2010-07-20 20 views
7pm 過D, 睇完劇完場, 都幾多人下...好彩早過好多人.. 拎左飛之後有好多人等..好迫, 同旁邊TABLE 既人既手臂... 只有大約5cm.. 2個人, 我叫左 木須肉炒拉麵 $58 , 友人叫左 雞火炒飯. $65 木須肉炒拉麵多左少少油, 木耳, 炒蛋同肉絲 都切到好幼, 好易入口.好味既. 友人既炒飯, 冇食, 所以唔知咩味, 不過睇落好次同出面d炒飯冇分別.本身想食銀絲卷, 不過我碟麵 1/3 都食唔晒, 所以冇叫到..真係好飽. 因為食唔晒, 唔想waste food. 佢比左個reusable 既 外賣盒我. 唔係bad quality 既 tim 仲. 洗左可以再用, 幾環保. 唔錯既dinner. 係迫左D.
7pm 過D, 睇完劇完場, 都幾多人下...
好彩早過好多人.. 拎左飛之後有好多人等..

木須肉炒拉麵
多左少少油, 木耳, 炒蛋同肉絲 都切到好幼, 好易入口.
好味既.

唔錯既dinner. 係迫左D.
2010-07-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 木須肉炒拉麵
(Non-member)
2010-07-07 21 views
Just wanted to have dinner with 2 of my friends there and waited for seat around 40 mins since 7:20p.m. and found that lots of customers arrived later than us can get in with the ticket just given to them few minutes before. We talked to the shop manager who was very impolite that claimed that we could act liked the previous customers who are rude and got the seat! His attitude and queue management is the poorest that we met in this world! We just bad list this restuarant!

2010-07-06
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2010-06-27 4 views
星期六放工又急急腳去醫肚先, 爸媽check過openrice(潮爸媽)就揀左黎呢間啦.雖然地方都幾細, 就係foodcourt隔黎, 不過1點半到黎到等左5分鐘就有得入座.擔擔麵+酸辣湯麵睇佢menu上既相真係好辣咁款, 佢唔俾走辣不過可以小辣, 貼心得黎又有性格哈哈 不過其實小辣都真係唔辣既, 我都食到 麵質爽口彈牙, 我鍾意佢擔擔麵有好多花生醬, 結結地唔似人地果d稀框框, 非常咁濃郁超有味 酸辣湯麵都唔錯, 酸辣程度調配得岩岩好, 好開胃! 不過我都係鍾意擔擔麵多d, 果然係招牌素餃係openrice既食友介紹既, 果然都唔錯 雖然佢入面全部都係素, 但係香味十足, 分分鐘仲香過有肉既餃! 佢入面d料多到隻餃都漲卜卜, 餡切得細粒lo得就更均勻. 我食到有秀珍菇, 白菜仔, 紅蘿蔔, 白蘿蔔, 真係好足料小籠包6月份係店舖既生日, 堂食惠顧位位送一隻小籠包*v* 雖然係送既, 但係一d都唔馬虎! 先睇包面有好多摺, 係圍住成個包圓型咁咁均勻咁摺, 埋口埋得好靚. 用筷子夾住個頭, 夾到高高fung兩fung都唔會穿 只係見到d肉汁係入面long下long下, 舊肉都郁左郁, 姐
)就揀左黎呢間啦.

擔擔麵+酸辣湯麵
不過其實小辣都真係唔辣既, 我都食到

素餃
係openrice既食友介紹既, 果然都唔錯

小籠包
只係見到d肉汁係入面long下long下, 舊肉都郁左郁, 姐係冇痴住個皮, 而個皮又夠薄, 可以睇到入面@v@ 先咬開個頭, 入面好熱既蒸氣即刻走哂出黎, 見到入面好多肉汁呀! 再食埋舊肉加鎮江醋認真係絕配! 舊肉打得夠鬆但係唔會散開哂, 林到好似平時蒸肉餅果d! 真係好味到我地encore再叫多一籠! 總共食左3隻呀我哈哈哈

