日月堂門口的一句說話令人感到窩心!前幾日晚和朋友一起去到位於觀塘永興工業大廈4樓C2室的日月堂,共點了四件菜品和兩杯飲品,,紅燒牛肉麵、麻辣鴨血麵、炸鹽酥雞、酥炸魷魚和抹香奶綠、鳳梨綠茶。紅燒牛肉麵裏的牛肉煮得好腍好入味,麻辣鴨血麵裏的鴨血份量十分足夠,炸鹽酥雞和酥炸魷魚都十分香脆可口,整體來說很值得一試!
日月堂門口的一句說話令人感到窩心!

Delivery
2024-09-17 422 views
工廈好多隱世小店,今次嚟到觀塘「日月堂」,主打正宗台灣菜,包括牛肉麵、小食、便當等,性價比高,值得推介!😋牛三寶麵🐮 牛三寶麵嘅牛肉粗麵彈牙有嚼勁,牛肉味濃,湯底香濃,真係好推介😍。手工製作嘅闊麪厚實,配合牛腱肉、牛筋、牛肋條同蘿蔔,炆得入味又腍,湯底膠質十足。每碗都有夠量嘅牛腩,牛肉香氣四溢,真係令人垂涎🤤。炸鹽酥雞🐔 炸鹽酥雞外面酥脆,裡面嫩滑,雞肉保持多汁,鹽酥味道啱啱好👌。份量多,外香脆內嫩,每桌都有鹽粉可以自己調配,外皮薄,咬落去口感一流🐔。蚵仔煎🦪 蚵仔煎表面微脆,餅皮Q彈,蚵仔飽滿完全無腥味,配搭酸甜醬汁,味道令人回味無窮😋。每份都有足夠嘅蚵仔,口感極佳,係用木薯粉同蛋煎成,真係好地道。凍鳳梨綠茶🍍 清新唔澀,帶有鳳梨果香👃🏻,甜而不膩,但茶味略弱。凍百香果綠茶🍹 茶底清新,酸甜可口,飲完好解渴🧊。仙草芋圓🍧 夏天食仙草芋圓真係透心涼❄️,煙韌嘅芋圓配上仙草凍,味道唔錯。

牛三寶麵🐮

炸鹽酥雞🐔

蚵仔煎🦪

凍鳳梨綠茶🍍
清新唔澀,帶有鳳梨果香👃🏻,甜而不膩,但茶味略弱。

凍百香果綠茶🍹
茶底清新,酸甜可口,飲完好解渴🧊。

仙草芋圓🍧
2024-09-16 324 views
最近喺九龍灣返工,夜晚就去咗觀塘搵食,呢間咁唔起眼嘅工業大廈,裏面竟然有台灣美食,原來都好多人知道呢間小店👀我點咗一碗清燉半筋半肉麵,湯底的清淡與鮮美,搭配筋同肉的完美比例,每一口都享受到肉質的嫩滑與筋的Q彈。麵條口感係滑順的細麵,吸附湯汁,味道更加豐富😍然後點咗一個台灣必吃嘅小食,雖然麻辣湯唔係太濃郁,但味道啱啱好唔會太辣,鴨血的滑嫩與麻辣醬的香辣相結合,好開胃!男友點了滷雞髀便當,醬汁入味,搭配白飯,能讓人感受到家的味道,再加一份起司肉鬆蛋卷餅,蛋卷外層金黃酥脆,內餡的肉鬆與起司融化後的香濃,簡單卻充滿滿足感🥰

