2023-06-03 410 views
今日去咗朋友屯門掃管笏新屋參觀後,就一齊去咗附近嘅餐廳食嘢,估唔到呢頭都有間環境咁好食物又唔錯嘅泰國餐廳,假日仲有得包房BBQ餐廳有戶外同室內座位,呢排天氣太熱,要不然天氣涼既話可以坐室外,應該幾好氣氛餐廳有套餐啱晒我唔使諗🤣叫左個二人餐,份量都幾足,食完勁飽🫣🤣炸蝦餅蝦餅都係即叫即炸,外皮香脆,內裏食到濃濃蝦味同蝦肉,點埋個泰式辣醬仲好味冬陰功湯呢個湯份量足,材料新鮮,有濃濃既泰式香料味,酸同辣味都調配得岩岩好,係香港黎講係一個幾高質素既冬陰功湯青咖喱雞青咖喱配上少少椰汁,令青咖喱味道上更有層次,而雞肉都有8-10舊,雞肉都幾嫩滑,可惜冇叫到白飯/薄餅,因為個咖喱汁幾好餸飯🫣🤣泰式蝦球炒金邊粉呢到既金邊粉炒得幾好,唔會炒到碎濕濕,條條分明,醬汁又均勻,大蝦有3-4隻,又有個蛋花網包住,賣相好有心思椰汁千層糕呢個椰汁糕都幾香椰汁味,又夠煙靭,甜度適中,整到成朵玫瑰花咁,幾有心機

炸蝦餅

冬陰功湯

泰式蝦球炒金邊粉

椰汁千層糕
2023-05-14 321 views
📍 So Good (屯門)屯門掃管笏村路249號地舖臨近母親節,一家大細揸車去到掃管笏覓食‼️見到嚟間叫So good嘅泰國菜,真係very good‼️食餐飯好似去咗個旅行咁,又chill又relax💖最開心呢到有個小公園俾小朋友玩,好岩一家大細去💖share相俾朋友睇,佢哋以為我去咗泰國🇹🇭叫左個四人套餐,想講超級多野食!包頭盤、湯、咖喱、海鮮,主菜2個,仲有甜品!真係飽到捧腹而回😋🐷🐽👉金柚鮮蝦沙律😋😋😋😋.4/5泰式金柚沙律,有大蝦,金柚,蕃茄,酸酸甜甜。沙律的柚子肉早已拆開,變為一顆顆。難得無需自己動手,即可嚐到柚子肉,金柚清甜,大蝦新鮮彈牙爽口☺️☺️☺️👉冬陰功湯(四人份)(小辣)😋😋😋😋.8/5想講個冬陰功真的非常驚艷‼️‼️‼️絕對係必點,一入口,已經食得出非常重嘅蝦膏味‼️‼️‼️個湯頭真係不得了‼️‼️‼️冬蔭公湯整鍋熱住上,湯入面有很多配料,香茅,葱,菇.等等,勁足料!而且入面有4-5隻大大隻嘅大頭蝦,非常新鮮,蝦頭充滿蝦膏!冬陰功湯都係充滿蝦膏嘅鮮味,大推‼️‼️‼️👉青咖哩牛😋😋😋😋.3/5呢到既青咖哩係非常之正宗,係辣的青咖哩而唔係甜嘅,亦都帶有椰汁嘅香味。内裡有好多牛肉、豆角、泰式茄子
📍 So Good (屯門)
屯門掃管笏村路249號地舖

叫左個四人套餐,想講超級多野食!

👉金柚鮮蝦沙律
😋😋😋😋.4/5

👉冬陰功湯(四人份)(小辣)

👉青咖哩牛
😋😋😋😋.3/5
呢到既青咖哩係非常之正宗,係辣的青咖哩而唔係甜嘅,亦都帶有椰汁嘅香味。内裡有好多牛肉、豆角、泰式茄子,用嚟餸飯一流呀!

