2015-09-05 582 views
作為一個抹茶控有乜可能未食過chacha!次次經過都好想食!抹茶雪糕係少有好濃抹茶有回甘唔會太甜既,夠滑得黎奶味絕對唔會蓋過茶味,係難得既味道!平時食好多都會太甜太奶唔夠茶味,chacha杯雪糕絕對就無呢個情況!而且次次食味道都好穩定地好味,正!

2015-08-23 761 views
脆口的焦糖爆谷,配上軟滑綿綿的雪糕,賣相已經相當吸引有三款口味可以選擇 ($39) 身為抹茶迷,當然專一這款全綠色的💚 抹茶味濃而帶甘,配上焦糖甜味的爆谷,一冷一暖,一甘一甜,口感特別,而且這雪糕筒份量超多,很滿足啊!推介分數:
脆口的焦糖爆谷,配上軟滑綿綿的雪糕,賣相已經相當吸引
有三款口味可以選擇 [北海道牛乳 / 宇治抹茶 / 扭紋] ($39)
宇治抹茶爆谷雪糕
身為抹茶迷,當然專一這款全綠色的💚

推介分數:
2015-08-01
$39 (Last Night Supper)
2015-08-17 831 views
彩虹脆脆軟雪糕 (hk$35),被colourful既賣相吸引了!但對脆脆好失望,可能通風既關係,咬落去唔似食可可脆片既口感,而係通左風既餅乾。而抹茶雪糕方面,與icremeria相比,哩到既抹茶味係比較淡,不過雪糕creamy,奶味相當濃郁!另外簡左抹茶紅豆大判燒(hk$15),當然仲有其他口味簡,例如黑芝麻,火腿芝士等等,抹茶控當然會簡返matcha啦! 😛大判燒幾飽滿拎上手仲暖苙苙,咬落幾濕潤,但無乜綠茶味,而且得好小紅豆餡,不過價位低可以一試!
2015-08-09 868 views
與朋友遊畢望道號,雖然已經接近10:00pm,但既然人在海港城,那不如一起吃杯雪糕才歸家. 想起很久沒光顧的Sweets House Cha Cha,一場來到,絕不空口而回!! 甫到達,店員已在執拾物品,看似快要關店了,不過雪糕還會供應到10:15pm的,晚上想吃就要快了. 宇治抹茶 ($32)選了一款最basic的宇治抹茶,而且還要杯裝不要脆筒,總覺得吃脆筒既熱氣又吸收了額外卡路里,雖則這樣想,抹茶雪糕卡路里又何常會低,總是自欺欺人,嘻嘻!抹茶雪糕很大杯,而且夠冰凍不易溶,入口相當軟滑,不過個人覺得甜度稍高,奶感偏重,抹茶味淡薄且不夠回甘,還是早前在尖沙咀區某新雪糕店的更為好吃! 不過論地點方便,海港城的Sweets House Cha Cha 贏哂!尖沙咀廣東道17號海港城3樓city'super內2375 8222
宇治抹茶 ($32)

尖沙咀廣東道17號海港城3樓city'super內

2375 8222

2015-08-07
5 Minutes (TakeAway)
$32 (Last Night Supper)
2015-08-04 638 views
已經有好一陣子沒有吃過最愛的抹茶雪糕Sweets House Cha Cha了,皆因近來推出的限定產品吸引力一般。是晚在附近吃過晚飯後經過見到新推出了爆谷脆脆雪糕,配搭蠻有趣。扭紋雪糕上黏有很多呈淺棕色的爆谷脆脆,甜甜的爆谷相當脆口,而重點的雪糕依然軟滑可口,很重牛奶味,超好吃!雖然外觀不及之前彩虹限定的可愛,不過論味道絕對是今次的爆谷較優勝!

2015-07-29
TakeAway
$39 (Last Night Supper)
2015-08-04 765 views
Sweets House Cha Cha 的抹茶雪糕一直享負盛名,其分店遍佈港九新界,弄得我這個超級抹茶控幾乎每見一次就要吃一次。這次來到海港城分店,原本是打算吃這店獨有的抹茶泡芙,可惜它們還未重開呢,目前就只有雪糕販售。既然抹茶癮起,便隨意挑了一個抹茶雪糕來過過口癮。這個抹茶雪糕配搭了十幾粒焦糖爆谷,爆谷的味道還真有點像Garrett呢!不過個人覺得這樣的配搭感覺有點兒過甜了,還是比較喜歡最基本的抹茶雪糕。

2015-07-29 623 views
Sweet house cha cha (尖沙咀)北海道牛奶+抹茶 現時吃一個雪糕就要幾十多塊,真的是甜品貴過正餐啊!不過女孩子不就是這個樣嘛?這個雪糕的份量也不少,足足佔了五層的北海道牛奶加抹茶扭紋雪糕!雪糕細嚼下冰感不重,香濃細滑的雪糕!一個雪糕可以試上兩個味道,回甘的抹茶茶香再加上淡淡的牛奶奶甜味,兩者互相配合!單吃抹茶有點單調就可以試試這個!小妹用杯裝份量看似較多,脆筒裝會滴滿身,份量看似少點!評分:8/10
Sweet house cha cha (尖沙咀)
北海道牛奶+抹茶

小妹用杯裝份量看似較多,脆筒裝會滴滿身,份量看似少點!

