2022-08-15 40 views
今日喺元朗踩單車🚴🏻‍♀️當然要搵吓啲餐廳食完先慢慢踩啦行行下又搵到間隱世Coffee #solecoffee ☕️今日紅日周圍都咁多人咁岩呢間又冇咩人排隊 即刻衝入去暫時享受下寧靜慢活既休閒時間🌾Combo Breakfast $70 🥪🥗🥚有牛油果多士+Benedict eggs+沙律🥑🥚🥬賣相超靚食物又豐富😍 見到呢碟真係未食都心情靚靚有巨量牛油果蓉配上多穀麵包多士🥑🥑🥑🥑🥑食落去麵包好香脆 牛油果蓉好香好新鮮唔會覺得有浸腥味 熟度岩岩好 食落去好滑真係多到一啖都咬唔晒啲牛油果蓉👍🏻煙三文魚+Benedict eggs+竹炭多士底🐟🍳🍞你見到成個賣相都好靚水波蛋配落三文魚就真係好好味😋多士都烘得岩好 但冇頭先咁脆流心蛋狀態perfect 切開係流心既d蛋黃汁會流到多士到 好juicy🤤🤤再配上煙三文魚 好好味呀 不過荷蘭醬比較淡味除咗呢樣其他都好好沙律🥗配好多沙律 非常大方通常嗰啲cafe都係得兩條菜仔呢到都佔個碟一大半 值得讚賞👏🏻👏🏻山菜係新鮮青脆嘅 最特別嘅係佢會有幾條熟咗嘅露筍又煮得幾好食 非常健康☺️ 凍朱古力 $35☕️杯朱古力都好靚呢上面有層cream 同埋朱古力味濃郁如果
今日喺元朗踩單車🚴🏻‍♀️

凍朱古力 $35☕️
杯朱古力都好靚呢
上面有層cream 同埋朱古力味濃郁
如果好似我咁唔飲咖啡係值得一試😉

#元朗 #cafe#台式#聚會 #多國菜#打卡#新餐廳#朱古力#咖啡#辣野#薄餅#意粉#据扒#台灣#掃街#cafe#pizza#fusion#hkfood#hkfoodie #hkfoodblogger#igfoodie#igfood#igfoodporn #igfoodshare #美食推薦 #美食日記 #美食攝影 #相機先食
2022-08-12 26 views
今日work from home, lunch諗住自己去cafe chill 下! 見到呢間cafe 裝修幾簡潔,就試下佢!日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利粉 $118本身上openrice 睇過,見到好多人推介呢一款!😍一場黎到緊係試下啦️! 佢ge蟹肉份量勁多,仲要唔係普通蟹柳肉! 係真蟹肉! 另外佢ge意大利粉勁juicy!每條都沾滿晒蟹膏醬汁同忌廉汁! 真係勁好食LOR!! 成碟一下子清晒!跟餐加左培茶latte佢出名ge 係coffee,但我平時唔飲coffee, 有D 可惜! 所以試左佢GE 培茶latte!! 真心正! 甜度岩岩好! 培茶味出得黎又唔會覺得苦澀! 成餐加埋大約$150 左右,無加一的! 去到一點左右竟然好多一家大細黎光顧,一下子就FULL 場!!😂😂睇黎佢唔只吸引年輕人!!!下次平日12點半食就岩岩好!

