2023-06-07 188 views
我們於7/6(三)約下午四點十五分到達餐廳。叫了2個梳乎厘班戟,店員有和我們說要等30分鐘,而我們真的在30分鐘後才吃到🤣🤣不過之後見到有客人等了10分鐘就有得吃了,可能是有弄多了的班戟🙃迷你芝士奶蓋梳乎厘班戟($58):芝士奶蓋不是十分咸,有一些芝士脆脆配vanilla ice cream迷你焙茶梳乎厘班戟($68):焙茶味重,也有很多焙茶cream,配上黑芝麻ice cream,有很濃的黑芝麻味,極之好吃👍🏻也有厥餅2款也有茶配搭,埋單加一以迷你梳乎厘班戟來說,價錢合理
我們於7/6(三)約下午四點十五分到達餐廳。
2款也有茶配搭,埋單加一
以迷你梳乎厘班戟來說,價錢合理
迷你芝士奶蓋梳乎厘班戟
迷你焙茶梳乎厘班戟
2023-06-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
迷你焙茶梳乎厘班戟
2023-05-26 171 views
生薑燒定食 $68+28set好普通 吉野家味道 不過不失2碟小前菜味道麻麻吉列豬排咖哩蛋包飯 $118豬排炸得幾好食 咖哩都唔錯 整體都算好食抹茶疏乎厘 $118賣相唔錯 其他所有野都係大災難班戟0蛋香味 口感冇特別 唔算特別棉 仲見到啲蛋白未完全混合 抹茶口味原來只係原味班戟加啲抹茶粉 好失望餐廳係寵物友善 當日有張檯有2隻狗 用餐時間60分鐘左右 佢地就叫足全程 食客們都開始出現不滿 唯主人仍然無動於衷另外由於當日係公眾假期 好多一家大細餐廳景況係小朋友有佢地叫 狗狗有佢地吠總括用餐體驗極差
生薑燒定食 $68+28set

總括
用餐體驗極差

抹茶疏乎厘
2023-05-26 124 views
餐廳出名賣pancake所以想黎試下,$100幾蚊一個,同個午餐一樣價錢,但個pancake真係完全唔掂,得個樣好睇,個口感太實,味道亦唔吸引,寧願比$300上一層食6碗譚仔其餘主食食左蛋包飯,同埋豚肉嘅定食,每個餐都差唔多$100,唔包野飲,味道一般,同樣價錢可以有更好選擇,食物等候時間偏耐餐廳內座位算多,但座位之間比較窄,好多細路好嘈,可以帶寵物內進,如果左右都有狗有細路就祝你好運員工態度還好,有落漏單情況

員工態度還好,有落漏單情況
2023-05-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-05-21 153 views
平時都好少想寫食評 但呢個真係難食到忍唔住要花時間寫下有幾難食嗌咗個原味疏乎厘pancake ($88)上菜嗰下聞唔到蛋香味 淨係聞到油抑味同埋一浸唔好聞既麵粉味 就已經覺得應該出咗事🤯食咗一啖 冇蛋香味 淨係得浸油抑味充斥着成個口 飲幾多啖茶都洗唔走浸味😅😅本身想放棄佢 但又覺得好浪費 就試埋加cream食多啖個cream係ok嘅 但係都係遮唔到浸油抑味😅真係頂唔順 浪費都要算啦不可一不可再 真係唔好去試呀!!!

嗌咗個原味疏乎厘pancake ($88)

本身想放棄佢 但又覺得好浪費 就試埋加cream食多啖

個cream係ok嘅 但係都係遮唔到浸油抑味😅
真係頂唔順 浪費都要算啦

不可一不可再 真係唔好去試呀!!!
原味疏乎厘pancake
2023-05-09 139 views
係荃灣海之戀行街,經過見到午市定食,賣相幾吸引,個饅魚飯最吸引我,定食都幾多配菜,有麵豉湯,前菜,有茶,有甜品,仲有生果,饅魚質素都算唔錯,因為佢冇骨所以我比較滿意!下次可以試下疏乎厘😋
2023-05-06 106 views
這間餐廳推動我一直以來不寫食評的習慣。昨天星期五中午12:00到這間餐廳正好剛剛開門,冇人帶位,叫我哋隨意任坐,我哋2個人,心想一陣都飯市,唔好坐4人枱了。跟住見1個人入嚟果啲客都自行坐一張4人枱,如是這2人又是這樣。到了12:30左右開始lunch time就逐漸多人在外面等位。形成間舖好似幾有水準而要等位,其實是員工所做成。員工像是坐喺一條沉船此的餐廳,冇動力冇招待的情況下經營。至於食物質素大多是現成交來自行加工的食物,我點了一個生薑豚肉定食,豬肉食落好重血腥味,即是肉未溶好晒雪就處理(啲血水索番晒舊肉到),而個飯細到有點好似飯團仔的size,這個lunch一般人是不會飽的,收得$66(再加一)都冇飽飯人食,真是涼薄。我們在不包餐飲之下叫了2杯齋啡,咖啡飲了兩口已經不想再飲,因為太酸,他們選用的咖啡豆唔靚,加上咖啡機唔靚以至水唔夠熱的配合下,一杯難飲的咖啡就此形成。埋單這個set 要$108,好似食咗陣風咁,唔會再來。

