2022-12-06 972 views
呢一間星巴克係星巴克嘅旗艦店,除咗平時會嗌到嘅嘢飲之外,亦都有好多真係手沖或者係需要到特別沖髮嘅咖啡,包括係啖氣冷泡咖啡同埋一啲手沖咖啡,而且啲豆都可以選擇,呢一間舖頭啲咖啡豆都真係幾多種類,而且價錢又唔算話係好平,得閒買返幾包喺屋企自己沖下試吓唔同味道都幾開心。不過其實呢度嘅人都比較多,基本上次次嚟都唔係有位坐,但係個環境就真係幾舒服,有啲望窗嘅位置真係可以坐足一日,特別節日嘅話佢哋都會有唔同嘅杯售賣,絕對係星巴克買必定要到訪嘅其中一間
2022-11-12 873 views
臨近聖誕星巴克一定有聖誕特飲,今年有啲唔同,多咗一款新出嘅咖啡味道,所以決定去試吓。 去咗利苑三期嘅星巴克旗艦店。紅絲絨燕麥咖啡,紅絲絨味道獨特,咖啡味道香濃,配上燕麥奶,內有粒粒燕麥有咬口。
去咗利苑三期嘅星巴克旗艦店。
TakeAway
2022-10-05 1029 views
又到栗子季節,全港最多分店嘅Starbucks 今年好進取,推出一系列「栗子」甜品,本人分別試左「栗子牛角包」「栗子芭菲」已經食咗兩次有「栗子牛角包」我㨂左將佢雪凍食,拎住都覺得重手 。牛角包巳經吾脆,但栗子蓉超多,仲加多三大粒原粒栗子增加咬口,味道不也太甜,和咸咸地嘅牛角包都估到咁夾👍🏼個人推介!「栗子芭菲」幾層layers 由上至下栗子蓉、栗子 mousse 、cream 、消化餠底。栗子香濃郁度沒有想像中咁高,栗子 mousse 甜左少少,好彩有消化餅底中和一下,喜歡栗子的可以一試。

本人分別試左
「栗子牛角包」
「栗子芭菲」

已經食咗兩次有「栗子牛角包」
我㨂左將佢雪凍食,拎住都覺得重手 。
個人推介!

「栗子芭菲」
幾層layers 由上至下
2022-08-18 1060 views
去咗Starbucks Réserve , 今日發生咗打尖事件。 我好似平時咁排隊買野飲, 由於social distance 所以我同前面隔咗一個位。 係呢個時侯有個黑色衫的人就攝咗係前面。 於是我等左一陣,終於到我嘅時候,有個白色衫從左邊行過嚟,收銀居然yap 佢過去俾錢, 一次又係咁, 兩次又係咁,咁我就同收銀講,話我排緊隊,佢居然話睇唔到我。 後尾我終於買咗野飲,但原來落錯單,我買mocha, 佢出咗matcha . 最後先換返。 感到好失望😮‍💨。味道亦好普通。 但主要是態度不佳,本身想搵一個休息地方,但搞到咁。
2022-08-15 608 views
今年Starbucks既月餅好精緻主題以銀河系星空 外型設計成燈籠 拎出去食住月餅 一路賞月咁就襯晒分別有3款口味月餅❤️流心焦糖咖啡❤️伯爵茶麻糬❤️燕麥奶奶黃我自己最愛燕麥奶奶黃口感軟滑香甜 配番配Espresso就perfect 💕
今年Starbucks既月餅好精緻

❤️伯爵茶麻糬
❤️燕麥奶奶黃

我自己最愛燕麥奶奶黃
口感軟滑香甜 配番配Espresso就perfect 💕

經過Starbucks,入去買左一杯燕麥奶日式焙茶,雖然天氣比較熱,不過都係點左一杯熱飲,因為睇落好似幾吸引,飲落去其實都幾正,有一種燕麥的香味,然後又會有一種濃茶既味,呢種味道都係第一次試到XD可惜既係,價錢方面有少少貴,如果價錢平少少的話會更加吸引。
經過Starbucks,入去買左一杯燕麥奶日式焙茶
,雖然天氣比較熱,不過都係點左一杯熱飲,因為睇落好似幾吸引

