2017-05-28 135 views
今日經過沙田city super..見好多人排隊..雪糕有得揀淨抺茶..淨牛奶..或者兩溝..我買左一杯抺茶牛奶雪糕..相比其他雪糕...例如御前上茶...呢個比較有濃濃既搽茶味...同時有牛初乳既襯托..唔會覺得苦澀..有甘甜既味道...另外雪糕質感較實淨..唔會咁易溶化..夏天唔會食到成手都係..值得一試👍👍個人係抺茶控...所以好鐘意呢個甘濃既抺茶味😍😍😍下次一定會再食..仲會買淨抺茶😁
2017-05-28
5 Minutes (Dine In)
每次途經 Citysuper 也總會看見這間雪糕店,每天終於有機會和家人試試。父母點了扭紋雪糕,有宇治抹茶和北海道牛奶雪糕。一試之下,北海道牛奶雪糕香濃軟滑,奶味重,竟然搶過抹茶的味道。我有點後悔沒選牛奶雪糕了。。。我較貪心,選了宇治抹茶軟雪糕+白玉+抹茶啫喱。抹茶味濃醇,但沒有苦澀味。白玉煙軔,與雪糕一起吃真是美味。相反地,抹茶啫喱好像被雪糕的味蓋過了,味道不太特岀。還有母親節優惠呢!買任何兩款食物贈送迷利甜品杯,即是白玉,紅豆和抹茶啫喱。

2017-05-14
TakeAway
$42 (Other)
2017-04-16 409 views
正值日本櫻花盛放的季節,不少餐廳都推出以櫻花作主題的菜色,而主打抹茶食品的『Sweets House Cha Cha』也推出了限定「櫻花蓉北海道牛奶軟雪糕」,今次決定試試!不幸地,購買時發生了一個小插曲:由於賣相太可愛,令小女子的少女心爆發,忍不住花多了點時間拍照,怎料櫻花餅和櫻花蓉受不住地深吸力,在我未吃前就跳樓身亡@口@!!!! 還好店員很好人的替我換過了一支,這次立即快快口吃了才算!這次的雪糕選了半抹茶半雲呢嗱味,質地一如以往的幼滑,抹茶的甘與雲呢嗱的甜平衡得剛剛好;櫻餅和櫻花白豆蓉頗甜,吃不出櫻花味(不過我本身也不知道櫻花是什麼味道^^b),不過配上雪糕和脆筒來吃也蠻夾,而櫻花餅Q彈的口感也不錯。本人覺得最原本的雪糕版本已很好吃,不過喜歡甜的朋友也可以一試這限定口味。------------------------------By alvahana
櫻花蓉北海道牛奶軟雪糕

By alvahana
2017-04-01
TakeAway
$45 (Tea)
櫻花蓉北海道牛奶軟雪糕
2017-03-11 518 views
我一直都好鍾意食綠茶雪糕,呢間食店的雪糕食完要再encore。本身佢地有綠茶味/北海道牛奶味/綠茶加牛奶雙併味,我就鍾情純綠茶味,雪糕好滑而且入面無沙冰粒,完全純牛奶製作,不像出面一些食店加上冰粒,破壞口感之餘,減少了綠茶味道。這間店絕對真材實料,而且佢地D綠茶味唔甘,配上牛奶製作,不會有澀味,綠茶味香濃,同日本當地食一樣甘好味,而且很大杯,食極都仲有雪糕,但食完又唔會好漏,雪糕筒唔淋同脆口。下次經過一定再食。

2017-02-28 402 views
今日下午過了沙田, 好想食甜野, 因此走到 city super 的 sweet house cha cha, 買左一杯熱抹茶奶紅豆白玉,黄豆粉蕨餅,紅豆白玉抹茶啫喱,最好味係啫喱,唔太甜有濃厚抹茶味,白玉煙韌,紅豆唔太甜。 至於蕨餅,好似甜左少少,再切細塊啲更好。抹茶奶無嘜特別,下次都係食啫喱就可以了!
2017-02-28
TakeAway
$91 (Tea)
  • 紅豆白玉抹茶啫喱
吉士大判燒 $14下午五點幾去到,都要排下隊喎不過都好快有得食。佢有大判燒同雪糕配搭,都諗左一陣,幾吸引架!初時見佢有個紫薯吉士大判燒選擇!不過話要等成廿分鐘,所以揀左其他食。最後叫左一個吉士一個蕃薯因為新鮮整好 即場食 好軟熟好好味兩個餡都好香,非常夠味不過個人覺得吉士好味d,因為餡料滑d而蕃薯就有少少粒食一個都飽飽地嚕~ 都算厚身,餡料又多!兩個都會推介試下,可以因應返個人口味選擇呢排仲印左新春字眼應節添幾特別
吉士大判燒 $14

