2024-04-26 39 views
呢間位於九龍城嘅咖啡廳由中醫館改建而成,懷舊設計風格,十分適合打卡。食物方面主打多款創意料理,輕食為主,下午6點就關門,而且聽聞假期大排長龍,想食嘅記得要提早時間去呀!雞蛋仔成日食,呢度提供雞蛋仔...與雞😂 雞蛋仔即叫即整,蛋味香濃,相比出面嘅偏淋身,內裏蛋漿飽滿,食完都幾飽肚。中間放滿雞塊,外脆內嫩,好肥,搭配西檸醬都幾夾!另外一款招牌菜,大和堂菠蘿油,細細一個,可愛迷人,外皮酥脆,裡面係鵝肝同黃桂花醬,咬落層次感豐富,值得一試。奶醬多同樣出色,熱辣辣,包皮鬆軟,配上雪糕,滋味無窮。另外要多咗個沙律,竟然有蟹肉,而且唔係用普通凱撒沙律,調過味後更加開胃。飲品有抹茶鮮奶同玫瑰鮮奶,拉花好可愛,飲落順滑,淡淡奶香味,正👍

2024-04-25 46 views
屯馬線對我嚟講真係去邊度都方便咗。某日工作完畢順便去宋王臺探店,果邊仲保留咗啲戰前唐樓,好值得去探索一下,因為唔知幾時會拆清光!搵到呢間前身屬中醫館嘅歷史建築活化成café ,內籠裝修保留了昔日香港老舖味道,掛著古董玻璃牌匾、發黃的舊店照片、沖咖啡位背後有往日用以擺放藥材嘅百子櫃為店舖特色。欣賞一輪係時候點個tea食Savoury Pancake▪︎Bacon, Pan Seared Egg, Hollandaise Sauce 大和堂鹹班戟・煙肉、煎蛋、荷蘭汁> 返歸後睇返餐牌係配"荷蘭汁"、當時卻俾糖漿我,唔怪得食落又鹹又甜,心諗味道係咪咁㗎?覺得班戟煎得還可以,邊脆內軟okay香Seasonal Cake原味巴斯克芝士蛋糕> 呢件餅食完即刻搵店員問係嚟貨定點?佢話餐廳有工場整蛋糕。哦、自己出品明啦!未食時就咁睇無乜特別,一叉落去feel到好柔軟、原來蛋糕中間軟心㗎!入口幼滑芝士味適中唔騷、甜度剛好,好食過個pancake Tai Wo Tang Latte 大和堂拿鐵咖啡 (拿鐵+蜜糖+伯爵茶)> 拉花係天鵝,面灑咗啲earl grey茶葉,飲時攪勻佢。味道

Savoury Pancake
大和堂鹹班戟
・煙肉、煎蛋、荷蘭汁

Seasonal Cake

Tai Wo Tang Latte
大和堂拿鐵咖啡
(拿鐵+蜜糖+伯爵茶)

> 拉花係天鵝,面灑咗啲earl grey茶葉,飲時攪勻佢。味道就係latte有啲伯爵茶香,用蜜糖調節甜味,飲落去舒服嘅
2024-04-25 23 views
大和堂咖啡店喺九龍城嘅一間西餐同埋咖啡店,真係好正!佢由一間中醫鋪改裝而成,保留咗歷史價值。鋪外鋪內都有一種特別風味,好有文青風嘅打卡熱點!我揀咗「口水雞三文治」,雞肉外脆內軟好多汁,夾喺三文治度好好味!加上朱古力咖啡,拉花整得好靚,飲落味道香甜濃郁!我朋友揀咗「沙嗲牛肉粗麵」,牛肉醬辣味好足,麵條彈牙有嚼勁!佢仲飲咗杯長黑咖啡,香醇好飲!餐廳嘅飲品叫餐半價配飲品,真係抵飲!而且大和堂咖啡店嘅甜品「石板街窩夫」真係絕妙!窩夫煎得香脆,配上忌廉同新鮮水果,味道令人回味無窮!服務一流,上菜迅速,而且環境舒適,真係好享受!一路都見到唔少人入黎食,仲有唔同的年紀👍🏻亦有人帶手提電腦黎一邊做野一邊嘆咖啡,真係寫意👍🏻

服務一流,上菜迅速,而且環境舒適,真係好享受!