2024-09-16 308 views
今日喺觀塘工廈呢間日月堂食台灣野!位於永興工業大廈嘅日月堂喺晚飯時段都非常知多人食,我哋入到去幾乎滿座🤣我哋嗌咗一碗紅燒牛肉麵、一個起司雞排便當、仲有一個起司肉鬆蛋捲餅同酥炸魷魚!牛肉麵牛肉份量好多,而且軟爛入味、入口即化。麵底煙韌彈牙,湯底亦都好濃郁!最推介呢個起司雞排便當,芝士雞扒即炸,芝士超拉絲!!雞肉非常之鮮嫩多汁,加埋肉操飯非常正~起司肉鬆蛋捲餅好足料,芝士拉絲加埋肉餸一流!魷魚亦炸得好香脆~飲品方面嗌咗黑糖珍珠鮮奶,黑糖好濃喐,同鮮奶非常夾!
今日喺觀塘工廈呢間日月堂食台灣野!
位於永興工業大廈嘅日月堂
喺晚飯時段都非常知多人食,
我哋入到去幾乎滿座🤣

牛肉麵牛肉份量好多,
而且軟爛入味、入口即化。
麵底煙韌彈牙,湯底亦都好濃郁!
最推介呢個起司雞排便當,
芝士雞扒即炸,芝士超拉絲!!
雞肉非常之鮮嫩多汁,
加埋肉操飯非常正~
起司肉鬆蛋捲餅好足料,
芝士拉絲加埋肉餸一流!
魷魚亦炸得好香脆~

飲品方面嗌咗黑糖珍珠鮮奶,
黑糖好濃喐,同鮮奶非常夾!
2024-09-12 356 views
觀塘上班人士必收藏🫶🏻 高質台灣菜,晚晚都好多人食,質素有保證!性價比高麻辣牛肉麵必點!愛辣人士的最愛😍 湯底香濃,牛肉鮮嫩,搭配彈牙的麵條,香辣的湯汁令牛肉麵更惹味,牛肉超軟腍😍👍紅燒豬腳拌麵紅燒豬腳色澤誘人,經過慢火燉煮,肉質軟嫩,醬汁濃郁,配拌麵食好好味!起司肉鬆蛋捲餅外皮酥脆,內裡包裹著香濃的起司和肉鬆,口感軟綿綿的,配搭醬汁回味無窮🤤🤤燙青菜(小白菜)小白菜新鮮爽口,美味又健康☘️荔枝紅茶荔枝的甜香加紅茶的醇厚,清甜解膩👍黑糖珍珠鮮奶口感滑順,黑糖珍珠的香甜Q彈,配鮮奶好好味😋

