2022-08-15 210 views
朋友上個月同我慶生帶左我去旺角呢間樓上cafe 印象中之前都好多人去打卡 享受摩洛哥風情 室內好用心整左個迷你沙灘 🏖️真係要除鞋入去架🤣 仲投射左d海浪🌊入去 室外都有打卡位!最可惜係我地夜晚去 無lunch menu個招牌軟殼蟹咸蛋黃忌廉意粉🍝🥺希望會加返落all day menu🥲.火焰白酒煮藍青口 . $128上枱就幾吸引 打卡之選 火焰幾吸睛 青口數量都唔少 不過唔算大隻 食落無沙 有濃郁酒味 再加d蒜 小辣. 香辣蒜片聖子辣肉腸橄欖油吸管粉 . $138賣相一般 橄欖油落得幾多 所以食到成嘴油 唔知係咪煙燻過 食落d辣肉腸好大浸煙味😂😂少誇張 都幾辣 唔推介. 炸薯條(咸蛋) . $62薯條炸得幾脆 好熱好新鮮 如果加多啲咸蛋碎係面會好啲 感覺好似琼住左係個表面 薯條仲有得揀黑松露 wasabi同蜜糖芥末. Tiramisu . $80個個都叫嘅甜品 一拉起張膠片 d cream就熔岩咁湧落嚟 igable 好滑嘅cream 好重奶味而且咖啡味都濃郁 baileys恰到好處 👍🏻食物無想像中吸引 環境deco係幾有心 同朋友飲野傾計唔錯

.火焰白酒煮藍青口 . $128

. 香辣蒜片聖子辣肉腸橄欖油吸管粉 . $138

. 炸薯條(咸蛋) . $62

. Tiramisu . $80

食物無想像中吸引 環境deco係幾有心 同朋友飲野傾計唔錯
旺角打卡cafe🤍環境一流嘅摩洛哥風餐廳 甜品出色🫶🏻🦀軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉軟殼蟹好大隻😍鹹蛋黃同意粉味道好夾 因為有鹹蛋黃,調味都係偏鹹 但整體係個高質嘅意份午市套餐 配餐湯 +$30 配白咖啡🎃南瓜湯好creamy同幾重南瓜味☕️Flat white幾大杯,拉花好睇 🥔炸薯條(配黑松露醬)薯條炸得好脆,係連薯皮嗰啲薯條嚟調味略鹹,所以唔點醬都夠味 個黑松露醬可以再重啲黑松露味🍮Tiramisu 一拎開個膠圈就會有好多cream好似瀑布咁流落嚟,打卡一流😙手指餅好厚實,口感好好,食落有啖啖咖啡香份量啱啱好,唔會太甜,兩個人share食都唔會漏小編同朋友都覺得好好食,係全餐最有驚喜嘅位😍-整體而言用餐體驗好唔錯,餐廳地方夠大,平日lunch去食冇book枱都唔使等位,同埋都可以坐好耐,仲有唔同地方可以打卡影相👍🏻服務方面,侍應都會主動加水,食物方面甜品會較主食出色🍮 如果平日同朋友想搵個地方坐耐啲、打吓卡都幾推薦呢間🫶🏻味道: 7/10服務: 8/10環境: 9.5/10回頭率: 8/10總評: 8/10💰人均消費: $180
旺角打卡cafe🤍

