2022-11-16 132 views
辣呢樣野真係令人上癮,有時耐冇食辣,就口癢~呢間餐廳嘅川菜料理辣度岩岩好,而味道都算得上惹味,令到鍾意食辣嘅我都好滿意(๑˃́ꇴ˂̀๑)✎ 酸菜魚二人套餐($198) 套餐除咗有酸菜魚,仲包小食、兩碗白飯同兩罐汽水,份量都算多,夠兩個人食~我哋叫咗中辣嘅酸菜魚,食到係咁出汗,都幾辣下~但係味道認真唔錯,好在佢有番咁上下辣度,同時唔會太酸。入面材料有魚、金菇、酸菜、芽菜同蔥。湯幾濃郁,幾好飲;啲飯幾有咬口,唔會太乾;啲魚好滑嫩,冇乜骨。如果食食吓覺得太辣,仲可以食佢啲涼拌小食解辣~有雲耳、海哲同青瓜,雲耳同海蜇幾爽口,幾解膩,而青瓜拌酸酸哋嘅芝麻醬,fresh得嚟,更開胃。

✎ 酸菜魚二人套餐($198)

酸菜魚二人套餐

2022-11-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$99 (Tea)
酸菜魚二人套餐
2022-11-15 125 views
最近發現依間抵食小舖.經典乾鍋 $128無諗到百幾蚊份量都幾大份.超級抵食配料:蝦、午餐肉、五花腩、魷魚、椰菜花、四季豆、薯仔片、蓮藕蝦有7-8隻,午餐肉有10幾件.五花腩一啲都唔油膩,炸到啲肥膏位脆卜卜,好好味.魷魚口感有啲似土魷,但又唔會似土魷咁硬身.薯仔片好夠味,平時唔太好食薯仔嘅我都食左好多.黃金皮蛋 $25好好味,但叫小辣都有啲偏辣.但超級流心,值得一試.麻辣肚絲 $32食唔到辣嘅朋友都食到,唔會太辣.下次可以約一大班朋友再試多啲唔同菜式.
最近發現依間抵食小舖.

經典乾鍋 $128

無諗到百幾蚊份量都幾大份.超級抵食

蝦有7-8隻,午餐肉有10幾件.
五花腩一啲都唔油膩,炸到啲肥膏位脆卜卜,好好味.
魷魚口感有啲似土魷,但又唔會似土魷咁硬身.
薯仔片好夠味,平時唔太好食薯仔嘅我都食左好多.
經典乾鍋

黃金皮蛋 $25

好好味,但叫小辣都有啲偏辣.
但超級流心,值得一試.

麻辣肚絲 $32
食唔到辣嘅朋友都食到,唔會太辣.

下次可以約一大班朋友再試多啲唔同菜式.

• 黃金皮蛋
  • 干鍋
2022-11-13 95 views
午餐時間,黎到依間主打食辣野嘅餐廳,餐牌有好多選擇。辣同唔辣都有我地叫左二人套餐,有主菜,小食,白飯同汽水酸菜魚有幾款辣度可以選擇,怕辣嘅朋友可以叫bb辣。細size都已經好大碗,味道好夠,湯底夠味。魚肉好嫩滑,酸菜爽口。叫左bb辣都食得出有d麻辣,辣度都接受到👍🏻小食拼盤青瓜好清爽新鮮,配埋胡麻醬👍🏻海蜇同木耳都好爽口。岩哂解辣😉套餐有埋汽水價錢都幾抵,出面淨一碗酸菜魚都要依個價錢二人套餐💰HKD$198
我地叫左二人套餐,有主菜,小食,白飯同汽水

酸菜魚

小食拼盤
套餐有埋汽水
價錢都幾抵,出面淨一碗酸菜魚都要依個價錢
二人套餐💰HKD$198
2022-11-12 99 views
⋆⁺₊⋆.香辣鮮 .店家用心熬煮奶白魚湯,正宗的酸菜魚會把魚起肉~保留魚頭及魚骨後把它煎至金黃,再加水大火煮15分鐘。油爆香蒜頭、薑泡椒、酸菜等材料,加入高湯煲滾,再放入大豆芽煮吸滿濃郁湯汁, 魚片薄身又滑嫩(◍ ´꒳` ◍)黑木耳、海蜇皮、青瓜絲,涼拌開胃冷盤。♡ᵎBb辣的回鍋肉真得很好吃!!回鍋肉與萵筍炒得很入味又帶有鍋氣~豆瓣醬炒出的紅油極香,而且很少店家的回鍋肉可以做到少油ദ്ദി ῀ᢦ῀ ).整體 / 🥨🥨🥨🥨/..⌫ 香辣鮮 (長沙灣)長沙灣青山道456號地舖#長沙灣咔嚓.

