2017-12-13 207 views
LEE間雪糕店,我想試咗好耐㗎啦,可惜次次都太飽無緣一試,今日好開心終於有伴同我一齊去食,次次見到D DISPLAY吸引到暈,嘻嘻~ 終於唔係齋睇啦!我真係好鐘意食YOGURT整嘅雪糕㗎,酸酸甜甜唔會溜,有得揀我一定揀食佢。加上LEE度選擇多,又有我最愛朱古力添,我一早就揀定咗喇!K11 TOP 1CHOCOLATE LOVER:全杯都充滿住朱古力,朱古力脆粒粒同朱古力棒棒都好食,朱古力感超強,唔會太甜,但又甜蜜蜜,加埋YOGURT一齊食,真係一種享受呢~THE GARDEN:最上面插住支棒棒,有D莓嘅粒粒係上面,我覺得係自製唔係現成買嘅,好特別,同埋有塊千層酥餅都好味,雪糕面有荔枝味嘅汁加埋個Jelly波波感覺好清新,將中間層士多啤梨味混埋YOGURT雪糕一齊食,真係好SWEET呀!

K11 TOP 1

Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Last Night Supper
2017-11-08 345 views
在k11行完街,為了獎勵自己,於是和友人入面一邊休息一邊享受。望一下有咩新品,感覺這個 mountain coffee不錯。影張靚相先。店內裝潢都好靚,雖然細,但雲石同開放的廚房位,可以見到甜品師點整d甜點配件二人分享一杯,剛剛好,酸酸的乳酪很開胃,不易溶,不會過甜。入面有crumbs,咖啡啫喱,咖啡味脆脆。坐在落地玻璃前,啖住冷氣食住Yogurt真舒服。食完真是會令人smile。配搭豐富的乳酪杯已令我喜悅。
[睇得又食得]

Mountain coffee

二人分享一杯,剛剛好,酸酸的乳酪很開胃,不易溶,不會過甜。

入面有crumbs,咖啡啫喱,咖啡味脆脆。
坐在落地玻璃前,啖住冷氣食住Yogurt真舒服。

食完真是會令人smile。配搭豐富的乳酪杯已令我喜悅。
Mountain coffee
2017-10-14 418 views
對上一次吃已經是在二年前了!第一次吃此甜品是在九龍城那間店舖!說實在那時覺得價錢有點高!但甜品的賣相真令人忍不住入去試試!就和朋友share吧!味道果然很不錯.又有很多口味.賣相有特色!但當然不能時常吃啊!直到今日約了朋友在k11那邊.等朋友途中見到原來那邊有間smile!又有坐位.就入去回味一番.在廚窗前都望了一震.究竟簡什麼口味好.價錢好像和2年前差不多.就當獎勵自己一星期的辛勞吧!身為綠茶控的我,最後簡了 「I Love Green Tea」.很震撼的造型!意想不到一杯乳酪每層都給你帶來味覺享受😋最上的三塊薄片,是芝麻加綠茶口味!薄片很脆口.芝麻味很突出!有深綠色和淺綠色的粒粒很有口感!淺綠色的是麻薯.煙煙韌韌.而深綠色那粒是好似meltykis既口感!濃濃的綠茶味!大愛!乳酪與乳酪間.也有不同配料分隔著.分別是第一層既綠茶凍、第二層既餅碎同第第三層既芒果粒...而最最最最驚喜的是..乳酪裡居然藏有幾粒brownie..很幸福啊😍😍😍😍😍😍

很幸福啊😍😍😍😍😍😍

2017-09-06 424 views
The way Smile puts froyo together is pure craftmanship. The quality of yogurt and toppings are top notch. Sometimes I wish the served a smaller size on days you don't want anything over the top. Otherwise, it is among the best for froyo in Hong Kong
Froyo with brownies and chocolate
2017-04-27
2017-08-07 495 views
夏日炎炎,雖然想解暑,但女友又唔想食雪糕怕增肥,點算好? 唔駛怕,可以去食smile yogurt,健康得黎又可以解暑。事日同女友係尖沙嘴行完街,行到勁熱,係k11見到有人排緊隊,睇一睇原來係smile yogurt。心唸,天氣咁熱食杯yogurt 都唔錯。佢地有好多款式,有mango fever, berry mix, chocolate等等。我地最尾選左very healthy mix, 佢有一層seasonal fruit (士多啤梨)同manuka honey係面。Manuka honey大家都知係甜甜地,但其實佢對身體仲好有益,有抗衰老既功效。下面個層就有營養既穀物脆粒,增加口感。再下面個層就係main dish有frozen yogurt加埋fruit salad with Greek yogurt同埋熱情果香蕉醬,層次非常豐富,兼且非常有益好味。食完之後即刻覺得自己健康左咁熱,大家不妨去食啦啦!!!