麻辣牛肉麵

紅燒豬腳拌麵

起司肉鬆蛋捲餅

燙青菜(小白菜)
小白菜新鮮爽口,美味又健康☘️

荔枝紅茶
荔枝的甜香加紅茶的醇厚,清甜解膩👍
黑糖珍珠鮮奶
口感滑順,黑糖珍珠的香甜Q彈,配鮮奶好好味😋
✨芝士雞排便當🍱雞排大大塊🐓,炸得酥脆 內裡好有肉感,面層仲有啲芝士,味道變得冇咁單一🧀💛;滷肉飯(裡面有蛋+白菜)嘅滷肉偏鹹 但撈飯食又啱啱好喎👌🏻😋.✨牛肉蔥油拌麵🍜牛肉係牛腩嚟,煮得夠淋🐮扁闊麵の質地帶有彈性,幾吸蔥油😚😚🌿.✨芝士蛋捲餅️蛋皮外層脆得嚟又幾煙韌,蛋量唔少 所以好有蛋味,而芝士有少少拉絲🧀~.✨蚵仔煎呢款有啲特別,係落蛋皮煎🫢❔蛋皮好似麻糬質地,裡面有大大小小嘅蚵仔🦪.✨凍仙草奶茶仙草味十足,奶茶偏淡🧋.✨凍柑桔檸檬紅茶(無糖)我本身鍾意飲酸嘢,所以幾鍾意呢杯嘢飲‼️主要係柑桔&檸檬帶有嘅酸味+香氣,酸得嚟 入口清新而解渴🫶🏻
✨芝士雞排便當🍱
✨牛肉蔥油拌麵🍜
✨芝士蛋捲餅
✨蚵仔煎
✨凍仙草奶茶
仙草味十足,奶茶偏淡🧋
✨凍柑桔檸檬紅茶(無糖)
2024-09-07
Type of Meal
Dinner
2024-09-09 379 views
之前嚟過一次對呢度感覺唔錯,啲野食大大份,而且質素都幾好~今次帶另一位朋友嚟試下佢嘅牛肉麵~~今次我又嚟順便試下佢其他野🤪1.牛三寶麵牛肉份量很多,同以往一樣,而且牛三寶有齊晒三種牛肉,一次過滿足晒三個願望❤️牛肉都好淋,牛腱特別出色~~而且湯底濃郁,完全可以媲美台灣當地嘅牛肉麵味道~所以次次都百吃不厭😆2.酥炸魷魚炸魷魚都唔錯,唔會炸到太乾身,而且魷魚灑滿鹽酥粉,粒粒都充滿鹽酥味~~如果唔夠仲可以自助任落粉~~~店家係呢一方面一啲都唔吝嗇,真係好值得欣賞,咁樣先食得到鹽酥嘅精髓~~而且好多都係魷魚鬚,正👍3.傳統豬腳便當豬腳有三件,有鹹香嘅醬油味,而且都幾入味,口感煙煙韌韌,便當係滷肉飯,有鹹酸菜蘿蔔配搭,而且滷肉飯同台灣食嘅味道好似❤️4.起司肉鬆蛋捲餅已經第二次食啦,芝士有輕微嘅拉絲,芝士亦略帶鹹味~~而且雞蛋🥚好香蛋味,入面充滿肉鬆,配佢嘅醬汁,鹹中帶甜,真心唔錯👍👍👍5.凍百香果綠茶香濃的百香果果味,帶有甜甜酸酸,唔錯👍6.凍冬瓜茶本身驚好甜果種,點知都OK,唔算太甜~啱啱好❤️用來解膩啱晒☺️☺️☺️呢間真係百吃不厭,有機會又嚟食下❤️❤️❤️

1.牛三寶麵

2.酥炸魷魚

3.傳統豬腳便當

4.起司肉鬆蛋捲餅

5.凍百香果綠茶
香濃的百香果果味,帶有甜甜酸酸,唔錯👍

6.凍冬瓜茶

呢間真係百吃不厭,有機會又嚟食下❤️❤️❤️

2024-09-04
$130 (Dinner)
  • 起司肉鬆蛋捲餅
  • 牛三寶麵
  • 手工滷肉飯
2024-09-08 365 views
今時今日香港有好多台式料理,但食過都係令人遺憾。但係今晚試呢間位置隱秘既台式料理絕對係令人眼前一亮!非常值得大家一試!牛三寶麵(牛腱肉,牛筋,牛腩) $80湯頭濃而不咸,重有紅蘿蔔香味,一試就知道精心熬製,麵條軟硬適中,份量恰當。牛三寶都炆得好淋!少數將牛腱肉處理得好好既店家❤️牛筋入口即溶,口感衝擊非常強烈😋牛腩味道突出又夠淋,真係非常好味!炸鹽酥雞 $48鹽酥雞真係冇得彈!香脆外皮,雞肉大件得黎唔會韌,仍然保持香滑既口感,店家重設有鹽酥粉可以自行再添加,超級惹味😋宜蘭花枝丸 $38香酥外皮包裹住大大粒既花枝丸,完全冇令人失望!咬落口彈牙得黎又啖啖花枝肉,好食到一粒接一粒😋珍珠奶茶(凍) $28可惜現時唔可以用膠杯所以睇唔到飲品既內涵,非常多珍珠,值得大讚口感好Q彈,比好多台式食肆出色!黑糖珍珠奶茶(凍) $34比珍珠奶茶更加出色,同樣份量十足,黑糖味道充分得黎唔會太甜導致膩感,超級好飲!

