以韓式澡堂的長沙灣餐廳,縱使已開業一段時間依然門庭若市,好多食客排隊打卡,尤其是餐廳的皇牌打卡位 — 韓式澡堂,的確係幾正的。幾盞鬼的韓式澡堂。食物方面,我同朋友都叫咗幾款經典韓國菜式,有雪花芝士炸雞、韓式牛肉拌飯、辣炒年糕豆腐湯、炸韓國午餐肉條。雪花芝士炸雞新鮮即炸即食,所以口感香脆無比,入面啲雞肉仲好juicy,讚!辣炒年糕豆腐湯湯品較稀身,味道上欠缺層次。韓式牛肉拌飯Classic拌飯無得輸。炸韓國午餐肉條邪惡又香口,無法抵抗午餐肉的魅力,餐廳更將午餐肉炸得香脆,再用番呢款韓式午餐的罐罐裝番,賣相好正!雪嶽山酸酸甜甜幾fresh,打卡一流。

幾盞鬼的韓式澡堂。

雪花芝士炸雞

辣炒年糕豆腐湯
湯品較稀身,味道上欠缺層次。

韓式牛肉拌飯
Classic拌飯無得輸。

炸韓國午餐肉條

雪嶽山
酸酸甜甜幾fresh,打卡一流。

2022-05-27
Type of Meal
Lunch
位於長沙灣以澡堂為主題的韓式餐廳 — 新沙洞澡堂,提供多款創意韓式料理,非常值得一試!睇朋友嘅IG story見到有醬油蟹食,仲有$188限量2人份醬油拼盤,幾吸引!鐵板烤濟州黑毛豬($168)一整塊黑毛豬豬肉已預先烤至半熟,上枱再烤幾分鐘,然後根據自己的喜好剪成薄片,經過烤製後口感非常嫩滑,表皮帶著淡淡的炭烤香氣,配上特調醬汁、蒜更是美味!個人推薦配上生菜籃($20)有生菜、紫蘇葉等新鮮蔬菜,配肉食就更清爽可口!醬油蟹膏蟹肉拌飯($118)想食醬油蟹又怕麻煩?呢道醬油蟹膏蟹肉拌飯就啱你啦!拆好的蟹肉蟹膏鮮甜,配上蟹籽、蛋黃、紫菜及麻油拌飯,味道濃郁,吃起來十分滿足!麻辣芫荽炸雞($88)炸雞的外皮炸得酥脆,裡面的肉質則依然保持著鮮嫩的口感,麻辣的味道與芫荽的香氣相互襯托,讓人欲罷不能。甜薯拉絲芝士條($58)甜薯口感軟嫩,搭配上拉絲的芝士,外皮香脆,口感豐富,味道豐富而不膩,是一道美味的前菜。飲品就選擇了非常打卡able的藍柑橘白桃梳打特飲($48)及香檳葡萄梳打特飲($48),前者藍柑橘和白桃的味道相得益彰,非常清爽怡人,後者香檳葡萄的香氣及甜味融合在一起,果味濃郁!今日有少許可