🎃南瓜湯
好creamy同幾重南瓜味

☕️Flat white
幾大杯,拉花好睇

🥔炸薯條(配黑松露醬)
薯條炸得好脆,係連薯皮嗰啲薯條嚟
調味略鹹,所以唔點醬都夠味
個黑松露醬可以再重啲黑松露味

🍮Tiramisu
手指餅好厚實,口感好好,食落有啖啖咖啡香
份量啱啱好,唔會太甜,兩個人share食都唔會漏
小編同朋友都覺得好好食,係全餐最有驚喜嘅位😍

味道: 7/10
服務: 8/10
環境: 9.5/10
回頭率: 8/10
總評: 8/10
💰人均消費: $180
2022-08-04 162 views
SIGATURE BEVERAGE 經典飲品我揀咗呢杯FOUR SEASON四季(季節限定特調飲品)由咖啡、青檸、蜂蜜調教而成,味道清新、少少甜又帶一點點苦又有咖啡嘅香GRILLED KING PRAWN SCALLOP ANDAVOCADO SALAD WITH MIXED SALAD扒虎蝦,北海道帶子,牛油果伴雜菜沙律牛油果沙律菜好新鮮又靚,唔係好鐘意食牛油果🥑嘅我,都食晒。帶子煎得啱啱好,好香又煎得唔乾。扒虎蝦緊係好正啦⋯⋯虎蝦煎得香,忍唔到,要快快脆脆影完相就食嘢。
SIGATURE BEVERAGE 經典飲品
我揀咗呢杯
FOUR SEASON
四季(季節限定特調飲品)
扒虎蝦,北海道帶子,牛油果伴雜菜沙律
牛油果沙律菜好新鮮又靚,唔係好鐘意食牛油果🥑嘅我,都食晒。
帶子煎得啱啱好,好香又煎得唔乾。
2022-08-03 160 views
今次介紹呢個場,好正,好似去左異國「摩洛哥」,岩晒愛拍照,愛打咭人士🥰,我哋由下午2:30-6:00都唔捨得走,瘋狂影相🤣,食物超水準,原先我諗過,靚cafe d野未必好食,但出奇的驚喜🥰#軟殼蟹咸蛋黃忌廉意粉,大大隻軟壳蟹,視覺享受😍,隻蟹好似在泥上用一條草遮掩,好攪笑,因我影唔到隻蟹,將條草撳低左🤣,意粉煮得剛剛好,整條意粉都沾咸蛋黃及忌廉,Yammy🥰#香煎北海道帶子紅菜頭意大利飯,賣相又係掂🥰,好鬼大隻帶子,放入口超滿足,最緊要無紅菜頭的青草味👏🏻,一粒粒飽滿的意大利飯,好有趙口,一個字,正❤️
2022-07-24 192 views
Subtle Island 🏖👒……….呢一間位於旺角商廈全層,頗有人氣打卡摩洛哥風Cafe。成間Cafe有着異國風情嘅裝修設計,室內有希臘風格的小水池和室內人造沙灘,仲有室外地方有露天摩洛哥風地台座位。呢間餐廳都有啲打卡位,但座位之間有啲近㗎。以打卡Cafe來說,食物質素算好,擺盤不錯,部分食物定價偏高。香港夏天又悶又熱又焗,又喺旺角行開都可以上去坐低吹下水嘅🤪……….🟤熔岩Tiramisu $80•一拉開膠片就有滿瀉嘅芝士忌廉熔岩湧出來,成個tiramisu佈滿了可可粉同芝士熔岩,食落幾滑,但可可粉顆粒比較大,食嘅時候要小心。而且手指餅無浸到好淋,唔會好濕,咖啡酒味都夠濃,唔會好甜,夾埋芝士忌廉熔岩食都唔會好膩🤓🦀香煎登爵尼斯蟹餅配南瓜汁 $118•一碟有兩塊蟹餅和沙律菜。沙律菜都夠新鮮。蟹餅嘅蟹味不算濃,反而三色椒嘅味道重過了蟹味,甜甜的南瓜汁配搭上蟹餅可令味道更佳,但醬汁量多啲會更好🥸🍚黑松露忌廉汁意大利飯伴芝士焗大啡菇 $118•焗大啡菇有滿滿嘅芝士,焗完食落仲好juicy。意大利飯好creamy,黑松露味都夠香,飯粒軟硬度都適中,入面仲有好多菇食到,不錯🤣🍫經典髒髒朱古力(
Subtle Island 🏖👒

🟤熔岩Tiramisu $80

🦀香煎登爵尼斯蟹餅配南瓜汁 $118

🍚黑松露忌廉汁意大利飯伴芝士焗大啡菇 $118

🍫經典髒髒朱古力(凍) $67
•朱古力甜度適中,髒髒朱古力好打卡able😎
……….

