2019-09-05 271 views
去葵芳揾朋友食飯,順便去買番啲手工涼茶。老闆好好人請我食螺旋藻月餅,佢話係用舖頭賣緊嘅Globex 有機螺旋藻做。螺旋藻我日日都有食,尤其近日香港空氣咁多雜質,排吓毒都好。 無想過螺旋藻可以用嚟做月餅,仲要係純素。食落味道甜甜哋,因為黑桑子,一啲螺旋藻嘅青草味都唔覺, 配埋老闆嘅綠茶,就啱啱好👍🏻✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨原來出咗素湯包,每星期有兩款我仲試咗個印度海底椰湯,超香椰味,好好飲。於是我順便買埋另一款葛紅蘿蔔湯,真係好有住家湯feel, 湯濃無味精,好好飲。一杯都係$38傾到唔知時間過得咁快,忘記咗買有機檸檬燉陳皮。下星期再去。老闆好似話會出午飯套餐。好期待。 我叫佢出素餐啦!葵芳素食沙漠靠佢開清源啦!Spirulina Mooncake 清甜健康,低糖迷你裝,食多 2 個都唔怕肥每星期有兩款素湯包,足料超好飲做緊特惠,$10超平,有4 款選擇天然無添加,感覺好健康 Mooncake 用桃山皮,有機合桃仁做,好咬口打工仔平時飲得味精湯多,好易三高,真材實料正!

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
原來出咗素湯包,每星期有兩款

每星期有兩款素湯包,足料超好飲

做緊特惠,$10超平,有4 款選擇

天然無添加,感覺好健康

Mooncake 用桃山皮,有機合桃仁做,好咬口

打工仔平時飲得味精湯多,好易三高,真材實料正!
2019-09-04
Type of Meal
Dinner
2019-05-02 328 views
當葵廣充滿著各式各樣的飲品店,就有其中一間特式涼茶舖把傳統加上創意的諗頭加在飲品上。除了有涼茶賣外,還有新推出的水果茶,可以再加$10把茶底轉成雪梨水那些,今天我要的是雪梨水底,意外地配合,少了一份甜膩膩,多了一份清新,以後到葵廣一定會再選這間。
2019-03-10 353 views
每次到葵廣,都一定會到告白果屋買兩杯果汁,因為葵廣絶大部份的飲品店,是連鎖的珍珠奶茶,或者加了很多糖漿的生果汁。而告白果屋的果汁是天然不加糖,飲得舒服又健康,可惜已搬離葵廣了😭😭正放棄飲,繼續㝷食的時候,經過這一間聲稱健康飲品,用有認證皂有機綠茶做飲品。而糖則用了太古冰糖,當然,可以選擇走糖的~這間提供的飲品款式都不少,用心培製及用健康食材料來說,這個價位很合適了。如果身穿校服或出示學生證,有$2優惠啊。今日我點了一杯凍的紫無花果有機綠茶 (選走糖)。原先以為無花果本身帶甜,所以選了走糖,可惜無花果原來只有籽,沒有一點的甜味,這一杯的綠茶味很重,但未至於會太澀,亦只有綠茶的味道,尤如$27買一杯綠茶的感覺,有點失望。

2019-03-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$27 (Tea)
2019-01-11 314 views
今日放工,去咗葵廣嘅頂層,依間涼茶舖。唔好以為涼茶舖一定好out!🤪依間涼茶舖裝修到好似行文青路線,唔似舊時嘅涼茶舖放咗啲大碗同埋有個牌放喺碗隔離,寫住個涼茶名。🌞🌞.依間手工涼茶主要賣涼茶同花茶為主,同樣會賣啲獨立包裝嘅手工花茶包。每包大約10幾蚊到,我試過買過幾次,啲手工花茶包好足料,👍🏻一包花茶包可以反覆沖水5-6次,啲花茶味都唔會因為沖得多水而淡。🌸🌼.講番涼茶先,叫咗杯紫無花果羅漢果果茶(無糖)$26。(功效:化痰止咳丶喉嚨沙聲等)。因為我有幾聲咳,所以買咗依杯。但因為即叫即整,所以等左5-10分鐘。.杯涼茶都幾暖,飲落去有羅漢果嘅甘香,啲果茶甜甜地。加上,無花果粒粒都幾多,除咗飲,仲有無花果食。而羅漢果同無花果又幾夾,令杯果茶更加甘甜。
杯涼茶都幾暖,飲落去有羅漢果嘅甘香,啲果茶甜甜地。
紫無花果羅漢果果茶(無糖)
2019-01-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
紫無花果羅漢果果茶(無糖)
去到葵涌廣場,吃過BB辣都很辣的「麻辣真漢子」後,便到旁邊的Silence Univenrse點了杯皇牌。裡面的水果的份量不算多,味道就是很普通的水果茶,沒什麼驚喜,而當中提及到有的「芒果」,打開蓋後只看到快將「融掉」的芒果絲,西瓜肉沒什麼甜味,應該不會翻啅了( ・᷄ ᵌ・᷅ )
去到葵涌廣場,
吃過BB辣都很辣的「麻辣真漢子」後,
便到旁邊的Silence Univenrse點了杯皇牌。

