2019-09-28 261 views
平時飲得珍珠奶茶同黑糖奶茶多,今次轉一轉口味飲啲清新嘅野飲,轉一轉口味。起初俾鋪頭嘅門面吸引,行簡潔醜美路線,鋪名都好特別,叫don’t yell at me。加上冇咩人排隊,就去試一試新口味。佢都有奶茶飲,但當時太夜,驚訓唔著,就揀左香柚荔枝水果茶。佢有得揀走冰/微冰,半糖/走糖,得嗌左微冰同半糖。都幾好飲,個杯真係好靚,加曬分!!店員都好貼心,服務同笑容都幾好。係鋪面比較細,如果要排隊等野飲就唔係太方便,只會唔洗排隊先會買黎飲。
加上冇咩人排隊,就去試一試新口味。
上幾個星期得知原來柯士甸站附近既西九戲曲中心做緊免費試飲有大約五款飲品口味可以揀!而我就試左桂花烏龍~完全無諗過免費試杯唔係試飲一杯仔!而係一大杯咁樣比你試飲🤣真心諗咁樣試飲法會唔會蝕本🙈味道可以偏甜!似飲糖水咁!但都有啖啖桂花味!免費黎講就無咩要求😂解到渴凍冰冰一杯正常野飲已經ok😆不過你話問我會唔會專登買黎飲既話就未必除非經過附近覺得好熱啦🥵如果唔係🤔我諗我都係會買返普遍出名啲既XX堂、喜X、茶X史黎飲🙈
上幾個星期得知
原來柯士甸站附近既西九戲曲中心做緊免費試飲
有大約五款飲品口味可以揀!
而我就試左桂花烏龍~
完全無諗過免費試杯唔係試飲一杯仔!
而係一大杯咁樣比你試飲🤣
真心諗咁樣試飲法會唔會蝕本🙈
味道可以偏甜!似飲糖水咁!但都有啖啖桂花味!
免費黎講就無咩要求😂
解到渴凍冰冰一杯正常野飲已經ok😆
不過你話問我會唔會專登買黎飲既話就未必
除非經過附近覺得好熱啦🥵
桂花烏龍
2019-09-26 199 views
台灣藝人丫頭開的台式飲品店來港了👏🏻價廉物美的茶飲款式種類繁多今次去開尖沙咀 一於試下新店的質素🤨驟眼一見大部份茶飲都是非常養生🤭這次一口氣試了3杯茶🤪🥤蜂蜜烏龍HKD$18蜂蜜用量適中 剛好中和到烏龍茶的苦澀 卻仍然保留到烏龍茶的味道👍🏻🥤冬瓜菊花HKD$18記住拌匀才喝!冬瓜茶底所以較甜 菊花味也重🤨🥤桂花烏龍HKD$18桂花味較少 應該説不細心品嚐都喝不出來 沒有冬瓜茶那麼甜 低糖首選😆
台灣藝人丫頭開的台式飲品店來港了👏🏻

記住拌匀才喝!冬瓜茶底所以較甜 菊花味也重🤨

🥤桂花烏龍HKD$18
桂花味較少 應該説不細心品嚐都喝不出來
沒有冬瓜茶那麼甜 低糖首選😆
桂花咖啡牛奶 $36諗左好耐飲玫瑰定桂花,最後都係揀桂花,因為桂花咖啡無咁常見。甜度主要來自桂花,所以唔會好甜,奶味比較濃,估唔到桂花同咖啡既味道又幾夾,清清香香,口感純滑。香柚檸檬氣泡飲 $26香柚既香氣好重,仲食到少少柚皮,配檸檬氣泡呢個組合好清新。
桂花咖啡牛奶 $36

