實體店在天后的嚐雪,常常於港九新界的商場見到其蹤影,這次剛好在油塘的商場見到展銷,家人便買了幾款糯米糍回來啊!買了芒果﹑榴槤及特濃朱古力3款口味。芒果糯米糍的size比起另外兩款口味大一些,芒果餡料大件厚肉,亦夠香甜。糯米糍外皮煙韌,但論厚薄度則不及長洲那一家糯米糍名店薄及軟熟。榴槤糯米糍及特濃朱古力糯米糍同樣的外皮不算好薄,但餡料味道不錯。榴槤餡料,充滿榴槤香味,惟未能做到一絲絲榴槤肉的效果;朱古力醬香濃而不會太過甜膩。論糯米糍的外皮及餡料,質素都算合格之上,但未能成為我心目中最好吃的糯米糍啊!

芒果糯米糍

榴槤糯米糍

特濃朱古力糯米糍

2022-05-07
2022-06-10 192 views
早兩日上完堂經過 𝙼𝚘𝚔𝚘 新世紀見到大堂有個小型市集 👧🏽 走左個圈見到有間買糯米糍 🍡 仲要多款選擇最後忍唔到手買左四個 然後 👦🏻 電話落單要多個店員話今日買最遲聽日要享用返到屋企已經俾家中 👶🏻 虎視眈眈最後力保不失 保住芋頭同朱古力 😂-🥭 芒果糯米糍原塊芒果超足料 👶🏻 一食就大叫「好酸」🧋阿華田糯米糍入面有棉花糖 同埋脆脆 香濃華田味 👍🏻🍫 特濃朱古力糯米糍濃郁朱古力味 超邪惡 😈 切開有爆餡效果 口感似滑溜朱古力醬擺入口 🤭🍠 紫薯糯米糍味道偏淡 色素重 👶🏻 去嗽口啲水係紫藍色 😰🥠 香芋糯米糍好香芋頭味 仲有芋頭粒 🤤#嚐雪糯米糍全部都餡多 唔同款既皮厚薄不一每款都大大粒 煙煙韌韌 啖啖滿足 😍夏天熱辣辣 放落雪櫃雪一雪 ❄️ 先食真係透心涼加上咁多口味 🍡 真係有排試整體 𝟻💓滿分味道 ❤️🧡💛價錢 ❤️🧡💛環境 ❤️🧡💛💚

早兩日上完堂經過 𝙼𝚘𝚔𝚘 新世紀
見到大堂有個小型市集 👧🏽 走左個圈
見到有間買糯米糍 🍡 仲要多款選擇
最後忍唔到手買左四個 然後 👦🏻 電話落單要多個
店員話今日買最遲聽日要享用
返到屋企已經俾家中 👶🏻 虎視眈眈
最後力保不失 保住芋頭同朱古力 😂

🥭 芒果糯米糍
原塊芒果超足料 👶🏻 一食就大叫「好酸」

🧋阿華田糯米糍

味道 ❤️🧡💛
價錢 ❤️🧡💛
環境 ❤️🧡💛💚
2022-05-28 142 views
天后超足料大粒糯米糍 有港島朋友仔推介 話呢間係食過最好食糯米糍 見到都幾多口味試左⭐️特濃朱古力糯米糍$22今日都幾熱 買咗大概兩個鐘 室溫下食👍🏻咬開做到爆餡效果 朱古力半流口感除此之外會食到粒粒朱古力口感👌🏻糯米皮 唔算厚 但又唔算薄👍🏻有一定厚度 厚薄平均 所以食到輕熟口感👍🏻望落幾大粒 大概半隻手掌.係幾過癮嘅 如果買返屋企雪冰佢應該係一個唔錯嘅雪米糍🤣下次試吓先.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_天后.#嚐雪 (天后)地址:天后電氣道54號亨環天后地下Food Loft G9號舖..#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #天后美食 #甜品 #糯米糍
試左⭐️特濃朱古力糯米糍$22
係幾過癮嘅 如果買返屋企雪冰佢
應該係一個唔錯嘅雪米糍🤣下次試吓先
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_天后
#嚐雪 (天后)

2022-05-27 194 views
為咗食糯米糍可以去到幾盡😂 特登由銅鑼灣行去天后就係要買糯米糍😂 不過其實行完維園,就已經差唔多到😆 真係好希望佢開多啲Pop up store😂 咁就唔使山長水遠拎返屋企😂 食過咁多次呢一間,今次都係第一次嚟佢實體舖😂 原來係類似food court嘅地方😆 啱啱正正food court門口,所以都唔難搵😆 今日都係嗌咗芝士曲奇🍪同埋阿華田,都係咁煙煙韌韌,入面啲餡都係咁好食😋我仲覺得啲糯米糍大粒咗😂
2022-05-20 104 views
#ftf_元朗 #ftf_天后YOHO MALL有嚐雪Pop up Store!香芋糯米糍 $18⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️爆多料,超墜手!皮薄餡靚,芋泥入面仲有粒粒嘅芋頭,好足料!有口感得黎仲有淡淡既芋香,香芋味道一啲都唔假,完全係真材實料,而且唔會太甜!食飽咗再食呢個糯米糍都依然覺得好好味先出奇!啖啖滿足,勁開心!食完之後,我個friend仲買多咗兩舊返屋企!本身我都想買,但係我喺享樂買咗勁多包!但我一定會再試埋其他味架之後!回頭率🤡🤡🤡🤡🤡性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
#ftf_元朗 #ftf_天后

YOHO MALL有嚐雪Pop up Store!