牛三寶麵(牛腱肉,牛筋,牛腩) $80
湯頭濃而不咸,重有紅蘿蔔香味,一試就知道精心熬製

炸鹽酥雞 $48

宜蘭花枝丸 $38

珍珠奶茶(凍) $28

黑糖珍珠奶茶(凍) $34
2024-09-03
Type of Meal
Dinner
2024-09-08 292 views
突然好想食台灣菜,於是嚟到觀塘的「日月堂」食lunch😋😋餐廳主打正宗台灣料理,包括台灣牛肉麵、小食、便當、捲餅同飲品等,有好多選擇!整體性價比高,值得推介❤️❤️🍜紅燒半筋半肉麵 $75✨牛肉麵係佢地的招牌菜之一,一定要試試!!湯頭味道濃郁,帶點藥材香氣~牛筋同牛肋條炆得軟腍、啖啖肉,份量都好多!加上Q彈的麵條,全部都好入味🤤🤤🍳起司肉鬆蛋捲餅 $40✨蛋餅外層煎得香脆,裡面包住滿滿的拉絲芝士🧀同肉鬆,好香口!係邪惡之選!!🍹凍百香果綠茶 (+$14)✨茶底清新,入口帶百香果的果香!味道酸酸甜甜,飲完好解渴👍🏻👍🏻
突然好想食台灣菜,於是嚟到觀塘的「日月堂」食lunch😋😋

🍜紅燒半筋半肉麵 $75✨
牛肉麵係佢地的招牌菜之一,一定要試試!!

🍳起司肉鬆蛋捲餅 $40✨

🍹凍百香果綠茶 (+$14)✨
2024-09-08 256 views
呢期多喺觀塘搵食,有一間係久唔久都想翻啅,特別係當你好耐無去台灣既時候😂😂【牛肉蔥油拌麵】$56呢個拌麵好有驚喜,蔥油極香!成碗麵立即升華左去另一個階段!牛肉亦很嫩,大推!【梅子地瓜條】 $36唔係每間台灣料理都有呢一道我超喜歡的梅子地瓜條!建議可添加更多梅子粉更好吃哦!【台灣香腸】 $40無得輸既台灣香腸,連埋平時唔會食既蒜片真係好搭!【仙草芋圓】 $32食台灣野點少得芋圓!加埋餐飯簡直滿分!【珍珠奶茶】 $28【黑糖珍珠鮮奶】 $34兩杯手搖喺餐廳嗌先至呢個價真係好抵飲!仲要唔加一,可以喺邊度搵?😍

【牛肉蔥油拌麵】$56

【梅子地瓜條】 $36

【台灣香腸】 $40
無得輸既台灣香腸,連埋平時唔會食既蒜片真係好搭!

【仙草芋圓】 $32
食台灣野點少得芋圓!加埋餐飯簡直滿分!

【珍珠奶茶】 $28
【黑糖珍珠鮮奶】 $34
2024-09-06 270 views
如果你響觀塘區想食正宗嘅台灣牛肉麵,「日月堂✨」絕對係一個好選擇!呢間餐廳除咗有超正嘅台灣牛肉麵,仲有好多不同款式嘅台式小食,例如花枝丸、鹽酥雞同埋台式蛋餅,絕對值得一試!首先要介紹嘅就係「紅燒半筋半肉麵」🍜,呢碗麵真係好味到爆!牛肉嫩滑,湯底濃郁,仲有啲牛筋,食落去口感超級豐富,簡直係牛肉麵嘅代表作!接住就係「牛三寶麵」🍜,呢碗麵入面有牛腱肉、牛筋同牛肋條,非常有層次感,每一口都好滿足,而且牛肉味道一流!然後就係「玉米起司捲蛋餅」🌽🥚,外脆內軟,加入咗鮮甜嘅玉米同香濃嘅起司,食到口中真係好幸福,適合當小食或者早餐!小食方面,唔好錯過佢哋嘅「宜蘭花枝丸」🐙,口感彈牙,味道鮮美,真係好好味!飲品方面,「香芋奶茶」🧋同「荔枝紅茶」🍹都係必試之選!香芋奶茶滑順香甜,而荔枝紅茶清新可口,飲落去非常開胃!總之,「日月堂✨」不論係食物定飲品都相當有質素。

