2014-04-28 526 views
話說有日經過荃灣,見到間新既粥鋪,小弟最鐘意就係食粥,緊係要入去試一試啦,叫左碗豬潤粥,蝦腸同炒米粉先講講碗粥,粥底香厚,滑滑綿綿,最鐘意就係食呢種粥,個人覺得拍得住港島某間米之蓮推介既粥店!再講蝦腸,皮薄,唔似某連鎖粥店咁厚到阿媽都唔認得,至終d蝦,睇相就知,大大隻!好鮮甜,忍唔住問問老細,原來係用新鮮蝦,即叫即整,難怪咁好食!最後叫左個炒米粉,大大碟,炒得幾香,又唔會太油總結,食物質素高,食左咁多野賣單都唔洗$60,地方環境舒服企理,值得推介!

最後叫左個炒米粉,大大碟,炒得幾香,又唔會太油

2014-04-26
  • 粥,蝦腸
2014-04-28 471 views
今天中午去荃灣辦事路經沙咀道見到新開的粥店, 然後選擇入去試試.  點了一碗鯪魚球粥和叉燒腸, 粥底夠滑和夠綿, 腸粉是即叫即拉, 好滑及厚度適中. 味道不錯, 是一個不錯選擇, 值得一試.
點了一碗鯪魚球粥和叉燒腸, 粥底夠滑和夠綿,
腸粉是即叫即拉, 好滑及厚度適中.
味道不錯, 是一個不錯選擇, 值得一試.
鯪魚球
叉燒腸
2014-04-28
$40 (Lunch)
2014-04-25 426 views
       小弟是第一次寫食評,請多多包涵。這間粥店已開業約一個月,不知何故此店直至本星期才開始在這裡出現 ,一見有此店資料便在此發表食評。      之前已兩度在此享受早餐,整體感覺不俗,今天早上帶有少許期望之下去光顧,結果沒有失望 。今天小弟點了魚片皮蛋粥及牛肉腸,第一次光顧當天小弟是吃魚片皮蛋粥,結果是比預期好,今天再吃同樣覺得美味,粥夠滑及夠綿,魚片及皮蛋的份量頗多,兩者都夠入味,加上蔥花、薑絲及芫茜,更覺出色 。牛肉腸也好味,腸粉厚度適中,不會容易散開,同樣值得一讚 。      此外,店員的服務態度頗佳,環境整潔,這兩方面小弟都滿意 。雖然價錢不算很便宜,但是物有所值的。
,一見有此店資料便在此發表食評。
。牛肉腸也好味,腸粉厚度適中,不會容易散開,同樣值得一讚

此外,店員的服務態度頗佳,環境整潔,這兩方面小弟都滿意
。雖然價錢不算很便宜,但是物有所值的。
2014-04-25
$36 (Breakfast)