2015-04-27 596 views
入正題漫天彩虹$61有芒果,士多啤梨,朱古力粉,frozen yogurt,粟米片,青蘋果味椰果,藍莓等。芒果:ok甜士多啤梨:可以切大粒dfrozen yogurt:中意佢夠酸!青蘋果椰果:好藥水,麻麻地粟米片:略嫌太多藍莓:太硬!上面好味,下面完全唔得!唔會再來!
入正題
漫天彩虹$61
芒果:ok甜
士多啤梨:可以切大粒d
frozen yogurt:中意佢夠酸!

青蘋果椰果:好藥水,麻麻地

粟米片:略嫌太多

藍莓:太硬!

上面好味,下面完全唔得!
唔會再來!
漫天彩虹
2015-04-25 286 views
飯後甜品 等位等左10分鐘左右就有得入去,3個人坐二人枱有d迫,但無辦法太多人排隊乳酪雪糕好食,仲有3舊brownie,oreo碎,可能個乳酪雪糕太凍,所以d朱古力醬都凝固左,同m記以前個雪糕有d似,個窩夫本來都驚就咁食會好寡,但原來都落左好多朱古力醬係個底到,而窩夫都重牛油味,幾好食基本上上半part同頭先個個無咩分別,係食到中間個到就有d粟米片同底有d香蕉同粟子蓉一樣,好足料好香,仲有d粟子碎係入面總括而言雖然座位有d迫,但食物質素唔錯!!
飯後甜品

粟子露$20
同粟子蓉一樣,好足料好香,仲有d粟子碎係入面

總括而言雖然座位有d迫,但食物質素唔錯!!
2015-03-20 514 views
個日同胖蕉去荃灣食晚飯後,就係附近搵間舖頭食糖水,見間間都好爆場,去到sweet talk門口,胖蕉就被吸引住,企係到睇餐牌,服務員就好親切地問我們入吾入黎試下,兩位可以坐埋邊bar枱,見有枱當然就入去試,bar枱係就窄少少,但我們喜歡坐bar枱位。然後點左杯漫天彩虹和芒果窩夫,我吃的是漫天彩虹,雪糕是乳酪雪糕,上面淋的係朱古力粉和芒果汁,下面有粟米片、芒果肉和草莓肉等。我喜歡它的芒果汁,好特別不太酸,甜甜有芒果味,放係窩夫都好食。其實個雪糕都甜甜酸酸好味開胃,芒果不是當期,但都好甜一點都不酸!這點非常欣賞。見到門口有得掛心鎖,這店幾有趣,希望下次可以試不同口味的甜點。
2015-02-12
$70 (Other)
2015-02-16 437 views
門口得相無得睇價錢,入到去坐低先發現都幾貴,不過諗住試下新野,所以都叫左個乳酪甜筒&咖啡窩夫。個乳酪好一般,同日式火鍋任食個d無分別,要$3x,因為好快溶,所以無影相。咖啡窩夫個雪糕上面有加可可粉幾好食,窩夫都唔錯,不過又係偏貴,細細份要$4x ,講真真係唔值呢個價,試過就算。
今日下晝突然氣溫上番廿度,見熱熱地就諗住食番個凍甜品~一入到去,就俾menu上既朱古力芭菲 chocolate lover 吸引住~朱古力乳酪芭菲 $48乳酪甜甜酸酸好開胃,上面仲有脆皮朱古力,幾有特式!入面有黑朱古力brownie粒粒係度,配番甜味乳酪啱啱好~芭菲入面仲有朱古力餅碎,朱古力粒,仲有玉米片,層次豐富~底層又有一層乳酪係度,仲有生果係入面!係香蕉~~下午茶仲有九折都算扺食~ps 啱啱去到,見到老闆係度佈置緊緊聖誕裝飾,令店舖感覺更warm~
今日下晝突然氣溫上番廿度,見熱熱地就諗住食番個凍甜品~

朱古力乳酪芭菲 $48
乳酪甜甜酸酸好開胃,上面仲有脆皮朱古力,幾有特式!
入面有黑朱古力brownie粒粒係度,配番甜味乳酪啱啱好~
芭菲入面仲有朱古力餅碎,朱古力粒,仲有玉米片,層次豐富~
底層又有一層乳酪係度,仲有生果係入面!係香蕉~~
下午茶仲有九折都算扺食~

朱古力乳酪芭菲
2014-12-09
朱古力乳酪芭菲
2014-12-04 502 views
昨既食完飯後打算試試呢間甜品店....但味道的確有點強差人意...話說佢個心太軟太淋...個皮一d都唔係熟, 而且green tea 味唔夠, 食落真係好一pat pat既感覺...好似d粉漿都未完成熟透一樣...另外叫左個yogurt, 上面有d brownie..仲有dd 既cholocate碎...但個brownie一d都唔似brownie...個味形同沙里蛋糕, 仲要係較林身個隻...一d合桃杏仁都冇..咁如何叫做brownie...yogurt個味還可以, 但唔夠凍...所以真係好一般...叫左兩個甜品都要$106, 咁感覺唔多抵食....
昨既食完飯後打算試試呢間甜品店....