2023-05-05
$110 (Lunch)
【荃灣區】【茶寮 京都仁王門】我都知我好耐冇同大家一齊探討荃灣區嘅餐廳,只怪我開咗太多頭出嚟,又呢樣系列,嗰樣系列。最後都係做得唔好,無疾而終,可以話係虎頭蛇尾界 KOL。而前日試行一日兩個 post 玩法,但係導致 like 數嚴重失衡。有時想某類讀者睇 post 之餘 like 埋都難,自己都明嘅,我自己 private account 都好少去 like 嘢,因為我都幾怕啲 sales 或者鹹濕廣告成日 send 啲 follow request 嚟,又要花時間撳走佢,所以我係明白同體諒嘅。不過要多啲人睇到而 like 又唔係完全冇辦法,只要啲食物個樣夠吸引,排版排到靚一靚咁,一樣會有個好少少嘅效果。就好似我嚟到海之戀商場嘅呢間日式餐廳,走文青風咁,就算我直屬上司唔睇,女同事都有機會路過睇吓。我餓,整個「28辛京都咖喱蛋包定食」系列嘅「辛京都風咖喱極上漢堡扒蛋包定食」啦,$118,正常水準,好食過唔少女僕 cafe,但用餐廳水準就只屬 okay。蛋都算滑,咖喱都可以,係啲飯同舊肉最一般,甚至有少少失望。跟餐附送嘅「麵豉湯」同凍「日本茶」發揮到正常水準,冇甩漏陀衰家咁。食完想補個甜

跟餐附送嘅「麵豉湯」同凍「日本茶」發揮到正常水準,冇甩漏陀衰家咁。食完想補個甜品吸睛,叫個「迷你梳乎厘班戟」跟「焦糖鳳梨」,期間限定嘢,$68。食落個梳乎厘班戟唔太得,蛋糕咁,最好食係焦糖鳳梨本身囉。

個醬唔特別,忌廉正常,但梳乎厘班戟係真係似清蛋糕,好彩冇叫 $118 嘅兩件版減低損失。最後呢餐連埋加一係 $205,我覺得如果係行行吓商場見攰坐低飲杯嘢傾吓偈,係 okay 嘅,但係如果係真係想去享受食物就認真不了。。。

(地址:荃灣大河道100號海之戀商場地下G22-G23號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #foodblogger #yummy #foodlover #foodpics #followforfollowback #love #韓燒 #koreanfood #foodblog #eat #1am荃灣區 #茶寮京都仁王門 #茶寮 #京都仁王門 #28辛京都咖喱蛋包定食 #辛京都風咖喱極上漢堡扒蛋包定食 #蛋包飯 #迷你鳳梳乎厘班戟 #焦糖鳳梨 #梳乎厘班戟 #1am0752 #1ambackup
  • 焦糖鳳梨
2023-05-01 741 views
茶寮 京都仁王門💚炒豚肉辛辣湯烏冬 $58北海道芝士年糕(2粒) +$20黑松露蛋白什菌忌廉烏冬 $58日式章魚燒(半份) +$12朱古力豆乳 +$10焙茶黑蜜豆乳(熱) +$10迷你蜜瓜梳乎厘班戟 $68另收+1服務費人均消費: $130 (2人) -👩🏽:炒豚肉辛辣湯烏冬🌶️🍜份量有啲少🥺佢個辣味唔係好夠辣如果有得提供大 中小辣揀 就會好啲😝個豚肉 口感比較硬得滯🐷約有6-7片如果淋啲嘅話 就會好味啲個烏冬係幾好食 個質感夠晒煙煙韌🤤·北海道芝士年糕(2粒)🧀偏向淋身 個口感冇咁煙靭 冇咁有咬口🤭如果有返啲年糕煙韌嘅口感 會更加好佢一咬都有好多芝士🧀但唔係好feel到個年糕嘅感覺🥺·黑松露蛋白什菌忌廉烏冬🍄🍜烏冬份量比較少🥺佢係屬於扁烏冬 好有彈性咬口嘅烏冬😋不過比起彈性 佢再淋少少配料有蛋白 黑松露醬 洋蔥 菇 啲洋蔥都係普通一片片🧅煮到唔會話太淋 亦都唔太生嘅感覺 反而有啲爽口 黑松露醬 超香 撈埋落去 幾好味🤤成個烏冬都充滿住啲醬汁 都幾creamy 啲蛋白幾正🥚令到成個烏冬入邊增加咗啲味道同埋比較軟綿綿 增加咗個口感😚·日式章魚燒(半份)🐙做到外脆內軟嘅感覺食到入邊好多粉漿同
茶寮 京都仁王門💚