💰人均 $210 /per person (2人)
平日難得放假,自然就唔會浪費呢一個忙裹偷閒嘅日子🤭!朋友係IG發現咗呢間以🇲🇦摩洛哥渡假風情為主嘅新開打卡餐廳,我哋咁就迫不及待去一日遊啦🤓Subtle Island裝飾佈置圍繞住北非摩洛哥嘅典雅氣息,設有多個打卡位置📸,比如露天毛氈茶座☀️、室內人造沙灘⛱、希臘式室內許願池💦等等,環境舒適,可以Hea足全日~至於餐飲方面,食物質素我就覺得一般般啦🙈,唔算特別岀色。🦀軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉($118),軟殼蟹外脆內軟,鹹蛋黃味道幾突岀。💥海膽忌廉汁扁意粉($138),海膽唔會好腥。整體兩碟意粉都好膩,而且凍咗之後,容易黏住成一團😂,所以唔可以掛住打卡,要趁熱食!🎃蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯($118),蟹肉鬆軟,南瓜汁煮得好入味。美中不足,意大利飯煮得唔太淋,偏硬身😅Lunch Time時段會隨餐附送例湯,🎃南瓜湯嘅份量都幾多,唔會好水,口感順滑👍🏻以Cafe嘅價錢而言,尚算中等偏貴。食物嘅份量係偏多嘅,不過未算特別岀色。環境真心好靚,罕有摩洛哥風格嘅佈置,真係以打卡為主😂

海膽忌廉汁扁意粉

蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯

南瓜湯

2022-05-04
$135.4 (Lunch)
南瓜湯
2022-07-19 133 views
摩洛哥風情靚餐廳旺角食嘢真係好多選擇, 如果想去一個好似置身在摩洛哥嘅餐廳,我會推介呢一間。之前看過好多報章介紹,見到相片都非常之吸引,終於有機會朝聖下。首先餐廳面積都幾大,有室內仲有室外,最大膽設計就係餐廳中間有一個水池,另一個區域仲有沙,用project 打造海浪的感覺,好似置身於沙灘上,好有Gimmick.食物方面好多選擇。芒果牛油果蟹肉沙律 $128中規中矩,最鍾意就係好多菜,夏天食最好。海膽忌廉汁扁意粉 $158海胆都算幾多,味道也不錯,意粉煙煙韌韌,醬汁非常之creamy 。火山熔岩芝士和牛漢堡 $198店員會攞個器皿來倒芝士,重提大家要拍video就要準備,跟住就好似火山爆發一樣芝士蓋着和牛漢堡,牛肉相當juicy 。Espresso Tonic $68有兩個牌子ToNic Water俾你選擇。Matcha Latte $67濃濃綠茶香味。Tiramisu $80軟滑,送咖啡一流
摩洛哥風情靚餐廳

