2023-03-20 87 views
酸辣士豆絲開胃小菜,酸酸辣辣咁食川菜都一定會叫呢樣~魷魚鬚串彈牙,唔腥紐西蘭羊肉串冇羊騷味,串光一定食羊肉串🤣孜然雞肉串唔夠孜然粉嘅味,不過都冇雪藏味~孜然香酥羊腩個皮真係酥脆🤤但肉就唔算多孜然粉都唔夠多~不過側邊有個醬俾你點~帶子賽螃蟹第一次食😂原諒我少食呢道菜都幾多魚肉,蛋白都嫩滑四川擔擔麵正常水準,湯底都幾濃郁,少少辣辣地份量都唔少😂😂😂我都飽咗😂😂😂有個百寶茶,幾特別🤣仲可以買走返屋企自己沖~環境同埋地理位置都唔錯,喺朗豪坊好方便
酸辣士豆絲
開胃小菜,酸酸辣辣咁
食川菜都一定會叫呢樣~

魷魚鬚串
彈牙,唔腥

紐西蘭羊肉串
冇羊騷味,串光一定食羊肉串🤣

孜然雞肉串
唔夠孜然粉嘅味,不過都冇雪藏味~

孜然香酥羊腩
個皮真係酥脆🤤但肉就唔算多
孜然粉都唔夠多~
不過側邊有個醬俾你點~

帶子賽螃蟹
第一次食😂原諒我少食呢道菜
都幾多魚肉,蛋白都嫩滑

四川擔擔麵
正常水準,湯底都幾濃郁,少少辣辣地
份量都唔少😂😂😂我都飽咗😂😂😂

有個百寶茶,幾特別🤣
仲可以買走返屋企自己沖~

環境同埋地理位置都唔錯,喺朗豪坊好方便

週末將至,計劃約朋友出來放鬆,互訴生活中的大小事,朋友想行街購物之餘,又可以食午餐,於是大家多番決定之下,來到地點人流很旺,交通四通八達的旺角朗豪坊「川莊」享受美食。進入川莊,環境雅緻,整齊優美,舒適寫意,裝飾都好靚,走中國風,天花掛上紙燈籠,相當不錯。樓底令整間店很寛敞,空間感很好,氣氛自在輕鬆,歡聚閒談的聚腳地。酸菜泡椒烤魚 (少麻少辣)烤魚上枱,巳聞到好香的烤魚味,佈滿豆花、紫洋蔥、大蒽、芫荽、芽菜,江團魚好大條,魚少骨刺,魚表面煎香,啖啖肉好嫩滑,爐㷫住魚唔怕冷左,新鮮滑身,好惹味,味道少辣吾會太辣,下次挑戰中辣。木薯粉配料方面,份量頗多,薯粉索晒啲汁,煙韌彈牙,仍然保留了誘人的味道,味覺和口感湧現出來。豬皮豬皮煮一陣,鮮嫩剔透,肉質有彈性,一口咬下去,咇了肉汁出來,容易入口,口感很好。娃娃菜放落湯汁整熱,嫰滑鮮甜,食落好入味,口感衝擊味蕾,讓人一試難忘。八寶茶八寶茶是養生茶,入面有甘草、陳皮、杞子、菊花、紅棗、龍眼乾、玄米茶、冰糖等,微甘香味,可解辣又可解渴,不經不覺飲了幾杯。川莊(旺角)地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖

酸菜泡椒烤魚 (少麻少辣)

木薯粉

地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖
2023-03-17
Lunch
2023-03-20 69 views
我同阿媽都好鐘意食酸菜魚,所以喺朗豪坊見到就即刻坐低咗入到去見到杯水果茶,即刻Surprise咗,真係好大杯,黎到都好驚喜,唔會係糖漿死甜,真材實料個酸菜魚都不得了,呢款係鱸魚(佢有桂花魚揀),肉質嫩滑,成碗其實我哋兩個人,都真係食到超級飽肚!再黎摯愛嘅炸饅頭仔,一啖一個,真係好爽哈哈
我同阿媽都好鐘意食酸菜魚,所以喺朗豪坊見到就即刻坐低咗

