2020-03-15 263 views
Seoul cafe+ 韓國菜+ 樓上cafe+創意料理+環境舒適-性價比低鹹蛋海鮮pizza $138好食指數:⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️ ⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️老實講呢個有D失望 👍🏻 大大份 食完幾飽👎🏻 鹹蛋味不足 淡而無味 有點可惜👎🏻海鮮味不足 只選用雪藏海鮮 以這個價位來說 性價比低卡邦尼炒韓式年糕 $88好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻很喜歡這個味道 卡邦尼的creamy 感覺意外和年糕配合 我還把這個汁放在pizza 一起吃 也不錯👍🏻年糕 咬口十足 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓4/F, Kyoto Plaza, 491-499 Lockhart Road, Causeway Bay星期一至四12:00 - 22:00星期五至六12:00 - 23:00電話號碼21046788喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
Seoul cafe

12:00 - 22:00
星期五至六
12:00 - 23:00

電話號碼

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-03-10 425 views
環境坐位正常,乾淨,服務員態度正常,真韓國OPPA大家依家無得去韓國,食下韓國菜當止下痕啦!😁店內裝修以木為主感覺清新舒服,晚上人客都多記得預約,有個露台仔岩晒鍾意影相既你黎扮下文青啦!📸炸軟殼蟹浸遊韓日清甜酸汁🦀個名好長但改得好岩,😂依道菜個汁好重要,配酸酸甜甜汁,大大減少咗一咬炸軟殼蟹流出既油膩感,保留到個蟹既香甜味。烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯非常可愛既火山外型未食已經好吸引,頭頂有一顆蛋黃應該模擬熔岩,🌋🌋但我又覺得有啲似腦漿,🤯一刀切開佢灰色的外層既蛋白,蛋黃慘入鰻魚炒飯當中,再配合櫻花蝦既香味整體醬汁好濃又惹味,記住唔好影咁耐,凍左無咁好飯嫁!甜辣醬韓式魚蛋炒年糕黎食韓國菜,點可發不叫炒年糕呢?這道年糕炒得剛剛好,?魚糕量多彈牙有咬口,醬汁甜中帶辣,質素不錯!仲有小食拼盤同🍕就唔逐一介紹啦!去相啦!食物味道同配搭唔錯,又有真正韓國oppa可以黎練韓文,🤣不過想hea耐啲既就唔係煩忙時間黎,有限時架!
環境坐位正常,乾淨,服務員態度正常,真韓國OPPA

炸軟殼蟹浸遊韓日清甜酸汁🦀

烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯

甜辣醬韓式魚蛋炒年糕

仲有小食拼盤同🍕就唔逐一介紹啦!去相啦!

今日黎到呢間黃店食韓國菜,佢85開始有罷市,一開門有口罩牆同連儂牆,黃氣十足!😷·大家冇聽過都應該睇過佢地出名有表情既火山飯🌋佢地亦期間限定出左關於呢場運動既菜式eg.血腥月娥幾時酒(bloody carrie),都幾好笑🤪(雖然都有少少人血饅頭feel🥱)。·Anyway,我地叫左三個正常餐牌既野。食下食物質素先~·卡邦尼炒年糕一上黎賣相真心麻麻,純白年糕中間有隻蛋🤨。但係撈埋一齊食整體幾惹味,年糕好咬🤗,my favvv!!卡邦尼cream好厚,仲有我最愛既煙肉同洋蔥🧅🥓,整體唔錯🥳。·紫菜飯卷有八件,配埋酸酸甜甜既醬汁一齊上。佢做得幾好,有typical韓國飯卷既麻油香同泡菜味,balance得唔錯🍙~·鹹蛋海鮮pizza有少失望,賣相同相有少少出入,少左d海鮮,得瑤柱同蝦咁🤏🏻~鹹蛋味靠個醬,亦唔係鹹蛋魚皮個種鹹蛋味,有d artificial 呢🤔·望到隔離枱叫左炸雞好正,好似有三四款幾抵食,多啲人嚟食就好啦🤤🤤大家可以一戰🍗!繼續黃色經濟圈🥰-卡邦尼炒年糕|$88紫菜飯卷|$78鹹蛋海鮮pizza|$138-Seoulmate Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499
Anyway,我地叫左三個正常餐牌既野。食下食物質素先~
卡邦尼炒年糕