下午五點幾去到,都要排下隊喎

最後叫左一個吉士
一個蕃薯
因為新鮮整好 即場食 好軟熟好好味
兩個餡都好香,非常夠味

不過個人覺得吉士好味d,因為餡料滑d

而蕃薯就有少少粒

食一個都飽飽地嚕~ 都算厚身,餡料又多!
兩個都會推介試下,可以因應返個人口味選擇
呢排仲印左新春字眼應節添
幾特別
吉士味大判燒
2017-01-15
5 Minutes (Dine In)
$14 (Tea)
吉士味大判燒
2016-12-28 508 views
如果你去日本食過佢地任何既綠茶製品,你會發現香港既綠茶硬係差咁D。。。一係唔夠"綠茶",就一係唔夠"香濃"半個綠茶控既我又有返D新希望!呢度雪糕分三種:北海道牛乳,綠茶,同埋兩溝。我就點左兩溝既扭紋雪糕奶味好濃厚,有人可能會覺得有D羶,但我就覺得好正!雪糕質地好幼滑,好大杯,好實在。而綠茶味個邊簡直無得頂,茶味香濃,但又哈會澀。講得誇張D,直頭好食過係日本食到既綠茶雪糕!佢地亦有其他糕點可以搭配,不過杯雪糕係好大杯,所以都食唔落其他野啦~

一係唔夠"綠茶",就一係唔夠"香濃"

半個綠茶控既我又有返D新希望!

呢度雪糕分三種:北海道牛乳,綠茶,同埋兩溝。

我就點左兩溝既扭紋雪糕

奶味好濃厚,有人可能會覺得有D羶,但我就覺得好正!

雪糕質地好幼滑,好大杯,好實在。

而綠茶味個邊簡直無得頂,茶味香濃,但又哈會澀。

講得誇張D,直頭好食過係日本食到既綠茶雪糕!

2016-12-26 447 views
為食豬呢期大傷風,難得好返少少但仲未可以食呢間嘅抹茶雪糕,唯有食大判燒頂住口癮。臨近聖誕仲好應節咁燒咗個好靚嘅聖誕圖案應吓節。為食豬揀咗綠茶吉士紅豆味。大判燒嘅外皮帶啲煙韌同蛋香味,而入面嘅綠茶吉士係精髓,綠茶嘅濃度啱啱好,同帶有奶香嘅吉士好配合,綠茶仲要難得地有回甘,而且唔會太甜,啱晒為食豬口味。為食豬覺得紅豆就可有可無,多咗紅豆就會少咗綠茶吉士,下次都係揀冇紅豆好啲。
臨近聖誕仲好應節咁燒咗個好靚嘅聖誕圖案應吓節
2016-12-14 529 views
6點多到達沙田..還未到達晚飯時間🤔途經cha cha ,被以下這張圖所吸引好吧,看到價錢不太貴後,便買了兩個!買左之後先見到set的價錢,唯有下次再試很可愛啊!很有氣氛這是吉士味,味道還不錯,醬很多,但本人可能不太喜歡太多醬,所以吃了一半後給友人吃這個我大愛本人喜歡粟米又愛火腿,完美配搭!加上大判燒'煙煙unun'的感覺超正!很適合未夠鐘食飯,但又有點餓的你
6點多到達沙田..還未到達晚飯時間🤔
途經cha cha ,被以下這張圖所吸引
好吧,看到價錢不太貴後,便買了兩個!
買左之後先見到set的價錢,唯有下次再試
很可愛啊!很有氣氛
吉士大判燒
北海道粟米火腿大判燒
這個我大愛

本人喜歡粟米又愛火腿,完美配搭!
加上大判燒'煙煙unun'的感覺

超正!