可惜既係,價錢方面有少少貴,如果價錢平少少的話會更加吸引

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2022-06-12 763 views
今日試吓利園這家Starbucks, 這兒樓底很高,空間感十足,而且裝修有型有格,看著路旁的綠樹,感覺寫意。奶白咖啡這flat white 特別選擇了精選咖啡豆,咖啡味道格外甘香、醇厚,帶一點幽幽的果香,再配上燕麥奶,口感香滑,奶味濃郁,這杯咖啡比平曰的Starbucks 好,很不錯。

今日試吓利園這家Starbucks, 這兒樓底很高,
空間感十足,而且裝修有型有格,看著路旁的綠樹,感覺寫意。

奶白咖啡

這flat white 特別選擇了精選咖啡豆,
奶味濃郁,這杯咖啡比平曰的Starbucks 好,很不錯。
2022-05-23 854 views
前排朋友送咗張Starbucks禮卷所以就瘋狂咁試佢哋嘅新品😅不得不讚原來依家可以揀全脂/低脂/豆奶而且全部飲品都可以自己客製化😙例如加/減咖啡量,朱古力醬等等❤️咁就唔怕個味道唔鍾意飲啦!價錢嚟講的確偏貴,出面手搖頂多$40而且整體味道方面又唔會話邊款超好飲☺️當然啦你叫全脂一定會好飲啲哈哈哈如果冇禮卷小妹應該就唔會買lu🫢小妹飲品排名:🍫 凍甜入心三重朱古力鮮奶咖啡(特大)$53 🍓 草莓夢幻忌廉星冰樂(大)$49🥃 鮮奶日式焙茶(特大)$46🍵 清香甜梨酪香鮮奶抹茶(大)$49☕️ 凍特濃咖啡酪香鮮奶抹茶(特大)$50🥤 凍綿雲海鹽焦糖咖啡(大)$49小妹食物排名:🥛 雜莓希臘式乳酪杯 $39🫐 藍莓乳酪杯 $32 🍰 士多啤梨櫻花抹茶雪芳蛋糕 $35 ⭐️ CP值:🐘🐘🐘⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘.5⭐️ 舒適度:N/A⭐️ 再食指數:🐘🐘.5(5 星為滿分)
前排朋友送咗張Starbucks禮卷
所以就瘋狂咁試佢哋嘅新品😅
不得不讚原來依家可以揀全脂/低脂/豆奶
而且全部飲品都可以自己客製化😙
例如加/減咖啡量,朱古力醬等等❤️
咁就唔怕個味道唔鍾意飲啦!
價錢嚟講的確偏貴,出面手搖頂多$40

⭐️ CP值:🐘🐘🐘
⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘.5
⭐️ 舒適度:N/A
⭐️ 再食指數:🐘🐘.5
(5 星為滿分)
TakeAway
2022-02-22 910 views
很欣賞Starbucks推陳出新的精神👍🏻總會配合節日推出不同的新產品,今日同朋友試咗Starbucks新出嘅浪漫心形紅莓蛋糕及雞批,合乎情人節嘅主題,心型嘅紅莓蛋糕造型非常吸引,以多層士多啤梨慕絲、忌廉、朱古力蛋糕組成,中間還有一層酸酸甜甜的紅莓醬,味道清新,蛋糕大小剛好,吃完不會太膩滯,十分推薦😋😋😋反而雞批味道麻麻,中間的雞肉及醬汁混合在一起,吃下去一嚿嚿,真係唔知自己食緊乜,不推薦🙈🙈🙈

