺啊、蒜香法包啊
呢啲都好食
  • 野菌忌廉意大利飯
2018-02-18 317 views
其實係屋企附近一帶都有好多平靚正美食,而且價錢相宜份量又足,只係平時冇留意到,平時行過都會見到有好多人係呢間食肆等位,一定有佢吸引之處,今次終於有機會品嚐下,不過都要等一陣先至有位,先看餐牌食物價錢由10多蚊去到最貴50蚊左右,而款式都有好多選擇,唔怪得之咁多人來食如果想飲汽水同埋其他熱飲每人俾多蚊$12,就可以無限添飲又幾好,先來有蒜蓉法包,法包香脆蒜蓉味濃再來係蒜汁燒魷魚,魷魚燒得啱啱好,肉質香軟,點埋醬汁更滋味,到另一款係地中海海鮮薄餅,面層鮮甜三文魚,薄餅底入口鬆脆,薄餅內裏食到香濃芝士同魷魚圈最後食埋蒜蓉焗田螺,田螺肉質爽嫩味道香甜,話咁快又食完一餐平靚正晚餐

$70 (Dinner)
  • 蒜香法包
  • 地中海海鮮薄餅
  • 蒜蓉焗田螺
  • 蒜汁燒魷魚
2018-01-11 315 views
外賣左8隻辣味雞翼、墨魚汁意大利粉、芝士焗薯角。辣味雞翼好香口,而且唔係好辣好辣咁,D雞骨好容易就甩出黎,非常好食。墨魚汁意大利粉就無咩味,個人覺得普通D。而芝士焗薯角好抵食,因為唔洗$20就食到。

TakeAway
Type of Meal
Dinner
2017-12-21 309 views
今日去左大元邨探朋友,想搵個地方一個人食個lunch..呢度除咗好多舊式茶餐廳喺度之外...仲比我發現到依間意式快餐店。其實我係第一次你呢間快餐店食嘢,都覺得幾驚喜嘅係打開menu發現佢啲嘢食都幾平。由於今日得我自己一個人,所以試到嘅食物唔多..不過我都叫咗幾多嘢食...黑椒雞肉意粉呢個午餐意粉唔算好大碟不過都只係$38仲要加埋無限添飲辣味雞翼雞翼係最好味,唔食得辣嘅我都覺得可以接受周打海鮮湯呢個湯都只係$12呢個午餐絕對抵食非常之適合大食既我

黑椒雞肉意粉

呢個午餐意粉唔算好大碟不過都只係$38仲要加埋無限添飲

辣味雞翼

雞翼係最好味,唔食得辣嘅我都覺得可以接受

周打海鮮湯

呢個湯都只係$12

呢個午餐絕對抵食
非常之適合大食既我
2017-10-11 534 views
薩莉亞喺日本創立嘅意大利餐廳, 全世界有千多間分店, 點少得香港吖! 先幾年進駐大埔大元邨新裝修後嘅街市初時我哋真係經常去, 因為貪佢夠方便 ,仲有小朋友至愛嘅pizza ,意大利粉, 爸媽至愛嘅親民價錢, 無去一輪, 今日阿仔又話想去, 好吖先叫咗佢至愛嘅中華海草 ,凍凍地 $9 一碟,好抵食。農舍pizza, 特製醬汁加上面頭鋪滿野菌同蒜蓉, 熱辣辣。 雖然size唔大, 但可以食多幾款嘢野菌忌廉意大利飯, 呢個我哋次次嚟必叫,啲都唔硬, 應該就返香港人嘅口味。菠菜配煙三文魚意粉, 有菠菜有煙三文魚, 面頭鋪滿芝士碎, 意粉唔會過淋菠菜煙肉辣汁意粉, 呢個第一次叫, 阿仔大個咗喇 ,話想食啲辣嘢喎 菠菜幾多, 鍾意食辣嘅應該幾好。呢個價錢 ,呢個環境, 唔錯呀