紫菜飯卷

鹹蛋海鮮pizza

卡邦尼炒年糕|$88
紫菜飯卷|$78
鹹蛋海鮮pizza|$138
Seoulmate Cafe (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
卡邦尼炒年糕
紫菜飯卷
  • 卡邦尼炒韓式年糕
2020-03-07 227 views
同朋友嚟試呢一間,啲嘢食好特別。特別係有一個火山飯入面係鰻魚嚟嘅出面係應該係用蛋白定棉花糖做嘅火山,坐下食下嘢影相都幾得意。佢啲炸雞就冇咩好特別,甜辣度唔夠,夜晚食飯時間都多年青人去呢度食。
同朋友嚟試呢一間,啲嘢食好特別。
2020-03-03 312 views
同兩位姊妹出嚟飯聚傾計 揀咗呢間韓式cafe. 環境好好 有分室內同室外 雖然忙 但服務都好好呢。我地有喺呢度食晚餐主食 但之要我想講甜品😋朱古力棉花糖吐司 見到都流口水 oreo/朱古力醬/棉花糖 仲有球雪糕喺中間 太過份了吧😂但係一個甜品可以帶到幾種唔同嘅層次同口感比你 肥多幾磅都抵啦
我地有喺呢度食晚餐主食 但之要我想講甜品😋
2020-03-02 273 views
上網成日見到呢個得意火山飯今次都係慕呢個名而泥😂😂首先叫咗呢個魚籽蝦他他配多士,好足料烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯一泥到小不免同呢個咁可愛嘅造型影下相雖然佢外表呃到下人,但食落就麻麻地入面d飯好濕,但個味係ok嘅外面個層有小小甜甜地,配埋入面d飯就會覺得有小小怪另外,叫咗個香蒜洋蔥忌廉芝士烏冬配煎三文魚個感覺同我想像中有啲岀入,不過都係好食嘅甜品方面叫咗個韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋個燉蛋好滑,配上紫薯令成個甜品有味得泥又唔會太甜
上網成日見到呢個得意火山飯
今次都係慕呢個名而泥😂😂

首先叫咗呢個魚籽蝦他他配多士,好足料

烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯
一泥到小不免同呢個咁可愛嘅造型影下相
雖然佢外表呃到下人,但食落就麻麻地
入面d飯好濕,但個味係ok嘅
外面個層有小小甜甜地,配埋入面d飯就會覺得有小小怪

另外,叫咗個香蒜洋蔥忌廉芝士烏冬配煎三文魚
個感覺同我想像中有啲岀入,不過都係好食嘅

甜品方面叫咗個韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋
個燉蛋好滑,配上紫薯令成個甜品有味得泥又唔會太甜
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2020-02-25 480 views
講起Seoulmate cafe,其實當年啊Boo係西營盤已經開始有食過幾次🤗反而搬左黎銅鑼灣之後第一次去,野食依然好高質,鋪面亦大左好多坐得舒服左👍🏻用左Eatigo book,主餐牌有7折😆不過太夜既關係,Signature既火山🌋/雲☁️飯都已經賣哂☹️我地叫左個鹵肉韓式拌飯(原價$88),拌飯汁好入味😋,鹵肉有啲台灣菜既感覺😂,泡菜略咸但係撈埋菠菜同蛋味道就相當唔錯☺️我地仲叫咗卡邦尼炒韓式年糕(原價$88),啊Boo都幾鐘意個年糕😆撈埋蛋黃食,年糕唔腍得黎仲超有咬口😍飲品叫左草莓芝士奶蓋🍓🥛($48),好香士多啤梨味,味道有啲似milkshake☺️有時仲會飲到上面既粉紅色脆粒粒㖭😙

