2016-01-12 197 views
買一送一呀! 點都要睇下, 又見唔駛點排, 緊係試下聖誕特選Gingerbread Latte 甜辣的薑餅味道混雜在一起, 加上經典咖啡和熱牛奶, 淋上肉荳蔻, 實在是聖誕假期的完美選擇
2015-12-30
Waiting Time
13 Minutes (Dine In)
$24 (Tea)
2015-05-19 284 views
難得早起的星期天 最好當然去Starbucks嘆返個靚早餐差不多九點去到都不是太多人 今日叫左tall latte($33), ham and cheddar croissant($28) 可能不嬲飲開Starbucks ge latte 所以覺得無乜特別 依舊是香濃幼滑 所以特別要講既係Ham and cheddar croissant 呢到既牛角包無好似出面個d感油 車打芝士同火腿既長度可以岩岩好有個包感長 確保每一口都食到所有料 就感食可能會覺得太heavy同唔夠飽 但配合咖啡一齊食就岩岩好 而且食完真係超級滿足 係一日既好開始!

難得早起的星期天 最好當然去Starbucks嘆返個靚早餐

而且食完真係超級滿足 係一日既好開始!
2014-04-25 344 views
一個人係時代等睇夜晚十點場($70),百無聊賴,買左飛唔想落太多層去anxxxxB,又無多餘錢霸氣獨酌紅酒,呢個時代既最低消費恐怕都非星巴克莫屬。由於我知套戲夜上,作為一個劇毒編輯又點會自己一個人用得哂6:00到10:00呢幾粒鐘呢?我只好一開始去希慎買本<<白馬走過天亮>>($87),然後係時代戲院買完飛後落星巴克整杯iced latte:v($37)同整返件blueberry cheese cake($33)。  老老實實,咖啡係熱飲先好,凍啡永遠係伏,莫講話星巴克呢類咖啡便利店,就連L’xxxxx xxx都好難整到靚凍啡。呢個問題皆因人條?遇熱時血管會膨脹,可以sense到更多味道,加上大部分元素(呢個moment係指咖啡因)係高溫情況底下都比較積極彈來彈去,咖啡因本身既味沉鬱,焙(讀背)完煮完個味先會發到出來,包括係苦﹑酸同甘。(由於本人惡酸,苦味會發酸,甜味可以蓋酸,所以只好斬腳指簡隻乳糖比較多既咖啡。)  咁好明顯啦,飲凍啡個時,一來血管已縮,sensibility降低左,再加上低溫之下大部分元素(呢個moment都仲係講緊咖啡因)唔多活躍,

咁好明顯啦,飲凍啡個時,一來血管已縮,sensibility降低左,再加上低溫之下大部分元素(呢個moment都仲係講緊咖啡因)唔多活躍,其實你飲凍啡,同飲既有小小味道既水係無咩分別,除非人地落好多糖(乳糖又好咩都好)。

之不過咁,由於時間流流長,熱啡只會愈飲愈難飲,因為佢第一啖最熱,攤足兩個幾鐘佢最後就會極難飲(因為有對比),倒不如一開波就整杯凍既算數。(謎:你唔係想影射愛情掛?答:各位可以由第二段重新睇起)

雖則啡要熱飲,但cheese cake凍食又幾好喎,(都係個句啦,星巴克肯定唔夠高檔地方抽,因為佢Design簡單,原材料都唔會用到咩野神奇buffalo mozzarella)有時我地食d本身味濃既食物,凍食岩岩好可以壓到腥﹑沖呢類比較重既氣味,氣味比味道更受溫度影響,當然我完全唔排除世間總有重口味既人,例給個班用芝士來撈丁仲要加多兩粒大蒜,食到個口好似岩岩浪完坑渠水既人。

整體來講,凍啡就肯定fail,不過係我自己?來,舊cake幾好,味道圓滑而唔膩(有d newyork cheese cake 整到實一實以為係寶查實好難哽,真心係kick係喉到哽唔落),藍莓新鮮夠juicy我都已經別無他求,再加上手頭上本散文,呢幾粒鐘算打發得幾愉快,既~