食物方面好多選擇
。芒果牛油果蟹肉沙律 $128
中規中矩,最鍾意就係好多菜,夏天食最好

。海膽忌廉汁扁意粉 $158

濃濃綠茶香味

。Tiramisu $80
軟滑,送咖啡一流
2022-07-17
$280 (Lunch)
2022-07-17 104 views
餐廳位於旺角,裝修設計充滿唯美摩洛哥風情。呢個打卡位其實真係唔錯,晏晝嗰陣時太陽直晒落嚟會見到牆壁都好似發緊光咁。傍晚影嗰陣時後面嘅燈開着左會增加異域風情。室內有着一個仿真沙灘,可以比客人躺臥。中間有一個比較大嘅吧枱。室內仲有大型水池,條石子路係通向lift口同埋水池嘅方向。不過我係喺室外進食既。餐廳都提傾左太陽傘去遮擋猛烈陽光。傘下亦有大型鼓風機,侍應倒水落去,風扇能吹出大量蒸汽出嚟降溫。整體來講唔會令人感到太熱。食物方面,算係比較大份。我叫咗個黑松露蘑菇飯食咗一半我已經覺得飽飽滯滯。食物口感豐富,濃香嘅奶味有着淡淡的松露香。飯粒有少少軟爛,蘑菇入味。餐廳有免費嘅飲用水提供。不過,我都係選擇要一支白酒嚟配呢個飯。
餐廳位於旺角,裝修設計充滿唯美摩洛哥風情。

不過我係喺室外進食既。餐廳都提傾左太陽傘去遮擋猛烈陽光。

食物方面,算係比較大份。

2022-07-14 128 views
摩洛哥打卡餐廳1️⃣軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉蟹都大隻,幾香脆.鹹蛋黃味都幾出同幾夾.意粉配汁都幾好食,份量幾多💰HKD$1182️⃣黑松露忌廉飯伴芝士大啡茹個茹好多汁,撈埋D芝士好香.但個飯就普通左D.💰HKD$1183️⃣虹吸咖啡-哥倫比亞蜜糖豆好香,飲落甜甜地💰HKD$784️⃣抺茶鮮奶飲落都好濃味👍🏻👍🏻💰HKD$67真係超多打卡位,打卡位同食野區分開,所以影相影得好盡興又唔會影到其他人. 環境好大,cafe黎講野食係正常發揮
摩洛哥打卡餐廳
1️⃣軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉
💰HKD$118

2️⃣黑松露忌廉飯伴芝士大啡茹
個茹好多汁,撈埋D芝士好香.但個飯就普通左D.
💰HKD$118

3️⃣虹吸咖啡-哥倫比亞蜜糖豆
好香,飲落甜甜地
💰HKD$78

4️⃣抺茶鮮奶
飲落都好濃味👍🏻👍🏻
💰HKD$67

ʕ•ﻌ•ʔฅ 𝓜𝓸𝓻𝓸𝓬𝓸 𝓢𝓽𝔂𝓵𝓮 位於旺角的摩洛哥風打卡餐廳,裝修很是漂亮,室內設有人造沙灘和室內許願池,室外亦設有不同打卡位。食物質素亦十分之不錯,份量充足,我亦為此光顧了兩次。★ 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 $118 薄薄的炸粉包裹著軟殼蟹,口感香脆可口,再加上鹹蛋黃的鹹香和Creamy的醬汁,整個組合配搭得剛剛好,讓人忍不住一口再接一口地吃得一乾二淨,喜歡吃軟殼蟹或鹹蛋黃迷均不能錯過。 ★香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯 $148 帶子體形偏大肉厚,煎得剛剛好,不會過韌,Risotto與紅菜頭汁亦融合得很好,其口味未有軟殼蟹鹹蛋黃意粉般濃味,建議先吃完Risotto再吃意粉。★Grapefruit Oolong $ 65茶香不足,為了茗茶可以不用叫。但茶具精美,十分適合打卡。★ Tiramisu $80以手指餅來取代蛋糕底,再加上淡淡的咖啡酒香和Creamy的吉士醬,啖啖滿足。唯一不足之處是小編攝影技術有限,未能影到吉士醬傾巢而出的那個景象。★ 泡菜雞肉墨西哥捲 $98份量超級大,但泡菜太多,搶了其他食材的味道,不太推薦。 ★ 黑松露忌廉汁意大利飯伴芝士大啡菇 $118大啡菇十分
ʕ•ﻌ•ʔฅ

𝓜𝓸𝓻𝓸𝓬𝓸 𝓢𝓽𝔂𝓵𝓮

★ 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 $118 [推薦💯︎]