炸銀絲卷
佢一開始黎我地仲話佢太細條wor, 點知一開.......好厲害!!!!!! 佢炸到好脆既面包皮包住入面好多好多一條條麵包條! 就好似用麵粉整既M記薯條咁!!!
身為寧波人既媽媽話呢d先係正宗既銀絲卷! 入面既麵包條就係所謂既銀絲啦<3 以前食咁多間上海野都未見過一條銀絲卷可以整到咁*v* 果然厲害

服務方面寫菜既就唔係幾醒目-_- 不過上菜呀賣單果d都幾快手. 唔好既係d位太逼, 雖然坐卡位, 但係因為張sofa擺左係台既下面, 坐入去好麻煩, 又會好容易踢到對面-_-
2010-06-26
$75 (Lunch)
2010-06-25 11 views
由於朋友升職,約出嚟我一心係為佢慶祝!就算佢升咗職,都唔係即刻出糧家嘛!所以,請佢食飯係理所當然!出面落緊雨,加上我哋喺旺角地鐵站等,都費時四圍走,直接去咗朗豪坊!去美食廣場果層,睇見都係<上上拉麵小籠包> 最啱大家!2個人等4張枱,大約10分鐘就有枱。我哋坐喺角落頭嘅「自閉枱」,仲要俾個落單電腦櫃遮住!完全係死位!真係無人理!我唔敢同佢講我會請佢食飯!唔想佢勒實肚皮食飯啦!大家睇吓 Menu 、睇吓膠牌嘅美食推介!朋友揀咗:木須肉炒拉麵 $58我哋唔知咩叫做木須,睇英文 description ,估可能係黑色木耳,唔知就要問啦!好在一舉手,即刻有個侍應走過嚟。問佢木須肉炒拉麵有咩材料,佢答:即係肉絲拉麵。我再問:咩叫做木須肉呀?佢再強調:係肉絲拉麵。我同朋友一笑以之!我問佢:咁有無木耳呀?佢終於答唔出,搵咗救兵經理出馬。經理答:係用木耳、炒蛋、肉絲炒拉麵。聽完之後,我哋即刻落單,跟住經理叫返個侍應落單!( 我哋都好欣賞個侍應咁主動及勤力!我叫佢慢慢寫單,唔使心急架!因為,我驚佢落錯單咋!)碟拉麵上枱,已經聞到好香!等唔切要起筷!有木耳、炒蛋、肉絲炒拉麵;好惹味!唔會好
由於朋友升職,約出嚟我一心係為佢慶祝!
去美食廣場果層,睇見都係<上上拉麵小籠包> 最啱大家!

2個人等4張枱,大約10分鐘就有枱。

我唔敢同佢講我會請佢食飯!唔想佢勒實肚皮食飯啦!
大家睇吓 Menu 、睇吓膠牌嘅美食推介!
朋友揀咗:木須肉炒拉麵 $58
好在一舉手,即刻有個侍應走過嚟。
問佢木須肉炒拉麵有咩材料,佢答:即係肉絲拉麵。

我問佢:咁有無木耳呀?佢終於答唔出,搵咗救兵經理出馬。
經理答:係用木耳、炒蛋、肉絲炒拉麵。
聽完之後,我哋即刻落單,跟住經理叫返個侍應落單!
碟拉麵上枱,已經聞到好香!等唔切要起筷!

有木耳、炒蛋、肉絲炒拉麵;好惹味!唔會好咸!
拉麵係師傅拉出嚟!絕對新鮮!一定唔會有梘水味。
咁大碟,兩個人食夠份量!
我揀咗:杏鮑菇素餃 $28
皮算薄,一咬開,嘩!好多餡呀!有鮑菇粒、白菜粒、杏粒!我個口即刻 Full 哂!!!
亦唔係想像中咁清淡!味道調教得好!
贈送:小籠包 ( 開業 2 週年 - 每位食客堂食,「贈送」1個小籠包 )
去到門口等位,見到張海報先知有贈食小籠包,真 Surprise!
皮薄餡靚多汁,2 個小籠包夾起都無穿!做得好手勢!
最初,到埋單嘅時候,我同朋友講,我請佢食飯賀佢升職!

