2020-11-23 263 views
醒起佐敦有間cafe唔錯就特登行過來食lunch週日100蚊不到有一個餐 有野飲已經好滿足                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            要了熱狗和漢堡包
醒起佐敦有間cafe唔錯

有d遺憾 以前個menu有多好多選擇
宜家雖然選擇都多 但好掛著以前的menu

題外話:
個人認為跟餐的水果茶好甜
怕甜就唔好叫水果茶啦~
2020-11-01
$100 (Lunch)
星期六中午時間超多人,幸好我們不用等了一會兒就可以入座。餐廳在門口位置擺放了消毒用品供進來的客人使用,但由於我們是坐最近門口的一檯,所以在我們進餐時不停有新進來的客人在附近消毒。這方面餐廳可以安排得再好一點。我叫了一份熱狗set lunch,配有薯條、沙拉和飲品。熱狗是脆皮腸,十分Juicy,調味醬是經典的黃芥辣和番茄醬,簡單但不失色。薯條、沙拉十分足料,薯條食到最後都十分脆。而飲品方面,我叫了熱的熱情果茶,外貌不討好,而且太甜。
星期六中午時間超多人,
幸好我們不用等了一會兒就可以入座。

我叫了一份熱狗set lunch,
配有薯條、沙拉和飲品。

熱狗是脆皮腸,十分Juicy,
調味醬是經典的黃芥辣和番茄醬,
簡單但不失色。
薯條、沙拉十分足料,薯條食到最後都十分脆。
而飲品方面,我叫了熱的熱情果茶,外貌不討好,而且太甜。
2020-11-15 222 views
在佐敦上了幾個月工,差不多也把附近的餐廳食遍了一次聽同事的推介才知道原來公司旁有間CAFE很不錯吃,所以即日午餐當然要去試試。一出電梯已被門面吸引住,對這種森系+霓虹燈沒抵抗力的我立即先打卡順便等位哈哈大概等了10分鐘左右就可以入座,位子坐得頗舒適!MENU上大部份都是意粉和漢堡,理應要試試他的西餐的因為太餓了所以叫了一個咖喱吉列豬扒飯豬扒比想像中好吃,炸得鬆脆,不過汁有點少,個人偏好多少少汁整體基本用餐也愉快,舒適!有機會會再來嘗試其他

大概等了10分鐘左右就可以入座,位子坐得頗舒適!
MENU上大部份都是意粉和漢堡,理應要試試他的西餐的
因為太餓了所以叫了一個咖喱吉列豬扒飯
豬扒比想像中好吃,炸得鬆脆,不過汁有點少,個人偏好多少少汁

整體基本用餐也愉快,舒適!
有機會會再來嘗試其他
2020-11-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2020-10-20 531 views
這家餐廳有一段時間沒有光顧(因為在家工作)今天早來馬上有位坐,發現餐牌換新了,但套餐內容和價錢不變,都是我喜歡吃的所以沒所謂啦~哈下午2點前結賬免加一,當然要早來啦~再晏少少,門口就排滿人,疫情期間都一樣無變...食物方面,保持水準,一樣抵食大件!支持!

食物方面,保持水準,一樣抵食大件!支持!
香煎鱸魚
香煎鱸魚
2020-10-12 594 views
今日係佐敦收工,即興約左朋友泥呢間cafe gather 下。煙三文魚凱撒沙律擺盤幾靚,將三文魚砌成玫瑰形狀都幾有心思,食落就一啲都唔腥。凱撒沙律切細條更方便食。蒜香黑松露虎蝦扁意粉蝦肉焗得啱啱好,黑松露蘑菇扁意粉炒得好香,黑松露既味道好出,配埋露荀食落更加清新。蘑菇湯飲落幾creamy ,算中規中矩。熱情果茶似乎叫凍飲會比較適合,熱飲甜味重得滯,好似飲緊酸梅湯咁😂餐廳到處都有pepe 公仔,座位都算闊落,坐得幾舒服。食物質素整體都幾唔錯。

煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚凱撒沙律

蒜香黑松露虎蝦扁意粉

蘑菇湯飲落幾creamy ,算中規中矩。

熱情果茶
似乎叫凍飲會比較適合,熱飲甜味重得滯,好似飲緊酸梅湯咁😂

2020-10-06 554 views
Cafe開到周圍都係,但佐敦俾我感覺好少有樓上。係正澳牛對面,唔係好遲12點,澳已經好多人排隊,另外一個選擇可以去呢間西餐廳。一入到黎有啲假草牆,好大個字母牌。梳化係舒服,座位之間算係鬆動,唔會過逼。選擇都算係多龍蝦汁海鮮扁意粉,108元,龍蝦汁都幾濃,掛得相當啱,海鮮配料都多。青瓜蟹肉沙律包配薯條,108元。蟹肉比例還好,不過由於我係拎走又隔日食,味道點都會有出入,薯條大大條,成份都幾飽。黑椒牛仔骨,88元,煎得幾好,唔會鞋,都算係多肉,唔點汁都可以。全日早餐,108元,大啡菇好味,又有煙三文魚,兩塊魚柳等,尚算豐富。好快就有人排隊啦分別有叫奶茶同咖啡,兩樣都有水準,幾好,400元4個人食。

選擇都算係多

好快就有人排隊啦

分別有叫奶茶同咖啡,兩樣都有水準,幾好,400元4個人食。
2020-09-30 547 views
因為疫情, 所以等到有4人聚令再出黎食飯, 順便和朋友慶生我們點了二人套餐; 再加一個單人餐; 還有一個白酒青口, 但沒有影相, 白酒搶走了味道,  變了食不到青口甜味. 雖食物看似很小, 但都足以飽肚.整體水準也不錯, 環境也可以讓朋友傾計, 服務也很好.
Other Info. : 今次是第二次光臨, 期望下次再嘗試食其他. 加上交通都方便.
2020-09-29
焗豬手
Hawaii Pizza
龍蝦湯
龍蝦汁海鮮意大利飯
坐低同好耐冇見嘅好朋友👭分享生活點滴,打開話匣子,回憶一些令我們快樂的事情,也分擔最近屋企嘅煩惱事!相信在繁忙工作中,大家渡過一個快樂嘅時光,為心靈打氣😎Cafe 好舒適,食物品質好!

Cafe 好舒適,食物品質好!
2020-09-25
Type of Meal
Lunch
2020-08-07 407 views
又一次比樓下嘅餐牌吸引到。見到呢間樓上cafe嘅食物選擇夠多,而且價錢又相宜,就決定上去渡過呢個週末嘅下午。泰式香茅燒春雞雞嘅份量冇令到我失望,而更有驚喜嘅係除表皮有香茅味,而入邊嘅雞肉亦充滿香茅味。表皮夠香脆,雞肉亦夠嫩滑,口感一流。龍蝦汁海鮮扁意粉扁意粉入邊加入左頗多嘅蘑菇同埋蘆筍,食落夠晒清新。扁意粉煮得軟硬適,而伴隨着嘅龍蝦汁又夠晒入味。最後不得不提cafe嘅飲品。即磨咖啡嘅質素非常好,飲落唔會太酸又夠晒香,冇加糖冇加奶,直接飲曬咗整杯咖啡。

泰式香茅燒春雞

龍蝦汁海鮮扁意粉

2020-07-26
Type of Meal
Lunch
  • 泰式香茅燒春雞
  • 龍蝦汁海鮮扁意粉
  • 即磨咖啡
星期六末開門就到左, 店員好好人, 畀我地入去坐住等~叫左兩份午餐一份小食, 個人最鐘意係小食, 個薯條堅炸得好好, 香脆得黎充滿薯味, 雖然簡單, 但我覺得係做得出色既~其他野食都有中上水平, 我覺得勁抵食呀: 牛仔骨份量好大, 煎得好香, 意粉用蒜蓉炒香, 整體都 春雞充滿香茅味, 老公話入面唔夠慢煮既滑, 阿女就KO晒啲蜜糖雞翼, 話雞翼比隻春雞好食~  OK, 口頭話唔係超級好食, 實質就 KO 晒唔畀我食, 咁我心裡有數食完午飯就出街行吓, 點知我又約左人要等到四點, 嚮街蕩蕩吓又返黎食個下午茶.....個窩夫好好好好食, 又香又脆, 如果可以伴雪糕就更好啦, 以家咁加 cream 都唔錯~~~ 整體都超抵食, 推介呀~~~
星期六末開門就到左, 店員好好人, 畀我地入去坐住等~