鹵肉韓式拌飯
卡邦尼炒韓式年糕

草莓芝士奶蓋
鹵肉韓式拌飯
卡邦尼炒韓式年糕
草莓芝士奶蓋
2020-02-18 304 views
原來要最少80個字㗎?? 好食就好食唔好食就唔好食㗎喇可以講到啲咩呢😙又唔係寫緊線稿🤷🏻‍♀️ 本身想試咪走嗰隻 提拉米蘇 但係佢出咗限定版 幾得意, 但係同平時嘅就唔同囉 唔係淋身嘅。 炸雞出乎意料之外幾好食 不過同我喺韓國食嘅有啲唔同,佢比較淋身 不過都唔差😋😋 芝士汁 我覺得幾好味 酸辣味我覺得麻麻地 下次會試下甜豉油。嘢飲飲咗嗰個血腥carrie 有茄汁嘅味道酸酸地我自己唔係咁鍾意 都飲咗嗰個棉花糖朱古力 但係冇試到奶蓋下次會試下原本諗住坐喺出面嘅但係發現室外係嗰啲排氣嘅地方唔係咁好都係坐返入室內 🙁

2020-02-15
Type of Meal
Tea
  • 韓式炸雞
2020-02-11 344 views
在銅鑼灣鬧市的商廈內,有著一間小小韓國餐廳。選擇了牛扒配薯菜及蛋黃醬泡菜魚柳飯。我覺得熱騰騰的飯菜就是好,午餐套餐包餐湯及$30以下的飲品,我們點了熱柚子茶。餐廳環境亦舒服,一定會再來。
在銅鑼灣鬧市的商廈內,有著一間小小韓國餐廳。

選擇了牛扒配薯菜及蛋黃醬泡菜魚柳飯。
2020-02-07 273 views
✿#卡邦尼炒韓式年糕 $88 🧈呢碟卡邦尼一上到枱:哇!好大陣臭味啊🤢🤮🤮🤮。雖然咁講,但食落口又一啲臭味都冇,係好一碟好正常嘅卡邦尼年糕。唔知係咪臭豆腐咁呢,聞陣一陣味,但食落正常(其實我冇食過臭豆腐🙂)。年糕煮到啱啱好,有咬口而不會過淋或硬,面頭有個生蛋黃,同啲cream撈埋一齊好正。食到落尾會有少少濟,其中一個原因係我地兩個人叫左三樣主菜、兩樣甜品、兩杯野飲🤣.✿#味噌海鮮意大利粉配炸軟殻蟹 $128 🦀呢個可圈可點,冇咩特別,唔覺得味噌味(日本味噌湯定韓式味噌?反正冇🤨)。普通意粉一碟配上炸軟殼蟹,如冇特別想食軟殼蟹,可skip.✿#泡菜蛋黃醬焗魚柳配飯或意粉 $68 🍝因為係lunch set ,會跟是日餐湯及飲品(包$30以下飲品一杯,其他補差價)呢個又真係過分左,個意粉好似白焯咁冇咩味..... 件蛋黃醬焗魚柳係幾好味,但冇特別驚艷到我,泡菜味唔知去左邊。餐湯似中湯,有薯仔🥔、少量肉、同少少🤏🏻胡椒調味,成個餐一樣可skip
✿#卡邦尼炒韓式年糕 $88 🧈
✿#味噌海鮮意大利粉配炸軟殻蟹 $128 🦀
✿#泡菜蛋黃醬焗魚柳配飯或意粉 $68 🍝
2020-02-04 193 views
偶然碌ig見到有bloggers極力推薦,忍唔住特登嚟到銅鑼灣朝聖。嚟嘅時間比較早,好快有位坐。坐下坐下越來越多客人,仲要偶然撞到朋友添😂😂先叫咗好出名又可愛既烏卒卒火山鰻魚飯,一上菜就忍唔住要打卡😍蛋白打起既烏黑火山上黏住紫菜造嘅眉、眼睛、口,好唔捨得地用匙羹𠝹開火山頂嘅生蛋黃,蛋黃流到中間嘅櫻花蝦飯裏。甜甜地嘅鰻魚炒飯加埋蛋汁一流,好足料。不過個人嚟講就真係唔鍾意食表面既蛋白,唔太鍾意呢種口感。另外仲叫咗韓式炸雞(甜醬油、柚子蜜),新鮮炸好熱辣辣,甜醬油炸雞有驚喜,兩個人食份量有啲多。亦都叫咗杯熱朱古力奶烤自家製棉花糖一齊share,棉花糖配朱古力奶略甜,飲落有啲膩,一個人飲嘅話未必飲得晒。