小籠包 (每位贈送1個)
杏鮑菇素餃
2010-06-23
小籠包 (每位贈送1個)
杏鮑菇素餃
  • 小籠包
2010-06-22 4 views
星期日逛完旺角, 就近到朗豪坊吃晚飯.晚上七點多店外沒有人龍, 二人只三數張檯約十分鐘已經有位.在店外已留意到匯豐信用卡有優惠, 原來糖醋魚, 回鍋肉或賽螃蟹 (只可三選一) 半價, 有著數當然唔放過.所有菜式由落單到上菜不過三分鐘... 快得嚇人, 廚房效率那麼高嗎?醉雞 - 雞肉普通啦, 但酒味未算香洌.酸辣湯拉麵 - 是酸但不辣的酸辣湯.賽螃蟹 - 味道正常.每位客人免費附送小籠包一隻, 如果皮能再薄一點, 湯能再多一點的話...總整而言是不過不失, 不是令人印象深刻的味道, 但又不會惹人討厭.以在旺角區二人 $150 埋單計, 價錢也算實惠.
星期日逛完旺角, 就近到朗豪坊吃晚飯.

晚上七點多店外沒有人龍, 二人只三數張檯約十分鐘已經有位.

醉雞 - 雞肉普通啦, 但酒味未算香洌.

酸辣湯拉麵 - 是酸但不辣的酸辣湯.

賽螃蟹 - 味道正常.

以在旺角區二人 $150 埋單計, 價錢也算實惠.
2010-06-20
2010-06-12 9 views
對上一次來是大約一年前,記得鍋貼及撈麵的水準是不錯,因為來這裡也總好過去Foodcourt吧!起碼不用排隊及揾位.豆漿----白色的糖漿水.乾撈蔥油拉麵----爆過的蔥油很香,配上咽韌的麵條確不錯,跟麵的湯有點金華火腿的味道.排骨湯麵----排骨不錯,乾身少油肉質鬆軟.拉麵的湯味道太淡有點像麵粉水.小籠包----四隻夾起穿了三隻,第四隻也捱不到夾起兩秒!因為全是穿底的關係,是皮還皮吃餡還餡吃,只知餡料沒有雪藏味,就是如此.窩貼----底部依然煎得香脆,但又是爆口,吃時肉汁已差不多流乾.因為檯與檯基本上是沒有空間,所以對隣檯與侍應的對話非常清楚"排骨拉麵要等十五分鐘.介唔介意上咗其它嘢先?"結果五分鐘後出現了一客豆沙窩餅及高力豆沙.其它主食、頭盆一律不見踪影.侍應經常在客人的左右耳邊位置上菜,令人煩厭.由於坐在轉角位罝,常被出入的侍應撞到,唯有移前一點坐!但不知是否各人掟彎速度太高,竟然每次行過也扶著我的椅背來借力!就算麵再好吃也不會再來了!

豆漿----白色的糖漿水.