👉泰式咖喱炒蟹
😋😋😋😋😋/5
炒蟹一上枱,全部人O晒咀,忍唔住嘩嘩聲,真係好大份‼️蟹好肥美、鮮甜‼️個咖哩好香,食落好惹味 😋 蟹肉吸收曬咖喱汁嘅味道,咖哩偏甜,味道濃厚,仲有大量炒蛋碎,越食越滋味。🤭🤭🪄

主菜(任選2款)
👉菠蘿海鮮炒飯
炒飯粒粒分明,十分彈牙,海鮮配料有蝦~蜆肉~魷魚好豐富,菠蘿粒為炒飯增添甜味及令炒飯濕潤一點,而腰果和肉鬆是分開上的,能夠保持鬆化😋😋而且返側邊個菠蘿都非常之新鮮‼️‼️

👉泰式蝦球炒金邊粉
😋😋😋😋
朋友想點麵食,無理由唔叫炒金邊粉
蛋網炒金邊粉以心型碟呈上,搞笑得黎又有份小心思;麵質煙韌有嚼頭,係我喜歡的口感,醬汁酸酸甜甜,夠晒惹味開胃,蝦球都好大隻,鮮甜爽口,味道唔錯👍🏻

👉馬拉盞炒泰國椰菜苗
😋😋😋😋😋/5
食泰國野要點菜,我一定係點呢款,因為其他地方食唔到。椰菜苗比較嫩,食落又爽脆,而且高纖,好有益。爽脆的口感,帶些少微辣,非常惹味 😋😋😋

👉 燒春雞
😋😋😋😋.5/5
原隻燒雞上枱,真係好大隻,炸到勁通透。燒雞新鮮燒起熱辣辣,差啲熱到拎唔到上手,外皮仲係脆架‼️‼️‼️撕開雞髀仲流緊肉汁😍就算雞胸位都唔覺得鞋口!層皮炸到勁香脆,入面好juicy!

👉 泰式椰汁西米
😋😋😋😋.8/5
泰國經典的甜品小食,泰式椰汁西米,西米露的Q彈和濃郁椰奶,混搭出香濃不膩的口感,吃過之後唇齒留香!勁鍾意佢啲西米非常之煙靭😍😍🥰😘

回頭: Yes !!! 呢到真係一定會再嚟!員工非常之友善,當我知道呢度有得party room 包箱,我就知我一定會再嚟😇‼️‼️‼️下次會想試埋呢度嘅火山排骨‼️‼️😍重點要提,呢度係有得free parking🅿️ 真係食得開心玩得開心又放心🥳絕對可以喺度留足一日
2023-05-14 218 views
📍 So Good (屯門)屯門掃管笏村路249號地舖小旅行風泰國菜,唔洗飛都好似去左泰國咁呢到環境都大有分室外同室內,仲有個小公園俾小朋友玩,真係好岩一家大細去💗💗環境好到真係好似去左個小旅行咁,播埋泰文歌真係一流🎶🎶🎶難得一家人黎,唔會放過可以叫勁多野食既機會🤤🤤🤤叫左個四人套餐包頭盤,湯,咖喱,海鮮,主菜2個,仲有甜品!真係食到lam lam 脷😋😋😋😋👉金柚鮮蝦沙律😋😋😋😋.4/5泰式金柚沙律,有大蝦,金柚,蕃茄,酸酸甜甜,開胃無辣之選,大蝦新鮮彈牙爽口☺️☺️☺️👉冬陰功湯(四人份)😋😋😋😋.8/5叫左小辣,冬蔭得十分過癮,整鍋熱住上嘅冬蔭公湯入面勁多辣椒,香茅,葱,菇.…等等,勁足料!令到個湯勁有風味,佢入面有成四隻大大隻嘅大蝦!好新鮮,而且個蝦頭係充滿蝦膏!啲殼一搣就甩la!令到成個冬陰功湯都係充滿蝦膏嘅鮮味,真心超好飲!推!👉青咖哩牛😋😋😋😋.3/5青咖喱牛,内有很多牛肉,很多豆角,泰式茄子,青咖喱再配上泰式香葉來煮,真是很香,味道甜甜辣辣,而且咖喱汁煮得不結身,實在太好味,味道很適中!👉泰式咖喱炒蟹😋😋😋😋😋/5炒蟹係招牌菜嚟,不能不點。蟹好肥美,好大隻蟹鉗!濃郁的咖哩汁附
📍 So Good (屯門)
屯門掃管笏村路249號地舖

👉金柚鮮蝦沙律
😋😋😋😋.4/5

👉冬陰功湯(四人份)

👉青咖哩牛
😋😋😋😋.3/5
得不結身,實在太好味,味道很適中!