香柚檸檬氣泡飲 $26
香柚既香氣好重,仲食到少少柚皮,
配檸檬氣泡呢個組合好清新。

2019-09-11 149 views
每一次去一間新嘅餐廳,我都好鍾意睇佢地背後嘅品牌故事,今次睇完「不要對我尖叫,日常茶間」更加令我想飲多幾杯~!「不要對我尖叫」原來係有段故......話說創辦人 Jeff主修建築,大學畢業之後,家人期望佢可以繼續深造,但係Jeff一直都懷念細個去飲料店時候,個份濃厚嘅人情味,好想開一間同樣嘅舖頭,家人當然極力反對,甚至係不斷對佢尖叫🤯,於是就用左「不要對我尖叫,日常茶間」呢個名啦!原來移家除左中環,連戲曲中心都有分店,有我最愛嘅菊普,仲有獨別調制嘅「汪阿姐香茅檸檬薑蜜特飲」😂啱曬戲曲中心呢個theme😂雨林紅現泡茶 ($18)雖然個個都鍾意飲珍珠奶茶,不過我更加欣賞台灣嘅泡茶,因為炒茶葉本身已經係一種學問,炒嘅功夫都會影響茶嘅味道,雖然我分唔出佢嘅手工做得好唔好,但係呢杯茶的確令我好回味~雨林紅係一種取自原始雨林古樹茶嘅品種,口感層次豐富,清新得黎帶點水果嘅酸甜,係一種我未接觸過嘅味道,鍾意品茶嘅真係試一試!

「不要對我尖叫」原來係有段故......

雨林紅現泡茶 ($18)
2019-08-25 215 views
呢間茶飲店個名真係勁搞笑,初時睇到一頭霧水,做咩事大大隻字叫人唔好尖叫呢?!oh ! 行埋d 睇真d 就明晒la,賣茶個哥哥仔勁靚仔lor,真係辛苦晒佢地Human Resources 既 Talent Acquisition Team,要係N咁多個application入面,揀選會令每個人見到想尖叫既 shop associate真係唔係出得起錢就會請到架!講返佢既飲品,雖然未到一飲會令你尖叫,但都好清甜,因為佢係用蜜糖代替左平時係糖漿,所以飲完個口唔會勁酸,反而因爲佢加左蜜糖會順喉清潤,正👍🏻

TakeAway
2019-08-01 278 views
家香港第二分店已開幕,經過尖沙咀,順便來朝聖。桂花鮮奶茶 飲用前要搖勻,桂花清香,甜度較坊間淡,我喜歡不太甜,茶味清,奶味較濃。冬瓜菊花冬瓜味清淡,萄花味清香,甜度也是較坊間淡,較普通菊花茶,多了一份清甜。冬瓜檸檬氣泡飲檸檬味突出,酸酸甜甜好解渴,梳打水不會搶走檸檬味,甜度正常,一定要經常搖勻飲用,味道更好,消暑消滯。希望下次來到會有冷氣供應,顧客等時熱得辛苦,員工更熱。
家香港第二分店已開幕,經過尖沙咀,順便來朝聖。

桂花鮮奶茶

冬瓜菊花

冬瓜檸檬氣泡飲

希望下次來到會有冷氣供應,顧客等時熱得辛苦,員工更熱。

2019-07-28
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
2019-07-31 196 views
之前喺中環飲過幾次,特別鍾意佢清甜而不膩嘅感覺,而家「不要對我尖叫,日常茶間」終於再開分店啦,喺劇曲中心隆重開幕,仲推出劇曲中心獨有嘅「菊花普洱」,重點係 全新開放式店鋪設計,闊落好多👍🏻今次受邀請,沖咗兩杯超清新又濃茶香嘅飲品試試☺1. 超司奶蓋蜂蜜烏龍配爆漿珍珠🧀🍯☕加咗超司嘅奶蓋,更提出奶蓋嘅鹹味,而且口感好綿密,呢杯飲品除咗飲到鹹、甜、甘之外,仲有兩層口感😋彤樂評分:8/102. 超司奶蓋雨林紅茶配地瓜芋圓🥛☕雨林紅茶本身偏甘淡一啲,而地瓜芋圓夠細粒唔頂胃又有𡁻勁之餘,唔洗加糖情況下已經為雨林帶來一種甘甜嘅味道,加埋超司奶蓋,正呀🤤彤樂評分:8.5/10提外話,即日至10月31日,每售出一杯「汪阿姐香茅檸檬薑蜜特飲」將會捐港幣$5給查篤撐兒童粵劇協會,用來支持小朋友粵劇發展,非常有意義!👏🏻👏🏻👏🏻