鐵板烤濟州黑毛豬

醬油蟹膏蟹肉拌飯

麻辣芫荽炸雞

甜薯拉絲芝士條

今日有少許可惜的是牛角酥窩夫sold out,下次要早點預約嚟吃!
鐵板烤濟州黑毛豬
醬油蟹膏蟹肉拌飯
麻辣芫荽炸雞
甜薯拉絲芝士條
2023-07-17 36 views
📍之前朋友已經帶過我嚟呢間餐廳🍴當時我已經bookmark定下次自己再黎食多次佢嘅炸鷄🍗嘻嘻🥳🍴呢間餐廳裝修好有特色📷餐廳仲不停播住K-pop🥳聽音樂一邊食炸雞🍗感覺好chill呀🥳🐷秘製蜂蜜蒜蓉豬手 $248🌈味道好香口嘅蜂蜜蒜蓉醬汁超惹味😋豬手d豬皮好🈶️咬口💯充滿住骨😍越食越想食👍呢個好推介喔🥳🇰🇷韓式炒粉絲 $98🌈份量超大份嘅韓式炒粉絲🔥好鍾意韓式粉絲嘅彈牙口感呀👍口感煙煙靱靱💯上面仲鋪滿紅蘿蔔絲、蛋絲、蔬菜🥬咁多材料堆砌左一個小山丘⛰️抵食指數爆燈🥳🥳🍗炸雞韓式柚子半份 $88🌈炸鷄真係幾時食都咁啱食👍做主菜食又得💯做小食又得💯佢哋呢個韓式炸雞係即叫即炸🔥熱辣辣新鮮炸上枱❤️外皮炸得好脆口🔥裡面嘅雞肉仲好嫰滑添👍正呀🥳🍹藍柑橘白桃梳打特飲 $48🌈呢杯藍柑橘白桃梳打特飲顏色好靚好夢幻呀😍我揀左少甜少冰🧊味道好清新又好味🍹打卡一流呀📷🥐提拉米蘇窩夫 $58🌈呢個超正🔥必食呀💯牛角包窩夫嘅口感超酥脆鬆軟👍令佢個牛油味更加出眾🥳一定要留肚食呀🥳🥳

🐷秘製蜂蜜蒜蓉豬手 $248

🇰🇷韓式炒粉絲 $98

🍗炸雞韓式柚子半份 $88

🍹藍柑橘白桃梳打特飲 $48

🥐提拉米蘇窩夫 $58

嘢食好鮮豔亮眼都幾適合港女打卡食味道就只是一般般的韓國嘢食部隊鍋有齊必要元素唔會太辣年糕都ok煙煙韌韌不過飲品就真係只for打卡都幾甜下餐廳平日假期都唔多人環境幾好適合傾計
嘢食好鮮豔亮眼都幾適合港女打卡食
不過飲品就真係只for打卡
都幾甜下
餐廳平日假期都唔多人
環境幾好適合傾計
期待咗好耐!新沙洞澡堂一開張時已引起哄動環境裝修好似韓國嘅澡堂咁 有藍磚小浴場無論打卡定食物質素都相當不錯見到很多人介絡此餐廳今次終於高高興興去食🥢泡菜$20 偏辣!提早book定位>新沙洞澡堂最新推出全新的醬油拼盤優惠<🙌🏻$188 原價$288今晚就同朋友仔黎試下先 佢好好鍾意食醬油蟹招牌菜:新沙洞招牌醬油拼盤配紫菜拌飯一個醬油拼盤可以一次過試曬兩款海鮮🥰#醬油蟹#醬油蝦係香港都食到醬油蟹真係好開心🤭醬油拼盤食得出醬油既甜同鮮味 蟹細細隻有少少蟹膏 蟹肉滿滿的 質感軟綿 💛蝦既肉質幾嫩 好似食緊啫喱咁醬油又幾清爽 配跟紫菜伴吃飯食醬油拼盤優惠只在整個7月星期1至5 晚市供應星期六日全天供應每2人限購一份 別忘了要先致電訂座預約哦!另外仲叫左鐵板烤濟州黑乇豬豬肉燒5分鐘就食得 超重油香加上調味剛剛好 肉質軟滑 大推!🥢
飲品:🥤Zero🌸韓國人氣手工啤酒 江西(花果香)每台都基本上有韓國啤🫶🏼讚讚 讚呀!!
期待咗好耐!
新沙洞澡堂一開張時已引起哄動
環境裝修好似韓國嘅澡堂咁 有藍磚小浴場

無論打卡定食物質素都相當不錯
見到很多人介絡此餐廳
今次終於高高興興去食🥢

泡菜$20 偏辣!

提早book定位

醬油拼盤食得出醬油既甜同鮮味 蟹細細隻
有少少蟹膏 蟹肉滿滿的 質感軟綿 💛
蝦既肉質幾嫩 好似食緊啫喱咁
醬油又幾清爽 配跟紫菜伴吃飯食

每2人限購一份 別忘了要先致電訂座預約哦!

另外仲叫左鐵板烤濟州黑乇豬
豬肉燒5分鐘就食得 超重油香
加上調味剛剛好 肉質軟滑 大推!🥢

飲品:
🥤Zero
🌸韓國人氣手工啤酒 江西(花果香)
每台都基本上有韓國啤🫶🏼讚讚

讚呀!!

