這幾天天氣十分乾燥,需要多多補充水份、需要喝喝台式飲品..其實多走幾步,不難發現這區的飲品店數量不少,這天我決定嚐嚐新,到訪這家在巴士站旁邊的台式飲品店!我喝的是翠玉奶茶,客製要求是少冰、微糖加混合珍珠。奶茶喝下去都是奶香味,茶味則是淡淡的,這大概就是翠玉奶茶的特色吧!這𥚃微糖的甜度比我預期的低,所以味道淡了一點,相信半糖會更適合我的口味。同時吃著兩款大小不一的珍珠很有趣。大的珍珠是平常的大小,而小珍珠則是跟西米差不多。兩款珍珠、味道及質感上大致相同,都是帶甜、煙靭,且富彈性。這裡的店員非常友善、貼心。店員下單時笑容滿面,並主動詢問客制化的要求,甚至主動提出 讓我在封蓋前拍照,體貼地滿足了我「相機先食」的習慣!也許是因為我到訪的時間客人比較少,店員們不太忙碌,才如此貼心。但我覺得這些微不足道舉動表現出來的是待客的真誠。
這幾天天氣十分乾燥,需要多多補充水份、需要喝喝台式飲品..
2018-10-26 141 views
估唔到呢間台灣茶開到黎灣仔呀🤗🤗今日同同事途徑附近食飯,即刻衝過黎買返杯返去先!佢地個Menu上面有好多款唔同Ge飲品,任君選擇...而新店開張,佢地都做緊買一送一Ge優惠呢由於lunch 食得太飽,今次就無叫到奶茶黎飲,反而叫左2杯清茶水蜜桃清茶 (微糖) $23好香水蜜桃香味,但飲落茶味會濃啲!不會太甜,飲落幾清新👍🏻蜂蜜蘆薈 (少糖)$23佢地話杯野飲只落蜂蜜,唔加其他糖醬落去,但由於個人喜好,怕飲得太甜,所以都叫左少糖。一飲落去好明顯飲出係蜂蜜味,而且又多蘆薈係到,好味
估唔到呢間台灣茶開到黎灣仔呀🤗🤗
今日同同事途徑附近食飯,即刻衝過黎買返杯返去先!

佢地個Menu上面有好多款唔同Ge飲品,任君選擇...

而新店開張,佢地都做緊買一送一Ge優惠呢

水蜜桃清茶 (微糖) $23
好香水蜜桃香味,但飲落茶味會濃啲!不會太甜,飲落幾清新👍🏻
蜂蜜蘆薈 (少糖)$23