咁熱,大家不妨去食啦啦!!!
very healthy mix
2017-08-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Other)
very healthy mix
2017-07-28 367 views
是日去到尖沙咀,本來係想食大熱嘅牛奶雪糕,但時間太夜,雪糕已經售罄。當甜品胃打開左,好難閂番,只好去對面買個乳酪食。個人幾鐘意smile嘅乳酪,價錢比其他品牌貴少少,但幫你砌到靚靚,賣相同圖片相符,定價 $55-70。亦都可以自選配料,有水果、醬汁、脆脆、布丁等,定價$6/$12/$16。 Celebrate 2017 $68朱古力片可能係成個造型嘅亮點,仲加有脆珠,有大有細,不過味道一般,主要係裝飾。乳酪很有份量,唔會太酸,一人食哂冇難度!配料仲有綠茶糯米糍、荔枝、草莓、芒果布丁、自家製脆粒、芒果汁,非常豐富。原來加左布丁嘅乳酪幾好食,下次都會再加。
甜品胃打開左,好難閂番,只好去對面買個乳酪食。

Celebrate 2017 $68
乳酪很有份量,唔會太酸,一人食哂冇難度!
原來加左布丁嘅乳酪幾好食,下次都會再加。

2017-07-25
$68 (Last Night Supper)
同朋友係附近食完dinner仲有意猶未盡既感覺突然諗起好耐無食既smile😊仲記得佢岩岩開業既時候個陣好興yogurt 但有好多都係自助形式Smile既yogurt就係佢已經design好成杯既味道當時款式都無咁多😂而且價位都算幾高😫所以我都無諗過佢地做得住 始終真係比平時既yogurt貴成一半價錢有多⠀我覺得Smile令我欲罷不能原因有三個1) 贏在presentation - 勝在影相又靚2) 因為係yogurt 比起雪糕甚至近年興起既gelato更加黎得健康😊3) 真係唔會食膩 yogurt酸酸甜甜 唔會好似雪糕食到最後會有太甜既感覺 而且佢地精心設計你係每一層都有唔同既口感同味道😋而且成件事係夾得天衣無縫❤️⠀回憶過後 又要返回現實做選擇困難症既決定見到佢款款都咁靚 我唯有用排除法揀左自己未食過既⠀ Wild Summer ($70)蜜餞蘋果脆片 其實唔脆 但咬落有陣陣既蘋果花香自己本身好鍾意荔枝 入面有大大粒既新鮮荔枝肉非常清甜🤤上面既檸檬罌粟子棒棒 酸酸甜甜 真係食極唔膩😍食完上面既頂部 下面分別有兩層既芒果第一層係涼透心既芒果碎冰 咔喀咔喀既咬口好過癮而中間係芒果肉 芒果
同朋友係附近食完dinner仲有意猶未盡既感覺