火了很久的澡堂餐廳,相信很多人都吃過~~避開了繁忙午膳時間才來,打卡位洗澡糟還是有人(ಡ‸ಡ) 又坐不到打卡!̲!̲!̲ 其實午市也有醬油蟹,不過我們沒點~晚上來還有優惠!$𝟷𝟾𝟾 (原價$𝟸𝟾𝟾)吃一隻醬油蟹+四隻醬油蝦+一碗麻油紫菜飯 ♥︎.♥︎ 𝟽月份平日晚市供應,星期六日全日供應,每𝟮人限購一份,記得優惠必須致電訂座預約。環境 炸甜薯芝士條 $𝟻𝟾 / 炸紫菜粉絲卷 $𝟹𝟾 之前吃過用午餐肉盒裝的小吃,現在沒了,就點了炸甜薯芝士條及炸紫菜粉絲卷,前者必須趁熱吃才能拉絲 ❣︎ 不會太鹹,炸紫菜粉絲卷就正常,裏面粉絲也多。 韓式醬牛肉拌飯 $𝟽𝟾 幸好只點了一個主食韓式醬牛肉拌飯,很大份,自行加辣醬,牛肉、泡菜加甜味為主的韓式辣醬後滋味,𝟮個人吃都可以。 法式焦糖燉蛋窩夫 $𝟻𝟾 法式焦糖燉蛋窩夫,用牛角包壓成的窩夫上面舖了濕潤的材料也沒有變軟身!⃝焦糖燉蛋也挺滑身的。 泡沫咖啡 $𝟺𝟸 下午要chill一下嘆咖啡,正常發揮。 啤酒套餐 $𝟾𝟾 男朋友chill是像外國人下午就喝啤酒🤣🤣🤣 啤酒套餐包2枝啤酒,1杯燒酒,相當划算!

炸甜薯芝士條 $𝟻𝟾 / 炸紫菜粉絲卷 $𝟹𝟾
炸紫菜粉絲卷
炸紫菜粉絲卷

韓式醬牛肉拌飯 $𝟽𝟾

法式焦糖燉蛋窩夫 $𝟻𝟾
法式焦糖燉蛋窩夫

泡沫咖啡 $𝟺𝟸
泡沫咖啡

下午要chill一下嘆咖啡,正常發揮。

啤酒套餐 $𝟾𝟾
啤酒套餐

法式焦糖燉蛋窩夫
啤酒套餐
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🛀 DIПIПG ΛƬ ΉIP KӨЯΣΛП BΛƬΉΉӨЦƧΣ @ 🌟 新沙洞澡堂《👽食神大媽愛韓食》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:晚市韓式五花肉配生菜拼盤 HKD 328- 秘製蜂蜜蒜蓉豬手- 蒜蓉豉油炸雞- 香檳葡萄梳打特飲- 雪嶽山鐵板韓式醬牛肉 HKD 128招牌炸物拼盤 HKD 98- 年糕腸仔串- 炸蔬菜粉絲卷- 韓式餃子- 炸甜薯芝士條提拉米蘇牛角酥窩夫 HKD 58.👽 最近就有朋友仔帶大媽去一間整個主題係類似韓國嘅澡堂,但係喺室內嘅韓國餐廳,超可愛。行入D係好型格酒樽牆,兩種風格,裝修好有特色,打卡一流呀。.👀 見到呢度個晚餐套餐比單點優惠,即刻叫左一個「韓式五花肉配生菜拼盤」嘅二人晚餐!.🍖 首先嚟嘅係「秘製蜂蜜蒜蓉豬手」見到佢嘅時候已經聞到佢嘅香味,肉蒜蓉豬手嫩,好細心咁完全去骨一片片上碟,淋上蜜糖絕對加分,仲要有超級多蒜蓉,底層係沙律,完全唔會覺得油膩。.🐔 食韓國嘢又點可以唔叫炸雞,一於叫蒜蓉豉油試下 🧄 好多汁,唔會多炸粉,雞肉嫩滑大舊,好香脆,皮脆肉嫩,啲蒜味同埋豉油味道好濃郁,完美配搭。.🔥 朋友仔介紹
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
提拉米蘇牛角酥窩夫 HKD 58

韓式五花肉配生菜拼盤

秘製蜂蜜蒜蓉豬手

蒜蓉豉油炸雞

🔥 朋友仔介紹話必食呢款「鐵板韓式醬牛肉」果然無介紹錯,大大碟啖啖肉,牛肉煮得剛剛好唔會太硬,醬汁好味夠香,配埋好多蔬菜一齊食,正!

