2018-03-09 410 views
呢間除左裝修特別之外,食物亦有別於其他店!見唔到芝士蛋糕、撻之類!有嘅係甜品,就好似呢客邪惡度爆燈嘅綿花糖朱古力窩夫,面層係燒烤了綿花糖,質感少少脆,入口軟綿綿,下面係似窩夫底,仲未夠,入面仲有榛子醬,哇⋯⋯⋯不得了!超甜美,仲可以夾埋鮮忌廉增加滑度!oh!肥死罷了!
Dinner
2018-03-01 1185 views
旺角鬧巿,要一個hea下嘅地方或者等人地方。呢間starbucks就係一個好選擇。有兩層坐,夠曬大。而最高一層仲設有自修區,岩曬要寧靜環境嘅你。有懷舊感覺,除左一般飲品同小食外。呢間仲有懷舊食物同埋懷舊裝修。三杯野飲:鮮奶綠茶、焦糖咖啡、芒果熱情果綠茶(全部中size)總數$107.櫻花季節,所以杯都有櫻花圖案。鮮奶抹茶(轉了用豆奶)相對健康點,充滿豆奶及抹茶味道。我個人最喜歡呢款飲品。內在環境好闊落,都有好多位置。每次黎都有位。
旺角鬧巿,要一個hea下嘅地方或者等人地方。
呢間starbucks就係一個好選擇。

櫻花季節,所以杯都有櫻花圖案。

內在環境好闊落,都有好多位置。每次黎都有位。
2018-03-01
$35 (Dinner)
2018-02-23 203 views
Starbucks依家啲裝修真係越嚟越犀利,前個星期公司要去附近開會,當然選擇Starbucks坐下。輕鬆啲生意都易傾啲!唔講咁多啦不如去片!有圖有真相!今次冇叫嘢食,只係order 一杯 flat white 😊
2018-02-03 241 views
這間starbucks店有甜品供應烤綿花糖吐司$45用鐵平底鍋做甜品盤(keep 到温度)绵花糖大大粒,滿鋪吐司面义起綿花糖(溶溶的口感,配中間的朱古力醬,味道So sweet好甜)底下吐司香脆(口感不錯)配了清水一杯(貼心服務)抹茶鮮奶(熱)$39最愛starbucks的抹茶鮮奶抹茶(好香濃)奶(好幼滑)甜品和飲品即叫即沖即整(熱熱上枱)環境較其他分店大(有2層)甜品即造,避免客人等,可找位坐底等候(店員有送餐服務)
這間starbucks店有甜品供應
烤綿花糖吐司$45

用鐵平底鍋做甜品盤(keep 到温度)
绵花糖大大粒,滿鋪吐司面

底下吐司香脆(口感不錯)
配了清水一杯(貼心服務)

抹茶鮮奶(熱)$39

最愛starbucks的抹茶鮮奶
抹茶(好香濃)奶(好幼滑)
甜品和飲品即叫即沖即整(熱熱上枱)
環境較其他分店大(有2層)
甜品即造,避免客人等,可找位坐底等候(店員有送餐服務)

2018-01-27 186 views
這間Starbucks在香港多年但從來沒有踏足過,今日終於到此光顧一下。這裏的裝修的而且確吸引,但這裡的限定食物HazeRoll($16)卻令我十分失望😜為免不浪費,都吃掉了始終旺角區十分熱鬧,這間Starbucks兩層也擠滿了人,碰巧今天其中一層壞了冷氣呢😅