評分:8/10
2015-07-23 724 views
人地好多都加啲古靈精怪嘅新味道, 但始終雪糕底唔好食、又易溶試過一次就唔會再幫襯依度嘅綠茶雪糕喺價錢同味道黎講可以話係心水頭3位, 所以次次經過都會專登睇下有冇新special今期係喺雪糕上面痴滿曬焦糖爆谷!!!!!!未食都見到脂肪!!!又脆又香嘅焦糖爆谷加埋少少苦嘅綠茶軟雪糕, 大熱天時焦糖fans一定要試下不過食還食, 小心啲爆谷跌落黎啊有city super card仲有95折依個價錢, 比起第二度再濃味d 又費20蚊一杯嘅, 已經好高質素!

今期係喺雪糕上面痴滿曬焦糖爆谷!!!!!!
未食都見到脂肪!!!
焦糖爆谷綠茶軟雪糕
不過食還食, 小心啲爆谷跌落黎啊
有city super card仲有95折

2015-07-19
焦糖爆谷綠茶軟雪糕
-芒果牛乳雪糕- $48見到係期間限定既, 當然要試下啦。佢既賣相相當吸引, 本來諗住揀紐紋雪糕, 一次過滿足我想食2個味既願望, 不過店員建議我地揀牛奶味, 因為d芒果醬同抹茶味雪糕未必太夾, 所以我地就揀左芒果牛乳味雪糕。吾知係咪天氣影響, 呢杯雪糕比平時食開既較易溶。芒果醬甜度適中, 幾開胃, 丸子同底下啖啖既芒果肉增添口感。不過抹茶啫喱既味就俾d芒果醬cover 左, 個人都係鐘意抹茶牛乳味雪糕多d
-芒果牛乳雪糕- $48

芒果牛乳雪糕
芒果牛乳雪糕
相信只要有行過Citysuper的食友都一定會留意這間賣雪糕的Sweets House Cha Cha這幾年食抹茶食物相當密,好像有點膩了的感覺,所以是日買了個北海道牛奶+抹茶,味道是相當不錯的,奶味重、抹茶香濃、雪糕質感幼滑,數年來都是賣三十個大洋。身處商場的關係,雪糕都不會太快溶掉,在這炎熱的夏日降降溫~很不錯
牛奶+抹茶
2015-06-28
2015-06-25 855 views
幫趁過這家店多次了,之前嚐過綠茶雪糕加沙冰,大約40多元,這個選擇可令你一次過滿足兩種享受,軟雪糕相對較小,沙冰香濃但不會苦,十分解渴!濃濃的綠茶味和奶超夾,每一囗都令人覺得滿足快樂,每次下班,去這裡買個來吃,已成指定動作,簡單的味道,卻感受到日本正宗的滋味,實在是很讚我會一直幫趁的,只要它一直在!有次買了綠茶年輪來吃,也不俗,茶味多,但略嫌份量太少了哎!!!
我會一直幫趁的,只要它一直在!

2015-06-06 928 views
食完lunch行咗陣街,經過city super見到有雪糕就毫不猶疑地行咗過去望下,原来哩度開咗間chacha! 我上次係另一間分店食咗抹茶味,今次一於試下抹茶加北海道牛奶!由於今日著白色衫為咗避免滴到成身都係嘅risk所以叫咗杯裝)個雪糕做得非常滑身,不過我同時明白滑嘅代價就係油份較高,脂肪亦較多)抹茶味濃度適中,係口入面陣陣清幽,唔會太濃太俗。我個人喜歡奶味濃啲嘅,嘅然佢叫得做cross over咁我就覺得奶味唔夠突出,比抹茶搶晒鏡~比起牛奶味抹茶味本身個味都就較易突出,因此,牛奶嘅部份應該再濃啲先襯得起個抹茶味。
2015-06-05
5 Minutes (TakeAway)
$30 (Other)
2015-05-28 883 views
抹茶配雪糕好好味!個雪糕仲可以牛奶味+抹茶味兩溝。計埋個大判燒套餐先$45!大判燒外脆內軟,入面既紅豆餡同抹茶係絕配~雪糕+紅豆+mochi都幾好食~~下次再黎
抹茶配雪糕好好味!個雪糕仲可以牛奶味+抹茶味兩溝。
雪糕+紅豆+mochi都幾好食~~下次再黎
2015-05-26 1045 views
平時在sweet house cha cha惠顧的都是抹茶雪糕,今次第一次試抹茶沙冰,都不錯呢,抹茶雪糕依然十分香滑,比抹茶雪糕沒這麼單調是因為有冰沙可以飲,好消暑!計返其實都幾抵,一杯雪糕都要30幾蚊,現在只要俾多幾蚊就可以有沙冰,而且cha cha的抹茶一向都印象不錯,下次都決定再飲呢個!
抹茶冰沙
今次第一次試抹茶沙冰,都不錯呢,抹茶雪糕依然十分香滑,
比抹茶雪糕沒這麼單調是因為有冰沙可以飲,好消暑!
2014-08-30
5 Minutes (TakeAway)
$38 (Tea)
抹茶冰沙
  • 抹茶沙冰
2015-05-26 856 views
每次經過必吃!牛奶綠茶軟雪糕,在香港,這個價錢,雪糕是好吃的!其實我更愛它們的另一個甜點---綠茶啫喱紅豆蓉小丸子。這個很好吃!綠茶夠濃,雖然不夠甘,但已經不錯。紅豆甜度剛好,配綠茶啫喱是完美呢!
每次經過必吃!
牛奶綠茶軟雪糕,在香港,這個價錢,雪糕是好吃的!
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 綠茶啫喱