2021-10-04 146 views
之前喺灣仔舊店食過一次,同一個名唔知有冇關係呢🤣佢個芝士麵真係好正!!今次路過mk見到又有🥰見到就想食啦!!!芝士芝心丸雞翼撈公仔麵 $54厚厚芝士汁😍芝心丸係平時打邊爐個種,有2粒,仲有兩隻雞翼!呢個餐係佢配搭嘅!!不過不失🤣另一個,我哋自選!叫咗雞扒雞蛋芝士公仔麵😍😍相對呢個啱我哋食好多🤣🤣雞扒好嫩👍🏼juicy!!!唔乾!!仲有雞蛋係太陽蛋吸晴❤️啲蛋汁撈埋一齊,好好食👍🏼👍🏼睇佢唔係好大碗,但食完好飽🤣但感覺好肥仔滿足唒!!所以叫杯野飲消下製🤣👍🏼熱飲加3蚊好平!!!!試咗蜂蜜菊花露!!好潤!!唔浠!!最後街食咗佢最出名嘅法蘭西厚多士😍厚切之餘仲要有花生醬喺入面㗎👍🏼👍🏼好正!!糖漿任你落🤣好開心!!值得要!!!
芝士芝心丸雞翼撈公仔麵 $54

另一個,我哋自選!叫咗雞扒雞蛋芝士公仔麵😍😍

最後街食咗佢最出名嘅法蘭西厚多士😍
2021-09-29 110 views
放工夜晚又有啲嘢做,想快快手解決個晚餐嘅時候,就決定左簡新記冰室💛佢個下午茶由2點半去到7點,真係岩曬打工一族啊~不過我都係選擇左食晚餐,已經有心水了芝士麵餐 $53簡左天婦羅蝦🍤 +$3 同煙鴨胸 一上枱已經見到有好多芝士醬😍 餐廳有新配方嘅芝士醬,用左4種唔同嘅芝士而成!拌勻後就變成每一啖都有濃濃嘅芝士味。天婦羅蝦亦係新鮮炸起,卜卜脆。仲有成5,6片嘅煙鴨胸,十分抵食!😙日式忌廉蟹肉餅 +$10感覺好似日式嘅可樂餅外脆內軟,入邊有濃濃嘅忌廉蟹肉醬!

芝士麵餐 $53
簡左天婦羅蝦🍤 +$3 同煙鴨胸

日式忌廉蟹肉餅 +$10
感覺好似日式嘅可樂餅
外脆內軟,入邊有濃濃嘅忌廉蟹肉醬!

2021-09-20
$72 (Dinner)
2021-09-18 209 views
星期五,Happy Friday, 收工就約左朋友一齊去旺角行街,順便幫襯黃店😋個招牌好大夠清楚,又近旺角地鐵站,好易搵到。入面仲有貼d黃店文宣☺️7點前尼仲會有下午茶,真係抵食😋首先上的係芝士汁雞翼芝心丸撈公仔麵,不得不讚D芝士係勁香濃😋同d雞翼又會好夾,然後D麵索哂D芝士汁,成件事係勁邪惡仲要配埋芝心丸,一咬落去又爆哂D芝士汁出尼,真係超正,必食推介。然後上的係燒豬頸肉煎蛋乾撈麵首先煎蛋唔會老,幾滑下。豬頸肉又一d都唔會老唔會韌,又好香口,個撈丁應該係豉油尼,D味幾夾,呢個都係唔錯的選擇。飲品方面,我叫左熱鹹柑桔蜜,因為我最近有熱氣生痱滋,飲呢個真係可以降火。而且跟餐都係加$6就飲到,都幾抵。我朋友就叫左龍鳳檸樂,龍鳳檸樂係指新鮮檸檬同咸檸檬再加可樂,所以個味會係酸,甜,咸3種味加埋一齊,係真係幾特別既,比較少餐廳有賣。最後埋單都係100多d,真係幾抵食既。