⋆⁺₊⋆

香辣鮮

黑木耳、海蜇皮、青瓜絲,涼拌開胃冷盤。♡ᵎ

整體 / 🥨🥨🥨🥨/
⌫ 香辣鮮 (長沙灣)
長沙灣青山道456號地舖

#長沙灣咔嚓

2022-11-12 59 views
要左個二人套餐💰198,有三色小食拼盤、主菜、兩碗白飯、兩罐汽水,二人套餐嘅主菜可以選擇酸菜魚、水煮肉、水煮魚、乾鍋、毛血旺🥒三色小食拼盤:芝麻醬青瓜絲、酸辣木耳、海蜇🐟酸菜魚:魚肉塊塊又大又滑,底有好多酸菜同芽菜酸味好足,BB辣唔食辣嘅都接受到,超開胃,送飯又一流份量、味道一啲都‘輸洩’出面食酸菜魚嘅連鎖店呢間川菜係超多菜式,🥥椰子雞都有超驚喜😋味道:3/5👩🏻‍🍳服務:3/5🌃環境:3/5💰性價比:3/5
🥒三色小食拼盤:芝麻醬青瓜絲、酸辣木耳、海蜇

🐟酸菜魚:
魚肉塊塊又大又滑,底有好多酸菜同芽菜
酸味好足,BB辣唔食辣嘅都接受到,超開胃,送飯又一流
份量、味道一啲都‘輸洩’出面食酸菜魚嘅連鎖店

呢間川菜係超多菜式,🥥椰子雞都有超驚喜

😋味道:3/5
👩🏻‍🍳服務:3/5
🌃環境:3/5
💰性價比:3/5
2022-11-07 65 views
長沙灣呢間主打食辣野嘅餐廳,唔食得辣野嘅朋友都可以黎,因為佢都有啲唔辣嘅正野啱食由於夜晚唔想食太油太辣,但又想打下邊爐咁,就叫咗佢推薦嘅清潤椰子雞煲半隻,對上一次食呢樣已經係疫情前喺深圳食,估唔到呢度俾得番果種味道我。湯底真材實料用椰子水,仲有啲好嫩嘅椰子肉,而加湯時亦都係加番椰子水,所以湯底keep住好香好甜跟職員指示煲啲雞肉8分鐘,果然食落唔老身,仲好滑,配埋啲醬油、青檸汁同辣椒黎食幾惹味另外仲叫咗娃娃菜同薯粉,用呢個椰子雞湯底食特別清甜晚市都幾多人食,見佢啲辣野望落都幾正,搵次會去試埋

清潤椰子雞半隻

另外仲叫咗娃娃菜同薯粉,用呢個椰子雞湯底食特別清甜

薯粉

晚市都幾多人食,見佢啲辣野望落都幾正,搵次會去試埋
2022-11-05
$124 (Dinner)
薯粉
  • 清潤椰子雞
2022-11-07 55 views
媽媽同婆婆又去左食酸菜魚😆我地襯偽韓仔返學,快閃食左個lunch😛長沙灣呢間小店,lunch set都幾抵食,平民親呢價錢親食飽飽,味道都唔錯😋酸菜魚午市套餐呢個酸菜魚係配白飯嘅,份量都好多,入面有齊配菜🥰係好夠味既酸菜魚,good good good 👍🏻 仲有埋野飲下午茶米線套餐比午市套餐更抵食,$29起再加配料,一樣有野飲,小辣辣度岩岩好😍秘製泡椒魚皮呢個辣度十足,非常刺激🥳魚皮爽口彈牙,送啤酒應該會好夾黃金皮蛋溏心流心皮蛋,全部金金黃黃非常吸引,加埋上面既辣醬,十分惹味😊

酸菜魚午市套餐

下午茶米線套餐

秘製泡椒魚皮
呢個辣度十足,非常刺激🥳魚皮爽口彈牙,送啤酒應該會好夾

2022-11-06 76 views
二人晚餐點了小辣乾鍋,天氣轉涼啱食辣。二人餐有主食、小食、白飯同飲品,共$198。🥢滋味乾鍋:乾鍋配料多,有海鮮、肉同菜,包括鮮蝦🦐🦑五花腩片同午餐肉,又咸又辣,啱送飯👍🏻。最歡喜係蝦子新鮮!🥢三色冷盤:青瓜絲、醋雲耳同海蜤,清爽解辣。其他主菜有水煮魚、旺毛血、水煮牛肉等,同樣大大份!味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🥢三色冷盤:青瓜絲、醋雲耳同海蜤,清爽解辣。

其他主菜有水煮魚、旺毛血、水煮牛肉等,同樣大大份!

