T.O.P商場上面有好多餐廳 有排試🤣食之前先係2樓Salad cafe打個卡先成幅花花🌸🌺牆 仼影唔嬲 啱哂同朋友係到飲野傾計打卡啦👭📷.呢度有唔同嘅星座花茶 每種花茶都有唔同嘅功效有玫瑰茶🌹茉莉茶 烏龍茶 再加食用乾花 例如有去水腫油脂 美顏 安神功效😌女仔最啱.#洛陽紫蝶茶 $42有紫蘇 洛神 蝶豆花 甜菊🌼花茶即叫即整 所以都需要等5分鐘左右甜菊係新鮮菊花 用火燒菊花入邊嘅精粹茶飲冇落糖 好健康😌 菊花味好香 好似食緊朵花咁🤣淡淡既紫色 好靚啊💜.SaladCafe Neo-Romanticism旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 2樓208號舖
T.O.P商場上面有好多餐廳 有排試🤣

茶飲冇落糖 好健康😌
菊花味好香 好似食緊朵花咁🤣
淡淡既紫色 好靚啊💜

SaladCafe Neo-Romanticism
$42 (Tea)
2019-02-07 75 views
聽朋友講旺角TOP商場好多美妝店,新年前特登拉埋朋友一齊去掃吓貨。行完一輪見有啲口渴,再加上離遠被一大幅花花牆吸引,就去咗salad cafe歇一歇。飲品好多款式,其中有十二星座對應嘅花茶,我就無揀到自己嘅星座,純粹揀咗款自己想飲嘅茶——天秤座嘅桂花金萱茶,佢包含咗萬壽菊、石碇桂花同金萱茶。一落完單,店員就會喺架車上面嘅茶壺到煲啲花茶,透明度十足,啲裝飾仲好有格調添。大約等咗5分鐘,終於有得飲,外表誇啦啦,飲落又點呢?我呢款茶非常清香,我未飲過金萱茶,所以唔係好清楚,但係飲得出菊花同桂花嘅清甜,我揀咗凍飲,所以成杯都清清淡淡咁,唔會過濃,我覺得剛剛好~每杯星座花茶仲送一張設計精美嘅星座卡(呢張係我朋友嘅),後面仲有類似星座運程咁嘅嘢,又幾得意喎!

2019-01-20 77 views
旺角中心旁新開了一個裝潢非常新潮的商場,不過入面好多鋪頭都係賣文青野,主打小清新。呢間手搖茶嘅外表好吸引,外型係一架小型貨車,仲係Tiffany blue,旁邊有幾張檯,買完坐低食都係幾岩打卡既。見佢有一系列星座茶幾特別,於是叫左個金牛座-茉莉包種茶($42),仲會送一張星座細卡仔,成件事直到收到茶呢一刻都ok,不過一放入口,花茶係冇乜味架!味道上係要俾差評嘅,不過啲人似乎在乎打卡多過其他。

味道上係要俾差評嘅,不過啲人似乎在乎打卡多過其他。
2018-10-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2019-01-17 61 views
🌸🌼🌸凍玫瑰花+鳳梨+檸檬+甜菊果茶 ($42)呢間絶對係打卡一流既飲品店📸花花牆影相真係十分令🥰加上果茶味道香甜😋同埋三五知己黎就岩曬🧚🏻‍♀推薦(7/10)
🌸🌼🌸
凍玫瑰花+鳳梨+檸檬+甜菊果茶 ($42)
呢間絶對係打卡一流既飲品店📸
花花牆影相真係十分令🥰
加上果茶味道香甜😋同埋三五知己黎就岩曬
🧚🏻‍♀推薦(
7/10)
2019-01-03 91 views
Salad cafe 打咭呃Like一流嘅茶飲店肥雞不得不讚成個佈置都好靚,尤其系沖茶嗰虹吸,好似沖咖啡咁。肥雞嗌左個凍香草果茶,材料有金鑽菠蘿,香水檸檬,玫瑰花,再加少少蜜糖,成杯野即刻成為一杯好滋潤嘅冬日飲品
Salad cafe
打咭呃Like一流嘅茶飲店
2019-01-02
2018-12-30 68 views
位於度top嘅呢間飲品店望落去好靚好少女風有好多好靚嘅花花, 有塊花花牆,打卡影相 一流 餐牌選擇有好多,好多唔同茶及養生茶等,但係價錢唔算好平,$30幾至$40一杯。同朋友一叫咗兩杯唔同嘅花茶,一杯黑糖洛神玫瑰茶及一杯水瓶座。見好似好professional咁,有曬好多唔同工具去整啲花茶。見到咁都好有期待,我哋都等咗一段時間,以為會泡出好好飲嘅茶點知啲花茶完全冇味兩杯飲品都淡如水,我同朋友都覺得唔好飲可能只係適合打卡影相, 飲品有好大嘅進步空間
位於度top嘅呢間飲品店望落去好靚好少女風
有好多好靚嘅花花, 有塊花花牆,打卡影相 一流

黑糖洛神玫瑰茶

見到咁都好有期待,我哋都等咗一段時間,以為會泡出好好飲嘅茶

點知啲花茶完全冇味
兩杯飲品都淡如水,我同朋友都覺得唔好飲

水瓶座

可能只係適合打卡影相, 飲品有好大嘅進步空間

2018-12-23 61 views
行開旺中買衫,見到3樓有條天橋去個新商場。行左一輪之後,朋友話想坐一陣,就比我地發現左依間cafe.依個商場主打少女市場,吾講吾知。原來依間茶飲店同Salad同集團既裝置少女風,打卡精選地📸佢隔離有幅花花牆比女仔影相。店員耐心介紹不同嘅茶飲,本來見最近天氣暖返咁多,就諗住叫凍飲。但店員話熱嘅茶飲最能試到茶葉嘅香味。所以我最後點了桂圓花碧螺春 $38店員即席示範如何用虹光管如何炮製茶飲,還一邊介紹,碧螺春是一款青茶,飲落好青香,重帶有少少似菊花的味道,店員說這是桂圓花的味道。