2014-04-24
$70 (Dinner)
  • blueberry cheese cake
2014-01-29 139 views
年近歳晚, 就對自己好 d 啦. 食返個富貴早餐嘆下咖啡. 上到九樓, 已有 4-5 個人在排隊, 見還有點時間, 我也照排可也. Starbucks 的早餐都越來越多選擇了, 不過我還是叫了最喜歡的 Sausage Roll 以及一杯 tall Latte. 今天客人其實不算多, 但佢地動作似乎比較散慢, 等了約 6-7 分鐘才有咖啡, 收貨即走, 趕返公司.Sausage roll 還是熱呼呼的, 先加上蕃茄醬, 再用刀叉來享受, 這就是我最愛的食法了. 肉卷外層鬆脆充滿牛油味, 每一啖都是油香四滲, 想來應該是不怎麼健康, 但係好食最緊要!  好可惜這一次內裡的豬肉稍為失色, 太乾太硬, 而且份量也好像少了, 沒有了那種啖啖肉的感覺. 幸好 latte 還是一貫的水準, 奶香且滑, 就是咖啡味略嫌稍淡而已.只是 $51 的早餐實在是太貴了, 絕不能天天如此呢!

只是 $51 的早餐實在是太貴了, 絕不能天天如此呢!
2014-01-29
Waiting Time
9 Minutes (TakeAway)
$51 (Breakfast)
2013-12-26 88 views
睇戲未夠鐘, 所以選擇在星巴克小休片刻, 但真的是強差人意的一次. 飲品: "摩卡"和"伯爵紅茶"保持一貫的味道 食物: 就是圖中兩個, 上面果個硬度十足, 連內裡的火腿也很難咬得到><下面果個冇甘硬, 但冇乜味道,只得少許紅莓味 . 希望下次會有所改進

飲品: "摩卡"和"伯爵紅茶"保持一貫的味道

希望下次會有所改進

2013-12-25
$50 (Dinner)
2013-10-29 71 views
Almond & Raisin Biscotti ($15) 香港Starbucks嘅Biscotti (意大利餅乾)只有杏仁提子乾一款揀,要食又乾又硬的Biscotti,當然跟甜酒或咖啡食就最好,對我鍾情飲Espresso來講,跟甜甜的Biscotti一齊食就最好味。燴牛肉煙斗粉焗鍋 Beef Goulash Pipette Casserole ($37) 本身戒牛多年,本來都冇諗過食佢,不過老友想食,就叫啦,好彩我都鍾意食通粉類嘅野。聽朋友講牛肉粒在濃湯燴得軟腍,只係份量極少;不過有大量煙斗粉連同甘荀、香芹、洋蔥、蘑菇及紅腰豆加埋牛肉煲出的濃湯一齊食都幾好食,係個汁加分。中東豆蓉素菜卷 Hummus Veggie Wrap ($39) 其實都食架架喇,不過上次係用咗綠色卷皮,呢個係再早前推出過嘅,但就沿用返全麥卷皮,雖然係冇麥味嘅,不過翻熱後微脆係幾好食,而餡料同樣幾豐富噃,從中間切開會見到一邊卷上生菜,另一邊則卷上好多青瓜、甘筍同黑豆,兩邊食都好清新,份量頗足夠飽。

聽朋友講牛肉粒在濃湯燴得軟腍,只係份量極少;

2013-10-29
$115 (Lunch)
2013-10-12 51 views
話說科舉試後,眾舉人接著的節目,當然是等金榜題名了。這段時間無疑是難熬的,一干人等一方面心情緊張,另一方面又為終於可以放監而高興。總之,離開戰場才再算吧。輾轉之下來到了時代廣場,四圍可以久坐一點又已經開門的食肆就只有老好星記。當時新推出了秋季食品系列不久,我就選了這個素食的 Roasted Vegetable & Cheese Pie ($24)。這個批外面是酥皮,裡面是多種烤焗素菜如茄子、燈籠椒、西蘭花和洋蔥等,蔬菜都烤得軟嫩,加上芝士的鹹香,是很不錯的早餐。本季的新款特濃咖啡飲品之中,包括了咖啡意式特濃鮮奶咖啡 Ristretto Bianco,其實即是特濃的特濃咖啡(大家明我講什麼嗎?如果不太清楚 ristretto 的原理這個會是比較接近的形容)加極細的牛奶泡沫,以「Free Pouring」方式製作(學過 Latte Art 的朋友該知道是什麼啦),我今次選了豆奶。其實我覺得跟普通的 latte 蠻像啦。歎完之後,又是時候回程。結果大家都做了進士,可算是皆大歡喜。