其他野食都有中上水平, 我覺得勁抵食呀:

牛仔骨份量好大, 煎得好香, 意粉用蒜蓉炒香, 整體都

整體都超抵食, 推介呀~~~
咖啡
蜜糖雞翼薯條
牛仔骨意粉
香茅燒春雞
忌廉窩夫
2020-08-01
$80 (Lunch)
咖啡
  • 窩夫
  • 薯條
  • 雞翼
2020-08-02 3623 views
雖然是疫情嚴重的時候,但Honey有工作在身,所以我陪他在佐敦先吃午飯。疫情嚴重,所以一心想選一間比較「企理」乾淨的食肆,便想到Sense。之前是地舖的時候,我已經幫襯。很喜歡這裏的食物,收費不算貴,但是質素非常好,用心製作。無論意粉、漢堡包或者是甜品,都非常出色。搬上樓上鋪之後,再次光臨,食物質素同樣出色。環境寬闊,開揚,透著陽光,感覺舒適。午餐不算貴:我叫carbonara意粉:汁好濃厚,意粉軟硬度剛好。煙肉、蘑菇……很多材料,很豐富。不過,稍嫌的是有點過鹹,太濃味了。Honey叫All day breakfast:同樣材料豐富。無論是煙三文魚或者香煎蘑菇,都新鮮。炸薯餅瀝得夠乾身,没有油腻感。我叫熱咖啡:奶是另上,已經打了奶泡的熱奶,非常用心。整頓午餐,只是$216,看似不算便宜,但看一看質素,其實非常物有所值。再看看附近的客人,有的叫燒春雞,有的叫厚切豬扒,或者燒牛仔骨……全部都好大份。這是一間不錯的食店,轉了樓上舖,我也會繼續光顧。

之前是地舖的時候,我已經幫襯。
很喜歡這裏的食物,收費不算貴,但是質素非常好,用心製作。
無論意粉、漢堡包或者是甜品,都非常出色。
搬上樓上鋪之後,再次光臨,食物質素同樣出色。

環境寬闊,開揚,透著陽光,感覺舒適。

午餐不算貴:

我叫carbonara意粉:
汁好濃厚,意粉軟硬度剛好。
煙肉、蘑菇……很多材料,很豐富。
不過,稍嫌的是有點過鹹,太濃味了。

Honey叫All day breakfast:
同樣材料豐富。
無論是煙三文魚或者香煎蘑菇,都新鮮。
炸薯餅瀝得夠乾身,没有油腻感。

我叫熱咖啡:
奶是另上,已經打了奶泡的熱奶,非常用心。

這是一間不錯的食店,轉了樓上舖,我也會繼續光顧。
2020-08-02
$216 (Lunch)
2020-08-01 287 views
同朋友去食飯好多時見menu花多眼亂都會直接睇有咩套餐抵玩。佢哋晚餐嘅二人套餐有沙律、熱湯、嘢飲、兩份小食、一份意粉或pizza、仲有個主菜添,另外加份意粉已經夠三個人捧住個肚走!基本上呢間嘢啲嘢食都係正評無伏,就算係湯同沙律都唔會令你覺得係hea貨!特別推薦酒香蒜味濃郁嘅小食青口,雖然唔算大隻但夠哂入味;仲有餅底香脆配有豐富嘅海鮮同千島醬嘅Pizza,好味又唔會太heavy;而個人最推薦係大大隻嘅鹹豬手!以為咁大隻會好易焗到啲肉好乾柴,但完全唔會,豬皮食落香脆之餘仲有啖啖脂香嘅皮下膠質,油香同豬手肉汁嘅組合簡直人間味美!其他嘢食雖然味道中規中矩但絕對無伏!綜合食物、服務態度、環境、價錢等等我覺得係cp值高同值得再訪嘅好店!