鐵板韓式醬牛肉

😋 另外再追加「招牌炸物拼盤」,裡面有四款唔同嘅炸物,分別係「年糕腸仔串」、「炸蔬菜粉絲卷」、「韓式餃子」同「炸甜薯芝士條」。其中「年糕腸仔串」好有彈性,仲有啲微微甜味。「炸粉絲卷」同「韓式餃子」入面有啲豬肉同埋蔬菜,煎得香脆,個餃身都唔會太厚、「炸甜薯芝士條」就好好咬口,有啲甜味,芝士好濃郁。

招牌炸物拼盤

🍹 跟餐會有兩杯飲品真係好划算,揀咗「香檳葡萄梳打特飲」同「雪嶽山」。兩杯都係酸酸甜甜、味道清新,唔會太甜,相對而言後者會冇咁酸。兩杯都好適合配搭其他濃味嘢食,尤其咁熱嘅天氣超級消暑。

香檳葡萄梳打特飲 & 雪嶽山

🥐 最後當然要叫甜品啦,點可以唔叫而家最時興嘅CROFFLE呀!揀咗「提拉米蘇牛角酥窩夫」,牛角酥層次分明,加埋提拉米蘇味道唔會太甜,有足夠酒味,好好食。

提拉米蘇牛角酥窩夫

🤩 整體黎講真係超級驚喜呀!晚餐套餐好抵食,嘢食超好味又超級IGable!❤️ 而家仲要有超級大優惠,就係可以半價叫「招牌醬油拼盤」!!!
🥳 原價 HKD 288,折左之後 HKD 144咋!😱
拼盤包括:招牌醬油蟹 🦀️ 醬油蝦 🦐 麻油紫菜飯 🍙
⭐️ 優惠期間:7月1日至7月31日 ⭐️
⚡️優惠條款 ⚡️
1)必須電話訂座預留拼盤,方可使用優惠,walk in 不可使用優惠
2)逢星期一至五晚市供應、星期六及日全日供應
3)每二人限購一份拼盤
4)需按優惠價收取加一服務費($144 + $14.4)
5)不可與店內其他優惠使用
6)新沙洞澡堂保留最終之決定權

📍 長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
📲 +(852)2666-6881
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$327 (Dinner)
韓式五花肉配生菜拼盤
秘製蜂蜜蒜蓉豬手
蒜蓉豉油炸雞
招牌炸物拼盤
香檳葡萄梳打特飲 & 雪嶽山
提拉米蘇牛角酥窩夫
這次我來到了一家韓國特色餐廳,這裡的菜色真的非常棒!餐廳的裝潢非常有韓國風,讓人感覺像是來到了韓國的一家小店。餐廳的招牌菜是石鍋拌飯,這道菜色有著濃郁的韓國風味,米飯和各種蔬菜、肉類混在一起,吃起來特別開胃。另外,他們的辣炒年糕也非常好吃,年糕口感Q彈,搭配上辣椒醬汁和蔬菜,味道非常香辣可口。除了這些招牌菜之外,他們的泡菜湯飯也非常值得推薦。泡菜湯的米飯有著韓國泡菜的香味,入口後有著微微的辣味,非常開胃。海鮮煎餅則是外酥內軟,裡面放滿了各種新鮮的海鮮,口感非常豐富。總體來說,這家韓國特色餐廳非常值得一試,菜色豐富多樣,口味也非常地道,讓人能夠在不出國的情況下,品嘗到地道的韓國美食。