1) 贏在presentation - 勝在影相又靚

回憶過後 又要返回現實做選擇困難症既決定
見到佢款款都咁靚 我唯有用排除法
揀左自己未食過既

Wild Summer ($70)
蜜餞蘋果脆片 其實唔脆 但咬落有陣陣既蘋果花香
最後戲肉既自家製脆粒 真係好香牛油味 非常好味❤️
Wild  Summer

Wild  Summer
2017-07-12 245 views
烈日當空係石屎林中既尖沙咀一滴風都無, 個肚又有少少餓, 本來諗住行去買雞蛋仔, 突然醒起銀包有張smile禮券所以即時決定去食個涼浸浸既Yogurt(朋友結婚派既再唔係傳統x心,xx堂同聖xx, 當朋友們收到都大叫驚喜, 各位準新人可以考慮考慮, 雖然唔知成本😜)...入到商場以為係地庫..但地庫那個原來係pop up store...買yogurt 要係地面舊時awfully個位...入到去眼花撩亂...終於選擇左荔枝味既Garden Yogurt, 雖然唔係第一次食但都係非常清新, 爽!
2017-07-10
Type of Meal
Tea
2017-06-30 198 views
由妳初出道四十多元到上漲至五十五元正、由九龍城至尖沙咀 K11 、由內店到外店,仍然是妳的 Died Heart Fans! 即使近年一家又一家外國雪糕店來港插旗,本地薑Smile 絕對仍是全城性價比最高的乳酪雪糕店!乳酪雪糕款式配搭多樣化,而且款款吸睛,甫看到經已心花怒放!而且拍攝照片每每也可贏得更多讚!💖多年來最愛口味仍然是 Banana Split !甜滑綿密的乳酪雪糕上再澆上朱古力脆米醬讓她凝固。半塊蝴蝶酥酥餅香脆鬆化,搭一口士多啤梨,微酸口感配薄脆朱古力⋯⋯完!美!💛吃到一半便會嚐到微酸帶甜的熱情果香蕉醬與脆粒!吃到底是乳酪生果,雖然總感覺這些小果粒沒有很新鮮,但完全無損整體的食感。👏

B.  Banana  Split

2017-06-29
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$55 (Other)
B.  Banana  Split
  • banana split
2017-06-25 183 views
呢晚同friend係尖沙咀食完dinner之後,有friend就提議去K11食yogurt!呢間鋪頭地方好細,只係有order嘅地方,但係就冇枱櫈俾食客坐住食。不過好彩鋪頭出面嘅商場位置係有大量嘅櫈,咁買完就有地方坐住食啦!佢個Menu上面款式都幾多,而且係配搭好晒唔同味道俾你揀,咁就唔使驚諗爆頭都唔知揀邊啲配料啦!而我就嗌左 banana split! 呢個yogurt有好多層,好多配料,幾驚喜!首先最上面有蝴蝶酥同埋士多啤梨作為toppings,之後有一層朱古力醬淋係面,下面Yogurt亦都有幾個層次,會有香蕉醬、脆粒同埋鮮果沙律!口感好豐富因為有好多嘅層次,而yogurt酸酸地,所以食晒全個都唔會覺得好滯!我覺得佢呢啲味道嘅配搭亦都非常之好,香蕉醬同埋朱古力醬再加上yogurt好夾好好味!!下次一定要試埋其他款!!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • banana split
2017-05-23 316 views
我一向都好鐘意食froyo,Smile Yogurt更是我嘅愛店,每次食完都覺得好幸福,今次係Smile yogurt得知出左新款式Blossom,係K11分店限定的,仲送價值$38嘅stick stick,看似很化算,因此來到K11時一於去試下呢個BlossomBlossom($78)上面有兩隻可食用的蝴蝶同花做裝飾,賣相好春天好靚好符合佢個名,雖然d蝴蝶同花係可以食的,但嚐了一口是不好食的,所以放在一邊做裝飾好了,而個 yogurt 本身係滑既,奶味香濃,和以前吃到的一樣,味道好好😋😋不過Blossom呢個d配料好一般,上面黃色一粒粒原本以為係cheesecake,點知原來係mango& passionfruit mashmallow,口感好奇怪🙈,上面淋上yuzu sauce,酸酸的,味道不太喜歡,而入面仲有roselle flower sorbet,又是酸酸的,而且覺得sorbet同yoghurt味道不太夾😅,幸好內裏的芒果布甸同crumbs味道還好😉而叫Blossom這一款yoghurt可以憑券落一層到位置B1的pop up店換拎一盒Stick Stick脆脆條一盒去到pop

Blossom

Blossom($78)

不過Blossom呢個d配料好一般

去到pop up 店,職員俾左幾款味道的Stick Stick脆脆條我試,最後我就揀左果香罌粟籽那一款,包裝很美
,是抽箱式的紫色盒子,但入面只有5小條,味道和口感都有點似美x檸檬味的杏仁條😂,我覺得唔同只在這個上面有粒粒罌粟籽😅但包裝和味道是不錯的😉