總之,「日月堂✨」不論係食物定飲品都相當有質素。
2024-09-06 647 views
今日去觀塘接朋友放工,之後就一齊喺觀塘覓食。之後發現工廈入面有一間人氣台菜,於是就試吓係咪真係咁好食!紅燒半筋半肉麵$75湯底非常濃郁,牛肉亦都炆得好腍,份量都非常之多。麵條非常之有咬口,好有質感。麵條吸晒湯底味道,食起上嚟尚算濃味。蚵仔煎$42蚵仔煎份量啱啱好可以兩個人一齊share,蚵仔份量都唔少👍🏻蚵仔都幾新鮮,非常重蚵仔味😋同蛋味互相配合,好好食起司雞扒便當$63雞扒份量非常之多,又非常厚切!上面鋪滿拉絲芝士,非常邪惡🤤滷肉飯非常入味,滷肉脂肪同肉嘅比例啱啱好,唔會俾人覺得太過肥膩👍🏻仲有半隻滷水蛋同酸蘿蔔做配菜,好豐富👍🏻虎咬豬(刈包)$36喺香港比較少餐廳有得食刈包,所以一見到就即刻叫咗一個!刈包質感比較似中式蒸包,入面包住一塊五花肉,非常之香😋刈包都非常飽肚👍🏻飲品可以有微甜少甜走甜嘅選擇,今次就叫咗兩杯飲品!茉香奶綠走甜茉莉香味好濃,每一啖都充滿濃郁嘅茉莉花香,令奶綠充滿淡淡嘅清香,非常好飲仙草奶茶少甜仙草份量非常之多,同奶茶非常之夾👍🏻甜度啱啱好
紅燒半筋半肉麵

紅燒半筋半肉麵$75
蚵仔煎

蚵仔煎$42
起司雞扒便當

起司雞扒便當$63
虎咬豬(刈包)

虎咬豬(刈包)$36
喺香港比較少餐廳有得食刈包,所以一見到就即刻叫咗一個!

飲品可以有微甜少甜走甜嘅選擇,今次就叫咗兩杯飲品!
茉香奶綠&仙草奶茶

茉香奶綠走甜

仙草奶茶少甜
仙草份量非常之多,同奶茶非常之夾👍🏻甜度啱啱好

紅燒半筋半肉麵
蚵仔煎
起司雞扒便當
虎咬豬(刈包)
茉香奶綠&仙草奶茶
  • 起司雞排便當
2024-09-04 298 views
自己比錢ga 第一次嚟食俾錢自費㗎,呢間餐廳喺觀塘好容易搵到㗎咋,唔會好多人亦都唔使等好耐就有位我哋5:30就已經去食啦佢哋嘅台灣美食真係好正我哋嗌咗兩個主菜一個係大嘅滷肉飯同埋一個係豬手油拌麵真係超級好食,仲要勁大份我同兩個人一齊分嚟食都覺得好鬼飽我哋仲嗌咗水餃水餃有八隻超級好食,唔會太過油膩仲有啊我哋嗌咗肉鬆芝士蛋餅好好食呀食完其實已經覺得好飽肚㗎啦叫即整熱辣辣脆卜卜好好食仲嗌咗佢哋嘅台式特飲添啱晒而家炎炎夏日嘅天氣
自己比錢ga
2024-09-04 273 views
地膽帶我去佢嘅飯堂~餐廳喺工廠大廈到,自己真係唔會識揾~坐低一陣轉頭就滿座~可以反映到質素~🔹牛三寶麵🔹 三寶有牛腱肉,牛筋,牛肋條~牛腱肉淋得黎好有咬口~牛筋簡直係骨膠原化身,入口即融~牛肋條又係好淋,好入味~好有牛香~🔹紅燒豬腳拌麵🔹豬腳就係彈牙,爽口~啲刀削麵厚薄適中,撈埋啲汁,好好味~🔹麻辣鴨血🔹台灣嘅味道~而且真係鴨血,唔係豬紅~🔹酥炸鱿魚🔹鹽酥版嘅炸魷魚鬚~外脆內軟,又好野味~🔹飲品🔹凍蜂蜜綠茶 - 野飲好抵,呢個清清地,好解膩~凍黑糖珍珠奶茶 - 黑糖剛剛好,珍珠都有甜味,唔錯~
[觀塘 - 好味台灣菜]