日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利粉 $118

跟餐加左培茶latte

元朗見到這間咖啡館裝潢舒適便來一個豐富的全日早餐,沙拉菜,薯餅,牛油果碎蛋穀物多士,滑蛋,蕃茄仔,大啡菇煮得剛剛好,好香菇汁,好juicy另外還叫左個卡邦尼意粉,較杰身但都好CREAMY,煙肉碎煎得好香.凍朱古力味道濃滑,MOCHA COFFEE帶朱古力濃而有咖啡香味,都好好飲情侶閨蜜聊聊天不錯的選擇餐廳:Sole Coffee 地址:元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖 #solecoffee
元朗見到這間咖啡館裝潢舒適
便來一個豐富的全日早餐

情侶閨蜜聊聊天不錯的選擇

餐廳:Sole Coffee

地址:元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖
 #solecoffee
2022-08-11
$100 (Tea)
  • 牛油果多士
難得入嚟元朗搵朋友 之前已經聽過呢間高質又抵食 原來離西鐵站都唔係好遠地點好方便❣️ 菠菜忌廉煙三文魚意大利麵 $98份量超大份 係平時喺港島區意大利餐廳食到嘅兩倍 每一條麵都沾到帶有菠菜碎嘅忌廉醬 個面放咗朵用煙三文魚卷成嘅玫瑰花🌹好巧手有誠意 旁邊放咗啲切開咗嘅車厘茄粒 成個賣相好靚 食落絕對Creamy 完全唔會話漏 上枱秒速鯨吞落肚❣️ Tiramisu Coffee $48被menu上面幅參考圖吸引咗所以嗌 之前從來未飲過類似 嚟到真係一模一樣🤩Topping係灑咗朱古力粉嘅Ladyfinger 中層為芝士奶泡 底層Espresso 三種層次多重享受 餅乾就咁食又得浸林佢吸左咖啡再食都得 一杯又係飲品又係甜品嘅咖啡絕對係必試

❣️ 菠菜忌廉煙三文魚意大利麵 $98

❣️ Tiramisu Coffee $48
絕對係必試
2022-08-11
$146 (Tea)
2022-08-10 60 views
元朗呢間小店cafe座位唔係好多,星期六2點去到,等位都等咗半個鐘,好彩佢啲野食高質,都叫等得值煙三文魚牛油果三文治個包外脆內軟,牛油果熟度恰到好處,同埋牛油果份量好多牛油果多士都係一樣咁高質,而cream brulé latte好好飲,面果層焦糖同甜品一模一樣,溶落咖啡之後令個甜度啱啱好,跟餐仲有優惠,推介!Tiramisu coffee就相對冇咁出色,不過塊餅幾好食建議大家weekend 早啲去好啲,應該唔駛等太耐
煙三文魚牛油果三文治

牛油果多士

Cream Brulee Coffee

Tiramisu Coffee

建議大家weekend 早啲去好啲,應該唔駛等太耐
2022-08-06
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$118 (Tea)
煙三文魚牛油果三文治
牛油果多士
Cream Brulee Coffee
2022-08-09 16 views
嚟到元朗有咩好食?今次就比我發現咗一間叫Sole coffee嘅Cafe,而且咁啱係 afternoon dinner時段,所以我就叫咗個三文魚牛油三文治,裝修都好舒適,但佢間舖雖然比較細,所以人多嘅時候就要係出邊排好耐。另外佢距離地鐵站5至10分鐘嘅路程,非常方便另外嘢食非常足料,我叫咗個煙三文魚牛油三文治($90)超級大份,而且仲有好多沙律,我淨係食咗半個三文治就已經好飽佢有超多嘅牛油果配上煙三文魚同蕃茄令到成個三文治口感非常清新同好食,味道係非常夾!另外水要係自己喺出邊斟
嚟到元朗有咩好食?
另外佢距離地鐵站5至10分鐘嘅路程,非常方便
另外嘢食非常足料,我叫咗個煙三文魚牛油三文治($90)
超級大份,而且仲有好多沙律,我淨係食咗半個三文治就已經好飽
另外水要係自己喺出邊斟
#ftf_元朗食物質素超水準 環境開陽咖啡店慢煮美國PRIME 級下肩胛翼板肉三文治配粗直薯條 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️強烈推薦!三文治整體口感豐富,材料上乘。牛肉鮮嫩多汁,而且份量驚人,三大塊有一定厚度既肩胛翼板肉,火候剛好,唔會太老太生。麵包唔係煙靭嗰重,但軟綿得嚟有口感,唔會太實淨,並唔係一般充滿着空氣感麵包。配合埋蕃茄同生菜,簡直係爽嫩又juicy!至於薯條,炸得乾身又脆口,放耐左都唔會笠同油淋淋,連大廚蘇媽都默默食!日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利麵 $118⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️意粉口感軟硬適中,非常掛汁,醬汁充滿着淡淡嘅忌廉加上蟹膏香,唔會太膩滯,而且蟹肉十分鮮甜,份量滿滿,加上魚子脆卜卜嘅口感,整個配搭十分出色,絕對見到小店嘅誠意同用心製作!Flat White 跟餐+$25⭐️⭐️⭐️⭐️唔飲咖啡,唔識評,不過大廚蘇媽都話好味,佢話奶夠滑,咖啡香濃,放耐咗都唔會酸。Iced Hojicha latte 跟餐+$30⭐️⭐️⭐️正常發揮,味道不過不失,口感唔太rich同creamy。回頭率🤡🤡🤡🤡 性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
#ftf_元朗