個招牌好大夠清楚,又近旺角地鐵站,好易搵到。

入面仲有貼d黃店文宣☺️

7點前尼仲會有下午茶,真係抵食😋

芝士汁雞翼芝心丸撈公仔麵

仲要配埋芝心丸,一咬落去又爆哂D芝士汁出尼,真係超正
,必食推介。

然後上的係燒豬頸肉煎蛋乾撈麵

首先煎蛋唔會老,幾滑下。

最後埋單都係100多d,真係幾抵食既。

2021-09-17
$60 (Dinner)
芝士汁雞翼芝心丸撈公仔麵
2021-09-07 204 views
新記冰室,最出名就係芝士麵每一啖麵都可以食到濃香既芝士醬汁豬肉夠厚身啖啖肉,隻蛋係半熟,芝士汁加蛋汁,諗下將2者拌勻一齊食之後幾咁和味環境夠乾淨係新開既! 係朗豪坊隔離好易搵到 麵身無過淋,入口仍彈牙,個芝士濃之後食到尾都唔會油膩個下好野消費$60評分7/10旺角砵蘭街185號地舖G/F, 185 Portland Street, Mong Kok
新記冰室,最出名就係芝士麵
每一啖麵都可以食到濃香既芝士醬汁
環境夠乾淨係新開既! 係朗豪坊隔離好易搵到
消費$60
評分7/10
旺角砵蘭街185號地舖
2021-08-28 295 views
有一日路過呢間茶餐廳,見到都好似好多款式揀,而自己都反正唔知附近有咩食,於是就入咗去食一個快嘅晚餐。入到去覺得都乾乾淨淨,以茶餐廳環境來講算幾好。而食物有好多選擇,同時價錢都算合理。睇到OpenRice呢間野應該係出名食芝士汁,但其實我本身麻麻哋假芝士(真芝士另計),所以最後都揀咗個其中一個餐廳推介嘅勁辣川椒牛肉煎蛋乾撈麵。公平啲講,味道同唔係唔好味,但係個情況就好似係有人話介紹陳法拉俾你識,於是你滿心歡喜!但點知,出到嚟...喂,岑麗香嚟嘅?!真心岑麗香勁靚,但唔係陳法拉黎嫁喎。所以即使本身個撈麵係好食,但我不禁要問一句:說好的勁辣呢?但如圖示,其實整體都OK嘅。平,環境正路,快手,個汁甜甜地似瑞士汁,只可惜唔係好食到辣味。可以再去,但應該會試其他食物。 人均消費:連飲品幾hkd60

人均消費:連飲品幾hkd60
2021-08-24 154 views
聽講尖沙咀香檳大廈🏢除左星座冰室☕️外,仲有間專食芝士麵🧀的新記冰室,超級鐘意芝士的我當然唔可以放過🤩,即刻去試下味先💁🏻‍♀️👉芝士汁🧀豬頸肉煎蛋撈公仔麵🍜($56)一上枱就覺得份量好足料👍🏻,特別係個金黃色的芝士汁🧀用上四款Cheddar、Parmesan、Kraft同Cream Cheese包夠曬香濃❤️,每條麵條都沾上🍴滿滿的濃郁的芝士醬🧀,啱曬我ed芝士控食😋值得一提的係豬頸肉🐽用滷水醃過,甜甜地又軟淋,份量仲有4~5片tim,咁的價錢真係又平又正去邊搵😎👉茄汁🥫芝士公司炒通粉🍝($56)如唔鐘意咁膩但又想來試下新記的話,e個酸酸甜甜🍅的炒通粉🍝就啱曬您🙋🏻‍♀️通粉的第一啖會先食到酸甜的茄汁蕃茄味🥫好開胃,慢慢會feel到輕輕的芝士味🧀但唔係好膩個種☺️ 加上洋蔥🧅、蕃茄🍅、午餐肉🐽粒增加豐富的口感層次,令小編真係一啖接一啖👅停唔到口😂特別係個種茶記嘅煙火味,真係特別令人懷念🤙🏻 👉芝心🧀牛肉餃🥟($42)旺角獨有的芝心🧀牛肉餃🥟好似好吸引就一齊試埋啦🧐但味道只係不過不失🙊,而且差唔多十蚊/隻有少少🤏🏻貴💸
👉芝士汁🧀豬頸肉煎蛋撈公仔麵🍜($56)

👉茄汁🥫芝士公司炒通粉🍝($56)