就算麵再好吃也不會再來了!
豆漿
乾撈蔥油拉麵
撈麵好吃
排骨不錯
清湯掛麵
小籠包
窩貼
$85 (Lunch)
睇完<歲月神偷>.諗住食小小野,跟住去滿記食甜品.行到去美食廣場.嘩!都幾多人.於是行吓行吓行到嚟呢間食上海野既.簡單D叫咗:燻魚:4分,個汁都幾入味.小籠包:4.5分,PREFECT,湯汁夠.比上一次北京人家既更勝一籌.紅油抄手:3.5分有少少凍咗,要扣分.本應都幾完美既,不過後加左個担担面.到我追先知無落單.有D美中不足.
睇完<歲月神偷>.
諗住食小小野,跟住去滿記食甜品.
行到去美食廣場.嘩!都幾多人.
於是行吓行吓行到嚟呢間食上海野既.
簡單D叫咗:
燻魚:4分,個汁都幾入味.
紅油抄手:3.5分有少少凍咗,要扣分.
本應都幾完美既,不過後加左個担担面.
到我追先知無落單.
有D美中不足.
2010-05-04
2010-04-24 10 views
十月下旬•晴 昨天吃了個很糟的蔥油伴麵,令我想起這裡的,也很好吃,就在這裡分享一下。 下大雨的一天,約了吃飯,在旺角地鐵站出來,走不得遠。記得年青食友有介紹過美食廣場這裡有間麵店,拉麵是即做的,就趁是日來一試吧。 三人行,有兩個幾食得的人。一時未到,人客不多,輕鬆的可進佔卡座。一時過後,人客不斷的進來,轉眼已爆場。不知這裡平日有沒有午市套餐供應,但是日就只有餐牌上的選擇。要了個蜜汁火肪做前菜,撈麵及湯麵各一,雞火炒飯及煎窩貼,幾豐富的了。 麵比前菜來得快很多,乾撈面做得有水準,吃起來帶爽勁,湯拉麵就差很遠了;蜜汁火肪的火腿韌而肉質一般,雞火炒飯很好吃,值得一試,煎窩貼餡鬆軟有肉汁,很高水準。最後來一人一碗酒釀丸子,埋單每人八十,以在美食廣場的價位當然不便宜,但以食物水準計,也可以的。 想看足本食評及所有的食物相片,請來這裡:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/02/blog-post_21.html
十月下旬•晴

想看足本食評及所有的食物相片,請來這裡:

即拉都是好麵!
$80 (Lunch)
Celebration
Chinese New Year
即拉都是好麵!
  • 撈麵,鍋貼
2010-04-22 10 views
今晚系度食晚餐,其實都幾期待。但結果點野食就一般般啦,唔系話唔好食,但就收唔起甘貴既價錢。但最激氣既系點人的服務態度。尤其系果戴眼鏡的男經理,我哋埋單比左錢之後,等左好耐先找返錢,之後我隔離台的人仲食緊,無一樣野食曬,一睇就知人地無話買單,但果經理無啦啦問人你哋系咪買單啊。人哋都O曬咀。仲噴點口水系我手度囖。講野勁大聲,系我耳仔隔離。究竟你坐的呢個位,有點禮貌你應該識啊。真系激氣。野食麻麻的都算啦,你收加一都真系比點野我睇下,甘加態度真系唔忍得。我自己都做餐廳,野食好唔好食樓面控制唔到甘多,但侍應唔系淨系上菜,斟茶。
2010-04-20
Celebration
Birthday
2010-04-16 1 views
有人提議想食小籠包上海菜,一直想旺角那裡有好吃的店子,之後就想起朗豪坊這間上上店子好像不錯的,所以就提議來了。我們來到的時候有下午茶的一些套餐,也即粉麵飯再配飲品,如果叫這些食物是沒有收加一服務費的,最後我們叫了一個招牌擔擔麵,一個雪菜肉絲炒飯,另外再加一客小籠包。不過這裡的服務生好像呆呆的,叫他們兩三次也沒有反應像聽不到似的,好像有點心不在焉呢。麵跟飯也是很快就來到,不過大概是下午茶套餐的關係,所以份量是頗小的。擔擔麵真的不是很大碗,我們叫了他要小辣。喝喝湯底真的不是太辣,也有香香的麻醬味,但奇怪的是帶點酸酸的味道,不知是否因為他們用酸辣湯做湯底呢?也不至於很不配很難吃的,反正就是有點怪怪的。但它的麵線不錯,粗幼剛好,咬下去有點點咬勁,不會很散很淋,是挺好吃的。之後就是雪菜肉絲炒飯,這個炒飯材料簡單,相對味道也較淡一點。炒飯很乾爽,真的有吃到是一粒粒的感覺,不過雪菜較少所以整個飯味道不太濃,喜歡清淡的朋友這個是可以的。最後來的是小籠包,它用了一塊生菜墊底,感覺不太夾呢,還在想會不會不好吃,不過吃下去真的不錯呢。外皮很薄,所以夾下去要小心一點,不然很易穿的。肉汁不算超多,不過吃到周圍也