Flat White 跟餐+$25
⭐️⭐️⭐️⭐️

Iced Hojicha latte 跟餐+$30
⭐️⭐️⭐️
正常發揮,味道不過不失,口感唔太rich同creamy。

回頭率🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
2022-08-07 19 views
元朗角落的一間小Cafe-Sole~ 呢度位置好少來嗰陣可能要預等吓😌好彩啲嘢食都幾好味尤其是佢嘅早餐類別~叫咗一個牛油果煙三文魚三文治仲有一個牛油果多士 兩個嘅口感都好好味 分量超多而且佢配搭嘅麵包好香烘得外脆內軟 仲有穀物個表物口感算係幾好~野飲方面叫咗tiramisus coffee 賣相好靚靚😇但攬拌左後其實味道唔算好出色反而叫左杯cream brûlée coffee 就好正😍😍😍
元朗角落的一間小Cafe-Sole~
呢度位置好少
來嗰陣可能要預等吓😌

好彩啲嘢食都幾好味
尤其是佢嘅早餐類別~
叫咗一個牛油果煙三文魚三文治

野飲方面叫咗tiramisus coffee
賣相好靚靚😇
但攬拌左後其實味道唔算好出色
2022-08-01 27 views
元朗國 Cafe中午時段 烈日當空🌞Cafe 入面已經有唔少人店面唔算大 慢少少 都要等位西鐵站行去 Cafe 5-6min 路程Cafe門口位置有個可以調節ge 窗 提供位置俾有帶寵物ge朋友進食《主食》🌼Avocado SmashAll day breakfast 選擇之一~多穀麵包多士,牛油果蓉,希臘芝士,沙律菜,露荀~每塊多士上面都有滿滿ge 牛油果蓉~牛油果蓉加左洋蔥,感覺好清新🌼Deluxe All Day Breakfast~煙肉,坎伯蘭腸,薯餅,大啡菇,黑松露炒蛋,煙三文魚,多穀麵包多士~份量好足夠《Coffee》🌼Cream Brûlée Latte~有好厚ge cream,但唔會蓋過左咖啡味~反而有一層少少燒焦左ge cream,口感仲豐富左🌼Crunchy Caramel Latte~有大量 crunchy caramel 係咖啡表面~焦糖ge甜 中和左咖啡ge苦,但仍然保留到咖啡味
元朗國 Cafe
中午時段 烈日當空🌞
Cafe 入面已經有唔少人
店面唔算大 慢少少 都要等位
西鐵站行去 Cafe 5-6min 路程

