2019-02-19 934 views
本來想來吃銀絲卷,但太受歡迎就沒了。所以叫了其他幾個菜,有小籠包,蔥油餅和生煎包。都不錯的小點,小籠包皮薄餡大,蔥油餅不油,生煎包也很多汁。但說到超好吃又不是,可以不時來一下。
本來想來吃銀絲卷,但太受歡迎就沒了。
所以叫了其他幾個菜,有小籠包,蔥油餅和生煎包。
都不錯的小點,小籠包皮薄餡大,蔥油餅不油,
生煎包也很多汁。
但說到超好吃又不是,可以不時來一下。
2019-01-21 1075 views
屋企提早做節 因為細佬收工收得夜所以就揀咗黎沙田新城市廣場食團年飯二間餐廳可以喺新鴻基新地apps到訂位非常之方便去到間餐廳好好見到我帶埋BB嚟就已經幫我拎定BB櫈佢有套餐同散叫我哋就比較喜歡散叫佢啲餸菜都來得好快酸菜魚啲魚十分之滑又唔會太過辣佢嗰個煎餃10分吸引呀個賣相其他餸呢個味道都好好食個年糕口感超好雲吞雞煲個湯都好好飲但係個鴨舌呢味道就麻麻哋同埋個感覺唔夠軟身最差嘅就係嗰個粗炒 唔知點解好大浸鹼水味 同埋有啲滑山山嘅感覺總括嚟講其實都好唔錯價錢又唔算太貴
二間餐廳可以喺新鴻基新地apps到訂位非常之方便
最差嘅就係嗰個粗炒 唔知點解好大浸鹼水味
同埋有啲滑山山嘅感覺
總括嚟講其實都好唔錯價錢又唔算太貴
2019-01-20
$200 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2019-01-16 679 views
今晚約了朋友在新城市廣場晚餐,天氣轉涼就想吃中菜,感覺會暖和一些。我曾光顧上海小南國尖沙咀分店,味道不錯,所以就來沙田分店嚐嚐。食物:3/5整體水平一般,比起尖沙咀分店遜色。「前菜」是微辣荀絲,爽口「麻醬雞絲拌粉皮」作為前菜,份量太多,但味道不精緻。內裡除了雞絲、青瓜絲及粉皮外,另有些沙津菜放底。雞絲不嫩滑,青瓜絲部分連皮,口感有點硬、不夠清爽,粉皮太長太寬。而麻醬汁只有微量的芝麻味,味道淡,以至吃下去覺得味道不足。相較之下,上海姥姥的雞絲粉皮更岀色。「灌湯生煎包」招牌菜之一,但名為灌湯,我們吃的一滴湯都沒有,雖然味道還可以,但已大扣分。「乾煸四季豆」香口惹味,配白飯一流。「石鍋酸菜魚」非常多酸菜,魚片很大塊,不會腥,但味道普通偏淡,微辣「老上海煨麵」有青菜煨或嫩雞煨,麵充滿蛋香,感覺是家的味道,有驚喜的一碗麵「特製生拆蟹粉小籠包」非常失望,32元一隻,但吃下去蟹粉味欠奉,味道與普通小籠包無異,建議大家千萬不要點。同樣價錢,在上海萊萊小籠已能吃到8隻蟹粉小籠包,而且品質較高。「上海桂花蜜拉糕」拉糕是由糯米粉製成的,口感應該煙韌、有米香。這裡的拉糕不知為何會有種人工甜味,類似糖果味?相比

食物:3/5
整體水平一般,比起尖沙咀分店遜色。

「前菜」是微辣荀絲,爽口

前菜

麻醬雞絲拌粉皮

灌湯生煎包

「乾煸四季豆」香口惹味,配白飯一流。

乾煸四季豆

石鍋酸菜魚

老上海煨麵

特製生拆蟹粉小籠包
特製生拆蟹粉小籠包

「上海桂花蜜拉糕」拉糕是由糯米粉製成的,口感應該煙韌、有米香。這裡的拉糕不知為何會有種人工甜味,類似糖果味?相比之下,紫玉蘭的拉糕更岀色。

上海桂花蜜拉糕

「桂花酒釀丸子」正常,小丸子很多

桂花酒釀丸子

性價比:2/5
人均400, 味道不合預期

Type of Meal
Dinner
乾煸四季豆
老上海煨麵
2019-01-13 480 views
今晚一家人大小去小南國做節,唯一美中不足係約左7:30但8:00先入到去食...但店員都非常好,有解釋話前一客人又係做節一家大細遲左黎...趕佢地都唔好而由於家人有大肚婆,企多一陣已經唔舒服,店員就搬左張椅出黎俾佢坐,係要讚一讚👍🏼真係成家人食飯唔可意思多影,但總評一下,四小碟前菜非常好味開胃,值得一叫。松鼠魚炸得脆同香口,甜酸汁做得非常好,一家大細都服食。鍋貼都唔錯,但未到驚喜而我覺得少貴。灌湯煎包抱有極大期期望,所以有少少失望,係煎得香既但又未到驚喜...唔明點解係推薦菜。另一比較失望係炒飯,蛋白炒同另外一碟都好一般,雖然炒到粒粒分明,但飯嫌太飯,小朋友都老人家都覺得唔係咁好。而成餐飯最好味反而係菜lol總結而言,係唔錯既,都幾岩一家大細去食飯,唔算有驚喜既上海菜,但都好味
今晚一家人大小去小南國做節,

