2022-06-25 108 views
今天來朝聖蛋撻谷入邊嘅新寵兒舖頭位於寶血醫院附近未到舖頭已經有見到有條長隊排緊可以一路排隊一路有職員幫手有八達通機收錢蛋撻$12 一個四個可以有盒佢嘅蛋漿同普通蛋達唔同 奶味比較重 蛋黃成份比較少 所以蛋味唔出 另外蛋漿應該有加芝士所以有少少酸味餅底都做得幾好未試過可以一試
今天來朝聖蛋撻谷入邊嘅新寵兒

餅底都做得幾好

未試過可以一試

2022-06-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-06-24 124 views
最近除咗法式布甸包有人氣之外~呢一間喺深水埗嘅巨型布甸蛋撻 都長期大排長龍😍佢比起普通蛋撻大好多!!入面嘅蛋漿好軟滑 又夠雞蛋香味🥚外層嘅曲奇皮都好鬆化 新鮮出爐超正💕
2022-06-18 209 views
近日網上看到不少介紹,說此店的布甸蛋撻和鮮果拿破崙十分好吃,這天剛好路過,當然要買來一試。這店的布甸蛋撻售價$12 ,看似比一般的蛋撻貴,不過因為蛋撻的個子大,其實並不算貴。我買的時候蛋撻剛剛出爐,店員把蛋撻放在紙袋中,然後交到我手上,熱騰騰的感覺令我食慾大增。可惜的是,回到家中,蛋撻只剩微溫,撻皮也有點裂開了。把蛋撻切開,目測的第一個感覺是布甸不夠軟不夠滑,吃一口,質感果然是不夠軟滑。味道方面,不太甜,但蛋香略嫌不足。這不知是否和我不是蛋撻一出爐就進食有關。當天所見,這店出售的麵包餅食種類很多,顧客也很多。店子另一名物鮮果拿破崙的樣子也很吸引,下次再路經,會買來試試。
1988 views
2022-06-11 230 views
原來想食布甸麵包,但知道深水埗有出名蛋撻,一於黎朝聖,買左蛋撻同丹麥吐司,蛋撻係曲奇皮,又厚又大又香,曲奇皮比較易碎,所以要handle with care, 丹麥吐司比較普遍,冇蛋撻咁出色,大家可黎試下,之前一定會encore 蛋撻。
,之前一定會encore 蛋撻。
蛋撻
丹麥吐司
2022-06-11
蛋撻
丹麥吐司
🥧 今期大熱深水埗$12巨型布甸蛋撻近期深水埗大熱巨型布甸蛋撻,長期人龍不絕,新鮮熱辣脹卜卜的巨型蛋撻烤得色澤金黃,高3am,目測直徑大概10cm,比普通蛋撻大1 倍,讓人吃得過癮又開心。布甸狀質地的蛋漿,以牛奶和忌廉調配而成,口感香滑美味。撻皮以1:1鮮牛油和植物黃油製作,吃下奶香味足,鬆化而不會有肥膩感。 小總結:巨型布甸蛋撻以$12來說,味道不錯,性價比高。店內亦提供麵包及其他烘焙類食品,值得一試。👅 味道:4.7/5💰CP值:4.9/5🕴🏻服務:4.6/5🔰餐廳環境:4.6/5🍽 餐廳:星味坊🌐地址: 深水埗元州街149號地舖🐮 #cowing吃在深水埗#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #深水埗美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #星味坊
🥧 今期大熱深水埗$12巨型布甸蛋撻