《主食》
🌼Avocado Smash
All day breakfast 選擇之一
~多穀麵包多士,牛油果蓉,希臘芝士,沙律菜,露荀
~每塊多士上面都有滿滿ge 牛油果蓉
~牛油果蓉加左洋蔥,感覺好清新
🌼Deluxe All Day Breakfast
~份量好足夠
《Coffee》
🌼Cream Brûlée Latte
~有好厚ge cream,但唔會蓋過左咖啡味
~反而有一層少少燒焦左ge cream,口感仲豐富左
🌼Crunchy Caramel Latte
~有大量 crunchy caramel 係咖啡表面
~焦糖ge甜 中和左咖啡ge苦,但仍然保留到咖啡味
2022-06-27
$120 (Lunch)
2022-07-28 33 views
📍 @sole_coffee_yl in Yuen LongCafe #solecoffee Food: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛💛🤍Price Range:💰 $100Favourite:💖 Pasta with stuffed portobello mushroom and black truffle cream sauce ------------------------------✅ Located in Yuen Long, takes around 10 minutes walk from Yuen Long MTR station.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering cafe food.✅ Beautiful presentation✅ Food is flavourful and delicious✅Servers are also great and always efficient, happy and p
Cafe #solecoffee

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛🤍
Price Value: 💛💛💛💛🤍
Price Range:💰 $100
✅ Beautiful presentation

✅Servers are also great and always efficient, happy and polite.