2023-07-04 39 views
平時都幾鍾意食韓國菜🇰🇷,味道好味之餘款式又唔少🫶🏻,有朋友介紹長沙灣呢一間餐廳食物味道正之餘,又有唔同小食同甜品比大家享受下🤩,今次咁啱約到時間,一於去試一試先🥳🧊辣豬肉韓式醬石鍋拌飯 $108一嚟到嘅時候熱度十足♨️,上面仲有一隻流心蛋嫁🥚,搞拌底部仲有脆卜卜嘅飯焦🤩,金黃色又夠哂脆卜卜,上面仲有蘿蔔絲、大豆芽同紫菜增加香味🤤,豬肉味道少少辣辣地,但幾易咬開嫁,仲可以加多少少甜辣醬🌶️味道更香嫁🧊雪花芝士炸雞半份🍗 $88呢一個炸雞有驚喜,外面芝士粉🧀香味十足又唔會有膩既感覺,炸雞外面皮薄又脆卜卜,肉質嫩滑多汁💦,配合味道咁正既芝士粉味道一流,值得一試😋🧊韓式水冷麵 $98水冷麵質地爽口😍,湯底帶鹹香既海鮮同醬油既風味🤤,上面仲加入碎冰❄️,食到一半都仲可以keep到凍冰冰既感覺,配埋生菜、醃蘿蔔片、同甜甜地既梨片,食落更加清爽🥰🧊招牌炸物拼盤 $98一次過試到幾款唔同嘅小食🫣,包括炸年糕腸仔串、炸餃子、紫菜粉絲卷同甜薯芝士條😋,味道幾正嫁,芝士條入面包住少少番薯蓉,味道甜甜地帶有芝士香味🧀,仲可以拉絲㗎🤩,腸仔串嘅年糕質感煙靭,加上少少甜辣醬汁,味道更香🧊雪嶽山 $58呢一杯係梳打乳酸

🧊辣豬肉韓式醬石鍋拌飯 $108

🧊雪花芝士炸雞半份🍗 $88

🧊韓式水冷麵 $98

🧊招牌炸物拼盤 $98

🧊雪嶽山 $58
呢一杯係梳打乳酸特飲,上面泡泡味道唔會太甜😋,下面帶有少少氣泡感,值得一試👍🏻

🧊藍柑橘白桃梳打特飲 $48
呢杯打卡一流🥰,上面加上蝶豆花茶,藍柑橘味道甜甜地,加埋白桃味都幾夾🤤,但整體味道又唔會太甜,夠哂驚喜

🧊提拉米蘇窩夫 $58
酥皮窩夫真心抵擋唔到佢嘅魅力😍,食到外脆內軟嘅感覺,提拉米蘇既芝士香味都幾正👍🏻,夾埋浸濕咖啡嘅手指餅,甜味比咖啡嘅苦味中和左🫶🏻,兩個人share就Perfect啦👏🏻

整體嚟講呢間餐廳嘅食物質素高👍🏻,而且價錢都幾抵嫁,仲有唔少嘅好嘢食添,啱晒鍾意食韓國菜嘅大家🥳

人均消費💵: $250-300
性價比: 9/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:9/10

📍新沙洞澡堂 (長沙灣)
長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
呢間餐廳位於長沙灣 由地鐵站行過去大概五分鐘路程 唔算好遠🙂餐廳以韓式澡堂為主題 望落去偏向行一個可愛風🥰用上藍白瓷磚 細心留意仲會見到牆上掛咗鏡子和花灑🪞🚿裝潢十分用心🥳不過張枱有啲細 同冇乜地方擺袋~以掃QR code形式落單 餐牌提供好多套餐以供選擇🙌🏻私心推介♥️韓式甜辣炸雞/半份($88)🐔炸雞唔算等咗好耐 雞皮幾脆 雞肉都有相當質素 保持到嫩滑同鎖汁 🤤個人十分喜歡他們家的醬汁 醬料甜味較重 蒜頭味較重能增加層次感 十分可口和開胃🥹🥹醬汁也比得很足夠 啱哂鍾意甜辣的一眾😌泡菜豬肉拌飯($86)🐷豬肉醃得很入味 味道偏甜 是小編喜歡的味道☺️佢啲豚肉片份量挺多的 一路食飯都有肉伴著😎而且有大量的紫菜、菠菜和泡菜 平衡菜式的營養 相對上覺得比較健康 食唔停😆Tiramisu 韓式牛角酥窩夫($58)🥐有驚喜‼️ 呢個tiramisu除咗賣相吸睛 適合打卡之外 味道也很不錯🤩Waffle上面佈滿了手指餅、厚厚的tiramisu和滿滿的可可粉~手指餅夠濕潤 rum的味道幾出 tiramisu也做到有蛋香 讚👍🏻😻而且可可粉適當地中和tiramisu的甜 食落相對冇咁易漏🫶🏻2-3三人sh
以掃QR code形式落單 餐牌提供好多套餐以供選擇🙌🏻