2018-01-23
15 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2017-11-07 1308 views
由以前我腦中風出事入院,到我出院後至今,我都保留了一個習慣,就是喜歡去飲咖啡,去大型集團連鎖咖啡店,例如「太X洋咖啡」或者是「星巴克咖啡」,一邊享用咖啡,一邊使用「星巴克」的無綫上網服務。不過,其實「星巴克」除了咖啡飲品之外,其實還有其他類型飲品,以及蛋糕糕點售賣提供,只是我大部分時間只集中於飲咖啡,所以很少接觸蛋糕類產品,以及跟咖啡飲品以外的產品。真的後來,我無意中得知「星巴克」,原來還在旺角,開了一間樓上餐廳版本的「星巴克」。於是我從西貢轉車趕過來旺角,一睹樓上餐廳版本「星巴克」的風釆。位於旺角洗衣街的樓上「星巴克」,我未正式進入「星巴克」的餐廳範圍,已經被入口的懷舊風格,模仿已故「九龍皇帝」曾灶財的街頭塗鴉,充滿港式風格的設計所吸引住。就是這些極具香港本土文化和情懷的店舖設計,令美式咖啡店「星巴克」忽然一下子洗脫了它的美式風味,反而變得很有港式情懷和集體回憶。我一路沿着樓梯,從地下走到上閣樓,真正屬於旺角「星巴克」的餐飲樓面位置。期間我還看到「星巴克」那幅由港式麻雀牌砌成的「麻雀牆」,忽然令我回憶,想起將軍澳明德邨商場的「瑞士咖X室」,那幅同樣巨大的「麻雀牆」。「樓上好戲」,其實

「樓上好戲」,其實不用旺角「星巴克」這樣的描述,我已經立刻回憶起,昔日香港的街頭、廣告、電視、電影,甚至漫畫文化。我沿着樓梯,到達樓上餐廳版本的旺角「星巴克」,從窗口望着餐廳外旺角亞皆老街車水馬龍的景象,我已經忍不住想儘快試試他們的甜品

甜品?我沒有講錯,旺角「星巴克咖啡」推出了一系列的港式甜品餐飲,包括「鴛鴦雪糕芭菲」、「椰汁紅豆芭菲」、「咖啡蛋撻」、「紅豆缽仔糕」,還有我曾經在銅鑼灣食過類似的小食「雪糕菠蘿包」。

其實我本來是想食「鴛鴦雪糕芭菲」和「紅豆缽仔糕」的,奈何當時我幫襯旺角「星巴克」時,已經星下午茶時間,我擔心太遲飲咖啡,累及晚上的睡眠質素,最後我忍痛放棄,只選擇「椰汁紅豆芭菲」和「雪糕菠蘿包」。

或許你會認懷疑我,去「星巴克咖啡」卻不飲咖啡,會不會是自尋煩惱的無謂行徑。我只能這樣講,如果不是因為腦中風入院的話,現在我可能還留在前僱主,位於粉嶺的公司內上班,旺角「星巴克」的「鴛鴦雪糕芭菲」可能一早已經吃完了很久了。

我在收銀櫃檯付款買票之後,一邊留在開放式廚房旁邊,一邊看着廚房店員在製作「椰汁紅豆芭菲」和「雪糕菠蘿包」。旺角「星巴克」製作的廚房位於閣樓,但主要用作餐飲的檯櫈卻偏偏在樓上。

結果旺角「星巴克」廚房,店員製作完成「椰汁紅豆芭菲」,跟「雪糕菠蘿包」之後,我雙手拿着它們走到樓上,忽然變得「雞手鴨腳」,最後「椰汁紅豆芭菲」頂層的忌廉,還在我移動時不幸滑下跌到在地上。

我把部分忌廉不慎跌在地上,變得殘缺不全的「椰汁紅豆芭菲」,繼續放在檯上,再拾回本來跌到地上的忌廉,然後扔到垃圾桶。之後我就開始享用剩餘的「椰汁紅豆芭菲」,至少證明給大家知道,我這篇食評絕對不是食店事先安排好的「試食活動」。

如果這篇食評真的是「星巴克」事先安排的試食活動,食店或許早已安排店員補造另一杯芭菲替換,不需要搞到現在狼狽不堪的狀況,我亦不需要吃一杯,殘缺不全的雪糕芭菲了。

後來我見到有「星巴克」店員上來,我立刻告訴他,我忌廉不小心跌下來,弄髒了樓面的地板。大概幾分鐘過後,旺角「星巴克」店員總算都拿着清潔工具上來,及時清理了樓面現場,也沒有人因此而跣倒或弄髒。
椰汁紅豆芭菲

跌在地上的忌廉當然不能食,幸好還有少量忌廉遺留在「椰汁雪糕芭菲」的頂層,如果不是的話,我可能吃不到「椰汁雪糕芭菲」忌廉的滋味。把忌廉混合甜味紅豆來食,應該是「星巴克」「椰汁雪糕芭菲」的最佳食法。