先叫咗佢至愛嘅中華海草 ,凍凍地 $9 一碟,
好抵食。

農舍pizza

野菌忌廉意大利飯

菠菜配煙三文魚意粉

菠菜幾多, 鍾意食辣嘅應該幾好。

菠菜煙肉辣汁意粉

呢個價錢 ,呢個環境, 唔錯呀
2017-10-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
2017-09-13 414 views
住大埔咁耐,其實平時都好少機會行到咁入,因為媽介紹果個醫生係大元村附近,所以就去了這間平民既意大利餐廳,樣樣都好平😍好吸引!看完醫生,都不月排隊便,坐下叫左幾樣野食😋😋辣味雞翼,抵讚又美味!香脆可口,辣味剛剛好,味道出乎意料。黑椒蜆肉鐵板煮,好抵食蜆肉夠大粒,香濃的黑椒味,加上鐵板燒一燒味道更香噴噴卡邦尼意粉意粉這個價錢來說是正常,一個人的份量,意粉質素一般。水牛芝士薄餅這個薄餅雖然好平,但質感口感太差了,薄餅無咩芝士味,只是食到麵粉味道,太差了。整體而言,環境都不錯,夠寬闊。2個人叫左4樣野食都已經好豐富好滿足,間唔中一餐係個不錯既選擇。

看完醫生,都不月排隊便,坐下叫左幾樣野食😋😋
辣味雞翼4隻

辣味雞翼,抵讚又美味!香脆可口,辣味剛剛好,味道出乎意料。

黑椒蜆肉鐵板煮

黑椒蜆肉鐵板煮,好抵食

蜆肉夠大粒,香濃的黑椒味,加上鐵板燒一燒味道更香噴噴

卡邦尼意粉

卡邦尼意粉
意粉這個價錢來說是正常,一個人的份量,意粉質素一般。

2017-08-28
$60 (Dinner)
辣味雞翼4隻
黑椒蜆肉鐵板煮
2017-08-30 314 views
今晚男朋友係大埔收工,禁我地就決定去食個晚餐我又想食pizza同意粉,所以就去左價錢大眾化既意式餐廳-薩莉亞款式多!淨係沙津都有六款選擇價錢真係好扺辣味雞翼,熱辣辣好惹味菠菜煙肉,起初以為係涼拌,點知其實係熱食賣相mama,而且得少少煙肉既味道,好淡焗田螺,平時食開焗田螺下面係有薯蓉,但係呢個係無,有時時失望不過味道都ok嫁忌廉雜菇意大利粉,推介個忌廉汁超香超好味,再加上芝士粉,簡直一流黑椒雞肉Pizza都好好味,下次要試下個地中海Pizza先
今晚男朋友係大埔收工,禁我地就決定去食個晚餐

款式多!淨係沙津都有六款選擇
價錢真係好扺

辣味雞翼,熱辣辣好惹味

菠菜煙肉,起初以為係涼拌,點知其實係熱食
賣相mama,而且得少少煙肉既味道,好淡

不過味道都ok嫁

忌廉雜菇意大利粉,推介
個忌廉汁超香超好味,再加上芝士粉,簡直一流

黑椒雞肉Pizza都好好味,下次要試下個地中海Pizza先
2017-08-17 486 views
第一次到呢間餐廳食,見到好平,晚餐叫了辣肉腸pizza和其他數樣食品,食到一半駭然發現pizza上有隻死左嘅蟑螂,真係嚇死人,全部野都即刻唔敢繼續食,立刻叫侍應將pizza退掉,佢地肯取消order,但並無意再跟進,只係草草地回應話唔知廚房嗰邊搞乜,我地都無曬胃口,快快埋單走人,認真以後唔會再去,噁心至極,可以想像廚房處理食物嘅衛生情況有幾差,蟑螂可以走得上去pizza被焗死,咁核突,幾平都冇用啦。
2017-08-17
$40 (Dinner)
今次叫外賣算幾快,不用十五分鐘就已包好外賣。每次來到我仍會必點雞翼!!🐣🐣🐣🐔雞翼食落甜甜地保留到既肉汁水分又唔乾,食辣味既雞翼更好食。而肉醬多利亞都係我好鐘意食既,如果唔怕會肥既都值得點下,份量又唔算多,但個飯真係好香芝士味,薩莉亞既野食係好岩鐘意芝士既人。薄餅就覺得係薩莉亞咁多款入面,它既水牛芝士簿餅做得最好,食落落較多芝士同塊餅水份較多,而黑椒雞肉簿餅比較乾身。菠菜三文魚意粉既煙三文魚份量都合理,都值得再點。不過食完呢餐好快有肚餓,要叫多點野食。
今次叫外賣算幾快,不用十五分鐘就已包好外賣。
每次來到我仍會必點雞翼!!🐣🐣🐣🐔
雞翼食落甜甜地保留到既肉汁水分又唔乾,食辣味既雞翼更好食。