浪漫心形紅莓蛋糕及雞批
2022-02-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
浪漫心形紅莓蛋糕及雞批
  • 紅莓心形蛋糕
2022-01-18 743 views
銅鑼灣間間Starbucks 都超級多人,難得呢間人少少,職員服務態度好👏🏼👏🏼今日試左重出既特濃咖啡醇香鮮奶綠茶,一飲落去超香綠茶味,咖啡味相對無甘出,但混合埋一齊好香好正👍蘑菇雞批味道一直都在水準,開心用餐
蘑菇雞批味道一直都在水準,開心用餐
2022-01-06 590 views
喺太古返工,最鍾意就係樓下嘅starbucks喇,中午時候嘆返一杯,下午做嘢嘅時就精力充沛啦。 今日我就喝了好特別嘅杏仁咖啡,杏仁味好濃沃同咖啡味配合得相得益彰。太古starbucks有好多特別口味咖啡,可以供大家選擇。另外佢環境舒服加上悠揚嘅音樂令人有舒適,放鬆嘅感覺。
2021-12-19 554 views
買嘅時候就叫你update埋貴D咖啡豆嘅咖啡,俾多啲錢等咗半個鐘咖啡又搞錯order。半路都問過你個服務員又話個order唔係我嘅,之後又話補番個order,隔一陣又話部機壞咗,你估我喺度乞你嘅咩。咁嘅服務唔怪之得啲人越嚟越唔飲星巴克,下次咪搞我,貼錢買難受,施捨張咁嘅爛鬼coupon唔係人人都氣稀罕。美心唔該睇睇,唔係是但搵啲爛鬼豆返嚟加多你幾蚊就當係Premium咖啡,服務配合唔到都係垃圾。
2021-12-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$54 (Tea)
好耐冇飲過星巴克,最近天氣轉涼,見佢哋都出咗新餐牌,佢哋而家出咗啲關於聖誕嘅飲品,見到有薄荷朱古力咖啡,睇落都唔錯,所以入去試吓。而且鍾意呢度座位舒服,而且佢有Wi-Fi,所以都唔錯,適合喺度坐吓傾吓計,不過今次我自己一個,見到佢好飲,所以試吓,都適合一個人呢個新出的薄荷朱古力咖啡,味道唔錯,薄荷味比較淡,希望佢可以做得突出啲,不過朱古力同咖啡互相平衡,做得幾好,咖啡味唔算好濃郁,朱古力味比較重,我諗適合唔鍾意苦味嘅朋

2021-09-01 1110 views
🌹星期天,一早起來準備出門去行山的時候,突然狂風大驟雨,我們戶外活動要停止,真令人失望,惟有轉往商場逛逛!🌹首要食個豐富早餐,到銅鑼灣區選擇一間商場內的餐廳,是熟悉的《星巴克咖啡》,這間分店與別不同,供應的早餐有多款可選,不只是麵包糕點咁簡單,而且地方寬敞,有空間感,窗邊還可有樹景,感覺很不錯。早餐我們點了:煙三文魚溏心蛋天然酵母麵包⭐️⭐️⭐️⭐️豐富組合特濃朱古力咖啡⭐️⭐️⭐️⭐️朱古力味香濃菠蘿牛角包⭐️⭐️⭐️菠蘿包面層脆口,甜度適中個人評分食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️飲品味道⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️

早餐我們點了:

⭐️⭐️⭐️⭐️
朱古力味香濃

菠蘿牛角包
⭐️⭐️⭐️
菠蘿包面層脆口,甜度適中

個人評分

衛生⭐️⭐️⭐️
抵食⭐️⭐️⭐️
回頭率⭐️⭐️⭐️
2021-08-29
$168 (Breakfast)
2021-07-28 1001 views
星巴克咖啡 (銅鑼灣)放工等朋友,自己一個人,在銅鑼灣行逛,發現皇室堡原來開了星巴克咖啡店。於是便入去買一杯咖啡,慢慢休息。今次揀了一杯凍的牛奶焦糖咖啡,牛奶和咖啡的比例是50 50 ,焦糖味濃,但不會太甜,不過咖啡味當然沒有手拉咖啡的味道,畢竟是連鎖店,每間的品質也有一點分別。不過銅鑼灣這間分店的咖啡也不錯,如果大家想有一個空間坐一坐,飲一杯咖啡,或食一件甜品,不妨不妨也可可以到此一遊,順便在皇室堡的冒險樂園遊玩。地址:銅鑼灣新寧道1號利園三期1樓101-110號舖
星巴克咖啡 (銅鑼灣)

地址:銅鑼灣新寧道1號利園三期1樓101-110號舖
2021-07-28