「椰汁雪糕芭菲」既然是旺角「星巴克」的招牌食品,雖然裡面沒有咖啡成份,但它的甜味依然常在。

忌廉和紅豆旁邊,還有一大片完整的椰汁糕,「椰汁糕」可能才是,「星巴克」「椰汁紅豆芭菲」味道的精粹,如果「椰汁糕」不幸跌在地上的話,我可能真的吃不到「椰汁紅豆芭菲」的原味了。

「椰汁糕」充滿了椰子奶的原本甜味,「椰汁糕」原來還混合了甜味的紅豆,本來已經有椰奶甜味的椰汁糕味道變得更甜。如果把「椰汁糕」當是個體甜品來享用的話,亦是算是很不錯的甜品,當作芭菲甜品配料效果更是相當益彰。

旺角「星巴克」椰汁雪糕芭菲,跟「宏」的抹茶芭菲甜品相似的地方,就是「椰汁雪糕芭菲」底層,一樣有很多早餐栗米片,花生等配料,令「椰汁雪糕芭菲」除了有雪糕,椰汁糕和忌廉等甜味材料之外,同時亦有豐富口感。

旺角「星巴克咖啡」的「椰汁雪糕芭菲」,除了味道十分甜之外,還有口感又豐富又香脆的底層栗米片,價錢比起尖沙咀的「宏」又稍為便宜一點。當然你都可以批評我,人家是大型集團連鎖咖啡店,「宏」又如何跟「星巴克」相比?

我不否認「星巴克咖啡」有的是大型集團連鎖食店優勢,但是「宏」畢竟也有「最佳食店」稱號的優勢,對比「星巴克咖啡」之下也不算輸洩吧。

吃到最後,把「椰汁雪糕芭菲」剩餘的所有材料留到最後才吃掉,甜味的椰汁材料混合栗米片,紅豆等配料撈勻一起吃下去,口感複雜之餘,味道還比「宏」或者「辻X茶舖」抹茶雪糕芭菲更甜更純。

吃「星巴克咖啡」甜品吃到下半場,還有另一款甜味「雪糕菠蘿包」等待我去嚐試。「雪糕菠蘿包」的造型,令我第一時間,想起銅鑼灣「景隆街」的「世界第X好味的雪糕蜜瓜包」。

「星巴克」雪糕菠蘿包跟「世界第X好味的雪糕蜜瓜包」的最大分別,在於「世界第X好味的雪糕蜜瓜包」的蜜瓜包味道比較甜,「星巴克」的菠蘿包味道則相對比較清淡。不過「星巴克」菠蘿包質地較硬,還要夾着大大個雲呢拿雪糕球,吃起來相對較為辛苦。
雪糕菠蘿包

不曉得「星巴克咖啡」用什麼品牌雪糕,更加不知道「星巴克」廚房店員用什麼器具去刮雪糕球,他們竟然可以一口氣,刮出這麽龐大的雪糕球,份量肯定不遜色於銅鑼灣的「世界第X好味的雪糕蜜瓜包」。

不止我吃「雪糕菠蘿包」吃得很「辛苦」,就連「菠蘿包」自己「吃」雪糕,也貌似「吃」得十分吃力,整個菠蘿包幾乎被撐開一個大口。

「星巴克咖啡」的「雪糕菠蘿包」的最大缺點,應該是菠蘿包本身質地太硬,夾着雪糕令我試食時變得很吃力。如果「星巴克咖啡」可以像「世界第X好味的雪糕蜜瓜包」的蜜瓜包一樣,可以事先用烤爐替菠蘿包加熱一下,菠蘿包出來的口感會軟熟點,好食一點。

「星巴克咖啡」有懷舊色彩的「椰汁紅豆芭菲」,加上「雪糕菠蘿包」,合共價錢不算便宜,總共都需要港幣九十元。幸好在旺角「星巴克」買這兩款甜品,跟在一般「星巴克」買咖啡一樣,都可以享有無綫上網服務。