私心推介♥️
韓式甜辣炸雞/半份($88)🐔
醬汁也比得很足夠 啱哂鍾意甜辣的一眾😌

泡菜豬肉拌飯($86)🐷
豬肉醃得很入味 味道偏甜 是小編喜歡的味道☺️

Tiramisu 韓式牛角酥窩夫($58)🥐
2-3三人share啱唔好~
2023-07-04
$200 (Lunch)
  • 辣炒年糕
  • 提拉米蘇韓式牛角酥窩夫
  • 提拉米蘇窩夫
  • 韓式甜辣炸雞半份
  • 提拉米蘇牛角酥窩夫
  • 泡菜豬肉拌飯
  • Tiramisu窩夫
2023-07-03 35 views
呢間餐廳主題係韓式澡堂,每處都佈置得好有心思,好多打卡位,而啲食物質素都唔錯!鐵板韓式醬牛肉牛肉煮得剛好,夾埋啲醬汁,味道好鮮美。新沙沮牛肉部隊鍋材料好豐富,部隊鍋應有既食材都有齊,好到好飽!湯汁飽滿,牛肉嫩滑,大量芝士更加令湯汁更加香濃。韓式炒粉絲粉絲煮得好,夾埋啲蔬菜,味道清新爽口。除咗傳統韓式菜式,呢度仲有啲特別嘅甜品,招牌朱古力牛角酥窩夫就特別推介,啲牛角酥好鬆脆,配埋啲朱古力醬,真係好好味。而且仲有好多款特色飲品可以選擇,啤酒、韓式茶等等,好啱同朋友嚟享受下午時光。呢間韓式澡堂嘅餐飲質素真係唔錯,而且環境好舒適,同朋友嚟搵個地方打卡、影相、食下午茶或者晚餐。仲可以一邊食一邊欣賞韓國音樂或者睇韓劇,真係一個好休閒嘅去處。
鐵板韓式醬牛肉
牛肉煮得剛好,夾埋啲醬汁,味道好鮮美。

新沙沮牛肉部隊鍋

韓式炒粉絲
粉絲煮得好,夾埋啲蔬菜,味道清新爽口。

突然發現的小驚喜😳😳😳成個六月星期一至日的3點後,點任何食品都可以+$3 有一個croffle 😳😳😳每2人限購一份🫣🫣🫣🤩韓式柚子炸雞半份 $88帶有柚子香氣的炸雞,酥脆的外皮和多汁的肉質,柚子的風味清新一點☺️☺️🤩蒜蓉醬油炸雞半份 $88帶有蒜蓉和醬油的口味,炸得好正好脆,口感豐富😛😛🤩韓式辣豬肉配秘製特濃牛乳辛辣麵用濃郁的牛乳、辣椒醬等調味料做成湯汁,再加上麵條和辣豬肉,麵條Q彈,配埋湯汁,食完一啖又一啖🤤🤤🤤🤩法式焦糖燉蛋韓式牛角酥窩夫 $58法式焦糖燉蛋和韓式牛角酥窩夫的口感融合在一起😄😄脆鬆的口感,味道甜甜的☺️☺️🤩提拉米蘇韓式牛角酥窩夫 $58結合了提拉米蘇的奶油濃郁口感和韓式牛角酥窩夫的脆脆鬆鬆的口感❤️❤️❤️🤩韓國果粒桃 $20清新的桃汁飲品,加入了一些果粒,使口感更加豐富🥰🥰🥰🤩韓國葡萄汁 $20因為它口感清爽,唔會太甜,仲有一粒粒提子咬下😉😉
突然發現的小驚喜😳😳😳