2024-04-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 口水雞三文治
  • 沙嗲牛肉粗麵
  • 石板街窩夫
2024-04-23 45 views
放假間吾中都鐘意到大和堂咖啡室。鐘意呢度裝修格闊,懷舊風格好特別,令人份外舒服。職員親民有善,再加上呢度手沖咖啡,一試愛上,絕對值得推介牛油果多士配烚蛋 $88自家製牛油果醬、莎莎醬、烚蛋牛油果控的我,今次揀咗呢款自家製牛油果醬,配上蕃茄、焙蛋,味道不錯,加上多士外脆內煙靭 好有咬口 又健康又美味大和堂拿鐵咖啡 +$23拿鐵咖啡口感細緻順滑,非常香醇,令人愛不釋手限定蛋糕 $58起司蛋糕濃郁的起司蛋糕,質感細滑,確實好味道

牛油果多士配烚蛋 $88
自家製牛油果醬、莎莎醬、烚蛋

大和堂拿鐵咖啡 +$23
拿鐵咖啡口感細緻順滑,非常香醇,令人愛不釋手

限定蛋糕 $58
起司蛋糕
濃郁的起司蛋糕,質感細滑,確實好味道

2024-04-11
$180 (Lunch)
2024-04-22 132 views
大和堂藥行搖身一變,舊鋪活化成文青Cafe。店內保留了百子櫃、鐵閘、長木椅、金漆牌匾,歷史感滿滿。其實想幫襯好耐,不過假日經常滿座,難得今次weekday 得閒,終於可以一試。大和堂菠蘿油外表同普通菠蘿油一樣,而入面嘅「厚牛油」係鴨肝製成,充滿咸香,配上大黃桂花醬,酸甜味道中和返油膩感,加上桂花香味,的確值得一試。番茄薯仔魚湯汁花甲意粉數量唔少嘅花甲,煙韌嘅意大利麵加上香脆的炸薯粒,形成的口感層次分明。酸甜嘅蕃茄配合鮮味魚汁,味道配合得好好。飲品方面,揀左冷泡咖啡同袪濕降脂茶,店員詳細講解咖啡豆嘅味道特色,愛好者可以好好品味。

2024-04-21 1777 views
聽🐧🐧 朋友介紹,今次特登黎到宋皇台試下依家好有特色嘅fusion 咖啡店😋 咖啡店裝橫保留咗前身中醫舖嘅特色,包括有經典嘅名牌、懷舊藥櫃等等,真係夠曬情懷韻味十足🥰❤️ 啱曬鐘意打卡嘅朋友👍 餐廳提供多款港式fusion 菜同埋甜品,超級有驚喜🥰 🐧 今次就㨂咗勁多人推薦嘅雞蛋仔與雞🐥 炸雞配雞蛋仔嘅組合好新鮮,配搭醬汁可以㨂西檸汁、蔥油汁或者口水雞辣辣蛋黃醬,夠曬惹味,口味有驚喜👍 炸雞新鮮炸起,熱辣辣好脆口🫶 裡面雞肉唔肥唔膩好嫩口👍 超正🐥 口痕痕㨂多咗個奶醬多🤭 佢哋嘅奶醬多同一般嘅好唔同,多士係採用法式多士製法,食落好香蛋味,又嫩又滑好香😋 表面蓋上花生口味雪糕,醇香又甜美嘅滋味令人回味無窮👍👍👍 飲品就㨂咗個餐廳推薦嘅大和堂拿鐵咖啡☕️ 鮮奶咖啡中加上伯爵茶葉作調味,茶香與咖啡香完美配合,香味滿溢❤️ 內加嘅百花蜜中和了咖啡嘅苦澀滋味,飲落醇香中帶一抹清甜,好正🥰

雞蛋仔與雞

奶醬多
大和堂鮮奶咖啡
3K
2024-04-17 95 views
歴史悠久嘅一間藥舖,經保育後變成一間咖啡店。店內裡裝潢設計保持舊有嘅藥櫃,招牌,還有舊照片……懷舊氣氛一流,絕對係打卡嘅好去處。大和堂拿鐵咖啡加入了百花蜜和伯嚼茶。第一口感覺茶味好顯著,再品嚐一下,那種溫和嘅甜慢慢滲出來了。但又不失咖啡嘅甘苦味,充滿複雜口感。希臘乳酪碗,追加牛油果簡簡單單嘅乳酪碗,有多種新鮮水果配合,感覺清新,一天嘅開始。加應子曲奇有粒粒加應子肉,不過味道不夠特出。整塊曲奇甜度適中。
歴史悠久嘅一間藥舖,經保育後變成一間咖啡店。