很適合未夠鐘食飯,但又有點餓的你
吉士大判燒
北海道粟米火腿大判燒
2016-12-10 343 views
係shatin祭祖 之後飲茶 食飽後表弟仔仔話想食雪糕 見到佢都乖好啦 請佢食啦 我介紹我食開個間軟雪糕 出名綠茶,牛奶同兩溝既口味可能年近聖誕節竟然有驚喜既特別版推出 更係即刻通知雪糕控啦 有兩種choice $68 or $48 有圖有真相 賣相好靚兼d彩色脆脆好脆 小朋友見到超開心 我當然要兩溝綠白鴛鴦啦 hahaha B1
有圖有真相 賣相好靚兼d彩色脆脆好脆
小朋友見到超開心
我當然要兩溝綠白鴛鴦啦 hahaha B1
2016-12-10
$40 (Other)
2016-11-28 514 views
每次係city's super見到sweets house cha cha都覺得好吸引 這次嚐試了抹茶吉士紅豆大判燒😋表面印的圖案是city's super二十週年 好似就好有意義抹茶味道很好 夾著紅豆的部分比較甜 仲好食過只有抹茶吉士的部分😊
2016-10-22 551 views
因天文台發出黑色暴雨警告...換來放假一天...可惜已身在沙田...唯有去食雪糕吧...但...擺放喺counter嘅萬聖節限定大判燒好吸引喎...買咗一盒($72)相當重手!一盒有5個...打算做早餐...包括: 2件栗子紅豆、2件抹茶吉士紅豆、1件日本蕃薯蓉如果唔係立即食...可以叫店舖職員唔需要幫手翻熱...家中無微波爐...用焗爐翻熱一樣得...halloween圖案印得唔錯呢...先食「抹茶吉士紅豆」...抺茶味好突出...有回甘喎...淺綠色係吉士醬...只不過被抹茶染咗色...紅豆嘅甜度剛好中和咗濃郁嘅抹茶味...除綠茶味之外...其餘2隻口味好難從圖案分辨出嚟...反正都要食...是但揀一個...噢~抽中咗「栗子紅豆」...可以單買一個($18)...中間嘅栗子好大粒...咬開中間...感覺好似溏心栗子...2樣夾心較甜... 最後就食到「日本蕃薯蓉」...雖說係蕃薯蓉...但仍食到蕃薯粒...唔太甜...蕃薯味好食呢...每次食一個已經好夠飽...用嚟做早餐或tea都唔錯呢 ^^
因天文台發出黑色暴雨警告...換來放假一天...

可惜已身在沙田...唯有去食雪糕吧...
萬聖節限定大判燒禮盒
買咗一盒($72)相當重手!
一盒有5個...打算做早餐...

包括: 2件栗子紅豆、2件抹茶吉士紅豆、1件日本蕃薯蓉

如果唔係立即食...可以叫店舖職員唔需要幫手翻熱...
抹茶吉士紅豆
家中無微波爐...用焗爐翻熱一樣得...

halloween圖案印得唔錯呢...
先食「抹茶吉士紅豆」...

抺茶味好突出...有回甘喎...

淺綠色係吉士醬...只不過被抹茶染咗色...

紅豆嘅甜度剛好中和咗濃郁嘅抹茶味...
除綠茶味之外...其餘2隻口味好難從圖案分辨出嚟...
栗子紅豆
反正都要食...是但揀一個...

噢~抽中咗「栗子紅豆」...

可以單買一個($18)...

中間嘅栗子好大粒...咬開中間...感覺好似溏心栗子...

2樣夾心較甜...
日本番薯蓉

最後就食到「日本蕃薯蓉」...

雖說係蕃薯蓉...但仍食到蕃薯粒...

唔太甜...蕃薯味好食呢...

每次食一個已經好夠飽...用嚟做早餐或tea都唔錯呢 ^^
抹茶吉士紅豆
2016-09-29 650 views
琴日經過沙田又心郁郁去買咗個我至愛嘅大判燒,呢個係對我來講一個唔錯嘅力食,每一次基本上我都淨係會買吉士味嘅,仲要都係啱啱整好,味道依然唔會太甜,而且材料好足 其實每一次我最鍾意係食佢個外皮,因為考落去好軟,個皮邊有少少脆,加埋真係好正😚所以每次經過都係會忍唔住買咗一個

Type of Meal
Tea
2016-08-24 825 views
Sweet House Cha Cha的雪糕一向以奶滑濃稠見稱 早前試了新出的哈密瓜口味🍈 味道也不錯 雪糕唧的工整沒有偷工減料 哈密瓜味亦清香甜蜜 唯吃到後期有些過甜了 不過整體還值得一試 畢竟是日本直送的好西lol
 不過整體還值得一試 畢竟是日本直送的好西lol
2016-08-20 443 views
今天來了沙田大會堂看舞台劇,在新城市吃晚飯。用完正餐後,第二個胃馬上開動,來到了這間抹茶專門店。 點選了一個筒裝抹茶雪糕和一個杯裝抹茶小丸子雪糕。抹茶雪糕的扭紋做得很好,大約有三個半圈,抹茶味非常香濃,不會苦澀,一兩口已有回甘,奶味不重,甜度適中,口感幼滑,質地軟身,易溶。小丸子的口感煙韌,size跟正常的湯圓一樣大,本身沒有什麼味道,建議要點上雪糕食。威花雪糕筒很脆,大小適中。一口雪糕一口威化再加上小丸子,口感豐富,層次多。

點選了一個筒裝抹茶雪糕和一個杯裝抹茶小丸子雪糕。

威花雪糕筒很脆,大小適中。

一口雪糕一口威化再加上小丸子,口感豐富,層次多。
2016-08-19
5 Minutes (Dine In)
$35 (Dinner)