再黎摯愛嘅炸饅頭仔,一啖一個,真係好爽哈哈
2023-03-17
$200 (Dinner)
  • 招牌酸菜魚
  • 甜奶迷你小饅頭
2023-03-18 76 views
幾個月前係尖沙咀食左一間川菜都幾回味 見到朗豪坊都有一間食近似菜式 就決定放工黎食😆餐廳有室內和半室外的位置 營造出兩種氣氛 如果想光猛d或者多人聚餐 就建議室內空間甫坐低已經會奉上茶飲 係傳統的八寶茶☕️ 包含紅棗、桂圓、枸杞、龍眼、菊花、冰糖、玄米、茶葉等沖泡而成 茶香味濃 清熱解膩 ✅餐牌招牌菜主打水煮/酸菜系列 因為朋友唔太食辣 所以點左酸菜魚 (不辣)南充特色酸菜魚 (例牌)- 份量已足夠二人分享💕- 桂花魚的魚肉嫩滑爽身- 加上寛薯粉 酸菜等配菜 - 足料抵食之選手撕丁香雞- 雞肉去骨皮薄肉嫩- 不失為涼菜小食之選 - 加上有蔥花芫荽作為點綴 隨菜伴上的醬汁 口感清新 留肚食左兩個甜品🍮 四川紅糖冰粉- 滑lulu得黎入口爽身 配上紅糖的甜味 口感豐富 重慶黑糖糍粑- 煙煙韌韌 外脆內軟 加上黑糖後有甜絲絲的感覺 - 熱食甜品 配搭剛才的冰粉更加match 💕

南充特色酸菜魚 (例牌)
- 份量已足夠二人分享💕

• 八寶茶
  • 招牌酸菜魚
  • 重慶黑糖糍粑
2023-03-18 46 views
川莊 旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖——————————————————————————川菜之高 點解話佢高 係正旺角中心地帶 朗豪坊12樓居高臨下 餐廳的裝潢也非常具有特色,墻上掛滿了中國傳統文化 燈光柔和舒適讓人感到非常放鬆和舒服坐下見到有一隻茶碗 裡面有玄米 紅棗 菊花等等沖出尼非常好飲 清新棗味菊花茶餐廳還提供了一些特色的飲品,例如果汁、奶茶等,讓客人能夠在享受美食的同時品嚐到清爽、美味的飲品勁大杯 有700 毫升以及1升選擇 應該夠你飲如果你是一個愛吃辣味美食的人呢間野岩你 有沒有4種辣粉比你揀 任落唔嬲今日尼食江團烤魚 金蒜香味烤魚配料夠哂多,豆皮、豆腐 芫荽 大蔥 原隻辣椒辣味惹火,讓人嘴巴癢癢的,但也不會太過刺激,味道非常適合喜歡辣味的人江團魚肉的質地也非常優秀,烤得恰到好處,口感非常鮮嫩
川莊

勁大杯 有700 毫升以及1升選擇 應該夠你飲
如果你是一個愛吃辣味美食的人
呢間野岩你 有沒有4種辣粉比你揀 任落唔嬲

今日尼食江團烤魚 金蒜香味
烤魚配料夠哂多,豆皮、豆腐 芫荽 大蔥 原隻辣椒
江團魚肉的質地也非常優秀,烤得恰到好處,口感非常鮮嫩

2023-03-17 54 views
有日好想食酸菜魚,朋友就介紹話朗豪坊有間川莊食過都吾錯,所以收工就一齊約去食😍一坐低,職員就會沖壺八寶茶,十分養生!見到餐牌上有桂花魚酸菜魚,夠哂滑又少滑🐟二話不說決定要試下!一上枱,就算只系嗌左Regular Size,都已經系超級大碗😂超多魚片,啖啖肉亦都好嫰滑,完全滿足哂我想食酸菜魚的心❤️除左魚片之外,仲有大量嘅薯粉,我同朋友已經好努力系咁食,最後都食吾哂😂份量夠哂3-4人食另外仲嗌左幾份串燒配手工啤🍻手工啤只系$68 就有咁大杯,好抵飲👍🏻食過咁多間酸菜魚,川莊嘅質素算系頭幾名😍朋友果然無介紹錯❤️‍🔥