之後就是雪菜肉絲炒飯,這個炒飯材料簡單,相對味道也較淡一點。炒飯很乾爽,真的有吃到是一粒粒的感覺,不過雪菜較少所以整個飯味道不太濃,喜歡清淡的朋友這個是可以的。最後來的是小籠包,它用了一塊生菜墊底,感覺不太夾呢,還在想會不會不好吃,不過吃下去真的不錯呢。外皮很薄,所以夾下去要小心一點,不然很易穿的。肉汁不算超多,不過吃到周圍也是,覺得好吃的原因是你咬下中間的肉餡仍然是有很豐富的肉汁的,而且那個肉味很濃,所以這個小籠包很美味呢。

這裡的食品不差,環境也坐得挺舒適,是朗豪坊中不錯的選擇呀。=)
豆漿ok~
擔擔麵酸酸地,但唔難食
炒飯較清淡
小籠包好味~~~
$49 (Tea)
豆漿ok~
小籠包好味~~~
2010-04-06
尋日去o左朗豪坊搵o野食... 我個friend 想食上海o野就去o左呢間啦~~~之前未食過.... 最初都驚唔好食... 不過.. 又ok喎薰魚... 唔太硬.. 因為有時有o的店o既薰魚太硬會好難食... 呢度都ok...味就一般啦~~肴肉.... "膠質"比平時食o既多o左o的.. 不過.. 我又覺得ok o既... 但係盲好似咸o左少少菜肉雲吞拉麵.... 個拉都一般啦~~ 菜肉雲吞我就覺得唔係咁好食...小籠包.... 個皮好薄, 但o的餡o既味道就一般... 不過整體都算唔錯高加豆沙.... 外面層皮厚薄適中....所以都算好食服務方面... 都算係咁o架啦~~~ 起碼佢好快就會同我o地斟水... 唔洗等我o地叫先斟啦~~~ overall ... 呢間o野價錢唔貴, o的o野都算ok 好食... 係旺角想食上海o野呢間都算係不錯o既choice
高加豆沙.... 外面層皮厚薄適中....所以都算好食

2009-09-24
朗豪坊四樓快餐部人頭湧湧,座無虛席. 我們一行二人想吃上海菜, 選了位於同層的上上拉麵小籠包, 因人數眾多, 要等位座位之舒適程度與坐一般快餐的座位没分別, 就是一樣的不太舒適, 地方淺窄, 餐桌少碟子大,叫得稍為多一點菜就要好好動腦筋,想想如何安放碟子我們要了高力豆沙, 味道不錯, 高力包和豆沙份量適中, 還要了蝦仁炒麵, 炒豆, 清鈍雞湯麵和酒釀丸子. 炒豆香口好吃, 我和友人都愛吃. 清鈍雞湯麵挺好,雞湯味道適中! 蝦仁炒麵很油, 味道可以接受, 份量頗多. 酒釀丸子水準一般,沒驚喜 這餐一人約一百多元, 沒有驚喜也沒有失望, 炒豆也要六十多元一碟, 我認為頗貴, 服務一般,不過不失

甜品
2009-09-23
甜品
  • 高力豆沙 清鈍雞湯麵
2009-09-18 4 views
第二次到訪上上~上次係食lunch~感覺ok~今次一行5人食晚飯~有少少期待~期待他的小菜會以合格水平亮相第一道上來的~千層肉~~千層肉薄得易斷~但香味四溢~而且梅菜的味唔會太過over~雞絲粉皮很掂!!! 麻醬濃~夠香~ 松子魚~ 香口~但太細條了~酸了一點~醋下太多了 咸肉津白~ 合格~不突出酸辣湯鍋巴~湯太濃~不能淨飲~有點浪費~ 小籠包~~~很很很很一般~肉不夠嫩 炸銀絲卷~ 酒家的會好味一d~但ok啦~清鈍雞湯麵我的至愛雞湯~good! 加埋麵都唔會唔夠味~ 香酥鴨半隻~一上枱~香到不得了~有朋友嗰時未到~我地等得好辛苦呢~哈哈~入口嫩~不油~唔會有過多肥肉~good!鱔糊炒麵~我不吃鱔的~朋友話好味~但很油呀~一般聚會居然變成食九大簋~一人$135~我覺得有d貴~唔係佢唔值~而係佢分量少~eg...88蚊一條魚唔應該係咁細~5個人食到10個餸~~居然係清晒枱的~(仲可以去食糖百府...)而要一人俾$135蚊的~又未好味到叫做抵吧~
第二次到訪上上~
上次係食lunch~感覺ok~