👉芝心🧀牛肉餃🥟($42)
2021-08-06 220 views
🎈芝士汁豬頸肉煎蛋撈公仔麵 $56 🌝🌝🌝🌝🌚🎈泰式酸甜汁雞扒飯 $52 🌝🌝🌝🌗🌚🎈 檸檬利賓鈉 跟餐+$9 🌝🌝🌝🌝🌚🎈 龍鳳檸樂 跟餐+$9 🌝🌝🌝🌝🌚萬惡嘅芝士汁撈麵終於登場😈食落啖啖芝士味🧀豬頸肉就正常發揮啦如果有埋炭燒味就perfect池☺️吉爆左太陽蛋啲蛋黃流曬落個麵度🤤撈埋食💯值得讚嘅係👷🏻‍♂️頭盔仔影左好耐相,但公仔麵都冇淋到!而且軟硬適中😋通常炸雞配酸甜汁🤨第一次見茶餐廳有咁嘅配搭!💥竟然唔係普通嘅豉油汁🤣🤣有新意!✌🏻雞扒皮脆肉嫩💦2塊大雞扒🐤份量一定夠😂本身以為係一個普通茶記雞扒飯😳但又做得唔錯喎🤪凍檬賓係👷🏻‍♂️頭盔仔回憶中嘅味道🥰正!What is 龍鳳檸樂?🤔叫嚟trytry sin !🤪原來係檸檬同鹹檸🍋🍋飲落雖然鹹檸味出啲 但嗒耐多陣鮮檸又有啲after taste😝第一次飲有2種層次嘅檸樂幾得意✨

🎈芝士汁豬頸肉煎蛋撈公仔麵 $56 🌝🌝🌝🌝🌚

🎈泰式酸甜汁雞扒飯 $52 🌝🌝🌝🌗🌚

🎈 檸檬利賓鈉 跟餐+$9 🌝🌝🌝🌝🌚

🎈 龍鳳檸樂 跟餐+$9 🌝🌝🌝🌝🌚

凍檬賓係👷🏻‍♂️頭盔仔回憶中嘅味道🥰正!

2021-07-29 216 views
冰室、茶記傻傻分不清。旺角朗豪坊附近一間店面頗乾淨的餐廳, 座位間隔鬆動。 餐牌上一堆芝士撈丁, 看來是主打, 先點一個芝士汁雞扒雞翼飯。 雞, 全部都係雞😳侍應哥哥當堂嚇一跳。 小朋友口味、重忌廉的芝士汁不會太濃稠, 易入口。 雞扒飯正常, 雞翼是十揀一餸, 打孖上, 隻隻都脹卜卜, 又香口, 抵食之選。另外點了自家蔥蒜豬扒飯, 好食但有略嫌貨不對板, 蔥是洋蔥的蔥, 青綠蔥花極少, 蒜頭搵粒刮痧都無, 豬扒就正常份量, 正常發揮。
2021-07-17
Type of Meal
Dinner
2021-07-10 210 views
晚上六點幾唔算太多人黑椒牛肉炒烏冬$42一人份量 如果太肚餓就啱啱好啦辣度啱啱好法蘭西多士$35成吋厚 麵包炸得外脆內軟 上枱時仲熱熱地夾住一層花生醬Topping係溶化緊嘅牛油 自己隨便加嘅蜜糖熱茶走+$3茶味較濃 口感尚可 可以更細滑餐廳座位就略嫌太迫 餐牌放在枱面玻璃下 但一張不足夠睇完 第二張係隔離張枱 因應社交距離措施 有隔般版 所以要特別跨過夾版睇第二張餐牌
晚上六點幾唔算太多人

餐廳座位就略嫌太迫 餐牌放在枱面玻璃下
但一張不足夠睇完 第二張係隔離張枱
因應社交距離措施 有隔般版
所以要特別跨過夾版睇第二張餐牌
芝士撈麵真係兒時既回憶😂雖然食完都好大罪惡感,但係次次都會控制唔住欲望。不過呢度既位置有少少偏僻,係香檳大廈裏面,第一次黎既話可能要花少少時間搵下。—————————————————📍終極芝士麵 (5/10)🍜「終極芝士麵」即係太陽蛋紅腸豬頸肉芝士麵。芝士撈麵最重要當然係芝士汁。以前芝士汁顏色係明顯淡d,應該配方改良過,加左車打芝士令醬汁變黃。車打芝士味道比較mild,口感細膩,令到芝士汁更加濃厚。芝士汁一d都唔小氣,份量足夠可以令每條麵都掛到芝士醬。大家食之前記得要仔細撈好,先至享受到濃郁既芝士味道同creamy既口感🧀紅腸同豬頸肉連邊邊位都煎得非常香脆。秘製豬頸肉又夠入味,食落甜甜地,同芝士麵好match😋不過份量太細,下午茶或者都足夠,但係午餐就一定唔夠
—————————————————
📍終極芝士麵 (5/10)
2021-07-04 215 views
講起新記一定第一時間諗起佢哋個芝士麵! 但係除咗芝士麵之外,佢哋其他嘢食都好好食㗎🤤嘢食一d都唔頹,擺靚靚又熱辣辣咁送上枱面,又大大份! 每次都食好飽好滿足🤤※川辣牛肉煎蛋飯 $53真心呢個飯係我食新記永遠嘅最愛💛牛肉份量好足,蛋汁配埋川辣汁送飯一流🤤可能係辣辣哋嘅關係,好開胃🤣食開重口味嘅朋友一定會鍾意~~可以連埋餐飲(熱飲+$3,凍飲+$6)個人鍾意叫凍奶茶,可以解下辣🤣🤣🤣※卜卜蜆湯日式烏冬 $60第一次叫呢個食~好多蜆啊!😍d蜆洗得好乾淨,無沙~重要隻隻蜆都有肉~唔係得個殼! 好滿意佢個湯底~重要有好多菜~很好👍🏻※ 奶茶紅豆冰 $28因為跟餐~所以加$12就飲到☺️勁大杯呀! 唔會好甜! 紅豆又夠曬多~※芝心牛肉餃(5隻) $42見到就忍唔住叫埋嚟試🤣係新記先有嘅芝士味啊💛5隻餃夠曬飽,又係連埋湯&菜~唔錯唔錯💛
講起新記一定第一時間諗起佢哋個芝士麵!