2012-08-13 35 views
經常都等好耐, 成日朝早10點左右都超過10個人排隊, 仲只得2個staff做野, 1個又收$又沖野飲. 次次都等好耐! 仲有d staff 好似唔係好識做野, 有次連收$都唔識. 其實明知多客, 點解請多d人? 好似中環上LKF條斜路果間, 成日都超多人, 但service好, 又快, 次次都唔會等多過5分鐘.
2012-08-13
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
一見夜晚十點幾都仲淨返多件黑芝麻綠茶芝士蛋糕,就知道 Starbucks 這款蛋糕沒有之前綠茶豆腐芝士蛋糕那麼受歡迎,的確是普通,總算有芝士蛋糕味,質感亦夠厚,但內裡的綠茶味唔夠,比較突出的是餅底的芝麻,夠味又有粒粒芝麻質感,但始終黑芝麻唔夾綠茶,本人都係想食返早前的綠茶豆腐芝士蛋糕多D。
黑芝麻綠茶芝士蛋糕 $30
2012-05-20
$30 (Last Night Supper)
黑芝麻綠茶芝士蛋糕 $30
2012-05-12 16 views
由於Starbucks 最近逢星期五下午3-5點,購買星冰樂買一送一,所以連續兩星期去了朝聖。第一個星期買了兩杯最新的"曲奇脆脆朱古力咖啡星冰樂" ,幾特別,有曲奇的口感,又有朱古力和咖啡的味道。第二個星期就encore了杯"曲奇脆脆朱古力咖啡星冰樂" ,另外買了一樣抺茶味的星冰樂,見好多人飲所以估計應該不錯,當然沒有令我失望,抺茶味濃,不會只有咖啡味,又不會過甜。
2012-03-10 24 views
星巴克,我們對這個名字一點也不陌生公司很多同事也喜歡每朝一杯星巴克,令他們早上工作更精神我一直都沒有這個習慣,較抗拒咖啡豆的味道,即使咖啡糖亦不太好今日坐在星巴克梳化,等老公仔買來一杯Iced Chocolate正當我期待那陣可可豆的香濃之際,一飲,差點想吐出來是一陣咖啡味對不起,真的接受不來,原來是弄錯了老公仔連忙拿去換,店員說聽錯是Latte有點摸不著頭腦,發音差很遠,忙中有錯!頗喜歡這裡的Iced Chocolate上面有點點朱古力粉以加強層次感可可味又純又香老公仔則點了新品Orange Caramel Marcharrato全因他喜歡橙味,上面白色泡沫有一陣橙香但混入咖啡中似乎有點進退失據,似乎兩者合不來Mix但不能Match
星巴克,我們對這個名字一點也不陌生
公司很多同事也喜歡每朝一杯星巴克,令他們早上工作更精神
還是傳統的好
正當我期待那陣可可豆的香濃之際,一飲,差點想吐出來
是一陣咖啡味

對不起,真的接受不來,原來是弄錯了
老公仔連忙拿去換,店員說聽錯是Latte
有點摸不著頭腦,發音差很遠,忙中有錯!

頗喜歡這裡的Iced Chocolate
上面有點點朱古力粉以加強層次感
可可味又純又香
與海報的天壤之別
全因他喜歡橙味,上面白色泡沫有一陣橙香
但混入咖啡中似乎有點進退失據,似乎兩者合不來
Mix但不能Match
2012-03-04
$36 (Tea)
Starbucks 來港已有 10 年光景, 原來品牌本身已有悠長的 40 年歷史了。趁著 40 周年誌慶, 連招牌 logo 都改埋, 刪去了 Starbucks Coffee 的名稱, 只保留美人魚頭像, 據說是因為集團要開展咖啡以外的業務, 所以要淡化只賣咖啡的形象云云。怎說都好, 對一般顧客來說, 影響其實不太大, 除了有些人已開始收集有舊商標的商品了。來到時代廣場, 走累了想找個地方坐坐 (而且是要找早已賣斷市的櫻花系列的粉紅色不銹鋼隨行杯 - 結果都是找不到, 賣光了), 結果從 6 樓的分店走到上來 9 樓。 手上拿著的, 是從另一家分店買到的櫻花水瓶, 反正在這裡可以用 (還可以減 $3), 那就索性在此先行落腳。用它來買了杯 Americano ($24 --> $21), 也來點吃的, 之前試過吃的那個 Coffee Cake Pop 我覺得很難吃, 這天暫未有吃 40th Anniversary Chocolate Dome 的興頭, 於是便吃了PB & J Cake ($28)。PB & J 其實是 Peanut Butter & Jelly, 是經典的

反面教材: 其實它是不宜盛熱飲的!