希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛

2023-04-06
2023-04-13 165 views
新年期間見佢冇乜人就入去快食個午餐坐低之後一個侍應先記得同我哋講冇pancake食,因為師傅唔返我哋原本就係諗住入去食pancake不過都見坐咗低就算啦但呢d 基本野應該一早要同客講明囉一群女待應,淨係掛住圍埋喺度傾偈其中一個女待應,戴住口罩都見到神情態度甚差基本上個餐同野飲都係掟落台咁滯全程橋埋對手喎我仲以為佢喺呢度老細,個款串到呢呢度係賣緊差唔多$100一碟嘢但係啲服務仲衰過茶餐廳唔想返咪辭工囉係咪?食物方面炸雞淋,麵質又係好淋根本唔值呢個價冇下次
新年期間見佢冇乜人就入去快食個午餐

我哋原本就係諗住入去食pancake
不過都見坐咗低就算啦
但呢d 基本野應該一早要同客講明囉

一群女待應,淨係掛住圍埋喺度傾偈
其中一個女待應,戴住口罩都見到神情態度甚差
基本上個餐同野飲都係掟落台咁滯
全程橋埋對手喎

我仲以為佢喺呢度老細,個款串到呢
呢度係賣緊差唔多$100一碟嘢
但係啲服務仲衰過茶餐廳
唔想返咪辭工囉係咪?

食物方面炸雞淋,麵質又係好淋
根本唔值呢個價
冇下次
2023-01-28
2023-04-07 198 views
今日心血來潮想食蛋包飯🙈近近地係海之戀搵到呢間!🛎 $88 咖哩吉列魚柳蛋包定食🛎 $108 咖哩極上漢堡扒蛋包定食咖喱就係正宗日式嗰種甜甜地嘅咖喱每碟都會有兩嚿薯仔同紅蘿蔔🥕蛋好滑,撈飯一流雖然房底係播放,但應該係用珍珠米,所以飯粒都好飽滿🍚漢堡扒厚肉,多汁!魚柳鮮炸,脆口!會配上一杯日本茶及一碗麵豉湯麵豉湯幾好飲🤩🛎 $108 朱古力班戟疏乎厘班戟夠濕潤同埋空氣感伴碟有香蕉同朱古力雪糕面頭灑上好多朱古力🍫整體上蛋味同朱古力味都好充足👍🏻🛎 $36 薯條配黑松露沾醬薯條份量正常黑松露醬多啲會好啲🤣🌐 環境/服務環境唔錯,坐得都幾舒服晚上7:30去到,要等位,但好快有位不過明明未到last order,又冇人排隊,店員會好心急想收碟😓有少少趕客feel

今日心血來潮想食蛋包飯🙈
近近地係海之戀搵到呢間!

🛎 $88 咖哩吉列魚柳蛋包定食
🛎 $108 咖哩極上漢堡扒蛋包定食
咖喱就係正宗日式嗰種甜甜地嘅咖喱
每碟都會有兩嚿薯仔同紅蘿蔔🥕
蛋好滑,撈飯一流
雖然房底係播放,但應該係用珍珠米,所以飯粒都好飽滿🍚
漢堡扒厚肉,多汁!
魚柳鮮炸,脆口!
會配上一杯日本茶及一碗麵豉湯

🛎 $36 薯條配黑松露沾醬
薯條份量正常
黑松露醬多啲會好啲🤣

🌐 環境/服務
環境唔錯,坐得都幾舒服
晚上7:30去到,要等位,但好快有位
碟😓有少少趕客feel
2023-04-02 160 views
一家大細,企左十幾分鐘,見住有幾張4人枱都只會放一兩個人入去坐4人枱。見到佢咁做野即刻走人唔怪得永遠都門口企滿人。請到呢d 員工真係喊三聲見到其他食評,慶幸無幫襯佢地
見到佢咁做野即刻走人唔怪得永遠都門口企滿人。
請到呢d 員工真係喊三聲