2022-07-28
$88 (Tea)
2022-07-19 542 views
元朗不嬲都出名多嘢食,今次就去搵下元朗有咩cafe好食~ 今次呢間真係隱世cafe!雖然佢係好熱鬧係雞地到,但係因為對住內街,所以旺中帶靜,好正~ 白色嘅設計加上落地玻璃,採光好好,好靚好舒服!即使我地食平日嘅1230,但係keep住有好多人入嚟食!!因為我地都冇食早餐,所以嗌咗好多嘢食~ 嗌咗2個主食、2杯嘢飲,同一個蛋糕做甜品!#Deluxe All Day Breakfast ($118)因為我地想留肚食甜品,所以諗住食啲light啲主食。呢個All day breakfast有2塊煙肉、一個花卷嘅煙三文魚、有2條坎伯蘭腸、一個大烤啡菇、一串6粒車厘茄、黑松露炒蛋、薯餅,同2塊烤過嘅多穀麵包。All day breakfast嚟講真係好抵食!出面其他cafe呢個價都食唔到咁多嘢.... 仲要每樣嘢又大份又好食,我地2個人一齊食都好夠飽!特別想講下串車厘茄,佢有烤過少少,再加上廚師有灑到少少粗鹽上去,食落去酸酸甜甜又有少少鹽味吊一吊味,畫龍點睛,加埋佢又好juicy好好食!!! 烤啡菇都係好juicy,仲好厚肉添!!烤過都好仲有好多汁!正! 黑松露炒蛋唔係炒蛋加少少黑松露醬係上面個
因為我地想留肚食甜品,所以諗住食啲light啲主食。呢個All day breakfast有2塊煙肉、一個花卷嘅煙三文魚、有2條坎伯蘭腸、一個大烤啡菇、一串6粒車厘茄、黑松露炒蛋、薯餅,同2塊烤過嘅多穀麵包。All day breakfast嚟講真係好抵食!出面其他cafe呢個價都食唔到咁多嘢.... 仲要每樣嘢又大份又好食,我地2個人一齊食都好夠飽!特別想講下串車厘茄,佢有烤過少少,再加上廚師有灑到少少粗鹽上去,食落去酸酸甜甜又有少少鹽味吊一吊味,畫龍點睛,加埋佢又好juicy好好食!!! 烤啡菇都係好juicy,仲好厚肉添!!烤過都好仲有好多汁!正! 黑松露炒蛋唔係炒蛋加少少黑松露醬係上面個種,而係撈埋入去一齊炒,所以係啖啖都係黑松露,好香好滑!整體嚟講呢個All day breakfast大份夾抵食!
Deluxe All Day Breakfast
#菠菜忌廉煙三文魚意大利麵 ($98)
意粉份量好足!兩個人食都夠!意粉裏面有洋蔥,如果唔鍾意洋蔥嘅朋友記得同店員講聲~ 佢嘅意粉好彈牙,加埋菠菜忌廉醬好香,好濃郁!除咗意粉上面有個花花煙三文魚之外,我地食食下發現原來入都仲有一舊大嘅熟三文魚!好驚喜!!有生同熟嘅三文魚加持下,成個意粉好有口感~~ 下次嚟會試埋其他!!
#Tiramisu Coffee
睇食評見到好多人試已經好想試!因為我本身好鍾意食Tiramisu同咖啡,所以見到佢地兩樣mix埋一齊就好開心!同埋佢個樣真係好靚仔,好啱打卡!咖啡表面有一層2cm厚嘅tiramisu,又有一條平時用嚟整Tiramisu嘅手指餅係上面,可以浸入去食,又係另一個層次!佢嘅咖啡飲得出係種酸味,咁就可以平衡返tiramisu嘅甜,飲落就唔會好膩~ 可以見到咖啡師嘅小心思~ 店員好好,見我飲到一半,問我咖啡會唔會好苦、使唔使加cream,因為我仲想食啲tiramisu嘅cream,所以佢就另外比咗一啲cream我,超開心!!
Tiramisu Coffee
#Limonata ($30)
朋友嗌咗Limonata,佢係一支檸檬梳打,佢話炎炎下夏日飲就最啱~
Limonite
#伯爵茶芝士蛋糕 ($30)
問咗店員當日嘅事日精選蛋糕係咩,當日係伯爵茶芝士蛋糕,仲平咗$10!蛋糕分咗3層,最底係消化餅、中間係伯爵菜cream cheese,最上係伯爵茶茶凍,3個層次都好食!甜度適中,食完飯食埋甜品就係成餐就完美~
伯爵茶芝士蛋糕
overall而言,環境好舒服,好適合同朋友嚟傾計、chill下~ 而且店內播嘅歌都好好聽,友人都暗嘆有taste!經過元朗想搵地方chill下?推薦啊!
2022-07-19
$150 (Lunch)
Limonite
伯爵茶芝士蛋糕
2022-07-19 24 views
🌞💦今次一個人 所以食個輕食 🍝⭐️「日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利麵」忌廉味岩岩好,成碟食晒唔會覺得漏 蟹肉算多 鮮甜🫰🏼意粉質地適中睇落冇咩汁 地但係食淨最尾都仲有汁的 配料有木魚碎、洋蔥、露筍簡單配搭但恰到好處 露筍冇渣👍🏼個幾粒裝飾用既魚子都唔腥今日好悠閒 所以決定嘆杯咖啡先~ 平時好少飲咖啡 但係鍾意食Tiramisu 咁就揀咗呢個Tiramisu coffee✨食咗一啖手指餅 但係鍾意浸少少咖啡 點住食會更加好😆小飲咖啡嘅我覺得第一啖有少少微酸 但係飲落慢慢習慣就覺得OK 最尾好休閒咁嘆晒杯咖啡先至離開😆小店應該係家庭式咁經營 食客都好自動自覺見到有人到 食完就走 因為座位唔算太多其實好想再食薯條不過一個人食唔到 下次再試其他😁