特別推薦酒香蒜味濃郁嘅小食青口,雖然唔算大隻但夠哂入味;
蒜香白酒青口

千島海鮮薄餅

脆皮鹹豬手

其他嘢食雖然味道中規中矩但絕對無伏!
蒜香露荀煙肉扁意粉
炸魷魚鬚及魷魚條

蒜香白酒青口
千島海鮮薄餅
脆皮鹹豬手
蒜香露荀煙肉扁意粉
炸魷魚鬚及魷魚條
第一次試居然感覺好好,book左位完全唔駛等,位置相隔有距離,環境舒服可以同朋友詳談,食物賣相靚份量很多,服務員態度超好,唔會催我們交枱,重拎左隻pepe陪我地食野❤👍,朋友已經諗定下次再去😊
  • 千島海鮮薄餅
2020-06-09 217 views
位於澳牛對面商廈一樓cafe。💛黃店認證:5.27罷市;店內擺有文宣pepe公仔。.💛Dinner Set mon-thur 1730-2230配是日熱湯/+$25轉龍蝦濃湯,配飲品👓墨汁海鮮意大利飯 $118有一隻青口,蒜片灑上面,有好多魷魚圈和菇菌,仲有少許魚粒帶子粒。比較creamy多墨魚醬汁令每一粒飯都包住醬汁,個飯唔會乾身食落dry。評分:8/10👓蒜香黑松露虎蝦扁意粉 $108有兩隻蝦,意粉夾雜着蘆筍和菇,有黑松露味但係唔算好強烈濃郁,相對呢個意粉比較平庸。評分:7/10.💛另外仲有2人 Dinner Set $428配凱撒沙律/煙三文魚田園沙律,是日熱湯,飲品➡️小食x2👓蒜香白酒青口依個版本係冇落忌廉,食落好香白酒味而帶清香,再加上有香草調味、洋蔥菇菌蒜片等好夠味,青口亦約有15隻。評分:7.5/10👓水牛城雞翼有四隻,雞翼類似炸雞翼咁脆口,但味道普通純粹自己沾點醬汁,唔算太大特別。評分:6.5/10➡️扁意粉/意大利飯/薄餅 x1👓千島海鮮薄餅菠蘿三邁椒洋蔥、蝦蟹柳魷魚配上千島醬。係香脆嘅薄底pizza而唔係厚批,分成8件。評分:7.5/10➡️主菜x1👓香煎美國安格斯肉眼
位於澳牛對面商廈一樓cafe。
💛黃店認證:5.27罷市;店內擺有文宣pepe公仔。

配是日熱湯/+$25轉龍蝦濃湯,配飲品
👓墨汁海鮮意大利飯 $118
評分:8/10
👓蒜香黑松露虎蝦扁意粉 $108
評分:7/10
💛另外仲有2人 Dinner Set $428
配凱撒沙律/煙三文魚田園沙律,是日熱湯,飲品
➡️小食x2
👓蒜香白酒青口
👓水牛城雞翼
評分:6.5/10
➡️扁意粉/意大利飯/薄餅 x1
👓千島海鮮薄餅
➡️主菜x1
👓香煎美國安格斯肉眼扒
薯菜好豐富足料👍🏻包括南瓜茄子翠玉瓜片、半個烤蕃茄、一條巨型甘筍條、一大舊有經過調味而唔係白烚嘅薯蓉,當中帶有一粒粒薯仔有口感加上應有嘅調味係好食,並配上黑椒汁。
扒可以選擇五成或七成熟,叫咗五成熟不過食落偏熟韌左少少唔似應有嘅五成熟🤔不過味道方面係好食同埋煎得香脆。
2020-05-11 225 views
突然想食西餐, 同老公拍拖黎食呢間樓上CAFÉ!一入門口見到好多PEPE, 絕對係打卡好去處。叫左2個意粉, 一紅一白! 超級好味!!!!! 我同老公食到停唔到口! 雖然叫做LUNCH SET, 但係份量其實好多! 飲埋杯熱情果茶, 完美句號。STAFF全部都好友善又有禮貌, 埋單時簽卡諗住簽多少少俾貼士以表心意點知店員碌完卡, 名都唔洗簽就搞掂但我地一定會多多支持呢間咁高質既隱世café!
突然想食西餐, 同老公拍拖黎食呢間樓上CAFÉ!
一入門口見到好多PEPE, 絕對係打卡好去處。

叫左2個意粉, 一紅一白! 超級好味!!!!!

飲埋杯熱情果茶, 完美句號。

點知店員碌完卡, 名都唔洗簽就搞掂

但我地一定會多多支持呢間咁高質既隱世café!
2020-04-25