見到其他食評,慶幸無幫襯佢地

2023-03-29 122 views
呢間日式定食店主力sell食pancake 我呢啲社畜,有得出去食晏都好開心Pancake 就等放假先chill下😊放lunch 都係食返定食吉列豬扒定食可以揀跟烏冬或飯團😊份量不錯,女仔份量剛好有湯有生果有甜品仲有杯茶味道黎講,叫做正正常常Lunch黎講,叫做幾好!😊仲可以加錢要小食👍🏻朋友叫左咖哩蛋包飯我就痴佢食左明太子雞翼同芝士年糕都係standard 野黎開呢到搵食可以一試!👍🏻❤️
呢間日式定食店
主力sell食pancake
我呢啲社畜,有得出去食晏都好開心
Pancake 就等放假先chill下😊
放lunch 都係食返定食

吉列豬扒定食
可以揀跟烏冬或飯團😊
份量不錯,女仔份量剛好
有湯有生果有甜品仲有杯茶
味道黎講,叫做正正常常
Lunch黎講,叫做幾好!😊
仲可以加錢要小食👍🏻

朋友叫左咖哩蛋包飯
我就痴佢食左明太子雞翼同芝士年糕
都係standard 野

黎開呢到搵食
可以一試!👍🏻❤️
2023-03-21 168 views
姐姐🧍‍♀️放假,一家四口👨‍👩‍👧‍👧搵食,去咗京都仁王門,我同陳皮妹返完教會直接去搵位,要攞飛,等咗10分鐘就入得,坐門口位,即係商場個個人行過都見到。不過通道好窄,陳皮二妹架BB車好難過,睇咗menu,我叫咗咖喱🍛唐揚炸雞蛋包飯+濃縮咖啡豆乳,老婆叫咗豚肉生薑燒升呢套餐,包埋兩個前菜、湯、飯/烏冬(可encore一次)、生果同日本🇯🇵茶,再後叫Oreo沙冰,最後我加焦糖鳳梨班㦸。咖喱🍛唐揚炸雞蛋包飯,都幾豐富豚肉生薑燒套餐,主食可加$28升呢做套餐濃縮咖啡豆乳,跟餐半價,不過唔夠甜Oreo冰沙,跟餐加$40焦糖鳳梨班㦸,梳乎厘班㦸一般,鳳梨🍍有酸有甜
不過通道好窄,陳皮二妹架BB車好難過,睇咗menu,

咖喱🍛唐揚炸雞蛋包飯,都幾豐富
咖喱🍛唐揚炸雞蛋包飯

豚肉生薑燒套餐,主食可加$28升呢做套餐
豚肉生薑燒套餐

濃縮咖啡豆乳,跟餐半價,不過唔夠甜
濃縮咖啡豆乳

Oreo冰沙,跟餐加$40
Oreo冰沙

焦糖鳳梨班㦸,梳乎厘班㦸一般,鳳梨🍍有酸有甜
焦糖鳳梨班㦸
2023-03-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
豚肉生薑燒套餐
Oreo冰沙
焦糖鳳梨班㦸
2023-03-17 145 views
荃灣西站旁有多個大型商場,而海之戀是最近的一個,一出港鐵站很容易就可到達,交通非常方便。一進入商場已經看見多間餐廳,最後決定試一試京都仁王門。只有1 小時的午飯時間,我快快點了一份吉烈豬扒定食,配了烏冬及麵豉湯,還有沙津和生果。賣相很精美,豬扒炸得金黃乾身,烏冬軟硬適中,味道不錯。再追加了一柸抹茶豆乳,果然是一間主打甜品專店,抹茶味道濃郁而豆乳很香滑,兩者混合埋是絕配呀。下次有機會再來,我一定會試她們主打甜品梳厘班戟。
2023-03-06 175 views
等位等左超過半個鐘,人多時間識員又唔明點解會比一個人坐四人枱( 並非一次)到食物可以話係非常垃圾既蛋包飯,其實都過百既蛋包飯係咪應該有返d誠意?叫左一個炸雞蛋包飯,吉列豬扒蛋包飯,黑松露薯條炸雞黎到熱但佢係淋既,咬落去一口都係油, 味噌湯裡面跟蘿蔔係半生熟, 咖哩裡面既配菜既然可以無味👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼吉列豬同薯條只可以講正常,有得揀你係唔會食,未試過成餐飯同男朋友兩個樣都係西住食😊自問都係垃圾口,估唔到可以難食到我要上黎寫食評。好後悔太肚餓無照相先食,如果唔係攰同肚餓今日次唔會食左幾百蚊但唔知自己食左d咩。呢間野不可一不可再👍🏻
到食物可以話係非常垃圾既蛋包飯,
其實都過百既蛋包飯係咪應該有返d誠意?
叫左一個炸雞蛋包飯,吉列豬扒蛋包飯,黑松露薯條
自問都係垃圾口,估唔到可以難食到我要上黎寫食評。
呢間野不可一不可再👍🏻
2023-03-05
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)