松鼠魚炸得脆同香口,甜酸汁做得非常好,一家大細都服食。

鍋貼都唔錯,但未到驚喜而我覺得少貴。

2019-01-02 574 views
提起上海菜,D人就唸起上海小龍包,第二間D小龍包我未必會叫來吃,呢間小龍包我就鐘意食,咬落去入面既湯汁又甜又香,夾起時都要好小心夾起,如果吳係夾爛左,漏曬入面D湯出黎就曬左最正既精華😋😋😋😋😋但係我竟然掛住食,最好味既主角小龍包食曬先生知吳記得影,唯有繼續去食其他鎹先再去影😂😂😂海節拼黑醋骨——海節爽口,最鐘意個骨既黑醋味道,不會太酸或太甜,味道剛剛好✌️🦐球——-🦐球大隻夠爽,味道都ok,係個汁傑左D!!!酥炸小黃🐟——炸得夠熱又夠脆,好好味✌️瑤柱介蘭——-菜嫩夠甜夠㻎👍海節頭——-食完一碟好味再Encore😂😂生箭包——-又係一咬落口入面D肉汁真係正到暈,最鐘意食個包個底,箭得濃脆口好好食👍👍環境同坐位都舒適服務都算合格😄
🦐球——-🦐球大隻夠爽,味道都ok,係個汁傑左D!!!
酥炸小黃🐟——炸得夠熱又夠脆,好好味✌️
瑤柱介蘭——-菜嫩夠甜夠㻎👍
海節頭——-食完一碟好味再Encore😂😂
環境同坐位都舒適
服務都算合格😄

2018-11-24 874 views
今晚為了特別任務去了沙田一趟, 我地一行四人完成後都已經過大概8點半,急急腳去揾食了...有人小籠包癮起,就想起了小南國,喺新城市廣場7樓,可能已過晚飯高峰期,所以已經沒有人等位了~~~ 一坐低就點菜,我地order了小籠包一如既往,熱辣辣的湯包,很有暖胃嘅感覺生煎包坦白說是有一點點的乾,而且包子有d太厚,我覺得麻麻地外婆紅燒肉這個好像東坡肉,但配合了有些茹類,算不錯,送飯一流四季豆呢個係我朋有最愛,多吃蔬菜有益嘛,只是有點太油了雲呑雞湯湯底清清的,配合埋雲呑,完美配搭