但味道的確有點強差人意...

叫左兩個甜品都要$106, 咁感覺唔多抵食....

GREEN TEA 心太軟
2014-12-03
$26.5 (Last Night Supper)
2014-11-29 351 views
本人十分喜歡抹茶甜品 抺茶也是近年香港人愛上的美食 多間新式甜品餐廳以抹茶作主題的確招萊不少客人的菁萊。我從openrice得知SWEETTALK以抹茶作主打 感到十分吸引 決定去試試。我和另一伴由香港南尊程乘搭一小時三十分鐘的車到路得圍吃SWEETTALK 但是結果...晚上約十點仍有一大班食客甘願排隊 我相信一定有它的吸引力。我和我的另一伴慕名而來 在排隊時見到門口有一個架 可讓食滿$100的顧客把心意咭鎖上 我覺得意念不錯。畢竟可以把心意用鎖鎖上 是一個祝福也是好意頭,顧客亦可拍照留念,十分新穎.我們點了兩款甜品 味道也不錯 紅頭抺茶脆杯味道很好 但相對其他以抹茶作賣點的餐廳 雪榚的味道淡了 脆皮也十分乾 紅豆的份量與照片有一定程度的差距. 心太軟超出預期  流心是冰冷的 是技術不夠還是另一原因?無從得知.....大部分職員很用心工作 也很有禮貌 但是.....最後我們食了超過$100 禮貌地詢問一個收錢的女職員拿心意咭 她第一次說已經沒有了 之後説所有鎖壞了 藉口成疑....其實他們大可把告示拆下 以免誤導食客 另一桌的伴侶聽到後也失望而去。如果有些食客一心為此宣傳食滿$100

其實他們大可把告示拆下 以免誤導食客 另一桌的伴侶聽到後也失望而去。如果有些食客一心為此宣傳食滿$100 但最後沒有機會寫心意咭 心情會是怎樣?我非常失望 因為這一間新開的甜品店其實蠻不錯的 但他們好像對"商品說明條例"沒有認知 實在太可惜了.

他們承諾顧客的小小宣傳也做不到 很難看到這小店的將來。如果日後他們有其他的宣傳活動 會否也會容易誤導食客?
綠茶心太軟
紅豆抺荼脆脆杯
等候時間長 環境狹窄不是問題 小本經營由低做起也是體諒的 我相信很多第一次來的顧客也想試試看
但是也許我不會推薦給其他朋友來這甜品店 因為他們的宣傳(滿$100可寫心意咭)誤導了食客 需要再努力才可挽回顧客信心.
2014-11-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$65 (Last Night Supper)
紅豆抺荼脆脆杯
2014-10-14 399 views
說起應該是第三次到訪此店,本身要一個乳酪兩份分就已經夠,可惜的是7:00後入座會有最低消費每位40,所以焗住都要左兩個甜品,一個抹茶雪糕,另一個是朱古力雪糕+乳酪。抹茶雪糕不錯,略帶茶味,不澀。乳酪也不會太酸,也不會太快溶。兩個甜品的crispy 都很脆,吃到尾,底部的一片入口仍覺良好。最後,若把抹茶雪糕及乳酪混合一起吃,味道更佳。其實店內亦有提供兩溝的款,可是要點兩個去達到最低消費,所以要了分開的,端上了桌,再混在一起吃!

2014-10-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$44 (Dinner)
2014-09-21 491 views
相信好多人住開荃灣既宦會知道荃灣有間糖水街,個到有好幾間大大小小既甜品店,但個人個晚盲唔係好想食大既甜品店,因為要等好耐位,叼我盲去左行入小小既呢間開左無幾耐既新甜品店,同友人叫左兩個乳酪雪糕叫得濃情朱古力咁當然就有好多朱古力既配料啦,我本身都幾LIKE朱古力,所以好鐘意,同埋佢D乳酪雪甜酸度適中,好食友人既唔知咩,因為太耐了我都唔記得左係咩黎,但隱約記得個個餅底好好食同埋可能因為係自己生意,所以D店員都好NICE,感覺良好其實反而係因為間舖比較上細,所以間舖既感覺好似好逼咁,但如果唔計呢樣,佢D甜品確實係唔錯既。加油,期待有更多新既甜品。