🤩韓式柚子炸雞半份 $88

🤩蒜蓉醬油炸雞半份 $88
帶有蒜蓉和醬油的口味,炸得好正好脆,口感豐富😛😛

🤩韓式辣豬肉配秘製特濃牛乳辛辣麵

🤩法式焦糖燉蛋韓式牛角酥窩夫 $58
🤩提拉米蘇韓式牛角酥窩夫 $58

🤩韓國果粒桃 $20
清新的桃汁飲品,加入了一些果粒,使口感更加豐富🥰🥰🥰

🤩韓國葡萄汁 $20
因為它口感清爽,唔會太甜,仲有一粒粒提子咬下😉😉
2023-06-20 39 views
👅 新沙洞澡堂 以韓國澡堂作主題 餐廳牆身加了些花灑圓鏡 還有一個迷你藍磚澡堂迎合主題 滿足大家打卡的需求🤣——————————————————————🐕 小食🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯雪花芝士韓式炸雞(半份$88) 炸雞款式很多竟然還有麻辣芫茜味🤣半份炸雞約莫有六件灑上了甜甜的芝士粉 而且熱辣辣炸起不乾身😋年糕香腸串($48)還原度很高香腸仔和年糕先炸後再淋上甜辣醬喜歡年糕那煙煙韌韌的口感😚——————————————————————🐕 主食🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯韓式水冷麵($98)想不到它是超大的一碗🤣有彈勁的蕎麥麵配上涼爽的水梨涼湯加上芥末醬增加層次感是夏天清新開胃的選擇辣炒魷魚($88)和洋蔥 椰菜一同炒起味道更偏向韓式甜辣醬 甜甜香香的不算辣是典型的白飯小偷😌——————————————————————🐕 提拉米蘇croffle 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯原來成個六月每日3點後叫任何食品就可以每2人 +$3 有一個croffle 平時出面賣幾十蚊一件呢度$3就有 仲要有topping 好抵食!croffle熱辣辣壓烘起咬落外皮酥脆
👅 新沙洞澡堂

🐕 小食🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
雪花芝士韓式炸雞(半份$88)
炸雞款式很多
竟然還有麻辣芫茜味🤣
半份炸雞約莫有六件
灑上了甜甜的芝士粉
而且熱辣辣炸起不乾身😋

年糕香腸串($48)
還原度很高
香腸仔和年糕先炸後再淋上甜辣醬
喜歡年糕那煙煙韌韌的口感😚
🐕 主食🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
韓式水冷麵($98)
想不到它是超大的一碗🤣
有彈勁的蕎麥麵配上涼爽的水梨涼湯
加上芥末醬增加層次感
是夏天清新開胃的選擇

辣炒魷魚($88)
和洋蔥 椰菜一同炒起
味道更偏向韓式甜辣醬
甜甜香香的不算辣
是典型的白飯小偷😌
🐕 提拉米蘇croffle 🐕
原來成個六月每日3點後
叫任何食品就可以每2人 +$3 有一個croffle
平時出面賣幾十蚊一件
呢度$3就有 仲要有topping 好抵食!

croffle熱辣辣壓烘起
咬落外皮酥脆入面軟身
中間放上浸咗咖啡嘅手指
咖啡香味濃郁 加上面層的忌廉
Tiramisu迷表示很可以!
——————————————————————