如果不是無綫上網的話,單靠旺角「星巴克咖啡」的樓上設備,員工的服務以及旺角「亞皆老街」一帶源源不絕的汽車嘈雜聲音,旺角樓上「星巴克咖啡」的甜品肯定不是我最非吃不可的食店。
2017-10-24
15 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
椰汁紅豆芭菲
雪糕菠蘿包
2017-08-26 801 views
香港っぽいスタバがあると聞いて行ってきた。モンコックウエストの駅からが近いけど、余裕でモンコックから歩けます。ランガムプレイスから一直線です。ここのスタバは店内でパンを焼いてたり、変わり種メニューがあったり雑誌が置いてあったり香港っぽい内装だったり…土曜に、行ったのですが意外と空いてました!観光で行くのに是非おすすめです。味は…スタバなので、どこも一緒です香港らしさを感じたい方、是非是非^_^ちなみに、階段のみです。
香港っぽいスタバがあると聞いて行ってきた。
ランガムプレイスから一直線です。

雑誌が置いてあったり
香港っぽい内装だったり…

土曜に、行ったのですが意外と空いてました!

観光で行くのに是非おすすめです。

味は…スタバなので、どこも一緒です

香港らしさを感じたい方、是非是非^_^
ちなみに、階段のみです。
2017-08-18 497 views
旺角真係又熱又焗🔥個日行街行到熱辣辣,咁又多個藉口買杯試下新野先-早前佢地出左杯“香蕉船朱古力咖啡星冰樂”買左杯大既坐低慢慢飲黎降下温先-飲落都ok既,香蕉味同mocha既比例平衡都唔錯!-不過因為底部有草莓cream,面頭亦有加左朱古力醬既cream,所以會愈飲愈甜,都真係幾漏~~(加上自己都唔太愛好cream,呢杯重要底同面都有cream..... 而走cream又好似會爭咁啲咁..........所以自己都係試一次就算嚕)-如果係同我一樣都唔太中意食cream既朋友仔要留意下👀.
旺角真係又熱又焗🔥個日行街行到熱辣辣,
咁又多個藉口買杯試下新野先

早前佢地出左杯“香蕉船朱古力咖啡星冰樂”

買左杯大既坐低慢慢飲黎降下温先

飲落都ok既,香蕉味同mocha既比例平衡都唔錯!
如果係同我一樣都唔太中意食cream既朋友仔要留意下👀
Tea
2017-04-06 796 views
第一次上呢間Starbucks,原來格調好正,但人都好多。星期六日想搵個位都難。好在我只係一個,想買杯野飲等人,所以可以同人share sofa 坐。剛係日本飲完櫻花frap,返黎又試下香港個款。cream上面的脆脆應是同一款,所以好食。但抹茶frap本身真係好甜。如果佢可以做到帶甘你話多好。返食指數: 3.5粒星(最高5粒)。當中可以坐住等人,已包埋個粒星。ha

2017-03-29 742 views
同事約好旺角尼間星巴克開會,我第一次來!牆體好有feel,塗鴨好有氣氛環境大,有兩層要上樓梯二三層的,每層風格不一樣,我們選的位置二層!因為都無到你揀人太多你有檯坐下來都唔錯啦😰大家你講我講肯定唔會安靜,我們說話都要貼近近交談本來4人搶到2人位還好坐到10分鍾上下就有位吉出來咁好4人位而且還靠窗點了杯飲料,一個雞批,一個蛋批,外皮有點硬又凍凍地,好吃談不上!好處就係點少少野就可以坐一下午關鍵是無人來打擾你不過最嘔心就是洗手間,勁邋遢地下全是用過的紙巾,還有人不沖廁。洗手盤邊的垃圾桶紙巾滿到散落一地,廁所本來就唔大!地上又有水濕濕!可怕進去過後,就算想去洗手間都要忍住
大家你講我講肯定唔會安靜,我們說話都要貼近近交談
點了杯飲料,一個雞批,一個蛋批,
2017-03-14 517 views
有時候同男朋友諗唔到去邊,就好鍾意去Starbucks 坐!除咗可以傾下計之外,仲可以睇下YouTube, 煲吓劇,都係一個唔錯嘅假日好節目。今次去咗呢間係旺角嘅文青Starbucks,成間cafe 都充滿著香港特色,所以都吸引咗不少遊客、同學生上黎。每次去Starbucks , 基本上我都係叫Green Tea Latte! 本身就好鍾意綠茶同鮮奶,所以呢兩樣最愛溝埋,基本上都無得輸!香濃嘅奶裏面散發陣陣綠茶香,幾時飲都啱飲