一坐低就點菜,我地order了

小籠包
一如既往,熱辣辣的湯包,很有暖胃嘅感覺

生煎包
坦白說是有一點點的乾,而且包子有d太厚,我覺得麻麻地

外婆紅燒肉
這個好像東坡肉,但配合了有些茹類,算不錯,送飯一流

四季豆
呢個係我朋有最愛,多吃蔬菜有益嘛,只是有點太油了

雲呑雞湯
湯底清清的,配合埋雲呑,完美配搭

2018-08-19 1911 views
今天和老婆孩子行開沙田,老婆想吃辣,就想起小南國有辣吃的,於是一家人入來吃飯。進來時態度已經差,坐好了又沒有開茶給我們,點了三個菜,口水雞,水煮魚,百葉小唐菜。口水雞一般,還不如譚仔的,叫水煮魚但送來水煮牛肉😰,他拿回去後要等很久再送過來。最後我要開口問他要茶,他才黑口黑面送茶來。這種價錢不便宜,估唔到服務可以差成咁,那時又不是很多人等位,還有一張空枱還未有客,這個店就是差差差,特別是態度超級差👎👎👎
2018-08-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2018-08-01 1674 views
工作關係要待在新城市廣場直至晚上10點,1條友周圍走,唯有撞入小南國獨自晚餐。幾年前去過北京道1號分店,食物質素唔錯,環境靚,價錢亦算親民。今次再來,覺得保持到食物質素、侍應態度好nice,即使見我1條友「芽」住雙人枱都好好招呼。先來一道冷盤醒胃,喜歡木耳爽口,醬汁少少咸咸、略帶醋香醋酸,配埋健康養生食物-秋葵,正!慎防自己唔飽,1人單挑紅油抄手加小籠包。紅油抄手可能在放涼後先食,口感一般,醬料亦帶不出餡料原味。小籠包,當然比唔上頂級中菜、皮薄餡靚。雖然皮唔夠薄,但咬開包頂驚見包裡肉汁滿滿,呢個價錢有呢個質素,實在不錯。
涼拌秋葵木耳
紅油抄手
2018-06-29
$200 (Dinner)
涼拌秋葵木耳
2018-06-29 1531 views
同屋企人晚飯,三個人叫咗五樣嘢。結果太多澱粉質,食唔曬~餐廳光猛,枱與枱之間都闊落,白色枱布中間有花朵圖案顯得高檔。職員有禮快手。獅子開大口($52/件)。好大件,一人一件食完飽一半。夾包軟身,五花肉咸香入味,咸菜雖然可以減低油膩感,但多到要夾走啲唔食。瑤柱蛋白炒飯($98)。炒得乾身,裡面有瑤柱絲,飯面又有炸瑤柱,足料。雲吞雞($168/半份)。每人份到4粒雲吞,仲有半邊雞食。菜肉雲吞足料,略嫌皮太多。煲完湯嘅雞脾仲滑,但雞胸已變鞋。雞湯有咸香,飲完唔口渴。蒜蓉炒時菜($88)。揀咗小棠菜。酒樓炒菜一向比屋企炒嘅好食,因為夠鑊氣,菜翠綠味清甜。小籠包($48/4個)。湯汁豐富,肉餡軟綿,不過摺位頂部比較乾硬,扣咗唔少分。食小籠包應該揀樓下鼎泰豐。總結係,人少好難叫嘢食,餐廳價錢定位比較高,除咗小籠包其他都可以叫。
同屋企人晚飯,三個人叫咗五樣嘢。結果太多澱粉質,食唔曬~

2018-06-11 1312 views
下午同朋友嚟咗呢度食,諗住唔會太差,因為年幾前隔月呢度食一次,點知今次係好差,尤其叫咗個酸菜魚,肉鞋而且腥,埋單同侍應講,佢話早啲講埋單前可以退。 我原本想㗎,不過本身兜嘢魚塊得幾塊,同朋友二人每人試真兩三塊真係腥嘅,仲换乜喎! 另外見位侍應真係有同厨房師父講,因為個師父行咗出嚟望兩眼,離十米都聽到佢悔氣話啲魚街市攞之類咁嘢。 點可以出嚟玩性格比客聽呢啲,師父!太失望! 因為之前我用(好)形容呢度食品排出場先後:1) 凉伴冰菜: 正常口感2) 腌篤鮮: 保持水準,好飲,荀少咗3) 酸菜魚: 大鑊!!!腥嘅!肉鞋嘅!湯底亦唔掂!廚房要返內地參考下4) 窩貼: 饀料變咗…加蝦?…半蝦餃半窩貼……好怪麻麻…………我叫明明係窩貼,店員無提係新嘢……5) 素鵝: 唔油!可以6) 另外可樂,青島各一餅!大熱天時無得頂,有雪過 全餐最正係飲品

太失望! 因為之前我用(好)形容呢度

全餐最正係飲品

酸菜魚喎!
2018-06-11
2018-06-06 1087 views
今日同媽咪慶祝母親節,所以一家人開開心心興高采烈去呢間小南國度食飯, 因為係星期六嘅緣故所以冇得book位,要一早去排隊。我六點半去排隊等位,大概七點鐘左右就可以入座啦,如果在遲啲嘅話應該就要等好耐。蛋白炒飯,飯底唔會過油,味道適中。螞蟻上樹,炒出黎嘅粉絲帶少少辣味,10分惹味👍🏻不得不提呢個蟹粉煲,入面全部都係蟹粉蟹肉煮制而成,好似食片皮鴨咁,不過入邊包嘅唔係片皮鴨而係蟹粉蟹肉,即係最高享受🤣🤣🤣