裡面的水果的份量不算多,
味道就是很普通的水果茶,
沒什麼驚喜,
而當中提及到有的「芒果」,
打開蓋後只看到快將「融掉」的芒果絲,
西瓜肉沒什麼甜味,
應該不會翻啅了( ・᷄ ᵌ・᷅ )

2018-11-30 179 views
第一次寫劣評,也與飲品關係不大在遍地都是台式飲品的小商場下班走過想買杯飲品也不知道是我太倒楣還是收銀員小姐耳背一直不停重複問我要什麼先說了要一杯,然後問我是不是要兩杯再來說走甜,她說半糖好吧,都不想煩了,就那樣吧下單,結果完全不是我想要的把單給回她,告訴她下錯飲品了然後我要熱的,最後她給我冷的半糖的,給我全糖的連跟她說的精神都沒有了拜託,點餐一杯飲品為什麼可以錯成那樣?不管你多好喝還是多不好喝別人點餐能不給點精神?

第一次寫劣評,也與飲品關係不大
在遍地都是台式飲品的小商場
下班走過想買杯飲品
也不知道是我太倒楣還是收銀員小姐耳背
一直不停重複問我要什麼
先說了要一杯,然後問我是不是要兩杯
再來說走甜,她說半糖
好吧,都不想煩了,就那樣吧
下單,結果完全不是我想要的
把單給回她,告訴她下錯飲品了
然後我要熱的,最後她給我冷的
半糖的,給我全糖的
連跟她說的精神都沒有了
拜託,點餐一杯飲品為什麼可以錯成那樣?
不管你多好喝還是多不好喝
別人點餐能不給點精神?
2018-11-30
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$29 (Dinner)
我最近好愛周圍飲水果茶水果特飲🤣懶係fresh咁😛😛葵廣top世界入面呢間暫時係我飲過唯一一杯有機既😍🥤·皇牌水果有機綠茶💰HKD 35·綠茶底,味道唔會太甜而且入面有好多種水果包括👇🏻🍊🍓🍉🥝🍋🍊🍓🍉🥝🍋芒果、藍莓、百香果、奇異果、士多啤梨、西瓜、青檸、西柚、白火龍果、香橙足足有10種咁多呀😍👏🏻👏🏻👏🏻·另外附上一支叉,比客人隨喜好食用,但我太懶,中意飲用🤣全部用力篤篤篤!篤到變左杯酸酸甜甜既水果綠茶~正!·而且味道天然,無落果糖、香精、色素果啲,35蚊一杯有機既飲品唔算貴啦☺️掃街食左咁多小食,間中買返清新啲茶飲下都幾好!👍🏻👍🏻👍🏻
我最近好愛周圍飲水果茶水果特飲🤣懶係fresh咁😛😛
葵廣top世界入面呢間暫時係我飲過唯一一杯有機既😍🥤
皇牌水果有機綠茶💰HKD 35

