2022-09-19 184 views
呢日同朋友去新華記火鍋店打邊爐順便聚舊。問過間餐廳沒有用餐時限,方便慢慢飲下食下吹水。餐廳裝修整潔,食物非常有特色。首先嚟個招牌小食涼拌魚皮,依款嘢唔係度度有,仲要整得幾好食。跟住主廚推介食返隻肥美日本生蠔。蠔身飽滿鮮甜冇介紹錯。跟手再點一條黑池魚刺身,份量十足,鮮甜美味!魚骨同魚頭仲可以攞嚟涼瓜炆,冇諗過會咁野味!真係連啲骨都冇嘥。食到咁上下就點返個招牌蕃茄湯鍋,個湯鍋又多料又濃蕃茄味,淨係飲湯都覺得正。打邊爐食料最正我覺得係佢哋嘅手手切牛頸脊同埋手切本地肥牛,肉身鮮嫩而牛味濃郁。其他食材都好新鮮,食得出佢哋係好用心揀同埋做啲食材。嗰度啲酒水又唔貴我同朋友喺嗰度食咗5個鐘頭,過咗一個好愉快嘅晚上。有機會再約朋友嚟食飯吹水飲酒。

2022-09-17
$600 (Dinner)
2022-09-18 177 views
一間非常普通嘅火鍋店。點咗個肥牛,日本蠔,餃子,九肚魚,海蝦,仲有個刺身拼盤。肥牛真係好肥,冇乜肉未。不過佢有手切肥牛,但係冇叫到,可能會好味啲。啲蠔唔好食,仲有啲苦同腥味。啲餃子好普通,同街市買嘅冇乜分別。海蝦生猛,不過味道冇乜特別,似基圍蝦多啲。最好食係個刺身拼盤,不過成三百幾蚊有啲唔係好抵。食物就普通,不過記憶猶新嘅係佢冇冷氣。食完好似焗左個桑拿。我見佢有部室內冷氣機,開咗都仲係好熱。臨走前問佢係咪日日都係咁,佢話啱啱壞咗冷氣。咁我剛剛打嚟定位佢又唔同我講聲,熱到冇心情食。

2022-09-18
$330 (Dinner)
2022-07-09 441 views
雖然位於大角咀(最近深水埗方向港灣豪庭對面),但熟路既話都唔難搵。火鍋配料選擇都幾多,差不多過百款,刺身都接近二十款,仲有即炸小吃,約多幾個朋友嚟就啱了,可以試多幾款。而且冇限時,可以邊食邊傾,唔駛趕住埋單,正!!胡椒豬骨湯:比坊間的多料,胡椒味夠但又唔會太嗆喉。椰子雞湯:一上枱已聞到好香椰子味,邊滾椰香味更出,增加食慾。雞件都唔錯,可以encore。即炸小食及火鍋配料:最愛炸雲吞,勁香口。響鈴同餐肉放湯食好啲。牛肉拼盤(大):有齊手切牛、牛頸脊、牛𦟌、牛粒、牛胸油等,牛味夠,下次可以重點食手切牛同牛頸脊黑豚肉Wasabi 墨魚丸:呢個超驚喜,一吃已食到墨魚粒既鮮味,彈牙,之後Wasabi 爆出嚟好夾,但太過睇少佢成粒啪入口,即攻鼻到標眼水,大家食既時候小心啲啊其他唔細講了,大家去試吓啦!

胡椒豬骨湯:比坊間的多料,胡椒味夠但又唔會太嗆喉。
胡椒豬骨湯

椰子雞湯

即炸小吃及配料

牛肉拼盤(大)

Wasabi  墨魚丸

其他唔細講了,大家去試吓啦!
餃子拼盤、淮山、廣島蠔
西洋菜、唐山菜、黃帝菜
萵筍、冬菇、雞髀菇?同豆品拼盤
水魷、牛柏葉、牛骨髓、毛肚?同鵝腸
Wasabi  墨魚丸
西洋菜、唐山菜、黃帝菜
水魷、牛柏葉、牛骨髓、毛肚?同鵝腸
2022-06-13 291 views
第一次到訪,食物質素高,特別是海鮮,推介象拔蚌刺身章紅魚刺身勁新鮮甜美,餃子令人回味,炸物也非常好味,炸𧐢必食,樽裝汽水有童年回憶,地方寬躺,一定會再光顧🥰