烏卒卒火山鰻魚飯

韓式炸雞(甜醬油、柚子蜜)

熱朱古力奶烤自家製棉花糖

2020-02-02 150 views
🇭🇰烏卒卒火山鰻魚飯,外型好得意,裡面都有頗多鰻魚,飯炒🉐️略濕,外層蛋白配飯感覺還是怪怪。味噌海鮮意大利粉配軟殼蟹,份量比較細,軟殼蟹味道普通,幸好不是忌廉或白汁如果唔係就會超級膩😯-📍銅鑼灣駱克道京都廣場 💰$100-$200 pp⭐️6.5/10
📍銅鑼灣駱克道京都廣場
💰$100-$200 pp
⭐️6.5/10
2020-01-30 113 views
Service was good. Menu is not traditional Korean food, but that is what I like about this restaurant. Was hard to order because the menu was special and we wanted to try everything. Had a very nice experience here and a great time with friends.
2020-01-28
Type of Meal
Dinner
2020-01-27 186 views
喺銅鑼灣想撐同路人都唔容易 見呢間都幾出名就諗住試吓 不過就有啲失望🤢味噌海鮮意大利粉配炸軟殼蟹 個軟殼蟹炸得麻麻 層粉太厚同埋有啲細隻 味噌味可能食唔慣覺得有啲唔夾🤭烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 個樣係幾得意嘅不過就等得有啲耐 同埋唔太鍾意食咁濕嘅飯調味係OK🤗卡邦尼炒韓式年糕 個汁可以再杰啲濃味啲 唔係好食到卡邦尼嘅味 記得以前食過有間連鎖韓國嘢schxxxfood 嗰隻味係吸引好多🥺黃藍是政見 好食是良知 希望出名嘅黃店都可以提升下食物質素💁🏻‍♀️

2020-01-20 184 views
約咗個好耐冇見嘅朋友食黃店一見到門口忍唔住要打卡先🤭坐低之後我哋叫咗幾個餸。煙三文魚凱撒沙律,兩個人嘅話份量都算啱啱好,沙律醬同埋芝士粉或者各樣野嘅份量都啱啱好叫咗牛肉pizza,冇諗過佢入面有金菇食到勁癡牙🥴同埋啲餡料同個餅皮一野分開咗🥴味道比較淡 就咁食冇乜味 要落tabasco叫咗呢個鰻魚飯黎打卡,外面嗰層係疏乎厘,面頭有隻留心蛋黃,入面就係鰻魚飯。鰻魚嘅份量比較少,而且疏乎厘同個飯唔係好夾,一齊食嘅時候個口感有啲奇怪🥴。甜品tiramisu嘅賣相同埋味道都非常好冇嘢挑剔☺️整體味道普普通通,不過都見到keep住有好多人等位🤭
約咗個好耐冇見嘅朋友食黃店
一見到門口忍唔住要打卡先🤭

坐低之後我哋叫咗幾個餸。

甜品tiramisu嘅賣相同埋味道都非常好冇嘢挑剔☺️

整體味道普普通通,不過都見到keep住有好多人等位🤭
$200 (Dinner)