🌐地址: 深水埗元州街149號地舖
🐮 #cowing吃在深水埗

2022-06-04
2022-06-07 323 views
長沙灣,堔水埗區的麵包店一向以平民價作招來,主打港式麵包。但星味坊卻主打高價高質麵包,仍然客似雲來,逆市再在元朗開分店,取勝之道就在捉摸到一班專揾台,日,歐陸麵包西餅而又不想跨區外求顧客的心理。麵包西餅價錢看似不便宜,但細心一看,若在尖沙咀,銅鑼灣等地區買同類產品,比如拿破侖,生果忌廉蛋糕,bagel,岩鹽麵包……價錢卻明顯比較便宜麵包外觀非常吸引,新鲜,種類多,非常吸晴bagel只賣$13一個,比起很多人氣bagel店賣$15~30一個,價錢便宜很多良心價~人氣港式加葡式特大蛋撻~$12不停新鮮出爐,亦不停清貸,大部份人都半打,一打咁買因為買回家品嚐,距離出爐巳2小時,牛油皮巳不夠酥脆,蛋亦不夠滑,但整體味道仍然很好,而且size比港式傳統蛋撻大1.2倍,食一件巳很滿足~伯爵茶bagel~$13濃濃的伯爵茶味,麵包外型非常包滿,口感厚實.之前在元朗yoho mall,超長人龍的人氣bagel店買原味的也要$13一個,反而有中伏感。伯爵茶葉分佈在整個麵包内外,怪不之咁香濃伯爵茶味,物超所值高度推介~岩盬芝麻可頌~$13這款外觀平平無奇的麵包,在sogo地庫是No.1人氣麵包,竟然在這找

麵包外觀非常吸引,新鲜,種類多,非常吸晴

良心價

~人氣港式加葡式特大蛋撻~$12
不停新鮮出爐,亦不停清貸,大部份人都半打,一打咁買

因為買回家品嚐,距離出爐巳2小時,

~伯爵茶bagel~$13
濃濃的伯爵茶味,麵包外型非常包滿,口感厚實.

伯爵茶葉分佈在整個麵包内外,怪不之咁香濃伯爵茶味,物超所值
高度推介

~岩盬芝麻可頌~$13
這款外觀平平無奇的麵包,在sogo地庫是No.1人氣麵包,竟然在這找到,而且在底部滿佈芝麻,味道超讚

2022-06-05 156 views
平日行過路過見到排長龍,人氣招牌-布甸蛋撻為街坊小店打響名堂。夜晚冇人龍不過名物蛋撻又一早沽清, 始終未有機會品嚐 星期日下午2兩點鐘過後見到唔駛排隧,馬上買了兩個蛋撻,盛惠$24,得償素願。返到家中急不及待要品嚐。打開袋子,濃郁蛋撻香味撲鼻而來。 蛋撻十分厚重,係平時的1.5至2倍有多!皮酥香脆,牛油看不見但食得到,基本上與曲奇同蝴蝶酥無異 蛋漿甜濃稠度適中,好味!不過酥皮太出色,蛋香給比下去了!

蛋漿甜濃稠度適中,好味!不過酥皮太出色,蛋香給比下去了!
2022-06-05
TakeAway
那天,我打算給我至愛一個驚喜。便慕名去了深水埗最近很出名的布甸蛋撻,我以為要排很長隊,誰不知一去到便可以買了。可以分享一個小秘訣俾大家就是早上去買, 排隊時間可以大大減少。買布甸蛋撻係先購票後取蛋撻,等候取貨時間比較耐,大家一定要保持心平氣和。我的至愛看到布甸蛋撻,欣喜若狂。 我們特別喜歡布甸蛋撻的曲奇皮,很香的牛油味,還有一讚的是布甸內涵,一試難忘,那種豐滿的蛋香,齒頰留香。我們建議翻熱食味道會更佳。

星味坊(Sham Shui Po)位於深水埗元州街嘅麵包舖🍞 成間舖頭超光猛 麵包甜品款式多樣😱 賣相好吸引🤩🤩 最近仲超多人為住布甸蛋撻蜂擁而至🙌🏻🙌🏻 雖然網上評價都一半一半 不過都要親身試下佢~⌖ 布甸蛋撻🥧💰$12趁住平日下晝冇乜人排隊 即刻買左個😙😙 布甸蛋撻熱辣辣🔥 有半個手掌咁大✋🏻 表面有少少焦糖 有蛋香味🥚 甜度適中 係屬於曲奇皮好香滑嘅厚身蛋撻🍪 不過呢個價錢就真係小貴 畢竟同區都有唔少抵食蛋撻~ ⌖ 士多啤梨拿破崙(3’’ x 6’’)🍓🍪💰$128唔講唔知拿破崙都係呢間鋪嘅招牌✨ 拿破崙有三層餅 中間嘅cream甜甜地夾雜左草莓粒添☺️ 整體唔會過甜 只係拿破崙唔夠脆🤥🤥 同埋冇用吉士 加上始終唔係士多啤梨季節 所以🍓味道偏酸 可能嗌其他口味會好啲!☻ 回頭指數:7 / 10 #Fatshit_ami #Lunchtime #深水埗美食 #港式美食 #香港美食 #港式甜品 #食好西 #布甸蛋撻 #曲奇蛋撻 #士多啤梨拿破崙 #拿破崙
星味坊(Sham Shui Po)

⌖ 布甸蛋撻🥧
💰$12

⌖ 士多啤梨拿破崙(3’’ x 6’’)🍓🍪
💰$128

☻ 回頭指數:7 / 10

TakeAway
好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗呢段時間大家都好熱切咁去玩「布甸控」排隊遊戲,見嚟開長沙灣,就去睇吓呢間又係好多人講嘅人氣人龍店八卦吓先,佢最出名嘅係布甸蛋撻。上網睇足資料做功課,睇到好多人都鬧呢間店嘅安排比較混亂,排唔啱隊要重新再排,我本身已經諗過如果人龍太長就唔會玩㗎啦,不過咁啱見得4-5個人排我就入去睇吓蛋糕先,因為都有人寫過佢嘅拿破崙蛋糕好正!問清楚店員,知道先排隊俾錢,再去排攞蛋撻隊。🍴布甸蛋撻($12)勁好彩,啱啱前面嘅人攞完晒上一盤蛋撻,就出新一批,勁熱辣辣,因為我仲買其他件裝蛋糕,所以只買一個,佢就用紙袋裝俾我,但我同時要 handle 埋小蛋糕盒係有D 摎挍。蛋撻都幾大個又厚身,表面有少少焦燶,切開見到厚厚布甸,曲奇皮香脆,好香牛油味,布甸好滑,奶味蛋味濃郁,仲有少少焦香味,的確係好好味!🍴士多啤梨拿破崙($34)網上有人寫拿破崙好食,就梗係試吓!因為我一俾完錢就去排蛋撻,我由得店員幫我包好蛋糕,冇特別話揀要邊件。不過打開盒時見到拿破崙上面嘅士多啤梨就特別唔開胃,尤其同時見到另一件蛋糕上面嘅士多啤梨,有比較就更顯眼😅拿破崙嘅三層餅底係okay 鬆化嘅,不過
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗

🍴布甸蛋撻($12)
布甸蛋撻

🍴士多啤梨拿破崙($34)
拿破崙嘅三層餅底係okay 鬆化嘅,不過餅係比較薄身,鬆化程度唔算太高,中間只有忌廉冇吉士,係好似差咗少少嘢咁,忌廉唧得比較高身,顯得3層餅底特別單薄,好似比例上怪怪哋咁!唔覺得好好味,但又唔算太差。
士多啤梨拿破崙

🍴黑森林蛋糕($34)
呢個相比之下比較好食,或者可能係同個拿破崙比較吧!朱古力蛋糕夠濕潤輕盈,不過就冇咩車厘子味嘅,中間嘅忌廉加黑加侖子啫喱比例上唔錯。
黑森林蛋糕

整體上布甸蛋撻係最好味,不過都係嗰句,如果要我排20分鐘或以上的話就唔太值得,今次由俾錢到攞蛋撻大概用咗8分鐘,都算係可以值得試吓!
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
布甸蛋撻
呢排好流行布甸乜乜乜,我地發現深水埗呢間餅店出咗巨型布甸蛋撻,仲要係我最鍾意嘅曲奇皮,梗係要試下啦!😍😍 大家食蛋撻鍾意曲奇皮定酥皮?➡️"布甸蛋撻"係呢間分店嘅限定黎,一去到見到排隊勁長龍,好彩都係排左20分鐘左右姐(IG排隊長龍片😂)一拎到就急急腳拎走襯熱食,蛋撻超大個又好高身,蛋漿比一般蛋撻用多4分1,撻皮好酥脆,咬開中間嘅布甸好嫩滑,蛋味同奶香都好濃郁又唔會死甜, 食完已經飽咗😂😂 好抵食呀!鍾意食曲奇皮蛋撻嘅朋友一定唔好錯過!😋😋店內仲有其他包點同甜品都好吸引, 下次再試下!⚠️P.S: 記得要先買飛再排隊攞蛋撻呀!🔸布甸蛋撻($12)

鍾意食曲奇皮蛋撻嘅朋友一定唔好錯過!😋😋
布甸蛋撻

店內仲有其他包點同甜品都好吸引, 下次再試下!
⚠️P.S: 記得要先買飛再排隊攞蛋撻呀!

🔸布甸蛋撻($12)

2022-04-09
Waiting Time
28 Minutes (TakeAway)
2022-05-26 217 views
呢排好多人介紹呢間長沙灣麵包店, 未落車已經見到排晒長龍點知食完午餐再去竟然遇到出爐時間排到頭位入到鋪頭林林總總真係好多款式既麵包、西餅、蛋糕、月餅、蝴蝶酥、杏仁酥、蛋卷見到限定既布甸蛋撻新鮮出爐熱辣辣就買番幾個試下可惜排左好一陣都無人招呼同講解係咪應該俾左錢先定點.安排有D混亂掛住傾計既遮遮終於幫我包左盒, 可惜因為蛋撻太熱番到屋企皺晒皮, 濕到紙盒都淋左等左咁耐終於食啦~~ 預期話佢叫布甸蛋撻我覺得佢似曲奇皮既葡撻都好食既~不過如果要排好耐隊就唔係好值得了!
呢排好多人介紹呢間長沙灣麵包店, 未落車已經見到排晒長龍
點知食完午餐再去竟然遇到出爐時間排到頭位
見到限定既布甸蛋撻新鮮出爐熱辣辣就買番幾個試下
都好食既~不過如果要排好耐隊就唔係好值得了!
2022-05-22
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2022-05-23 242 views
實不相瞞😂 我係咁啱路經此地,見到咁多人圍住間麵包舖,我就行咗入去😂 入去嗰吓係有陣好香嘅酥皮味😋 同埋佢真係做到種打咭嘅感覺😂 收銀上面唔同顏色嘅面包🥯蛋糕🍰冬甩嘅圖案真係幾吸引❤️ 加上部份員工都係後生仔女🌝 我冇買到最吸引嘅蛋撻,見啲麵包全部都一磚磚😂 我又買咗🧱朱古力扭紋方磚😳 佢嗰麵包袋都得意過人🌝 但返到去食就失望到一個點,原全無特別🥹 仲要$30🥹 唔通只有傳說中嘅布甸蛋撻好食🥹
2022-05-23 172 views
⋆⁺₊⋆.星味坊烘焙專門店..巨型布甸蛋撻!!睇落有啲似葡撻!不過食落有啲似巨大版普通蛋撻冇咩布甸feel(;′⌒`)店內仲有好多其他款式嘅蛋糕同麵包~睇落都好吸引!!下次有機會會再去買黎try try ㅎㅎㅎ./ 🥨🥨🥨 / $12 / ...⌫ 星味坊烘焙專門店 (深水埗)深水埗元州街149號地舖.#深水埗咔嚓#麵包咔嚓

⋆⁺₊⋆
星味坊烘焙專門店
/ 🥨🥨🥨 / $12 /
⌫ 星味坊烘焙專門店 (深水埗)
深水埗元州街149號地舖
#深水埗咔嚓
#麵包咔嚓
2022-05-23 139 views
鍾意食蛋撻嘅 你一定聽過呢一間嘅巨型布甸蛋撻🥧價錢一啲都唔貴 $12就買到🥰佢比起一般嘅蛋撻大好多 曲奇皮好鬆化又夠脆 仲好香牛油味🧈內餡嘅蛋漿都好軟滑 蛋味十足 可以一試!