2023-03-11 97 views
位於朗豪坊12/F「川莊」食精緻川菜,呢度環境舒適,樓底好高,燈飾佈置帶有時尚感,但又不失中國風🌺👍,水吧位置的佈置及燈光,亦帶有型格嘅感覺,中西合璧😍🌺醋香皮蛋豆腐($43)豆腐夠凍嫩滑,醋味香濃,甜甜酸酸,加埋皮蛋豆腐一齊食,好開胃。🌺酸辣土豆絲($43)把薯仔切成絲,已好考功夫,配埋酸辣油,爽口美味,同樣是開胃菜👍👍🌺南充特色酸菜魚~桂花魚($268)呢個酸菜魚,份量十足,啖啖魚肉,鮮甜有口感,而且可選擇辣(都係少辣)或者唔辣,薯粉渗入晒酸菜汁嘅味道,十分掛汁,正呀👍🌺七彩雞翼拼盤($95)七隻烤雞翼分別淋上七種唔同醬汁或放上食材,包括有香辣、麻辣、韓式辣、紫薯🍠、黑芝麻、芝士及沙律醬,一次過試晒唔同味嘅雞翼,感覺幾特別,雞翼亦烤得乾身香脆👍👍🌺特大新鮮果茶🍹(1300ml $110)呢杯水果茶超級大杯,有新鮮嘅橙、士多啤梨、檸檬、火龍果,冰凍解渴,兩人share 都夠飲(另外有700ml /$62一杯)🌺話梅雪糕($58)雪糕🍨充滿濃郁嘅話梅味,酸酸甜甜,味道好特別,啱晒平時都鐘意食「口立濕」嘅朋友仔🥰

🌺醋香皮蛋豆腐($43)

🌺酸辣土豆絲($43)

🌺南充特色酸菜魚~桂花魚($268)

🌺七彩雞翼拼盤($95)

🌺特大新鮮果茶🍹(1300ml $110)

🌺話梅雪糕($58)

2023-03-10 104 views
一坐低會上杯八寶茶睇翻資料知道材料有杞子 菊花 紅棗 龍眼乾 冰糖 玄米 茶葉🐟香辣金蒜烤魚 $328平時食開桂花魚或者海鱸魚 呢款真係比較少見江團魚骨刺少 肉質細嫩就算一路用個爐㷫住魚肉都keep住滑身最緊要係唔會帶腥味 都幾新鮮原條魚份量好多 兩個人食絕對夠哂飽😋連頭連尾啱哂鍾意食埋佢哋嘅朋友仔一上枱已經聞到好突出嘅蒜香味辣度麻度都可以自由選擇 我哋就揀咗中辣小麻浸耐咗就會食到多啲香辣味 惹味之選越食越辣好過癮!鍋底跟咗啲花生 豆卜 芫荽 芹菜 炸蒜粉 同埋大量紅辣椒配料嗌咗牛肚 娃娃菜 木薯粉條牛肚好好嚼同娃娃菜一樣好索湯粉條就煙煙韌韌好有口感 同樣吸哂啲香辣味
八寶茶
原條魚份量好多 兩個人食絕對夠哂飽😋
連頭連尾啱哂鍾意食埋佢哋嘅朋友仔

一上枱已經聞到好突出嘅蒜香味
辣度麻度都可以自由選擇 我哋就揀咗中辣小麻
浸耐咗就會食到多啲香辣味 惹味之選越食越辣好過癮!
鍋底跟咗啲花生 豆卜 芫荽 芹菜 炸蒜粉 同埋大量紅辣椒
配料嗌咗牛肚 娃娃菜 木薯粉條
牛肚好好嚼同娃娃菜一樣好索湯
粉條就煙煙韌韌好有口感 同樣吸哂啲香辣味
Lunch
2023-03-10 81 views
突然好想食烤魚😂😂喺朗豪坊shopping 到好倦,走去食烤魚,好開心😂⭐️酸辣鴨血烤江團魚 $328 +$20我唔太食到辣,所以揀咗小辣小麻,我可以接受👍🏻👍🏻江團魚好大條😮😮肉質嫩滑!無咩細骨,啖啖肉,好鬼正!🤤🤤酸酸辣辣好開胃,入面仲有好多芽菜😋😋鴨血好嫩滑,份量好多,起碼有7-8塊,$20加得抵😂😂每款配料+$25⭐️牛肚份量都好多,好似食極都食唔晒咁😂😂好腍身,唔錯👍🏻👍🏻⭐️午餐肉炸過嚟,會偏乾身少少,有啲硬,如果鍾意食質感腍身嘅就可能未必啱喇⭐️木薯粉食烤魚,一定要叫薯粉,因為索晒啲汁,好鬼正🤤🤤🤤我超鍾意食,份量又夠多,食完好滿足!🤗🤗仲有個養生茶,可解辣之如又可解渴😋😋服務有禮殷勤,環境舒服,唔錯👍🏻👍🏻