🌞💦今次一個人 所以食個輕食 🍝

⭐️「日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利麵」

忌廉味岩岩好,成碟食晒唔會覺得漏
蟹肉算多 鮮甜🫰🏼
意粉質地適中
睇落冇咩汁 地但係食淨最尾都仲有汁的

配料有木魚碎、洋蔥、露筍
簡單配搭但恰到好處 露筍冇渣👍🏼

個幾粒裝飾用既魚子都唔腥

今日好悠閒 所以決定嘆杯咖啡先~
平時好少飲咖啡 但係鍾意食Tiramisu

但係飲落慢慢習慣就覺得OK

最尾好休閒咁嘆晒杯咖啡先至離開😆

其實好想再食薯條不過一個人食唔到
下次再試其他😁

先讚一讚 呢度既latte係有 non coffee 嫁~ 出面食過 唔係間間都有decaffeinated 既~ 飲唔到coffee既朋友 都可以試一試! 我熱愛coffee, 當然叫左 Cappuccino🥰 咖啡味濃郁, 聞起來香香的❤️ 朋友叫左Choco 都好濃郁, 試左一口,甜度剛剛好 👍見到佢all day breakfast 賣相很吸引價錢也很OK, 不過我肚子有限, 所以叫了三文治包~ 但也超大份, 超足料, 而且入邊既餡料很match , 牛油果三文魚同沙律菜都好新鮮! 包底也很好食~ 不會太硬^ _ ^呢個意粉真係十分推介! 配料好多品種, 蟹肉三文魚子洋蔥豆黑松露等等, 十分相配, 很有fusion 既感覺❤️ 我最喜歡佢既汁液, 好香黑松露 雖然不算creamy 但卻很香 食下去不會覺得肥~ 最開心係上菜時成碟熱辣辣㗎! 雖好似好基本,但唔係間間都做到~

• 煙三文魚牛油果墨西哥卷
  • 蟹肉意粉
2022-07-16 25 views
Tried their avocado smash and was pleasantly surprised! They were very generous with their freshly made avocado spread!! It was not just a thin spread of it, but a mountain! And just for $68 with no service charge!! Their muffin was average though. Even though it was hot and had a crispy top, i could still taste the flour taste. Service is really good so I will definitely come back again to support local small shops

2022-07-10 30 views
又去到元朗「鷄地」覓食,一街之外的「yoho」是名店的天下,這邊卻是群雄割據的世界。能立足於「yoho」,有資金就有成事。能長存於「鷄地」,沒有實力恐怕就不成了。「Sole Coffee」主打的全日餐,特色飲料,相信是這一帶的領頭羊。性價比甚高,坦白說,以openrice的滿分,還要加多一分,才能襯托出對這家店的欣賞。「All Day Breakfast Lite」,「Tiramisu Coffee」,「慢煮三文魚牛油果三文治」,「Flat White」及「黑松露薯條」。這一份豐盛的「中午餐 」。「All Day Breakfast Lite」,一定要吃牛乳炒蛋,嫩滑奶香;大啡菇肉質軟熟,啖啖回味;車厘串茄暖温多汁;牛油果微微攪碎,非常新鮮,連多士一起吃下,完全享受牛油果的實,滑,香,甜。「慢煮三文魚牛油果三文治」,一客三文魚為主的三文治,分開了兩份,剛好和朋友一人一份,拿起這三文治,由邊入口,滿滿三文魚肉伴著牛油果並連蕃茄,輕輕咬下,溶於口中,佳餚之有別於其他食物,就在於溶為一體。沒有那一種食材一定是主角,而是每一種食材也可以是主角。這三文治,缺任一組合不可,是以必試首選。「黑松露薯
能長存於「鷄地」,沒有實力恐怕就不成了。

「黑松露薯條」,這是最能看到一家小店的著微位的地方,能保持好主菜水準也能顧及小食,是証明店家用心的地方。炸薯條不外乎放於油糟中炸,但要炸得金黃爽脆,不但要控制火喉,時間,重要留意每一條薯條每一面接觸炸油的時間。蕃茄醬配薯條能將油炸感帶輕,而黑松露醬更帶出炸薯條的脆炸感。簡直妙不可言。
兩杯飲料:「Tiramisu Coffee」同「Flat White」,為這頓畫上完美句號。尤其「Tiramisu Coffee」層次分明,苦甜並濟,這一頓不枉此行。
Other Info. : 用心分享,請關注本食家,謝謝
2022-07-07
$150 (Lunch)
  • 慢煮三文魚牛油果三文治
  • All Day Breakfast Lite