香芋糯米糍 $18
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

回頭率🤡🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
TakeAway
Yoho pop up store 買🫣嚐雪實體舖得天后一間,認識佢嘅應該係大時大節/長假期喺唔同商場擺嘅pop up store😎 我都唔例外,可以話一試難忘😋 試過其他舖頭做嘅無一間做到佢嘅軟同獨一無二嘅餡😋 芝士曲奇係我嘅最愛😳 Mochi sweets (西樹泡芙個朋友)嗰皮都同佢一樣好軟好淋,但mochi sweet就未做到嚐雪嗰餡咁好食🥹 大家見到佢都要買嚟試下🥳 不過如果唔係即日食,起碼減咗一半分,所以最好即日食!佢嗰芒果都好食,唔一定要入長洲☺️#糯米糍 #mochi #芝士曲奇 #長洲糯米糍 #popupstore #yoho #上水中心 #荷里活廣場 #淘大 #將軍澳 廣場 #大本營 #其實呢個經營模式真係好絕
Yoho pop up store 買🫣

• 芝士曲奇
2022-02-04 145 views
來一來天后走個圈便走曾經有一陣子以為有機會會在這區狂吃結果來不了也就襯今天剛好要來一趟把上次看到想吃的買一下是在下喜歡的糯米糍而且口味很多今天在下就選了6種不同口味特濃朱古力 $22榴槤 $22紫薯 $18香芋 $18荔枝 $18阿華田 $18每一種口味都好吸引啊每一顆都想吃圓圓的 白白的 QQ的 滑滑的薄薄的皮多多的餡每口咬下去都會溢出來餡料香味濃郁 光是榴槤就不得了如果買的是貓山皇就更加😍還能吃到果肉和有點顆粒似的有點飽的在下還是忍不住吃下了一半留一半帶回家好吧..追加一點..不過呢…回到家後發現不知道進是誰😅好吃之餘可以玩盲盒這也不錯啊~
來一來天后走個圈便走

如果買的是貓山皇就更加😍
還能吃到果肉和有點顆粒似的
有點飽的在下還是忍不住吃下了一半
留一半帶回家
好吧..追加一點..
不過呢…
回到家後發現不知道進是誰😅
好吃之餘可以玩盲盒
這也不錯啊~
2021-11-21 142 views
太耐無食糯米糍經過見到有好多選擇沒有堂食的空間,只能外帶本人吾食貓山王(都有好多選擇可選)第一次食選了柚子蘆薈糯米糍它皮薄餡多,吃的下皮的黏性強不會很韌(很容易鬆鬆)要盡快食用餡柚子味濃濃遮蓋了蘆薈的清甜味
太耐無食糯米糍
經過見到有好多選擇
沒有堂食的空間,只能外帶

本人吾食貓山王(都有好多選擇可選)

第一次食選了
柚子蘆薈糯米糍
它皮薄餡多,吃的下皮的黏性強
不會很韌(很容易鬆鬆)要盡快食用
餡柚子味濃濃遮蓋了蘆薈的清甜味

2021-11-20
2021-10-01 144 views
大鄉里難得出城到天后,經過見到漲卜卜糯米糍,好想試😋 眼闊肚窄唯有買住兩個嚟試…(仲要去食晚餐的說😅) 所以選了貓山皇味同榴槤味打開個盒已聞到好香!軟淋淋的糯米糍拎上手已好想一啖咬落去🤪食落仲好煙靭,好好咬口。貓山皇嘅榴槤味真係好香濃,食完就知咩叫齒頰留香~一舊唔夠食…😅 有啲後悔食左貓山皇先,因為食完後再食榴槤味就完全比下去,榴槤都好食,不過喜歡榴槤香嘅當然要選貓山皇😍^_^可惜住得遠,不然真係想食多幾個味

可惜住得遠,不然真係想食多幾個味
2021-09-27
  • 貓山皇榴連
2021-03-12 844 views
📍嚐雪 // Hong Kong🧡榴槤糯米糍 - HK$22⭐️ 9/10.之前行經九龍灣德福廣場的新年攤位,看到這個買糯米糍的攤位有長長的人龍排隊,所以打算買來試試。看到網上才知道這間店在天后!👍🏻很好食的糯米糍!糯米糍皮薄而且煙韌,榴槤味道香濃,而且分量也多,啖啖都有榴槤肉,很足料!看到它們有其他很多的口味,希望下次可以試埋佢。推薦給喜歡吃榴槤和糯米糍的朋友,一定要試一下!.
📍嚐雪 // Hong Kong
🧡榴槤糯米糍 - HK$22