綠茶底,味道唔會太甜
而且入面有好多種水果包括👇🏻

🍊🍓🍉🥝🍋🍊🍓🍉🥝🍋
足足有10種咁多呀😍👏🏻👏🏻👏🏻
掃街食左咁多小食,間中買返清新啲茶飲下都幾好!👍🏻👍🏻👍🏻
TakeAway
1. Feeling fed up with all the blossoming Taiwanese bubble milk tea store? Here is another great one that gives you a healthier alternative.2. Silence Universe is famous for their signature floral and herbal tea. On top of their homemade tea, they also sell tea bags which you could take home and make their nice tea on your own.3. This Fritillaria Bulb, Purple Fig and Snow Pear Tea I chose is said to have the following function: nourishing and smoothing for your skin, respiratory track and heart.
4. Low sugar option is available, and of course I always opt for less added sugar in my drinks. You can also have it warm (hot-ish) or iced.
5. Costing the same as bubble milk tea which definitely is less nutritious, Silence Universe is definitely no doubt the hearty shop that I would go for!
2018-09-02
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$29 (Tea)
1K
2018-07-31 222 views
喺三樓烤焗工房旁邊有間飲料店,印象中上次黎仲未見到。食完一個幾熱氣嘅雞翼,控制唔到肯定要買野飲架喇。鋪面並非十分大,擺放不少產品,手工花茶包出售,款式多,獨立包裝,比較方便,定價$13-16/包。同而家大行其道嘅台式飲料、手搖杯路線唔同,用有機茶葉製作飲料,產品感覺上比較健康,例如雪梨茶、紫貝天葵、五花茶、羅漢果茶等,售價廿零至三十蚊。店員好用心介紹,最終揀左比較吸引嘅水果茶試試。水果茶有兩款 -四季、皇牌,定價$33/35,裡面有接近十款水果,藍莓、芒果 &紅火龍果之差,可選低糖、無糖,搭配有機綠茶葉製作。四季 $33接過飲料都幾墜手,果肉不少,每樣野都有少少。紅火龍果、百香果、奇異果、士多啤梨、青檸、西瓜、西柚、白火龍果、橙,除左原片西柚,其他切得較細,方便之後食用。由於果肉份量多,果茶唔會得百香果味至於茶底,一向飲水果茶,都唔會期待茶底有咩符弗,有微微茶味,始終以果味為先。33蚊可以接受,記得食埋水果先圍到皮,始終可以飲到嘅部份唔多。如果係為解渴想飲野,就唔建議啦;如果鐘意食下生果為主,都幾足料。

四季 $33

四季

2018-07-25
$32 (Dinner)
四季
2018-05-07 315 views
每次去大澳必飲嘅特色飲品紫背天葵茶,今日比我響葵廣見到有得賣呀。味道酸酸甜甜的紫貝天葵, 味道就好似天然利賓納咁,除咗好味外,佢仲有清熱同幫助消化嘅作用 (唔知用無消脂作用)。 呀~店員仲加咗D奇亞籽入去, 話有抗氧化,又omega-3,對心血管好,即係三文魚D friend啦, lol。曾幾何時響翠華都有得飲,之後又無咗lu。我朋友仔今日就試咗川貝雪梨茶,話一杯份量差不多有一個雪梨,之後仲加咗紫色嘅無花果入去, 都係有抗氧化功效,店主果然知道女生嘅需要。好開心以後去葵廣掃街都可以飲到紫貝天葵喇。P.S. 呢間喑黑系涼茶店裝修好靚呀, 我見好多女生買嘢同時都影埋相,完!!

好開心以後去葵廣掃街都可以飲到紫貝天葵喇

2018-05-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 奇亞籽紫貝天葵
2018-04-07 316 views
Silence universe 今日又去葵廣掃街,葵涌廣場嘅小食真係多不勝數,售賣飲品嘅店舖越開越多,尤其以台式飲品店為主,有一次經過後邊嘅一條小巷,見到呢一間店舖已黑色嘅裝修為主,覺得好特別,佢嘅茶係用熱水即泡的,感覺較為健康,遲早台式飲品的甜份較高,尤其當吃了味精重的街頭小吃後,特別想學一杯清茶,一解肥膩。低糖川貝只無花果雪梨茶$26掀開杯蓋,立刻聞到好香嘅雪梨味,而且用料豐富,並不是虛有其表,低糖果然不太甜,整杯飲品不俗。而且呢杯茶亦都有滋潤作用,而家嘅天氣好奇怪,踏入春天,但係經常感到好乾燥,呢一杯茶就可以滋潤肌膚。呢間店舖仲有一啲獨立嘅茶包可以售賣,每一包入邊都寫上成份,有效日期等等加上包裝也10分衛生,令人買得安心。店員亦都好細心講解,服務態度值得一讚。
Silence universe

低糖川貝只無花果雪梨茶$26

店員亦都好細心講解,服務態度值得一讚。