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
識我既人其實都知我唔係好食到辣既野,但係呢間真係有BB辣度比我選擇,仲要有我鐘意既花椒味道,十分正!見到呢度有甘多菜式選擇,有香麻酸菜魚,有毛肚,有水煮牛肉,仲有好多好多選擇,今次我就選擇左一至二人既套餐,餐仲要2杯飲品,2個飯真係會食到你飽食到你滿意為止!想講講水煮牛肉煮出黎既味道好鮮好鮮甜,一D都唔會生硬,口感軟滑無比,再加上十分之鐘意佢個湯汁底,有香濃的花椒,洋蔥,再放左薑條落去,養生又好笑,重點係芽菜,豆卜完全將湯汁鎖住哂係入面,食極都好開胃!之後就係佢前菜真係好好食呀!有新鮮既海蜇,青瓜絲配芝麻醬,仲有酸醋味既木耳,開胃清新大爆發!地址好近ja係長沙灣青山道456號快快食啦🥰🥰🥰

地址好近ja係長沙灣青山道456號快快食啦🥰🥰🥰
2022-11-06 45 views
長沙灣有間好平嘅區內超市呀掃完貨諗緊食咩之際,見到有個餐廳名有個「辣」字即刻引起我哋注意‼️我哋一邊睇緊menu,一邊就聞到廚房嘅鑊氣小炒香水煮魚呢度有套餐推介,小食+水煮食品+白飯+飲品,都係$198魚片肉質好滑,完全無幼骨問職員咩辣度係正常辣,佢建議我哋叫BB辣 or 小辣🌶佢話比一般餐廳辣~~咁我哋就叫小辣啦!點知···完全唔辣不過好彩麻辣味非常香,就算無咩辣度都好好味仲有好多芽菜雲耳,吸湯一流小食三拼香辣炒花菜炒得好夠鑊氣 一上枱已經香味撲鼻,味道入哂花菜裡面,好惹味不過份量得好少,下面主要係用蔥頭辣椒薦底隔油,淨係得面頭10幾舊要$88!呢碟花菜就貴左啲
長沙灣有間好平嘅區內超市呀

掃完貨諗緊食咩之際,見到有個餐廳名有個「辣」字
即刻引起我哋注意‼️

我哋一邊睇緊menu,一邊就聞到廚房嘅鑊氣小炒香

水煮魚
呢度有套餐推介,
小食+水煮食品+白飯+飲品,都係$198

魚片肉質好滑,完全無幼骨

咁我哋就叫小辣啦!點知···完全唔辣

不過好彩麻辣味非常香,就算無咩辣度都好好味

仲有好多芽菜雲耳,吸湯一流
小食三拼

香辣炒花菜
炒得好夠鑊氣
一上枱已經香味撲鼻,
味道入哂花菜裡面,好惹味

不過份量得好少,下面主要係用蔥頭辣椒薦底隔油,
淨係得面頭10幾舊
要$88!
呢碟花菜就貴左啲
2022-11-05
Type of Meal
Dinner
前排去左搵係長沙灣番工既朋友食lunch,今次就揀左食川菜,環境唔算大不過選擇都算好多午市套餐包左主食、白飯同飲品,唔食Lunch Set 都可以叫啲小菜同朋友Share酸菜魚 $68份量都算好多,今次揀左少辣,酸菜魚好滑亦有好多配料,包括芽菜、薯粉、金菇等等,餸飯一流☺️惹味手撕雞 $58小編都好鐘意呢個,手撕雞好香上面仲有啲花生粒同青瓜絲係底,如果雞皮份量少啲會更正另外跟餐加左個滋味小食拼盤+$20 ,入面有雲耳、青瓜絲同海蜇,小編最愛雲耳,酸酸地又夠爽口,大家下次黎到不紡可以試下