今次一行5人食晚飯~有少少期待~
期待他的小菜會以合格水平亮相

第一道上來的~

雞絲粉皮很掂!!! 麻醬濃~夠香~

松子魚~ 香口~但太細條了~酸了一點~醋下太多了

咸肉津白~ 合格~不突出

酸辣湯鍋巴~湯太濃~不能淨飲~有點浪費~

小籠包~~~很很很很一般~肉不夠嫩

炸銀絲卷~ 酒家的會好味一d~但ok啦~

清鈍雞湯麵
我的至愛雞湯~good! 加埋麵都唔會唔夠味~

香酥鴨半隻~
入口嫩~不油~唔會有過多肥肉~good!

鱔糊炒麵~
我不吃鱔的~朋友話好味~但很油呀~

一般聚會居然變成食九大簋~
一人$135~我覺得有d貴~
唔係佢唔值~而係佢分量少~
eg...88蚊一條魚唔應該係咁細~

而要一人俾$135蚊的~又未好味到叫做抵吧~
十款中的六款~
十款中的六款~
2009-09-11 2 views
其實做得好的小龍包不是處處有,這店都算做得不錯小龍包 $26都可以叫得上薄皮,有湯汁,肉醃得不錯。當然不可與台灣相比,但都算好食豆辦菠菜 $58雞火干絲 $65豆腐干多過雞絲清炒河虾仁 $72虾味略淡豆漿 $12 有豆味但不會太甜其實都是為小龍包而來客人坐位太迫,枱較細,不能同時間放得到所有食物環境好嘈
其實做得好的小龍包不是處處有,這店都算做得不錯

小龍包 $26
都可以叫得上薄皮,有湯汁,肉醃得不錯。當然不可與台灣相比,
但都算好食

豆辦菠菜 $58
雞火干絲 $65
豆腐干多過雞絲

清炒河虾仁 $72
虾味略淡

豆漿 $12 有豆味但不會太甜

其實都是為小龍包而來

客人坐位太迫,枱較細,不能同時間放得到所有食物

環境好嘈

食完先知未影相
2009-09-05
食完先知未影相
2009-09-07 5 views
和朋友來到了朗豪坊逛街,剛剛好又到了下午茶的時間。先醫飽肚子吧~開了那麼久,還未來光顧過,想著......就試試這的拉麵&小籠包吧!環境不錯,安排了我倆坐卡位!讓我可以舒服地向友人傾訴心事。看了餐牌後,發覺款式沒什麼特別。最後點了一個五香牛肉拉麵、魚拉麵&小籠包,先說說這裡的拉麵,果然不錯。湯底很甜,麵條幼幼的,有彈性,口感也不錯。牛肉鬆軟不韌,很有牛味的香味。至於朋友點了魚就差點了,是冷盤的!.....魚超多骨之餘又好重雪藏味,真的不行!小籠包,包得非常結實!夾的時間不會穿,肉汁鮮味,師傅手勢很棒朋友請客,謝謝!其實,一試也都無訪吧!
環境不錯,安排了我倆坐卡位!讓我可以舒服地向友人傾訴心事。

看了餐牌後,發覺款式沒什麼特別。
最後點了一個五香牛肉拉麵、[分]魚拉麵&小籠包,先說說這裡的拉麵,果然不錯。
至於朋友點了[分]魚就差點了,是冷盤的!.....魚超多骨之餘又好重雪藏味,真的不行!

朋友請客,謝謝!

其實,一試也都無訪吧!
小籠飽
五香牛肉拉麵