┍━。━。━。━。━。━。━。━。━。━。━。┑
🏠 店名: 新沙洞澡堂 (長沙灣)
📍長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖┕━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┙
2023-06-17 58 views
呢間韓式餐廳討論度都幾高,環境裝修都好似韓國澡堂,今日去開長沙灣睇戲就順便嚟試吓,估唔到平日夜晚嚟到都有幾多客!餐廳到6月底做緊優惠,買任何主食就可以用$3加購croffle (正價要$58),每兩人限購一份,對我呢個牛角酥窩夫愛好者嚟講真係超吸引😍▫️晚市韓式豬肉包菜套餐 ($328) 4/5ღ 生菜包豬肉 菜同肉嘅份量啱啱好,生菜爽脆,豬肉肥瘦適中,配埋生蒜、蘿蔔、辣椒同自家醬汁一齊食味道好豐富。自家醬汁辣辣哋仲有少少芝麻味,食落味道唔會死辣有層次🥰ღ 半份炸雞 我地簡咗韓式柚子味,雞件大大舊又冇骨,每一舊都沾滿醬,柚子同蜂蜜味好出,中和咗炸雞嘅油膩感,連平時唔鍾意食炸物嘅我都覺得好食👍🏻ღ 雪嶽山 日本有富士山,韓國又點可以唔提雪嶽山🗻其實佢係乳酸梳打特飲,夢幻藍白色打卡一流,本身以為白包嗰層係奶蓋,但係原本係普通泡泡,味道淡淡哋唔會好甜。▫️法式焦糖燉蛋 韓式牛角酥窩夫 (加購 +$3) 3/5窩夫表面鋪滿燉蛋醬,蛋味香濃,面頭嘅焦糖脆卜卜,真係好似食緊焦糖燉蛋咁。但係窩夫唔夠酥脆,冇牛油香味,上枱已經唔暖,整體扣咗啲分,但以呢個價錢嚟講都冇咩可以投訴。呢到嘅套餐性價比高,食物質素

▫️晚市韓式豬肉包菜套餐 ($328) 4/5

ღ 生菜包豬肉
生菜包豬肉

ღ 半份炸雞
半份炸雞

ღ 雪嶽山

▫️法式焦糖燉蛋 韓式牛角酥窩夫 (加購 +$3) 3/5
法式焦糖燉蛋 韓式牛角酥窩夫

呢到嘅套餐性價比高,食物質素都唔錯又有得打卡,真係可以滿足幾個願望!如果想用優惠價試佢哋嘅croffle就要快手啦😉

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

✨想睇更多食評就記得follow - hk_holidaydiary
生菜包豬肉
半份炸雞
  • 韓式柚子炸雞
2023-06-17 36 views
這家餐廳的裝潢以韓國傳統澡堂為主題,充滿了玩味感和趣味性,進入餐廳後可以在大浴缸裡拍照留念。餐廳的燈光和音樂也很有氣氛,讓你感覺像置身於一個別具風格的空間。餐廳的食物以韓式料理為主,有各式各樣的選擇,從炸雞到拌飯,都能滿足你的口味。前菜好好吃~有辣泡菜、黑豆和醃蘿蔔。蒜蓉豉油炸雞是餐廳的招牌菜,雞肉外皮酥脆,內裡多汁,蒜蓉和豉油的味道恰到好處,不會太重或太淡。辣炒豬肉泡菜拌飯的豬肉切得很薄,炒得很香,配上泡菜及其他配料,十分惹味!炸紫菜卷吃起來很鬆脆。飲品方面,我們選了百香果水果茶特飲和熱薄荷朱古力。百香果水果茶特飲裡面有百香果、荔枝、芒果等水果,喝起來很清新甘甜。而熱薄荷朱古力,因為加入了薄荷,所以整體甜度會降低,薄荷味超香。甜品方面,我們選了提拉米蘇Croffle,這是一種將鬆餅和窩夫結合在一起的創意甜點,表面有些微的焦香,內裡則是柔軟的麵糰,上面鋪滿了提拉米蘇醬和可可粉,吃起來很香濃很甜。而且還有特別優惠,就是整個6月的星期一至日的3:00後,點任何食物都可以用優惠價$3,加購一份Croffle,雖然是每兩人限購一份,但因為份量充足,所以很夠吃。這個優惠讓我們覺得很划算,也讓我們

前菜好好吃~有辣泡菜、黑豆和醃蘿蔔。

炸紫菜卷吃起來很鬆脆。

甜品方面,我們選了提拉米蘇Croffle,這是一種將鬆餅和窩夫結合在一起的創意甜點,表面有些微的焦香,內裡則是柔軟的麵糰,上面鋪滿了提拉米蘇醬和可可粉,吃起來很香濃很甜。而且還有特別優惠,就是整個6月的星期一至日的3:00後,點任何食物都可以用優惠價$3,加購一份Croffle,雖然是每兩人限購一份,但因為份量充足,所以很夠吃。這個優惠讓我們覺得很划算,也讓我們更加享受了這頓美味的餐點૮ • ﻌ - ა