👉泰式咖喱炒蟹
😋😋😋😋😋/5
炒蟹係招牌菜嚟,不能不點。蟹好肥美,好大隻蟹鉗!濃郁的咖哩汁附上蟹肉上,同蟹肉的鮮甜完美融合。個咖哩好香,食落好惹味 !更添另一風味!忍唔住要用啲汁黎撈飯!😋😋😋

主菜(任選2款)
👉菠蘿海鮮炒飯
個炒飯好細心,有將肉鬆同腰果分開係側邊上,另外仲有新鮮菠蘿喺側邊,咁樣就可以自己去調配個份量,個炒飯足足半個菠蘿既份量,黃薑既香味配上菠蘿既酸
再加埋提子乾既甜味成個炒飯好有層次,味道上好有滿足感。😋😋

👉泰式蝦球炒金邊粉
😋😋😋😋
味道酸酸甜甜,另外帶啲煙韌既豆腐卜同爽口既芽菜仲有茄汁,椰糖同埋魚露,層次好豐富,夠晒惹味開胃~ 蝦球"夠晒大隻,鮮甜爽口,另外面層仲有香口既蛋,賣相好靚!味道都唔錯

👉馬拉盞炒泰國椰菜苗
😋😋😋😋😋/5
食泰國野我一定係叫椰菜苗!好嫩,食落又爽脆,而且高纖,好有益。馬拉盞炒得幾惹味,叉唔會太油淋淋d😋😋😋

👉 燒春雞
😋😋😋😋.5/5
打卡同味道都一流!原隻燒雞上枱,片
建議手撕食更有風味,雞皮皮薄唔肥膩,雞味濃郁,燒到邊位有少少焦香雞肉入味甜甜地,有啲似蜜汁燶邊叉燒嘅感覺
最正係肉質嫩滑爽彈,咬落仲爆哂汁超juicy!正正正

👉 泰式椰汁西米
😋😋😋😋.8/5
呢個勁泰式!佢勁香椰汁味,有少少鹹,但返而令個甜品更岀色,入面有芋頭粒,同埋佢啲一西米勁煙靭好好味💗💗值得食😆😆

另外佢勁多特飲,我地叫既果汁沙冰每款都係用新鮮水果,勁好飲!

回頭: Yes !!! 呢到真係一定會再嚟!員工勁nice,而且食物質素高,係正宗泰國人處理!😍性價比高!必定回頭!仲要餐廳空間極大,有私家公園同停車場,岩曬一家大細玩一日,放電!
2023-05-04 303 views
今天晚上帶住小寵物來到一間位於掃管笏村的泰式餐廳。讓我留下了深刻的印象。室內餐廳,全落地玻璃設計,嘆住冷氣和室外環境融為一體。室外環境清幽,可以暫時遠離鬧市繁囂,享受住微風吹送,用餐時特別放鬆,係周末減壓好去處。小寶貝有專欄區域在旁邊陪伴大人用餐,大人小朋友都很開心呢。金柚鮮蝦沙律,沙律裡的金柚果肉酸酸甜甜,非常清爽開胃,蝦子令菜式增加口感,係一道非常適合開啓味蕾的前菜,吃起來還感覺非常健康。冬陰功湯裡面的香茅和青檸葉的味道非常突出,湯裡還有草菇和蝦,讓湯的口感更加豐富。青咖喱雞的味道非常濃郁,雞肉尚算嫩口,搭配上椰漿和青咖喱的味道,讓整道菜的味道非常香甜。馬拉盞炒通菜是我非常喜歡的一道菜,通菜被炒得非常入味,搭配上馬拉盞的香味,讓整道菜的味道很突出。菠蘿海鮮炒飯的菜色非常漂亮,裡面有海蝦、魷魚、青口等海鮮,搭配腰果和肉鬆增加口感,再配搭菠蘿的甜味,讓整道菜的味道非常豐富。菠蘿切塊另上,菠蘿味道鮮甜還帶來生果的健康元素。最後是甜品,椰汁千層糕和椰汁西米糕,兩者的口感都非常柔軟,椰汁的味道也非常濃郁,是一道非常好的結束。餐廳旁邊設有兒童遊樂區,和成人夾公仔區,同場還設有BBQ場和貨櫃包廂