川辣牛肉煎蛋飯

第一次叫呢個食~好多蜆啊!😍

奶茶紅豆冰
奶茶紅豆冰 $28
因為跟餐~所以加$12就飲到☺️
勁大杯呀! 唔會好甜! 紅豆又夠曬多~

芝心牛肉餃
芝心牛肉餃(5隻) $42
川辣牛肉煎蛋飯
卜卜蜆湯日式烏冬
奶茶紅豆冰
芝心牛肉餃
2021-07-03 133 views
雖然位置係內街,但其實好光猛,所以好遠已經知係佢地,典型冰室裝修,同荃灣店近乎一樣新記芝士麵出名,但因為我唔太好芝士,所以就嗌左泰式雞扒飯加杯熱蜂蜜個甜酸汁真係世界級惹味!加落雞扒完全減左油膩既感覺,而且令人更加開胃🤤加上個飯有d甜既日式醬,就令到成件事唔會只係雞同飯,層次多左好多!唯獨少少不足既個人覺得就係汁太少(或者可能係我鍾意多汁🤪),所以食到尾就覺得差少少杯蜂蜜都夠味,唔係普通熱飲加完水就無味😋
杯蜂蜜都夠味,唔係普通熱飲加完水就無味😋
2021-07-01 95 views
今日嚟到位於旺角朗豪坊隔離嘅新記冰室🥢本身新記冰室舊店係喺尖沙咀,環境比較舊,但旺角依間新開嘅環境唔錯!幾乾淨,員工服務態度都幾好🤩旺角分店嘅舖位都比較易搵,喺朗豪坊戲院隔離😊芝士汁豬頸肉煎蛋撈公仔麵 $56一上枱即刻哇出黎,好多芝士汁,廚房絕對冇同你慳🤣公仔麵軟硬度適中,冇煮到淋唒,芝士汁好濃,隻太陽蛋煎得好靚,同埋啲芝士汁一齊撈麵,令芝士汁更加濃郁🥳豬頸肉都幾好食,唔會煎得好乾身!呢個芝士撈丁作為午餐絕對唔會失禮!小編寫到依度已經想再去食多一次🤣推介大家去食!極邪惡芝士撈丁🤤人均消費:~100/head

芝士汁豬頸肉煎蛋撈公仔麵 $56

人均消費:~100/head
2021-06-30 137 views
雖然只係一個雞扒飯,但食得出佢嘅用心製作。食完仲會有一種下次要再黎幫襯嘅感覺。出面食炸雞配泰式甜酸醬就食得多,但係配雞扒仲要撈飯食就未試過。番左成日工,辛辛苦苦賺埋D錢想慳住黎洗,食個雞扒飯飽肚之餘,心寧上仲有一種安慰。
泰式甜酸汁雞扒飯
2021-06-29
$60 (Dinner)
泰式甜酸汁雞扒飯
2021-06-29 85 views
第一次食呢間野,食左個煎蛋芝士豬頸肉撈丁,食完返到屋企冇耐就肚屙咗幾次,我見佢啲豬頸肉都已經係煮到全熟,究竟食物要有幾污糟先可以咁,建議大家自己諗🥴🤢🤮🤐