總括來説,Blossom嘅賣相係幾特別同靚,好呃like的
,yogurt味道亦好味的,可惜配料味道一般
,但不太值$78,雖然有送一盒脆脆條,但建議都係食返常設果d款式的yoghurt😉
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$78 (Tea)
2017-05-04 324 views
今次食咗呢個 Golden Smile $70食落個 yogurt 係滑既,奶味濃度適中,正合我既口味。不過配料較小,d菠蘿醬都係得d d。如果大方小小,多d醬同配料,味道會大大上升!而塊菠蘿乾,超薄,有好又唔好,食既時候會好易入到口,但變左菠蘿味唔出。整體味道一般,冇咩驚喜。覺得比較甜。不過要讚既係,佢既賣相幾特別。淨睇賣相真係會令人覺得很吸引。可能因為呢到租金貴,所以d物價都會貴d掛。如果平小小, 50蚊一杯既話,會符合返現實多d.
今次食咗呢個 Golden Smile $70

食落個 yogurt 係滑既,奶味濃度適中,正合我既口味。

整體味道一般,冇咩驚喜。覺得比較甜。

golden smile
2017-04-19 309 views
平時都會揀店內拼好嘅款式,想試新野,但好多都有芒果,唔啱我食....所以今次玩自選口味,基本$42一個乳酪+一款topping,其他topping $6-20不等揀兩款toppings就送一款醬我平時都好鐘意個蛋白脆,所以今次揀咗草莓蛋白脆+士多啤梨雪芭+日本柚子汁 $55首先乳酪保持一貫水準,不多酸,熱天食透心涼蛋白脆酸酸甜甜,夾埋乳酪一齊食,增加口感士多啤梨雪芭有點失色,無咩士多啤梨味,似無味刨冰多啲日本柚子汁,柚子味淡,不過襯返成杯乳酪清清地,不過不失。

揀兩款toppings就送一款醬

首先乳酪保持一貫水準,不多酸,熱天食透心涼

蛋白脆酸酸甜甜,夾埋乳酪一齊食,增加口感

士多啤梨雪芭有點失色,無咩士多啤梨味,似無味刨冰多啲

日本柚子汁,柚子味淡,不過襯返成杯乳酪清清地,不過不失。
2017-04-18
$55 (Tea)
2017-04-07 420 views
次次食生日飯都要有個蛋糕點綴下今次係smile買左個好靚蛋糕仔細細個都分到6份$168 又靚又好味,好過買美心海綿蛋糕好鬆軟,d cream都有香味中間有jam,整體唔算太甜
次次食生日飯都要有個蛋糕點綴下
今次係smile買左個好靚蛋糕仔
細細個都分到6份
$168 又靚又好味,好過買美心
海綿蛋糕好鬆軟,
d cream都有香味
中間有jam,整體唔算太甜
2017-04-04 293 views
<Smile yogurt & dessert>🍵I LOVE GREEN TEA($72)🔻👉🏽依間d乳酪雪糕真係幾好食😌而且乳酪雪糕酸酸甜甜比軟雪糕無咁膩同飽肚😏✌🏾️頂端插住幾塊綠茶芝麻脆脆餅,有d綠茶醬覆蓋住塊芝麻脆餅嘅表面,陣味唔算好食,又未去到怪🤔但塊脆餅幾有芝麻香。-💚旁邊圍住擺放左d綠茶朱古力&綠茶麻糬,綠茶朱古力質地比較軟,表面蘸滿左d綠茶粉,少少苦澀,幾好食😋麻糬就無乜抹茶味,淨係有d軟糯口感-👉🏽綠茶布甸🍮布甸層味道口感有d怪🤔好紮實又唔軟滑,綠茶味又無乜。👶🏾👉🏽話個口感直頭似札肉😂🍫朱古力脆球: 偏甜嘅朱古力味,但脆嘅口感幾好。👉🏽自家crumbs好似曲奇瑪利餅碎咁🍪🍩朱古力布朗尼: 有4~5粒,口感唔太淋太濕,幾濃朱古力味🤔🍋芒果粒係最底層,但芒果粒有甜有酸。🌸其實配料都比得幾慷慨,都夠食晒成杯,額外仲加左個($6)焦糖脆脆😍又香又脆,覺得有d蜜糖味咁。#wwhkfood #hkfoodie #hkig #hkfoodies #hkfood #uhkfood #smileyogurt #hkeat
<Smile yogurt & dessert>
🍵I LOVE GREEN TEA($72)
🔻
🍫朱古力脆球: 偏甜嘅朱古力味,但脆嘅口感幾好。
👉🏽自家crumbs好似曲奇瑪利餅碎咁🍪
🍋芒果粒係最底層,但芒果粒有甜有酸。