今次受邀請,沖咗兩杯超清新又濃茶香嘅飲品試試☺

1. 超司奶蓋蜂蜜烏龍配爆漿珍珠🧀🍯☕
彤樂評分:8/10

2. 超司奶蓋雨林紅茶配地瓜芋圓🥛☕
彤樂評分:8.5/10

2019-07-26
$25 (Dinner)
2019-07-31 1084 views
在戲曲中心經過幾次,一直也期待有機會可以試呢間不要對我尖叫,看見圍板,就已經想幫襯。早前在中環的分店,一直也無緣份光顧,知道老闆來了香港,也沒有時間去探訪。之後就算經過擺花街的店,都撞唔啱時間,唔係閂左門就大排長龍,還是無缘份來到飲杯野。係台北台南兩次旅遊又冇經過,一直到今日戲曲中心的分店正式開幕,才有機會。幸好還遇上了老闆,等咗咁耐幾次造訪,今次顯得特別有意思。雖然天氣很熱,但呢度飲品加上丫頭,應該會解暑良方。呢間分店除左有大部分中環店都有嘅飲品之外,仲有幾個特別版嘅飲品。正常有嘅飲品不多說,我今晚選了這裡的一個特別版飲品,汪阿姐特飲,其實就係香茅檸檬薑蜜,記得好似佢地話,先拍照打卡,因為飲品非常漂亮,然後用飲管攪拌均勻先飲用,才會飲到真實味道。香茅清新,而薑味非常強,蜜糖的滋潤也完全保持到,這個夏日飲品實在出色。最重要頭三個月這飲品的部份收益會捐一個非牟利慈善機構「查篤撐兒童粵劇協會」,幫下青年人。是日開幕也有註場的工作人員教你沖茶,我試左杯冬瓜檸檬氣泡,以冬瓜,梳打水,鮮檸檬片等來沖,功序不多,不過過程都算講究,原來要咁才做到一杯飲品俾你靚靚打卡。試左兩杯飲品,都幾有特色,當然選

幸好還遇上了老闆,等咗咁耐幾次造訪,今次顯得特別有意思。

雖然天氣很熱,但呢度飲品加上丫頭,應該會解暑良方。

試左兩杯飲品,都幾有特色,當然選擇不算多,但打卡位多,而且多種茶類也很吸引,價錢又不是太貴,最重要係將戲曲中心年青化,這點絕對有吸引力。

下次過來再飲下佢經典茶類。

特別係近來人人也不快的時候,飲杯野下個火,冷靜點,才會客觀。

畢竟人人也有情緒,來為自己打個氣。社會太大負面情緒,飲杯野開心下,不要尖叫,叉點正能量吧

不要對我尖叫
尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下低層1號舖
2019-07-31 177 views
大家預備好尖叫未?皆因不要對我尖叫,日常茶間已在劇曲中心店隆重開幕喇! 持持全新劇曲中心店於早幾天開幕,更邀請到殿堂級人馬汪明荃到場支!  炎炎夏日先點杯的汪阿姐嘆吓先!這杯為汪阿姐精心設計的香茅檸檬薑蜜特飲$32,以潤喉的薑蜜、檸檬和香茅沖泡調成滋潤之餘帶陣陣幽香,而店家於即日起至10月31日每售出一杯汪阿姐香茅檸檬薑蜜特飲,將會捐$5給查篤撐兒童粵劇協會支持小朋友的粵劇發展非常之有意義大家都支持吓啦! 而店家更推出多款限量精品!包括印有有不要對我尖叫及Don’t Yell at me的雙面口罩、印有醜美風Logo的Tote Bag、和限量1000份的不要對我尖叫,日常茶間的精美陶瓷杯杯內藏有6張飲品券售價$238,憑券可到兩店免費換領指定口味的飲品呢!行到熱辣辣飲杯凍冰冰的茶飲諗起也爽皮!

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Other