⭐️酸辣鴨血烤江團魚 $328 +$20
鴨血好嫩滑,份量好多,起碼有7-8塊,$20加得抵😂😂

每款配料+$25
⭐️牛肚
份量都好多,好似食極都食唔晒咁😂😂好腍身,唔錯👍🏻👍🏻

⭐️午餐肉

⭐️木薯粉

仲有個養生茶,可解辣之如又可解渴😋😋
服務有禮殷勤,環境舒服,唔錯👍🏻👍🏻
2023-03-09 77 views
. 川莊🌶️行過見到有午市烤魚😍😍即刻心心眼,價錢都合宜🫢所以就入左去試🤣茶仲要係八寶茶🫢未試過緊係要試下😆#冬甩仔女_旺角#冬甩仔女_川菜🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅👦🏻👧🏻水煮麻辣豆花魚(少麻少辣)🌶️🐟(8/10) $368大大個爐,表面佈滿豆花、紫洋蔥、辣椒、大蒽、芫荽、芽菜配料😆聞落香噴噴🫢好惹味咁😍🌶️魚係用左江團魚都好大條,魚表面煎香,但沉左落左汁到,食魚皮就一定冇脆口既口感,但岀奇地彈牙,肉質嫩滑,最重要係冇乜細骨,啖啖都係肉😍😍正!再點滿湯汁食,好入味又惹味🥰豆花食落入味,但美中不足吾太滑身😳味道少辣吾會太辣😆下次挑戰中辣🤣👦🏻👧🏻配料方面,份量頗多👦🏻👧🏻牛肚🐮(8/10) $25應該原先用滷味整好,放落湯汁焯熱就食得,食落好香口😍👦🏻👧🏻木薯粉🍜(8/10) $25一開頭先放入薯粉,等佢煮一陣,食落好煙韌彈牙,吸滿湯汁😍好惹味🥰🌶️👦🏻👧🏻薯仔🥔(7.8/10) $25一開頭先放入仔,中意食偏淋既薯仔,所以等佢煮一陣,食落好入味😍好惹味🥰🌶️👦🏻👧🏻八寶茶🫖(每位茶位) $15第一次飲八寶茶🫢飲落微微帶苦又甘(甘草、陳皮、杞子、菊花、紅棗、龍眼乾、玄米茶、冰糖) 配食辣野一流
[旺角美食推介🍽 ] 川莊🌶️

#冬甩仔女_旺角
#冬甩仔女_川菜

🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅

👦🏻👧🏻配料方面,份量頗多
👦🏻👧🏻牛肚🐮(8/10) $25

應該原先用滷味整好,放落湯汁焯熱就食得,食落好香口😍

👦🏻👧🏻木薯粉🍜(8/10) $25

👦🏻👧🏻薯仔🥔(7.8/10) $25

👦🏻👧🏻八寶茶🫖(每位茶位) $15

第一次飲八寶茶🫢飲落微微帶苦又甘(甘草、陳皮、杞子、菊花、紅棗、龍眼乾、玄米茶、冰糖) 配食辣野一流👍🏼帶走油膩同解辣🥰飲時要用杯蓋隔一隔,如果吾係會飲埋茶葉😆

♨️價錢合宜,麻辣味🌶️做得吾錯,魚滑身大條,配料幾平又大量份👍🏼

🍩冬甩小資訊🍩
1️⃣收加一服務✔️

💲抵食:8/10
👅好味:8.5/10
🍩推薦:8.5/10
2023-03-09 46 views
📍 @sichuan_house_langham in Mong KokChineseFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price:💰 $600Favourite:💖 Poached grilled mandarin fish fillets in chili broth------------------------------✅ Located at Langham Place shopping mall, linked with Mong Kok MTR station. Super convenient.✅The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Sichuan cuisine choices including chili broth, hot and sour soup, bbq etc.✅ Our favourite is poached mandarin fish fillets in chili broth,
Chinese

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price:💰 $600

✅ Our favourite is poached mandarin fish fillets in chili broth, you can choose different spicy levels.

✅ The size is in huge portion and you can add more toppings if you pay extra.

✅ Their tea is awesome with jujube fruit along with other herbs and flowers

✅ The food is very flavorful and has a good amount of spice. There's even some non spicy foods which are super tasty

✅ Great experience! They provide good service and comfortable environment.

✅ Amazing food for great value, and the seating is very spacious and comfortable. If you love spice, this is the must place to go!