濃情朱古力
同埋可能因為係自己生意,所以D店員都好NICE,感覺良好
加油,期待有更多新既甜品
2014-09-20
$45 (Last Night Supper)
濃情朱古力
2014-09-13 703 views
荃灣有好多間甜品店架,花多眼亂。我同班fd因為晚飯吃得太飽,(仲要食甜品,嘻)所以揀咗間食frozen yogurt嘅!我同frd share mango waffle同strawberry frozen yogurt..試多d又冇咁飽。個strawberry frozen yogurt ok,都係出面食到o既野。個mango waffle則非常好,價錢又十分公道,如果你唔嫌等得太耐的話。waffle黎到o既時候,係熱辣辣ga,外層脆,又有雞蛋o既香味,mango厚切,見到已經覺得好吸引。。
2014-09-04
2014-09-05 302 views
在5點15分左右(下午茶時間4-6pm,有9 折),我黎呢道叫左呢個綠茶雪糕脆皮碗($45)。等左6分鐘就有了。個脆皮碗係脆,但吾太香同係o係出面買番黎,因為佢整果陣我完全聞吾到有平常窩夫店整窩夫/脆皮的蛋香。綠茶雪糕綠茶味ok,但稱不上濃。紅豆幾林,吾錯。至於麻糬,一般無咩感覺。棉花糖亦然。價錢普遍比較貴。

綠茶雪糕綠茶味ok,但稱不上濃。

紅豆幾林,吾錯。

至於麻糬,一般無咩感覺。棉花糖亦然。

價錢普遍比較貴。
2014-09-05
2014-08-10 538 views
成日經過路德圍。店舖都成日不停轉。今次見到一間新甜品店。當然走入去下。大約二十多個位。空間不是得大。但勝在夠親切待應。但同其他一樣。因為細。所以都比較趕客。口頭上冇講。但覺吾好意思。今次食咖啡窩夫。咖啡味都重。窩夫新鮮整。蛋味幾香口。但林左少少。中間用咖啡凍間住令雪糕冇咁易溶。但可能碟邊會好d。畫花糖漿都特別。但多少少會觀感靚點和可以好甜既朋友多選擇。加左5蚊整左類似乳酪雪芭既一個球。口感幾好。但乳酪味多一點更好讚既地方。老闆待應細心。味道同價錢合理。下午茶仲有9折。希望佢努力加油!

2014-08-10 461 views

2014-08-08 526 views
在荃灣食完晚飯想去食甜品,路德圍一向多甜品鋪,於是就往路德圍方向走。想試下新野,見呢間未食過,落大雨仲有人排隊,於是就去試下喇叫左四樣野,除左水蜜桃漂浮普通d,其他都唔錯😋😋😋😋😋😋😋黑色旋風好多topping,frozen yogurt酸酸地又凍到出煙,我個人比較喜歡偏酸既froyo所以好中意呢度既yogurt,又中和返朱古力醫同brownie既甜味,食落無咁heavy。呢個窩夫熱辣辣好香口!好好味!👍👍👍中意食熱野既呢度都照顧到,都好夠薑👍😂😂😂我諗應該幾足料水蜜桃漂浮個名幾得意,其實只係將frozen yogurt放係水蜜桃汁上面,而水蜜桃汁頗甜,不過佢froyo既份量都幾夠既。平日係出面食一杯froyo計埋topping都要$40-50,中意食froyo而又想試下新花樣新食法既可以試下😉 不過環境真係有點擠逼,並唔適合同朋友坐低傾計😌

叫左四樣野,除左水蜜桃漂浮普通d,其他都唔錯😋😋😋😋😋😋😋

呢個窩夫熱辣辣好香口!好好味!👍👍👍

中意食熱野既呢度都照顧到,都好夠薑👍😂😂😂我諗應該幾足料

2014-08-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$45 (Last Night Supper)
  • 黑色旋風
2014-08-01 384 views
大熱天時 Lunch 過後~搵個地方食d涼快野~原本行去食開老店~路經一家新店索性試一試~店裡面一個人都無~冷氣凍冰冰~有d好似後悔入咗嚟幫襯嘅感覺~落單後~唔知係咪羊群心理~越嚟越多人入嚟~一陣間就坐滿哂呀~點咗個 Mango Waffle ~賣相吸引~芒果雪糕味濃~ 芒果jam 再配新鮮芒果厚肉但欠芒果味又唔夠甜~芒果品種出咗問題~窩夫即做~好香雞旦味~ All Black~原味乳酪~配朱古力醬~旦糕~脆脆餅底~一般都會配呍呢嗱雪糕~朱古力配乳酪口感酸酸好特別~