★香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯 $148 [推薦💯︎]

★Grapefruit Oolong $ 65
茶香不足,為了茗茶可以不用叫。但茶具精美,十分適合打卡。

★ Tiramisu $80

★ 泡菜雞肉墨西哥捲 $98
份量超級大,但泡菜太多,搶了其他食材的味道,不太推薦。

★ 黑松露忌廉汁意大利飯伴芝士大啡菇 $118
大啡菇十分Juicy,與芝士相輔相乘。黑松露Risotto亦十分Creamy,每粒飯粒都被黑松露醬包裹著,但黑松露醬的份量可酌量增加,以迎合重口味的我。
★香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯
★香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯
  • 香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯
2022-07-13 109 views
Subtle Island 請朋友食飯絕對無輸體面。環境夠晒特別又寧靜,食物質素睇樣都覺得掂啦!🤭🤭真心杯咖啡不錯。👍食物方面依舊保持水準。👍🥄我最喜愛南瓜忌廉湯,香滑軟綿清甜可口。🍴軟殼蟹蛋黃忌廉汁扁意粉 $118外脆內軟的軟殼蟹配上鹹蛋黃甘香味美十分惹味。🍴蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯 $118蘆筍南瓜清甜夾住軟糯意大利飯同食滋味難忘。😋😋午餐算是中上價錢🤣,如果包普通飲品感覺會好啲。
Subtle Island 請朋友食飯絕對無輸體面。
環境夠晒特別又寧靜,食物質素睇樣都覺得掂啦!🤭🤭

真心杯咖啡不錯。👍

食物方面依舊保持水準。👍
🥄我最喜愛南瓜忌廉湯,香滑軟綿清甜可口。

🍴軟殼蟹蛋黃忌廉汁扁意粉 $118
外脆內軟的軟殼蟹配上鹹蛋黃甘香味美十分惹味。

🍴蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯 $118
蘆筍南瓜清甜夾住軟糯意大利飯同食滋味難忘。😋😋

午餐算是中上價錢🤣,如果包普通飲品感覺會好啲。
近期摩洛哥風情餐廳愈黎愈多,呢種餐廳嘅環境的而且確可以片刻暫緩港人想去旅行嘅慾望呀🤩話明係人氣打卡餐廳,餐廳每個職員都非常helpful, 仲會有職員主動我地問需唔需要幫手影相。雖然地方此終有限,並非每張枱都係打卡好位置,不過無客人嘅情況下,職員都好welcome我地行去周圍影相👍🏻👍🏻👍🏻嘢食方面,今次兩個女仔叫左兩個main加餐廳最出名嘅Tiramisu已經飽左,試唔到太多。
帶子墨汁意大利飯
豬鞍
2022-07-08
$290 (Dinner)
Celebration
Birthday
帶子墨汁意大利飯
2022-07-08 95 views
呢間喺旺角嘅Cafe主打摩洛哥風,所以會見到好多異國風情嘅裝修,可以去打卡影相📸️不過食字行頭嘅我當然好着重嘢食嘅質素,但今次呢間連食物質素都好好!黑松露忌廉汁意大利飯伴芝士焗大啡菇✨ $118黑松露味唔算超濃,但絕對合格以上!飯嘅軟硬度適中,加埋啲醬調味啱啱好,食落好creamy又唔會膩😋大啡菇超級juicy!一咬菇去爆晒汁而且好香✨除咗面頭大啡菇之外飯入面都有好多菇,食落好有口感!不過就唔算太驚喜嘅味道🤣4/5😋法國鴨肝牛肝菌忌廉汁扁意粉🍝 $148呢個意粉真係超驚喜!一食落口就覺得好香好好食!調味偏濃但唔會過鹹,加埋牛肝菌味真係一啖接一啖😋不過呢個真係膩好多🤣食兩啖就飽同好口渴!鴨肝嚟講係第一次食,燒過之後入口即融帶油香亦都有膻味,接受唔到鴨肝嘅唯有請朋友仔食~4.5/5😋 火焰白酒煮藍青口✨ $128數過有10隻,有啲會大隻啲,有啲就好似$5銀仔咁細🤣食落冇沙仲幾鮮甜。白酒再加蒜味有少少辣,但好香而且好解膩,但小食嚟講都幾貴~Tiramisu $80係用蛋糕整嘅Tiramisu,食落唔算太甜,咖啡味都幾香~配埋啲醬食啱啱好唔會太膩!都係正常嘅味道冇話特別有驚喜~4/5😋Snowb