✅ Portions are generous
✅ All fresh ingredients
✅ The staff are always friendly and they know how to make really good cocktails
𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
#globaleats #eatwithfoodiez
2023-03-06 78 views
岩岩既星期五,襯偽韓仔放學,就同佢去咗旺角川莊食飯啦,真係食到好滿足!😋首先要介紹嘅就係佢嘅水煮麻辣豆花烤魚啦,啲魚肉好鮮甜,再配上呢啲麻辣嘅湯汁同埋豆花,一食就有一種辣味同鮮味嘅感覺,超級開胃!👍🌶️🐟除咗烤魚,我仲試咗佢嘅窩筍條同埋鴨血,都係好好味嘅配菜啊!窩筍條唔會太鹹👌🏻,有啲脆口同埋新鮮嘅口感,鴨血就係好入味,🌿🦆煮得剛剛好,唔會太硬同埋太軟嘅感覺。最後,我仲試咗佢嘅川莊炒飯,真係好好味啊!飯粒好香,炒得啱啱好,🍳仲有啲蛋同埋蔥花,好夠味又唔會太油!🍚總括而言,旺角川莊真係一個好好嘅食肆啊,好啱同朋友嚟一齊食!👍🥢

走年輕路線嘅川菜館,提供多款傳統川菜菜式,師傅實力不容置疑,每道菜都係具層次嘅辣味體驗!👨🏻‍🍳🌶️.🐟南充特色酸菜魚 $268/例例牌依然非常大碗,魚肉份量十足,大片厚實又嫩滑,係有啲辣得黎又食到酸菜香,同埋佢原本已經有薯粉,開心😆🌶️ 川莊辣子蒜片和牛肉 $198用上和牛肉果然同平時食川菜嘅麻辣牛肉唔同,和牛肉非常軟腍,外層輕輕炸過,食落更香口,配上蒜同辣椒嘅調味,正啊🐮餐廳亦提供多款串款,我嗌嘅孜然羊架($50)同孜然雞肉串($33)都非常出色,羊架外層焦脆、肉質輕腍,要試!🐑
🐟南充特色酸菜魚 $268/例

🌶️ 川莊辣子蒜片和牛肉 $198

Dinner
2023-03-05 62 views
我最近到朗豪坊的一家川菜餐廳用餐,這是我第一次嘗試這家餐廳的菜式。我們點了酸菜桂花魚和燒蠔等菜式。小辣的酸菜桂花魚看起來很豐盛,但實際上裡面有很多薯粉,魚片肉質一般,魚味不夠突出,而且有點油膩。因此,我不推薦這道菜。燒蠔看似招牌,但辣味不夠好,有點苦澀,大失所望。點了一杯特大的水果茶, 一樣淡而無味。 看了賬單後,發覺原來已超過八百, 銀包空了, 肚子卻覺得空虛。 總的來說,這家川菜餐廳的味道一般,性價比也不太高。如果你想吃好吃的川菜,請吃別的😂

燒蠔看似招牌,但辣味不夠好,有點苦澀,大失所望。

點了一杯特大的水果茶, 一樣淡而無味。

2023-03-05 38 views
📍川莊🐠水煮麻辣豆花烤魚 $308一大盆既烤魚,而配料都好多,有大量京蔥、洋蔥、芫荽、青椒、豆花同辣椒🤤而底下有超級多既芽菜😝👍🏻今次揀左小辣小麻,聞落好香🤩烤魚有走過油,所以食落脆卜卜同入味。先係啲魚香脆嘅口感,慢慢啲魚香味同啲醬汁嘅辣味出曬黎,非常有層次,食到停唔到口😋本身仲怕會唔夠食,點知啲配菜食極都食唔曬😖食到尾啲麻辣汁同埋啲配菜食好好味👍🏻🥢酸辣水晶粉皮 $42本身唔抱有任何期待,點知有驚喜!🤩粉皮食落口好彈牙亦都超級嫩滑,每條都晶瑩剔透😍絕對唔係鞋口既😙記得要撈勻啲酸辣汁食,好惹味😚再加上啲爽口嘅青瓜絲,啱啱好可以解膩😌⭐️好味指數:8.5/10📍川莊 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖
📍川莊
水煮麻辣豆花烤魚

🐠水煮麻辣豆花烤魚 $308
酸辣水晶粉皮

🥢酸辣水晶粉皮 $42

⭐️好味指數:8.5/10

📍川莊 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖
水煮麻辣豆花烤魚