Tea
2017-02-21 645 views
30-1-2017 (Mon)大年初三晏晝,同老公遊完林村出旺角,諗住去心夜來潮食菜茶,但原來未開,要年初四至開.我o地都行到好攰同口喝,而且咁早,搵個地方坐吓,老公記得12月,男友人JT兩夫婦帶我o地o黎呢間咁有老香港feel o既Starbucks,當時冇位至要轉地方,呢日我o地去到都有位,但當然唔係好理想o既位.飲品種類唔太多,我好難至揀到特濃咖啡鮮奶抹茶,而老公就要芒果熱情果,買完返o黎睇,我杯特濃咖啡鮮奶抹茶有兩節色,攪勻o黎飲,只飲到甘o既咖啡味,鮮奶抹茶在那?而老公o個杯芒果熱情果呢,亦只飲到熱情果味,尤幸唔會好甜.味道: 2分環境:係被佢做成五,六十年代o既裝修吸引,但有啲凳真係爛o左,而且有啲位被冷氣機風口吹正個痛,有啲位就好熱,佢o地要攪攪佢喇.價錢:唔知邊杯$41.00,邊杯$42.00.

左: 芒果熱情果, 右: 特濃咖啡鮮奶抹茶
攪勻o黎飲,只飲到甘o既咖啡味,鮮奶抹茶在那?

而老公o個杯芒果熱情果呢,亦只飲到熱情果味,尤幸唔會好甜.

味道: 2分

環境:

價錢:

唔知邊杯$41.00,邊杯$42.00.
2017-01-30
$41.5 (Tea)
星巴克,Starbucks,大大話話都貨左不少金俾他地,(我心甘命抵既)咖啡就其實是飲開有感情。話說前幾日要做野,帶住MacBook,所以就就地腳去左旺角本土特色個間starbucks做野啦。今次我就唔飲咖啡,揀左特別新推既咖啡蛋白卷來食,食落個咖啡味都重,有小小紅豆做底。意思係真係一顆顆紅豆,唔係紅豆蓉個種。而咖啡卷既咖啡味應該係來自卷之間既咖啡醬,蛋白卷同蛋黃卷唔同既地方就係,蛋白捲清甜,蛋味少左,食落唔會搶咖啡醬既味道😍!男女都會鍾意,不過份量就應該女仔先夠。🙈
男女都會鍾意,不過份量就應該女仔先夠。🙈
$25 (Dinner)
2016-11-20 687 views
朋友行到攰,話不如去starbucks飲番杯咖啡,starbucks出左會員限定,我呢啲成日想試啲特別口味實會試,朋友講中我,我係一定會試🙊打開蓋睇,好似同平時真係唔同,但飲落唔係=_= 期間限定聖誕帽特濃朱古力只係杯咖啡唧左啲cream落去加少少醬,而啲cream冇咩奶味唔太滑,朱古力咖啡亦冇朱古力香味,杯底更沉積唔少粉😑朋友既鮮奶英式紅茶亦相當嘛嘛,鮮奶蓋過紅茶,雖然飲落順滑,但過份偏甜。
2016-07-31 1019 views
好耐冇飲過星巴克咖啡啦,今日行過順便買一杯通常必買嘅只係有星冰樂碎朱古力曲奇雖然星冰樂味道偏甜未必個個都鍾意不過的確係我最鍾意嘅首選之一朱古力味好濃郁,飲落去每啖都充滿朱古力碎嘅口感,而且上面有cream令到飲落去多咗cream嘅香味。夏天飲一杯星冰樂沙冰的確令人身心舒暢
好耐冇飲過星巴克咖啡啦,今日行過順便買一杯
通常必買嘅只係有星冰樂碎朱古力曲奇
雖然星冰樂味道偏甜未必個個都鍾意