裝置少女風,打卡精選地📸佢隔離有幅花花牆比女仔影相。
但店員話熱嘅茶飲最能試到茶葉嘅香味。
所以我最後點了桂圓花碧螺春 $38
店員即席示範如何用虹光管如何炮製茶飲,
2018-12-06 81 views
lunch 完去旺角T.O.P 行下,去到2樓見到呢間Salad Cafe 「Neo-Romanticism」好靚靚呀😍 呢到杯杯都係用虹吸式咖啡壺沖調,即叫即煲💛 我自己就飲左杯👇香草果茶(柳橙+奇異果+檸檬草)萃入左茶葉既精華,茶味特別醇香濃厚又帶點果香😋另外,後面既少女粉紅色花花牆,真係幾靚,最岩閨蜜黎打卡又hea 下👭

呢到杯杯都係用虹吸式咖啡壺沖調,即叫即煲💛

我自己就飲左杯👇
香草果茶(柳橙+奇異果+檸檬草)

萃入左茶葉既精華,茶味特別醇香濃厚又帶點果香😋

2018-12-06
$38 (Lunch)
2018-12-01 104 views
環境係開放式的座位,但有玫瑰花牆同田園小車的沖泡空間,感覺夠大自然,令人身心愉快。店員細心講解介紹飲品,有花茶、果茶、咖啡等,花茶較有香味,果茶的水果味較重,咖啡是精品咖啡類。其中花茶款式有10款,果茶同樣有10款之多,更有12星座配搭口味的茶,真係有選擇困難,所以同店員傾談後,更易了解自己喜好,從而揀到自己心水口味。洛神鐵觀音 $38用左木柵鐵觀音、台東洛神花、芳香萬壽菊,用虹吸式沖泡的花茶。鐵觀音茶味香濃,回甘悠長,配搭萬壽菊的清香,同洛神花的微酸,味道好夾,而且茶色亦紅豔吸引。特別一提,茶的溫度是暖暖的,不會燙口,當然襯熱飲更有茶味,放涼會更顯洛神花的酸味。

洛神鐵觀音

洛神鐵觀音 $38

2018-11-24
$38 (Tea)
洛神鐵觀音
2018-11-29 76 views
係旺角新開嘅商塲入面,開左間salad cafe,而正正就係salad嘅隔離!店舖設計得好似流動美食車咁(仲要係湖水綠嘅顏色😍),入面擺住整茶嘅用具,睇落對茶嘅制作有一定嘅要求同標準。-店舖新開做緊某幾種果茶有半價優惠❤於是️🍔叫左杯洛神花+蘋果+紫蘇葉嘅果茶 ($42+50%off) 杯嘢係偏橙色而帶點微酸!飲落有淡淡嘅蘋果香同少少洛神花嘅酸味,味道幾融洽。而另外一杯叫左玫瑰花+火龍果+奇異果+萬壽菊嘅果茶($42) 沖出黎係好靚嘅粉紅色💖第一啖飲落去就有陣玫瑰花味🌹擁出黎,而奇異果就為杯茶帶來少少嘅酸味🥝 萬壽菊嘅茶味好清香,係令人好放鬆嘅味道😌-店鋪對茶同水果上嘅配搭睇得出好花心思,而職員都會好細心提你果茶最好飲凍嘅而花茶就最好飲熱嘅,咁樣味道先發揮得最好同試得最真🥰 店裏面有三張雲石枱,可以比大家休閒咁飲下嘢,打發下時間!旁邊仲有塊花牆🌸🌸 打卡真係一流
洛神花+蘋果+紫蘇葉
玫瑰花+火龍果+奇異果+萬壽菊

2018-11-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
洛神花+蘋果+紫蘇葉
玫瑰花+火龍果+奇異果+萬壽菊
2018-11-27 56 views
Salad都有cafe 個茶好好飲 不太甜 各飲品材料都有列明 這次試了 2杯一杯洛神花茶 柳橙加 鼠尾草 性寒一杯桂圓茶加檸檬草有寫明性質係温和定寒涼能幫助女士選擇更合適的茶給自己🥳🤩
這次試了 2杯
一杯洛神花茶 柳橙加 鼠尾草 性寒
一杯桂圓茶加檸檬草

有寫明性質係温和定寒涼
能幫助女士選擇更合適的茶給自己🥳🤩

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-10-21 179 views
香港這地方咖啡店到處皆是,可是如果不喝咖啡又不喝冰的話,剩下的選擇就彷佛只有茶包,還是要花接近四十大元去買一杯茶包泡的茶!這家在旺角鬧市的花茶店,就是一個另類好選擇!雖然只有十二個座位,但雲石枱面,大大花花牆,Tiffany Blue 餐車,確是打卡拍照好地點。點了個香草果茶,坐下呷一口茶,享受一下由不同香草與水果混和而成的獨特味道,的確寫意。

2018-10-08 177 views
現在走在街上到處都是類同的手調飲料偶爾選擇一下簡單的茶也是可以很放鬆心靈的🌿-❣️星座花茶 (水瓶座)<桂圓花碧螺春>來自三峽的碧螺春伴以細碎金黃的桂圓花喉韻清爽,甘甜止渴
現在走在街上
到處都是類同的手調飲料
偶爾選擇一下簡單的茶
也是可以很放鬆心靈的🌿

❣️星座花茶 (水瓶座)
<桂圓花碧螺春>
來自三峽的碧螺春