蛋白炒飯,飯底唔會過油,味道適中。

螞蟻上樹,炒出黎嘅粉絲帶少少辣味,10分惹味👍🏻

2018-06-05 483 views
嗌咗幾樣野食🤧🤧 但所有都唔好食🤢醉雞🐥味道一般 味道唔夠入味🤢鍋貼同小籠包個味道可以話係劣 唔夠濃味之餘 兩款皮都好厚 🤦🏻‍♀️而豬手就過冧🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️又無乜味粉絲同粉皮都係麻麻地🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ 整體黎講好一般👎🏻
嗌咗幾樣野食🤧🤧 但所有都唔好食🤢
醉雞🐥味道一般 味道唔夠入味🤢
而豬手就過冧🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️又無乜味
2018-06-04
Type of Meal
Lunch
2018-05-28 402 views
近年沙田越尼越多人,加上今個星期既一田優惠購物日,更加係多人到痴線,身為人地個女就算唔想去一田都唔敢反抗,咁就乖乖地去逼啦。大戰完之後梗係要醫肚,7點幾呢D食飯時間基本上食咩都要等位,小南國其實開左好耐但我地一次都冇食過。拎飛後大約等左半個鐘就有位,算係咁啦。雖然用茶包沖茶,但係又幾夠溶wo坐位夠闊落,帶老人家都冇咩問題每枱小食菜脯,我唔食既鍋貼,底皮脆,熱辣辣有肉汁。紅油抄手,皮薄,紅油一D都唔辣有少少失望上海粗炒,最愛沒有之一,色水夠但食落冇味,點豆瓣醬會好得多煨麵,第一次食,夠味之後見隔壁枱既生煎包好似唔錯wo所以加左單, 幾好食呀都
咁就乖乖地去逼啦。
大戰完之後梗係要醫肚,
7點幾呢D食飯時間基本上食咩都要等位,
小南國其實開左好耐但我地一次都冇食過。
拎飛後大約等左半個鐘就有位,算係咁啦。
雖然用茶包沖茶,但係又幾夠溶wo
坐位夠闊落,帶老人家都冇咩問題
每枱小食菜脯,我唔食既
鍋貼,底皮脆,熱辣辣有肉汁。
紅油抄手,皮薄,紅油一D都唔辣有少少失望
上海粗炒,最愛沒有之一,色水夠但食落冇味,
點豆瓣醬會好得多
煨麵,第一次食,夠味
之後見隔壁枱既生煎包好似唔錯wo
所以加左單, 幾好食呀都
2018-05-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 鍋貼
2018-04-02 1023 views
朋友剛從外國回來玩幾天,大伙兒去吃飯,中菜當然是首選!餐廳在商場的7樓角落,等位的人不算很多,可是餐廳只有2張大檯,我們等了接近一小時才有位,剛好夠時間在店員落場前吃飽離開。我們點了套餐加一份炒飯,份量剛好夠9個人吃,可是味道令人失望。↑先來幾款前菜,有金瓜絲海蜇、花雕醉雞、四喜烤夫等,味道都還好~↑極品水晶河蝦仁,想不到蝦仁小小的也有鮮味,是當天最滿意的一道菜。↑這個海蔘煮腩肉,海蔘夠彈牙,可惜不算很入味~↑吃上海菜怎麼可以沒有松子魚!可是魚肉不多也不夠厚,吃進嘴裏的有一半是炸漿。↑小籠包不錯,感覺size比平時吃到的大。因為我們一行9人,但一籠只有4隻,店員也提醒一下問我們要不要加一隻~↑南國姜蓉雞的雞肉稍嫌太實太韌,反而上面的炸姜蓉很香很突出。↑酒釀丸子味道還好,不算太甜,但糖水很「杰」,吃下去口感不好。
朋友剛從外國回來玩幾天,大伙兒去吃飯,中菜當然是首選!

↑這個海蔘煮腩肉,海蔘夠彈牙,可惜不算很入味~

2018-03-08 1063 views
京川滬菜,喺香港一直都好有市場。喺港人瘋狂愛上麻辣刺激嘅川菜之前,濃油赤醬嘅滬菜曾幾何時都獨領風騷。今日嚟到沙田新城市廣場,餐廳一大籮,好耐未食過上海嘢,又想坐得舒服啲,就去咗上海小南國。喺廣場The Menu行到最盡頭嘅角落,就見到喇。最鍾意上海菜嗰啲小碟,今日叫咗金瓜絲海蜇皮同紹興花雕醉雞。金瓜喺街市見得多,食其實係第一次。原來佢好爽,清新可口。雖然海蜇得嗰兩三條好呃秤,但金瓜絲夠好味補番數。醉雞都唔錯,酒味香濃,但個雞略嫌老咗少少。小菜系列叫咗香酥鴨,配薄餅上。其係佢個皮比較似春卷皮,脆但唔係想象中嘅香酥。用熱辣辣嘅薄皮,夾住大葱、青瓜同辣椒條嚟食,可以幻想自己食緊片皮鴨。食上海嘢點少得包餃系列?叫咗個灌湯生煎包。一咬就有汁噴出嚟,真係要小心燙咀先得呀!生煎包嘅皮上層香軟,底下香脆,好味!係個肉就細粒咗啲。腦裡面突然浮起N年前,第一次食小楊生煎嘅畫面⋯唔知而家xiao yang係咪依然好味,定已經梗唔落?

金瓜絲海蜇皮
紹興花雕醉雞

香酥鴨

2018-03-06
$200 (Lunch)
金瓜絲海蜇皮
紹興花雕醉雞