酸菜魚 $68

惹味手撕雞 $58

前排經過長沙灣,見到呢間隱世川菜小店🌟——🌟香辣鮮🌟小菜仲係即叫即炒🤩款式種類都好吸引,好多都想試😍啱曬鍾意食川菜、米線、小炒嘅朋友,我就同朋友去咗呢到食咗個下午茶✨我覺得呢度啲店員都好好👍🏻._./ 主食 /🐑|羊腩煲套餐|🐑一上菜已經聞到勁香濃嘅羊腩煲香辣味,熱辣辣上勁吸引,羊腩件塊數量多,又大舊,肉質淋身,唔太蘇,裏面啲配菜勁入味,味道配飯勁夾💕·🍅|蕃茄蛋湯米線|🍅蕃茄湯好濃郁,而且仲有蕃茄塊好足料,米線量好多,索啲啲蕃茄湯底好正🫣·/ 小食 /🖤|黃金皮蛋|💛又係好濃味,味道濃,皮蛋外皮爽,裏面軟👍🏻·/ 飲品 /|凍利賓納|好耐冇飲利賓納,所以見到有即點😳·|凍香濃咖啡|一上枱,已經聞到好香濃嘅咖啡味☕️._.
._.
/ 主食 /
🐑|羊腩煲套餐|🐑
🍅|蕃茄蛋湯米線|🍅
/ 小食 /
🖤|黃金皮蛋|💛
又係好濃味,味道濃,皮蛋外皮爽,裏面軟👍🏻
/ 飲品 /
|凍利賓納|
好耐冇飲利賓納,所以見到有即點😳
|凍香濃咖啡|
一上枱,已經聞到好香濃嘅咖啡味☕️
._.
Type of Meal
Tea
朋友話想食四川菜,我平時好少食辣,今晚唯有捨命陪君子啦,呢間香辣鮮位於長沙灣,位置比較隱蔽,都係靠地膽帶路先食到咁抵食既川菜套餐情迷198 ($198/二人套餐)套餐包括主食五選一: 有酸菜魚、水煮魚、水煮牛、毛血旺、經典乾鍋,我地就揀左酸菜魚,雖然話係細份其實份量都幾多,上到枱仲熱辣辣,湯底酸酸辣辣都幾開胃,魚片鮮嫩唔會有細骨,用來送飯就最好不過,套餐仲有指定小食、兩碗白飯同兩罐汽水,兩個人食就剛剛好啦,今晚既指定小食係拍拍拍青瓜,口感清新,解辣一流

情迷198 ($198/二人套餐)

自家製家鄉韭菜 x 酸菜餃子 配拍拍拍青瓜 & 黃金皮蛋依間出名食酸辣野,但唔食得辛辣ge 我都覺得好好食!🤯平時都好鐘意食依d 川菜小食,因為怕太辣,所以叫左清湯餃子餐,佢自助落單,可以自選配料,我揀左half half 韮菜同酸菜餃子👍🏻餡料好惹味冇得彈✨加埋肥牛同娃娃菜營養滿分✨另外重點係個黃金皮蛋小菜💖💖💖雖然對我黎講已經辣到就黎支持唔住🙈但係佢個黃流哂沙真係好正🤤🤤🤤Omg好彩有清湯ok餃同餐飲救一救🤣雖然一路食一路流鼻水,但真係好好味🤣
自家製家鄉韭菜 x 酸菜餃子 配
拍拍拍青瓜 & 黃金皮蛋

依間出名食酸辣野,但唔食得辛辣ge 我都覺得好好食!🤯
另外重點係個黃金皮蛋小菜💖💖💖
自家製家鄉韭菜 x 酸菜餃子
自家製家鄉韭菜 x 酸菜餃子
  • 自家製家鄉餃子
2022-10-27 54 views
咁啱係附近做嘢 又想食酸菜魚就揀咗佢細細間 經過有機會miss咗 但𥚃面都唔少位嘅~過咗正常午餐時間嚟食 一入去就有位⭐️拍拍拍青瓜 (BB辣)同行朋友唔食得太辣 所以啲野叫BB辣調味做得唔錯 好開胃 食唔停口😌⭐️細份酸菜魚 $138 +肥牛 $48 (BB辣)本來以為有寛粉 窩筍係入面嚟到先知原來一人午餐先有呢啲餸不過叫呢款酸菜魚 會多好多魚 足料!要配料可以自己再加 好似有成幾十款可以加不過本來都有芽菜 酸菜 蔥 薑呢啲嘅最後都係加咗個飯一齊食 要撈湯食👍🏻唔係應該唔夠我哋食飽飽🤭
咁啱係附近做嘢 又想食酸菜魚就揀咗佢
細細間 經過有機會miss咗 但𥚃面都唔少位嘅~
過咗正常午餐時間嚟食 一入去就有位

⭐️拍拍拍青瓜 (BB辣)
同行朋友唔食得太辣 所以啲野叫BB辣
調味做得唔錯 好開胃 食唔停口😌
拍拍拍青瓜

⭐️細份酸菜魚 $138 +肥牛 $48 (BB辣)
本來以為有寛粉 窩筍係入面
嚟到先知原來一人午餐先有呢啲餸
不過叫呢款酸菜魚 會多好多魚 足料!
要配料可以自己再加 好似有成幾十款可以加
不過本來都有芽菜 酸菜 蔥 薑呢啲嘅
最後都係加咗個飯一齊食 要撈湯食👍🏻
唔係應該唔夠我哋食飽飽🤭
酸菜魚+肥牛
2022-10-26
$150 (Lunch)
酸菜魚+肥牛