2008-06-07 18 views
今期一哥快餐店賣大包--->$35的沙薑鷄套餐,有大半隻沙薑鷄+例湯+白飯+中国茶。雖然食得出D鷄係冰鮮鷄,同埋D鷄肉唔夠滑,但係好大碟同D肉夠厚,真係一個人食唔哂。$35抵食。

沙薑鷄大半隻
沙薑鷄套餐,
$35 (Dinner)
2008-05-12 22 views
已經好耐無響大型連鎖快餐店食晚飯了,今日由於食了下午茶,夜晚有藉口自己一個人落一粥麵食個即炒楊州炒飯($33),配了冰鎮凍奶茶 (+$4),想不到連連鎖快餐店都會提供冰鎮飲品呢等了一會,剛炒起的楊州炒飯已放在我面前,材料好足,飯亦炒得頗乾身,絕對收貨。冰鎮凍奶茶也不差,但味道當然沒有金鳳或太興的好,抄的只是其形而非其實,但由於普通的凍飲(如凍奶茶)也要加 $3,實在沒理由不選冰鎮凍奶茶。一個人在快餐店內食個炒飯,我是十分享受的,但今時今日價錢真的貴了很多很多,一個福建炒飯更索價 $39 商家通漲的壓力已完全轉化成我日常生活的壓力了值得一提係最近有調查說及超市分區收費不一的問題,其實位於同區,一粥麵的君薈坊分店便足足比尚德分店貴了一蚊 (尚德分店還更闊落),兩店相距也只不過是五分鐘的腳程... 真是一個有趣的發現

商家通漲的壓力已完全轉化成我日常生活的壓力了

楊州炒飯
冰鎮凍奶茶
$37 (Dinner)
(Non-member)
2008-03-21 50 views
今朝去調景嶺店外賣早餐,牛腸加奶茶,$28唔係平,第一次幫襯,水吧將食品放在桌上算數,問可否俾袋裝,沖奶茶阿姐唔啋人,其他人見到,當我白痴,話去"果邊"包啦! "果邊"唔知係"邊庶",等好耐先有個lobby阿姐過黎,幫我拿去包,其實如果有齊筷子同飲筒,我唔要袋都可以走,好啦!搞一輪後返到公司食早餐,點知...無俾豉油,點食牛腸?結果乾哽左碟貴價牛腸! 一粥麵樣樣貴過人,店員收銀個個無笑容,好似欠佢地債咁,今次仲要俾佢地玩,有無搞錯? 衰過大家樂快餐, 大家樂集團搞乜呀?
(Non-member)
2006-10-05 43 views
雖然都係大家樂集團但選擇性同新菜色既選擇都好少(只計西餐)粥粉面只係一般但貴又貴過人食個美式什扒出到黎只係得一塊細雞扒再多塊細火腿扒就叫什扒最近請左好多新仔有d好吾識做企餐櫃前阻住人拎個餐呢間野之前都好多人成日無位依家就成日都空左吾少位同埋佢d餐全部都貴過大家樂行過去另一間食好過
雖然都係大家樂集團
但選擇性同新菜色既選擇都好少(只計西餐)
粥粉面只係一般
依家就成日都空左吾少位
同埋佢d餐全部都貴過大家樂
行過去另一間食好過
2006-02-22 36 views
有一個時期我時常在此食午餐,因為同是大家樂集團,部份食物和大家樂是有七八成相似,例如焗豬扒飯、即炒粉麵系列等,但一粥麵做的比大家樂還要好。我吃過肉絲炒麵,與其他大家樂並不一樣,一粥麵的肉絲炒麵很似酒樓炒的,麵條很香且脆口,加上面上的銀芽肉絲造了「兩面脆」,$29包飲品實是超值之選,而其他即炒類亦很有鑊氣!至於其他食品亦挺有水準,例如排骨菜飯、焗豬扒飯,而熱奶茶也接近茶餐廳口味,一喝就知跟其他大家樂有所不同。可是,一粥麵的招牌食品- 粥和麵,個人認為不算突出,而且價錢略高,例如雲吞麵要$19,鯪魚球粥加炸兩要$20,味道只是一般,炸兩更是不脆不熱,反而牛腩撈麵是較有水準。