室內餐廳,全落地玻璃設計,嘆住冷氣和室外環境融為一體。

小寶貝有專欄區域在旁邊陪伴大人用餐,大人小朋友都很開心呢。

餐廳旁邊設有兒童遊樂區,和成人夾公仔區,同場還設有BBQ場和貨櫃包廂。
包廂設有獨立廁所,卡拉ok和自動麻將。朋友開party真係非常不錯的選擇。

總體來說,這家泰式餐廳的食物味道非常好,讓人回味無窮。店家的服務也非常周到,讓我有一個非常愉快的用餐體驗。
2023-04-03 384 views
黃金海岸都未夠入😂 今次嚟咗掃管笏呢邊搵食😳 係Openrice佢同B point係同一個地點,你大概可以想像到係咩環境😎 好奇心驅使之下,去咗隔離睇佢嗰BBQ場係點,有得夾公仔、有少少俾小朋友玩嘅設施,仲有有冷氣嘅貨櫃倉,有得唱K,打麻雀🀄️ 都真係幾唔錯👍🏻講返今日嘅嘢食,星期六都有午市套餐😜 雖然咁入,但價錢都係市區價,無咩特別,不過食物都估唔到有咁上下質素😛黃咖哩牛筋牛腩飯 $72 - 咖哩好香,唔un,撈飯一流😎泰式豬手飯 $55 - 抵食,足料賣相都唔差😉 男士好中意食😂咖喱吉列流心芝士豬扒撈烏冬 $78 - 嗰流心芝士豬扒做得好出色,咖哩都夠味,但烏東質素就好差,好粉🤔 如果有得揀寧願加錢要讚岐烏冬🤭泰式春卷(2件)$18 - 有兩條,切開四份,無咩特別,但都好食👍🏻炭燒豬頸肉(半份) $38 - 味道就好okay嘅,但係如果半份係得6塊就太貴了‼️椰汁千層糕(2件)$18 - 雖然好煙韌,但我自己就覺得麻麻地,但同行人之中有一個覺得好好食😂整體嚟講,啲嘢都算高分,如果住附近甚至行山客真係可以一試😜 雖然未試過,但都有啲心動成班一齊試下BBQ😎 始終所有BBQ場都好入😂

黃咖哩牛筋牛腩飯 $72 - 咖哩好香,唔un,撈飯一流😎

2022-12-06 999 views
行完千島湖同友人食個晏晝,響附近揀左依間泰菜,見到午餐特別餐牌,都有好幾款野食,可以share食叫左2個檬粉,1個豬頸肉撈檬、1個炸蝦🍤餅配扎肉撈檬粉同1個雞肉金邊粉我地再額外加左2個小食(雞肉串燒+泰式鳳爪沙律)同埋椰子冰整體嚟講,我地都覺得份量同味道都唔錯個豬頸肉整得幾爽口串燒又大件,而個椰汁🥥冰,我覺得椰香味幾重,都係可以試嘅,但係個泰式鳳爪沙津就唔太夠味啦,可以再撈得入味啲口山扎肉就可以由「條」改為「片」上,就會口感食落更豐富啲
我地再額外加左2個小食(雞肉串燒+泰式鳳爪沙律)同埋椰子冰

豬頸肉撈檬粉
椰子🥥冰
雞肉炒金邊粉+炸蝦🍤餅扎肉撈檬粉
鳳爪沙律🥗豬肉串燒

整體嚟講,我地都覺得份量同味道都唔錯
個豬頸肉整得幾爽口
扎肉就可以由「條」改為「片」上,就會口感食落更豐富啲

2022-12-03
Type of Meal
Lunch
椰子🥥冰
鳳爪沙律🥗豬肉串燒
  • 豬肉串燒
  • 豬頸肉撈檬粉
2022-11-04 914 views
餐廳環境優美,室外座位比較多。我們五人叫了四個午市套餐,另加一碟炒菜,甜品及咖啡。抵食好食又大碟👍🏻 餸菜上枱熱辣辣👍🏻 我最欣賞香辣肉碎煎蛋飯,味道啱啱好,蛋煎得脆脆的😋 另外一讚就係服務,店員很細心😍
2022-11-04
$120 (Lunch)
2022-10-24 918 views
假期多人吃飯,預早幾天WhatsApp 餐廳訂定檯為我家小弟慶祝生日,果然當晚座無虛席😄由於近秋,6:30未夠已經天黑,到達餐廳時已經燈火通明,周圍都掛滿吊燈而且有Halloween 嘅大型輕氣公仔,氣氛🈵️🈵️的!家人直情覺得置身泰國🇹🇭而且秋風送爽,大家都話好有度假感覺叫咗8個餸🧆+1炒飯🍚+1客冬陰公湯🥣非常豐富生日飯一定要十全十美嘅仲叫咗啲飲品等候時間不是大耐,每吃完一道菜嘅中段,下一道菜才上檯,非常有序唔似d酒樓一次過上哂成個套餐咁幾好囉大家忙完同靚環境打咭,之後又忙同d泰菜打咭,而細路仔食完仲可以行去停車場那邊小小遊樂場玩滑梯🛝小狗🐶可以同隔里枱🐶仔打招呼交流一下,大家都極度開心🥳呢餐飯食得輕鬆又愉快,大人細路連毛孩都勁開心餐廳伙計又禮貌又願意幫忙我們拍生日🈴️照,雖然已經第三次到訪,不過下次聚會生日周年紀念一定會再嚟㗎