黑松露忌廉汁意大利飯伴芝士焗大啡菇✨ $118

4/5😋

法國鴨肝牛肝菌忌廉汁扁意粉🍝 $148

4.5/5😋

火焰白酒煮藍青口✨ $128

Tiramisu $80

4/5😋

Snowball 🍸 $88

叫咗一杯酒同出面酒吧價錢差唔多,本身snowball酒味都唔會好濃,所以入門嘅都可以試吓呢杯✨女仔會中意~

3.5/5😋

整體嚟講食物質素唔錯!而且份量都好多!中意打卡嘅又可以影下相✨推薦!
2022-05-21
2022-07-05 75 views
由專業咖啡師及咖啡顧問調製的虹吸沖煮的哥倫比亞咖啡,香氣及風味立體而全面,能帶出豆本身的花香、蜜糖的口感。另外咖啡師亦調製four season 四季,以咖啡做base的無酒精cocktail, 味道清新!😋
又是book mark左好耐既一間餐廳⛲️依排瘋狂落雨🌧我終於等到藍天白雲即刻預約📝係鬧市入邊有一間摩洛哥風既餐廳感覺幾舒服~雖然好熱但都想坐係室外食下野傾下計✨店內都提供左好多風扇 所以都可以接受👌🏻店內每個area都可以瘋狂打卡📷有沙灘🏝有水池⛲️仲有摩洛哥地台🔮重點係野食都幾好味 不過飲品定價較高~軟殼蟹🦀鹹蛋黃忌廉汁意粉🍝 HKD118好少會見到意粉會配搭軟殼蟹仲要咁大隻同多肉😋鹹蛋黃同蟹好夾 成個意粉幾好食!!!依個價錢黎講都幾抵食💗海膽忌廉汁扁意粉🍝 HKD138兩款意粉個汁都係一樣既 食落好似(´▽`)忌廉汁幾濃郁~海膽味道唔苦 甘甘甜甜都Okay🤏🏻📍我會比較推薦軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉飲品🍹Espresso Tonic HKD68不錯~有咖啡豆香🫘Affogato HKD68🍨唔太推薦 雪糕cover唔到espresso既苦😲
又是book mark左好耐既一間餐廳⛲️
依排瘋狂落雨🌧我終於等到藍天白雲即刻預約📝
係鬧市入邊有一間摩洛哥風既餐廳感覺幾舒服~
雖然好熱但都想坐係室外食下野傾下計✨
店內都提供左好多風扇 所以都可以接受👌🏻
店內每個area都可以瘋狂打卡📷
有沙灘🏝有水池⛲️仲有摩洛哥地台🔮
重點係野食都幾好味 不過飲品定價較高~

軟殼蟹🦀鹹蛋黃忌廉汁意粉🍝 HKD118
好少會見到意粉會配搭軟殼蟹
仲要咁大隻同多肉😋
鹹蛋黃同蟹好夾 成個意粉幾好食!!!
依個價錢黎講都幾抵食💗

海膽忌廉汁扁意粉🍝 HKD138
兩款意粉個汁都係一樣既 食落好似(´▽`)
忌廉汁幾濃郁~

不錯~有咖啡豆香🫘

Affogato HKD68🍨
唔太推薦 雪糕cover唔到espresso既苦😲
2022-06-18
$200 (Lunch)
  • 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