地膽帶我去佢嘅飯堂~
餐廳喺工廠大廈到,
自己真係唔會識揾~
坐低一陣轉頭就滿座~
可以反映到質素~

🔹牛三寶麵🔹
三寶有牛腱肉,牛筋,牛肋條~
牛腱肉淋得黎好有咬口~
牛筋簡直係骨膠原化身,
入口即融~
牛肋條又係好淋,好入味~
好有牛香~

🔹紅燒豬腳拌麵🔹
豬腳就係彈牙,爽口~
啲刀削麵厚薄適中,
撈埋啲汁,好好味~

🔹麻辣鴨血🔹
台灣嘅味道~
而且真係鴨血,
唔係豬紅~

🔹酥炸鱿魚🔹
鹽酥版嘅炸魷魚鬚~
外脆內軟,
又好野味~

🔹飲品🔹
凍蜂蜜綠茶 - 野飲好抵,呢個清清地,好解膩~
凍黑糖珍珠奶茶 - 黑糖剛剛好,珍珠都有甜味,唔錯~

2024-09-03 118 views
到底係乜嘢令到一間位置一般嘅台灣餐廳,平日八點幾都仲全院滿坐?“日月堂”喺觀塘興業街唔算起眼嘅工廠大廈之中,有間台灣餐廳非常熱鬧,連店內都企滿排隊嘅人。一打開餐牌,幾十蚊嘅主食、三四十蚊嘅小食、廿幾蚊嘅嘢飲,兼免加一,彷彿返到十年前嘅一樣。當然,平冇用嘅,質素先重要。牛三寶麵 (牛腱肉/牛筋/牛肋條) $80 - 好大碗麵!用料充足,手腱肉大到食兩塊都飽飽地,牛筋好大條,牛肋條實淨爽口,浸埋湯非常入味。講開湯,非常濃,好有牛肉香,好spicy好夠咸香,似乎並冇刻意遷就本地人口味,而盡量做得地道。紅燒豬腳拌麵 $60 - 豬腳皮好大塊,食落好滿足。但佢最大嘅亮點係個拌麵,蔥油香蒜香滿佈,麵條煙靭有實感,食完會覺得好滿足。個人覺得最抵叫係佢。玉米起司蛋卷餅 $38 - 有粟米同芝士坐鎮,基本上好難唔好食。現實上甜鹹兼備,唔會好乾,最重要係夠熱,亦都係非常抵食嘅小食。酥炸魷魚 $48 - 外型唔算特別嘅酥炸魷魚,貴重之處係佢啲粉唔會散開,基本上係完全黐實喺啲魷魚上面。更重要嘅係啲炸粉唔會濕粒粒,亦好乾身,冇乜油滲出嚟。另外叫咗兩杯嘢飲 - 凍黑糖珍珠鮮奶 $34 同 凍仙草奶茶 $28,都係

“日月堂”

另外叫咗兩杯嘢飲 - 凍黑糖珍珠鮮奶 $34 同 凍仙草奶茶 $28,都係好飲解渴之選。

最後俾多個提示,喺紙上面寫”走青”、”少甜”,餐廳都係會好有心跟指示做。我諗”質素”加埋”有心”,就足夠令到全場爆滿了。
2024-08-29
$140 (Dinner)
  • 牛三寶麵
  • 玉米起司蛋捲餅