叫咗8個餸🧆+1炒飯🍚+1客冬陰公湯🥣非常豐富
泰式生菜包
泰式咖喱炒蟹
冬蔭公蝦湯
泰式雜菜炒飯
泰式明爐魚(烏頭)
燒墨魚咀
青木瓜沙律
泰式咖喱炒蟹
冬蔭公蝦湯
泰式雜菜炒飯
泰式明爐魚(烏頭)
燒墨魚咀
燒牛仔骨
芒果糯米飯
2022-09-03 1101 views
環境優美,但地点較偏,要自駕才方便。當晚天氣較係,有微風,好舒服,地方整潔。員工very nice,但在致電查詢時,可能員工唔熟識,九唔搭八。食物的質素尚可,荔枝柴燒雞最捧,但串串燒則差,冬蔭公啲奶太多。總括而言,值得再去!
2022-08-27 1016 views
本身想帶狗狗過嚟食嘢,但係見到樓主個post 最後都係有少少擔心決定打電話過去問一問。其實職員都好細心,見我詢問關於狗狗嘅問題,佢都建議我坐室外位置。個人來講比較怕熱,好彩有風機,有風其實涼快好多。可能嚟嘅時間都比較晏又係平日,比較靜。但係戶外環境都乾淨企理,亦都有篷可以擋太陽。食物方面都算幾正宗嘅泰國菜,本身以為係食東南亞嘢,叫咗個青咖喱雞飯,唔似出面啲青咖喱甜耶耶,食得出用咗好多唔同香料,味道唔錯。
$60 (Lunch)
2022-07-30 1146 views
因為見到有室外座位,又寫著動物友善,所以特意帶狗狗去光顧,打算坐室外位置,但狗狗坐狗車被拒,必須要入狗袋,這是動物友善嗎?狗狗坐車內不落地,不坐他們的座位都不行,太失望了。
2022-06-04 1255 views
遠離市區的一天, 來到掃管笏露天泰國餐廳, 炎夏藍天無阻心情, 全因場內有吹風機和巨型風扇. 以甜品芒果糯米飯作前菜, 芒果香甜, 糯米飯即食軟度依然, 待太久飯粒會變硬.  龍眼冰甜度剛好, 解暑冰涼.主菜青咖喱牛, 青咖喱汁同出面嘅味不同, 好好味.  而牛肉粒軟腍, 同青咖喱汁好夾.  另外,叫左份薄餅.  點青咖喱汁, 好好味. 至於炒金邊粉, 鑊氣十足. 四人拼盤, 有春卷, 蝦球, 雞翼, 魚餅和鳳瓜, 全部大大件.   圍邊炸物各有4件, 問過店員, 唯獨雞翼得3隻.  炸物中, 最鍾意蝦球同魚餅, 蝦球彈牙, 而魚餅味濃可口.

青咖喱牛
薄餅

至於炒金邊粉, 鑊氣十足.

四人拼盤
2022-05-29
$225 (Lunch)
青咖喱牛
薄餅
四人拼盤
2022-05-29 726 views
Since we moved to the area always wanted to tryout the place specially because of its vast outdoor seating arrangement. So, we walked in to the place to finally try it . The staffs are good & welcoming and ambiance is good as expected . We ordered 4 dishes; in a nutshell considering food quality, service and decor the prices is relatively high.
Tom     Yang  Kung
2022-04-12 773 views
We have visited this venue a couple of times and recommend to some friends. However, we had an unpleasant experience last Thur, the venue charged us extra $40 for the tom yum soup. We reported the case 3 days later. Unfortunately, we haven’t heard from them. We call again and get the refund after 6 days.
2022-04-04
$100 (Tea)
2022-03-07 938 views
晚餐去了屯門掃管笏的露天泰菜餐廳,在門口已經覺得環境很好,氣氛很適合情侶約會和朋友聚會, 喝點小酒聊聊天很Chill~被店家安排坐在Outdoor,雖然店家很貼心地放了火爐給客人取暖,但我仍然凍到震>w<如果大家要去的一定要記得訂座~食物味道不過不失,主要吃環境氣氛吧~價錢參考:冬蔭公湯$138,蒜蓉炒椰菜苗$88,越式鮮蝦米紙卷$108,沙爹串燒$125,泰式蝦餅$128,菠籮海鮮炒飯$168,泰式炒金邊粉$198,芒果糯米飯$58

價錢參考: