2023-09-05 902 views
火鍋日常🫣好似一星期一次🤣養生鍋 $198 雙拼麻辣鍋 +$30火鍋都要養生下 紅棗杞子桂圓係我最愛😋其他就係黨參補血等等嘅藥材~入面仲有瘦肉同埋雞件麻辣湯就係鴨血豆腐同辣椒為主~真係越煲越辣!上等手切安格斯牛頸脊 $268日本黑豚豬肉片 $118 珊瑚蚌 $138蟹籽墨魚滑 $98潮州白魚蛋 $36蔬菜拼盤 $88自家製柑桔蜜 $58推薦呢個飲品 仲要熱架!唔會太甜又滋潤👍好健康醬料費 $28/位出面仲有三款自助前菜 包括係中華沙律、麻辣金錢肚同埋麻辣豬耳 另外有白飯提供加一服務費蘇潮韓海火鍋私房菜 (荃灣)荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心21樓
火鍋日常🫣好似一星期一次🤣

養生鍋 $198
雙拼麻辣鍋 +$30

麻辣湯就係鴨血豆腐同辣椒為主~真係越煲越辣!

上等手切安格斯牛頸脊 $268

自家製柑桔蜜 $58
推薦呢個飲品 仲要熱架!唔會太甜又滋潤👍好健康

醬料費 $28/位

加一服務費

蘇潮韓海火鍋私房菜 (荃灣)
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心21樓
#港女覓食到荃灣 有陣時夏天都會想打邊爐😂見到呢間有做7折我地就試下食呢間。上到餐廳觀景開陽,如坐近窗邊位置,可以望到荃灣夜景,座位係SOFA位很闊落好好坐。夠4個人LIKE 社交平台再送你雜錦刺生併盤,唔好以為送嘅份量都好少,上枱都幾靚仔架,而且食落仲好鮮甜👍🏻佢仲有D餐前小食比你拎,正常味道啦,要留返D quota 去食邊爐料啊!✨花雕藥膳醉雞鍋(一隻) $298好香嘅藥膳湯底,醉雞食落都好入味,我地唔夠食,再叫多半隻醉雞$148。✨上等手切安格斯牛頸脊(大)$338✨上等手切安格斯牛小排(大)$338佢嘅牛上枱一望就知道係新鮮的,食落有牛味,好食~✨芫茜豬肉丸(半份=4粒)$48芫茜香氣撲鼻,都算好食😋✨皇帝菜 $68呢的時候竟然仲有皇帝菜,新鮮翠綠好食啊~以下配料屬邊爐必備😆招牌四式拼 $98香菇貢丸(半份=4粒)$36爽彈牛筋丸(半份=4粒)$36蟹籽墨魚湑 $98冬瓜片 $38脆綄魚骨腩 $78水魷 $68特級蟹棒 $68醬料費 每位$28半打啤酒 $190✨特大凍檸茶 $38真係勁大杯😂一定夠解渴解膩✨總結人均消費💸:$409/1人味道:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌗🌑服務:🌕
#港女覓食到荃灣

有陣時夏天都會想打邊爐😂見到呢間有做7折我地就試下食呢間。

✨花雕藥膳醉雞鍋(一隻) $298

✨上等手切安格斯牛頸脊(大)$338
✨上等手切安格斯牛小排(大)$338
佢嘅牛上枱一望就知道係新鮮的,食落有牛味,好食~

✨芫茜豬肉丸(半份=4粒)$48
芫茜香氣撲鼻,都算好食😋

✨皇帝菜 $68
呢的時候竟然仲有皇帝菜,新鮮翠綠好食啊~

以下配料屬邊爐必備😆

味道:🌕🌕🌕🌑🌑
份量:🌕🌕🌕🌗🌑
服務:🌕🌕🌕🌗🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 蘇潮韓海火鍋私房菜 (荃灣)
📍荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心21樓
::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover #foodlife
#foodholiceatdiary
#荃灣美食
2023-06-22 1270 views
環境大,食物正常, 調味料多,手切牛肉好食 ,小朋友都食得開心 , 價錢唔正常,仲有7折優惠,一行6人食得非常飽,有水果送 ,唔錯.服務員態度好, 話平日額外仲有野送,門口有一個細細既打卡位
2023-06-17
2023-05-14 1280 views
在十分多人出街食飯既5月14日母親節,為兩位媽咪準備左禮物同book左貴餐廳6:30既枱,諗住可以開開心心打個邊爐母親節前一日(5月13日)無見貴餐廳打黎confirm booking. 以為係當日會收到電話確定訂枱點知14號當日發現餐廳無啦啦取消左我訂枱,我打去餐廳問,先知取消左,聲稱昨日已打俾我,但係我翻查電話簿完全無收過貴餐廳電話。講真,你話取消左我時我真係呆左,好想喊。餐廳員工初頭都唔諗住俾返張枱我。之後話用左最大努力俾張8點枱我。不過所有野都太遲,做咩都無用。以下留返我既電話記錄,大家小心。

以下留返我既電話記錄,大家小心。
2023-05-14 1158 views
前五日已經訂咗位,今日諗住上網睇吓個地址準備出發,點知個booking被取消左!打電話俾佢,又話打唔到電話通知我,我睇返電話記錄冇人打過俾我,今次真係俾佢玩死!book位嗰時就咪接受我個Booking啦,取消又唔通知一聲,母親節比佢搞好掃興!唔會再搵呢間野!
2023-05-08 649 views
今日我哋去咗荃灣嘅蘇潮韓海火鍋私房菜,食咗佢哋嘅手打四寶丸蘇潮靚鍋,真係畀人好大嘅驚喜!首先,講返餐廳嘅環境,整體氛圍好舒適,裝修簡潔又現代化,令人有種放鬆嘅感覺。服務方面,店員態度友善,樂於助人。佢哋耐心解答我哋嘅問題,令我哋感受到溫暖嘅服務。而重點就係佢哋嘅手打四寶丸蘇潮靚鍋啦!鍋底湯頭濃郁鮮美,令人垂涎欲滴。四寶丸包括鮮蝦丸、魚蛋丸、牛肉丸同埋魚腐丸,每一個丸子都鮮嫩彈牙,口感非常之好。湯底加入咗韓式醬料同埋香料,增加咗湯頭嘅層次感同埋風味,令味道更加豐富。除咗四寶丸,鍋入還有新鮮嘅海鮮同埋時令蔬菜,令火鍋更加豐富多元。海鮮鮮甜彈牙,蔬菜保持咗原本嘅鮮嫩口感。配合埋店家自家製嘅特製醬料,真係一絕!

2023-04-18
Type of Meal
Dinner
2023-04-11 560 views
上次同朋友book左房可以唱K打牌,最正係野食平靚正,所以今次帶左兩老來試試清湯腩湯底,記得淥野前飲碗精華之所在,牛腩炆得軟硬適中蝦滑炸條,可兩食-即食或打邊爐,即炸脆口手打四寶丸雪花靚安格斯牛肉白鱔和四餃准山、准山麵和烏冬另外,點了柑桔水、百香果蜜和大大杯檸檬茶整體食材新鮮,環境舒適,埋單不用$1000

清湯腩湯底,記得淥野前飲碗精華之所在,牛腩炆得軟硬適中

蝦滑炸條,可兩食-即食或打邊爐,即炸脆口

雪花靚安格斯牛肉

白鱔和四餃

准山、准山麵和烏冬

另外,點了柑桔水、百香果蜜和大大杯檸檬茶

整體食材新鮮,環境舒適,埋單不用$1000
2023-04-08
$230 (Dinner)
  • 手打四寶丸
  • 蘇潮靚鍋
本身好怕上娛樂廣場上面d餐廳(暴露年齡系列)因為排勁耐隊 如果有火警 實死☠️▫️點知發現有新餐廳我懷疑係新開所以晚市先會有折現場落單like 社交平台仲送小食添▫️潮式滷水三寶 (送既):估唔到幾好味👍🏻胡椒威菜豬肚鍋:望落好清咁,點知食下食下,原來有好多豬肚,最後仲食唔哂添😂極級木地手切新鮮肥牛(例牌):有牛味,不過有點咬口白鱔片:好味,切得薄手打四寶丸:賣相100分,有芫荽蝦丸😍 正午餐肉(一份):份量幾多,厚切添自製炸魚皮:估唔到成桶😂 好味皇帝菜稱庭烏冬特大檸茶▫️正價食就會覺得有少貴七折左即刻覺得可以再回頭😍仲有甜品糕送🤤飽到不得了!職員都好好好service坐又勁鬆動 大sofa 希望keep到落去啦~❤️❤️
本身好怕上娛樂廣場上面d餐廳

(暴露年齡系列)
因為排勁耐隊 如果有火警 實死☠️
點知發現有新餐廳
我懷疑係新開所以晚市先會有折
現場落單like 社交平台仲送小食添
潮式滷水三寶 (送既):估唔到幾好味👍🏻
極級木地手切新鮮肥牛(例牌):有牛味,不過有點咬口
白鱔片:好味,切得薄
手打四寶丸:賣相100分,有芫荽蝦丸😍 正
午餐肉(一份):份量幾多,厚切添
自製炸魚皮:估唔到成桶😂 好味
坐又勁鬆動 大sofa
希望keep到落去啦~❤️❤️
Type of Meal
Dinner
朋友介紹呢間打邊爐真係好抵食,本身原價已經好平,特價時段仲要再特價:我哋叫咗個湯底,然後叫咗好多火鍋料: 🍡手打四寶丸擺盤精緻,用匙羹🥄逐粒丸子分開放,又靚又易放落湯。四寶分別有蝦滑丸🦐、墨魚丸🦑、牛丸🐮、梅菜豬肉丸🐷。梅菜豬肉丸比較特別,未食過,梅菜唔黏牙,唔會過鹹,好有風味。🥟自家製鮮餃港式鮮蝦雲吞拼韮菜餃,自家製誠意十足,皮薄新鮮,隻隻都好飽滿足料,漲卜卜,鮮蝦雲吞好彈牙。🫔黃金炸嚮鈴有兩款炸嚮鈴,呢款黃金版原來有黃金醬(鹹蛋黃醬)係底,除咗可以放湯底淥一淥來吃,仲可以就咁食,黃金醬鹹鹹地,配埋炸得鬆脆又大件嘅響鈴真係好好食🌽風沙粟米最後黎一碟小菜俾Gabriel 仔,粟米🌽切角,配上炸蒜醬炒,表面係好惹味,咬落去爆哂粟米汁,原來呢度炒小菜個師傳都好功架啊😍另收醬料費 $15一位九宮格火鍋醬料配料,慢慢調配自己口味火鍋堂食18:00前離座有5折,18:00後離座有7折,勁勁勁抵食🍲蘇潮韓海火鍋私房菜 @suchao_hanhai荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心21樓

我哋叫咗個湯底,然後叫咗好多火鍋料:

🍡手打四寶丸

🍲蘇潮韓海火鍋私房菜
@suchao_hanhai
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心21樓
2023-01-10
$300 (Dinner)
2023-03-01 349 views
身為荃灣住左十多年,都好熟荃灣好西位置, 其中在荃灣眾安街的大鴻輝(荃灣)中心一向樓下排隊上去, 有些值得幫襯的餐廳!有間蘇潮韓海火鍋私房菜開左一年左右,水準不錯👍 我特別鍾意有開揚環境,店員都幾親善, 樂意服務的態度使我們都食得開心🥳皇牌推介上等手切安格斯牛小排靚牛質素好好,入口即化的感覺,牛味豐富另外手打丸類粒粒肥嘟嘟又彈牙爽口。特別鍾意蝦肉丸好好味😋食得太豐富點了一大樽的竹蓆茅根馬蹄紅蘿蔔水, 清甜可口,真心推介!

皇牌推介
上等手切安格斯牛小排
靚牛質素好好,入口即化的感覺,牛味豐富

另外手打丸類
粒粒肥嘟嘟又彈牙爽口。特別鍾意蝦肉丸好好味😋

荃灣搵食緊係去大鴻暉啦😆 靚景火鍋。私房菜😋💕大鴻輝頂樓既 「蘇潮韓海火鍋私房菜」有兩個間隔,緊有一款啱心意:⏩️廂房✨三款大細,合不同人數✨落地大玻璃+大空間✨唱K消遣設備🎶🎤✨私家梳化🛋️✨自動麻雀機✨生日佈置🎊🎉✨真係啱哂一大班朋友! ⏩️大堂: ✨乾淨闊落🫧✨超大張枱🍽️✨張張枱都係梳化卡位✨荃灣嘅景緻✨食得好舒服✨有魚缸,啱哂中意睇魚魚🐟嘅細路仔👶🏻💕今次我哋點咗打邊爐: 🍹竹蔗茅根水味道清甜,應該是自家新鮮煲起的🔥,顏色清澈。見到大大粒馬蹄肉。清熱一流! 🍲養生松茸菌湯底🍄奶白色嘅湯底🥛本身好足料,乾松茸🍄味道濃香,加上吸汁嘅竹筀和甜粟米🌽,充滿膠質嘅雞腳,湯底適合一家大細! 🐮上等手切安格斯牛頸脊(例牌)牛肉油脂分布均勻🥩,重雪花,牛味濃,肉質有咬口。每塊都好厚,就算原價計,自己落街市買手切牛頸脊都無咁平💰,而家仲要7折,6點前埋單仲半價🤭另收醬料費 $15一位九宮格火鍋醬料配料,慢慢調配自己口味火鍋堂食18:00前離座有5折,18:00後離座有7折,勁勁勁抵食真係好正,你哋都快D黎食啦😍
荃灣搵食緊係去大鴻暉啦😆
靚景火鍋。私房菜😋

⏩️廂房
✨三款大細,合不同人數
✨落地大玻璃+大空間
✨唱K消遣設備🎶🎤
✨私家梳化🛋️
✨自動麻雀機
✨生日佈置🎊🎉
✨真係啱哂一大班朋友!

⏩️大堂:
✨乾淨闊落🫧
✨超大張枱🍽️
✨張張枱都係梳化卡位
✨荃灣嘅景緻
✨食得好舒服
✨有魚缸,啱哂中意睇魚魚🐟嘅細路仔👶🏻

💕今次我哋點咗打邊爐:

🍹竹蔗茅根水

🍲養生松茸菌湯底🍄

🐮上等手切安格斯牛頸脊(例牌)

另收醬料費 $15一位
九宮格火鍋醬料配料,慢慢調配自己口味

真係好正,你哋都快D黎食啦😍
2023-01-22
$250 (Dinner)
1K
2023-02-20 334 views
昨晚朋友介紹下我們三個人來到品嚐了一間靚景高質火鍋🍲 的美食 ,使我難忘❤️餐廳在荃灣旺區大鴻輝中心最高層 ,客人一邊打邊爐一邊可以觀賞遠處山巒和城市景色,寫意又舒服😌 同時有多間VIP 房間可供訂位!現時更有優惠待遇呢!向西豬骨煲我們喜歡老火湯口味所以選了呢款,湯底材料豐富,有粟米🌽紅蘿蔔🥕豬骨等濃濃香口的靚湯上等手切安格斯牛小排肉紋清晰肉質鮮美,牛味香濃!🤤手打四寶丸 及自家餃子🥟擺盤精緻又粒粒大大粒彈牙可口!

向西豬骨煲

上等手切安格斯牛小排
肉紋清晰肉質鮮美,牛味香濃!🤤

手打四寶丸 及自家餃子🥟
擺盤精緻又粒粒大大粒彈牙可口!
2023-02-17 451 views
餐廳喺市中心大鴻輝,佔全層嘅面積,位置相當闊落,地方好大入到嚟見到原來呢度有得開party😯,租間房一路打邊爐之餘,又可以打麻將👍🏻幾好喎,成班朋友嚟玩幾正湯底有成10幾款,今次我哋試咗金牌沙嗲湯底,都幾濃郁,有花生香味😍手切安格斯牛頸脊($268)油脂分布均勻,係雪花紋🥰食落相當滑,有油脂香及濃香肉味👍🏻手打四寶丸($88)蟹籽墨魚丸、芝士蝦丸、澳洲和牛丸、芫荽丸,四款都好新鮮🤩鐘意芫荽丸同墨魚丸~招牌四式拼($108)有4款唔同嘅雲吞及餃類,鳳城水餃、鮮蝦雲吞、韭菜餃、芫荽餃,因為梅菜豬肉餃賣晒,所以由芫荽餃補上👍🏻我比較鐘意鮮蝦雲吞,鮮蝦好大隻彈牙,同埋鳳城水餃入面嘅木耳絲好爽口好香農家野菌($58)新鮮大份,冬菇好飽滿,厚肉好味😋竹蔗茅根水($58)好大一壺竹蔗茅根水,2個人夠晒飲,睇到都幾足料,味道略嫌甜咗少少😂香炸午餐肉Like 社交平台專頁就送一碟,炸得乾身,唔會油淋淋,幾好食😆晚上18:00後有7折優惠,抵食!
餐廳喺市中心大鴻輝,佔全層嘅面積,位置相當闊落,地方好大

2066 views

手切安格斯牛頸脊($268)
油脂分布均勻,係雪花紋🥰食落相當滑,有油脂香及濃香肉味👍🏻
手切安格斯牛頸脊

手打四寶丸($88)
手打四寶丸

招牌四式拼($108)
招牌四式拼

農家野菌($58)
新鮮大份,冬菇好飽滿,厚肉好味😋
農家野菌

竹蔗茅根水($58)
竹蔗茅根水

香炸午餐肉

晚上18:00後有7折優惠,抵食!
適逢今年情人節 老公話大家平時湊仔都辛苦啦,不如出去食餐好嘅 情人節前夕,度度都book唔到位住荃灣區嘅我哋為咗食完早啲返屋企,所以都係荃灣區揀 睇下邊間有位 最初諗住咁好彩book到位應該都麻麻哋 點知有驚喜呢間唔係任食係單點 情人節正日晚市都有七折而且質素很好環境亦好坐得舒服 唔似普通任食餐廳咁張枱好細張坐得好迫好物好唔自在 店員同老闆都好好,夜晚行出來,總台同我哋打招呼 講情人節快樂 呢間餐廳仲有好多VIP房可以包場湯底多選擇,亦都唔貴鴛鴦湯底$88唔使加錢一邊松茸湯一邊沙嗲湯松茸湯底好香 有好多竹笙 沙嗲湯不過不失正常二人食 餃可以叫半份 唔洗食咁大份 叫多啲唔同野試下四色丸好特別,彈牙好味 大大粒 手切牛小排 排得好靚好靚呀 厚度,切得啱啱好今年情人節無花收 收雪「花」牛😂😂🤭🤭Like 社交平台仲送小食 小食一啲都唔小呀 好大份 食曬都冇影相 因為好好味 原價都唔算好貴 再加全單7折 埋單仲抵過任食 而且係高質過任食 今個情人節 有一個很好的用餐經驗 好開心 祝大家情人節快樂門口backdrop仲好靚,好切合情人節
呢間唔係任食係單點 情人節正日晚市都有七折
湯底多選擇,亦都唔貴

鴛鴦湯底$88唔使加錢
一邊松茸湯一邊沙嗲湯
松茸湯底好香 有好多竹笙 沙嗲湯不過不失正常
二人食 餃可以叫半份 唔洗食咁大份 叫多啲唔同野試下

四色丸好特別,彈牙好味 大大粒

手切牛小排 排得好靚好靚呀
厚度,切得啱啱好
今年情人節無花收 收雪「花」牛😂😂🤭🤭

今個情人節 有一個很好的用餐經驗 好開心 祝大家情人節快樂
門口backdrop仲好靚,好切合情人節
2023-02-12 329 views
星期日係荃新天地睇完戲就早少少食埋晚飯先返屋企,朋友介紹呢間餐廳6點前離座有5折,7點後就7折,所以我地都急急腳上去火鍋配料應有盡有,部分食物仲要叫半份,兩個人去可以試多幾款食物而醬料都好多選擇,我鍾意佢個xo 醬,勁多瑤柱同蝦米另外餐廳環境好好,如果一班朋友上黎食野,滿$1488就可以要埋個包廂,私隱度高金牌沙嗲湯底香濃沙嗲味,又唔會好油膩,湯底見到有少少花生碎粒香炸午餐肉Like 社交平台送一個小食午餐肉炸得乾身,香脆內軟,冇油膩感手切安格斯牛頸脊(例牌)油花好平均,有香濃牛肉味,例牌份量夠兩個人食招牌四色拼水餃都好大隻,餡料好足,每隻都漲卜卜四款水餃入面最鍾意韭菜餃同鳳城水餃,韭菜餃嘅豬肉同韭菜比例合適,食到肉味同香濃韭菜味,而鳳城水餃入面會有雲耳既爽口,口感豐富農家野菌有四款菇,每款都新鮮厚肉手打四寶丸四款手打丸包括有蝦丸、墨魚丸,牛丸,芫荽豬肉丸,每款丸都新鮮彈牙,作為芫荽愛好者嘅我,最鍾意梗係芫荽豬肉丸肉丸彈牙又有香濃嘅芫荽味竹蔗茅根水竹蔗茅根水不算太甜,而且份量足,大約可以斟到5-6杯

而醬料都好多選擇,我鍾意佢個xo 醬,勁多瑤柱同蝦米

金牌沙嗲湯底
香濃沙嗲味,又唔會好油膩,湯底見到有少少花生碎粒

Like 社交平台送一個小食
午餐肉炸得乾身,香脆內軟,冇油膩感

手切安格斯牛頸脊(例牌)
油花好平均,有香濃牛肉味,例牌份量夠兩個人食

招牌四色拼
水餃都好大隻,餡料好足,每隻都漲卜卜

農家野菌
有四款菇,每款都新鮮厚肉

肉丸彈牙又有香濃嘅芫荽味

竹蔗茅根水