菠菜三文魚意粉既煙三文魚份量都合理,都值得再點。

不過食完呢餐好快有肚餓,要叫多點野食。

TakeAway
  • 雞翼
2017-01-25 994 views
喺門口見到咁平就入去試,試咗羊鞍($39),邦哥尼意粉($29),同一個煙肉菠蘿比薩加芝士$29+$6),地方清潔,食物出得快(個賣相唔係差架),仲不設加一,但係野食就真係一般般喇,個pizza冇味,個意粉淡咗d,個羊鞍好咸,整體加埋個個價錢嚟睇係ok嘅,但如果唔計其他,只計味道,就完全唔合格
2016-09-29 1527 views
今晚於大埔蕯利亞食pizza和沙律,竟然遇着十級驚嚇事件!甜蝦沙律附送活生生的虫虫,牠長約6厘米,暗紅色,於沙律菜中仰頭爬走!!!店長竟冷淡地回应她可取消那沙律之order, 絲毫沒有歉疚之意便離開,之後見我們不罷休,便說食環署職員已放工,她可以給我們隆利亞之意見書填寫。想她可能以往處理類似事件,覺得客人們也很難向食環署投訴和跟進,所以就可以欺負客人啊!
甜蝦沙拉
2016-09-28
$60 (Dinner)
2016-04-22 2080 views
叫左吞拿魚蕃茄辣汁義大利麵,等左一陣,終於上來。吞拿魚份量OK,但係係果d罐頭既吞拿魚,味道總體黎講唔錯,雖然冇乜特別,但係就太油了。仲有幾粒炸蒜,軟軟地既,都幾香wor,番茄得幾舊,好少,應該都係茄汁味因為尼一間係連鎖店,驚去其他唔知明既舖頭中伏,於是間左尼一間,所以期望唔高,僅係想食義大利麵。

吞拿魚番茄辣汁義大利麵
2016-04-22
$29 (Dinner)
2016-04-15 1674 views
放工後,就到附近吃個早晚餐。大元街市廣場有幾家不錯的,這家更是出名便宜好吃。店的門面乾淨企理,下午茶時段人不算多,一半左右。侍者把我安排到一邊的二人枱,擺好餐牌餐具,就行開了。發現一邊有冷熱飲品的自助吧,的確是下午茶的好地方。芝士薄餅到,完整新鮮熱辣,雖然沒有牽絲效果,但味道十分不錯啊!
放工後,就到附近吃個早晚餐。
大元街市廣場有幾家不錯的,這家更是出名便宜好吃。
2016-04-12
$38 (Tea)
水牛芝士薄餅
今日,一行二人又來到大埔呢區搵好野食。之前,都有食過兩至三次薩莉亞,就好終情於呢間餐廳啦。於是今日就隨便介紹朋友來試下。😁首先, 餐廳地方好大,環境不錯,好干淨,又夠光猛。另外,服務人員態度也很好,只需係餐枱側面按一按製,就有人馬上幫你落單,呢個方法非常好,又吾洗等。👍食物上得好快,好有效率。所有野食都好吸引,雖然分量比較小,但勝在抵食,又好味道。😁
今日,一行二人又來到大埔呢區搵好野食。

黑淑漢堡
肉醬焗飯
海鮮湯
2016-03-06
$125 (Lunch)
黑淑漢堡
肉醬焗飯
  • 肉醬多利亞
2016-02-17 655 views
黑椒蜆肉鐵板煮,$17,份量都幾多,好抵食,味道不俗呀。蒜蓉包$8有得食,平平地反而既入味,好味過我之前係西餐廳食果d,超過一般水準,價錢又唔貴。可能男仔去到食碗飯唔夠叫呢個都諗得過。平時叫開蒜蓉包既我今次諗住試下佢個芝士法包,佢個面真係鋪埋晒芝士!!! 芝士法包 香草墨魚仔,份量略少,味道一般薩莉亞d雞翼朋友話好味,但上到來個人覺得同其他餐廳都差唔多,無話特別好味。之後去食都有再食,d 雞翼一時夠味,一時又會淡左d。$12可無限添飲,食物水準及格價同IKEA類似,真係又平又好食呀。不過有d無曬都未有員工跟進就扣左少少分!
黑椒蜆肉鐵板煮,$17,份量都幾多,好抵食,味道不俗呀。
蒜蓉包$8有得食,平平地反而既入味,好味過我之前係西餐廳食果d,超過一般水準,價錢又唔貴。可能男仔去到食碗飯唔夠叫呢個都諗得過。平時叫開蒜蓉包既我今次諗住試下佢個芝士法包,佢個面真係鋪埋晒芝士!!! 芝士法包 [夠濃既芝士味]
香草墨魚仔,份量略少,味道一般