也來點吃的, 之前試過吃的那個 Coffee Cake Pop 我覺得很難吃, 這天暫未有吃 40th Anniversary Chocolate Dome 的興頭, 於是便吃了PB & J Cake ($28)。PB & J 其實是 Peanut Butter & Jelly, 是經典的美式三文治餡料 (知道這東西還是看花生漫畫學來的), 所以這個蛋糕中文名字就叫花生草莓果醬蛋糕, 三層海綿蛋糕交替疊著花生醬 (不純粹是花生醬, 還應該混了一點忌廉) 和草莓果醬 (其實中間那層還有少少忌廉的就似啫哩多一點), 面層綴以花生碎和草莓果漿。因為有較輕盈海綿蛋糕配襯清新的果味, 而花生醬的味道又不會過搶, 又有點脆脆花生粒增添口味層次, 是幾討好的配搭。
此分店除了圖 1 所見的部份外, 在商場的公共地方也設有座位, 而竟然是全坐滿的, 真誇張! 但是燈光都是比較暗, 不是工作的好地方, 甚至閱讀店內提供的報章雜誌也有點困難。
反面教材: 其實它是不宜盛熱飲的!
2008-12-28 26 views
18-10-2008和友人在銅鑼灣吃罷下午茶,想找個地方歇一歇,於是便走進了時代廣場。由於是週末的關係,從地下走到九樓,才找到一個位置坐下來。個人不太喜歡奶類製品,但卻酷愛朱古力 (很矛盾吧~),所以想也不想就買了杯 iced chocolate (venti)。拿的時候,嚇了一跳,真的很大杯呢,不過冰的份量也不少,而店員擠了很多忌廉在飲品上。回到座位,想也不想便把忌廉拌進冷的朱古力飲品裏。呷了一口,很香濃的朱古力味道,口感很細滑,應該是加了忌廉的緣故吧。再多喝幾口,發現飲品裏有一些朱古力粒,加強了整杯飲品的口感,很不錯呢!和友人一邊談天,一邊喝這飲料,很寫意呢!這杯朱古力真的很巨型 (因為是venti),我足足花了一整個小時才把它喝乾。但始終覺得冷的朱古力不及熱的朱古力香,因為冷粒會慢慢溶解,逐漸淡化了飲品香濃的味道。今天實在太熱了,沒辦法吧,還是選了冷的飲品。 ^^第一次來星巴克咖啡,喝了一杯非咖啡類的飲料。下次再來的時候,(天氣應該冷一點吧) 我會試試喝熱的咖啡呢!
18-10-2008

Signature Iced Chocolate, 香濃細滑,正呀!
$35 (Tea)
  • Signature Chocolate
2008-06-30 21 views
每次我由澳門返嚟香港放假,都要去星巴克搵新出o既綠茶豆腐芝士餅.搵咗旺角,上環,尖沙咀都搵唔倒. 最終竟然喺呢間咁細o,仲係喺商場open area o既舖搵倒.咁一定要即刻試啦.嘿....嚟個綠茶套餐先.細green tea latte ($25) + green tea tofu cheesecake ($27).Green Tea Tofu Cheesecake 味道冇想像中o既味道,因為冇咗豆腐味.開頭分層食,芝士味香濃,綠茶層反而覺得味道怪怪哋.之後試吓兩層一齊食就好味好多喇.Green Tea Latte 不嬲都係my "飛弗". 所以佢扯高咗我俾o既分數.
咁一定要即刻試啦.
嘿....嚟個綠茶套餐先.
開頭分層食,芝士味香濃,綠茶層反而覺得味道怪怪哋.

之後試吓兩層一齊食就好味好多喇.