大和堂拿鐵咖啡
加入了百花蜜和伯嚼茶。

希臘乳酪碗,追加牛油果

加應子曲奇
有粒粒加應子肉,不過味道不夠特出。整塊曲奇甜度適中。
2024-04-17
$180 (Lunch)
2024-04-15 168 views
這間咖啡館展現出濃郁的復古韻味。濃厚的木質裝飾品和古董式的抽屜柜營造出懷舊而溫馨的氛圍,讓人彷彿置身於上世紀的老字號中醫館。牆上飾有優雅的中式書法作品,為空間增添了文化底蘊。偶爾從開放式廚房傳來咖啡的香氣,更是令人食指大動。雖然環境簡樸,但細膩的裝修和濃郁的古典氣息,無疑令這家咖啡館成為追求復古風味的饕客的最佳打卡地之一。港式新穎的雞蛋仔配西檸炸雞呈現出極富創意的組合,令人垂涎三尺! 鮮嫩多汁的西檸炸雞配上蛋味十足的雞蛋仔,讓兩種極富特色的美食融合出更高的魅力,於這復古中醫店中詮食更有風味。以新鮮檸檬汁令炸雞增添清新酸甜,不僅爽口可口,且為整道菜色注入清爽活力。蕃茄炸薯仔花甲意粉展現出融合東西方飲食風格的創意。柔韌的意大利麵條與香脆的馬鈴薯丁、肉嫩多汁的花甲貝相互輝映,形成層次分明的口感。酸甜適中的蕃茄醬汁再次銜接了這些元素,讓整體味道煥發活力。令人稱奇的是廚師如何將熟悉的意粉配以本地特色食材,打造出如此獨特的異國風味。自加上水波蛋,飽肚又健康。這杯 GREEN TEA Little 無疑是一道美輪美奐的藝術佳作。濃郁滑順的抹茶色泤,散發迷人的清新芳香。杯緣精緻的拉花圖案更為整體增添了

這杯 GREEN TEA Little 無疑是一道美輪美奐的藝術佳作。濃郁滑順的抹茶色泤,散發迷人的清新芳香。杯緣精緻的拉花圖案更為整體增添了彩韻。這不僅是一杯普通的抹茶拿鐵,更是一件展現茶藝文化的精品佳作。

這杯雜莓花茶看似簡單,但卻蘊含不少驚喜。透明的茶水中泛著誘人的紅潤茶色,散發出陣陣醇厚的果香。細細啜飲,清新的梅子與甜潤的莓果交織而成,餘韻悠長,讓人回味無窮。

2K
☕️九龍城百子櫃打卡Cafe☕️-呢間由著名九龍城地標中醫館大和堂改建成嘅咖啡店成日都好有人氣 周末勁多人排隊😗 所以難得平日放假 就去食吓佢😜-🐣雞蛋仔與雞 炸雞配waffle可能大家有食過 不過轉咗香港味嘅雞蛋仔加炸雞就好少見👀 佢嘅雞蛋仔係伯爵茶口味 茶味都幾出 唔會好甜🤓 炸雞係外層裏好大塊脆脆嘅炸粉 食落卜卜脆 每件都有充足嘅汁包住😗 最有特色係佢用咗葱味好濃郁嘅葱油汁 好有中西合璧feel😂 不過大家記住要趁熱快啲食 因為我地掛住影相所以個雞蛋仔遇上醬汁所以開始淋咗😂-🥪口水雞三文治 唔想食pasta所以㨂咗呢個light少少嘅sandwich😝 麵包有先烘過 乾乾脆脆 唔怕吸收醬汁後變淋😎 本身以為係涼拌嘅口水雞做饀 不過原來佢係用炸雞再加上口水雞嘅川辣醬汁😂 炸雞一樣係走大塊脆脆炸粉流派 不過因為個包都係乾脆路線 成份食哂會有啲渴口 醬汁可以落多啲😉-🌹玫瑰鮮奶打卡靚靚嘅玫瑰鮮奶 望到佢係用日本明治牛奶 夠晒滑😎 加上玫瑰同些少蜂蜜 有花香亦唔會太甜😘-☕️大和堂拿鐵咖啡呢杯係佢地嘅signature latte 係以鮮奶拿鐵作為基底 加上蜂蜜同伯爵茶茶粉😗 奶泡綿滑 飲落有
☕️九龍城百子櫃打卡Cafe☕️

🐣雞蛋仔與雞

🥪口水雞三文治

🌹玫瑰鮮奶

☕️大和堂拿鐵咖啡
呢杯係佢地嘅signature latte 係以鮮奶拿鐵作為基底 加上蜂蜜同伯爵茶茶粉😗 奶泡綿滑 飲落有啖啖嘅earl grey餘韻 同蜂蜜味🐝 層次滿滿

📍大和堂咖啡店 (九龍城)
九龍城衙前塱道24號地舖
1920年大和堂蔘茸藥行,捱過日本侵華時代,見證住九七回歸,至2017年正式結業。2018年舊鋪活化,百子櫃、鐵閘、長木椅、金漆牌匾仍然保留。先唔評論食物同咖啡,只係以上歷史同事物已經足夠我去一探究竟👍🏻平日下午去已經人山人海,根本坐無虛席,一路食一路都有人入嚟。如果要評論埋食物同咖啡,令我更加欣賞👍🏻座位數量適中,坐得舒服,唔狹窄。好欣賞佢將以前牌匾仍然保留之餘,仲加入咗啲新嘅元素,兩者毫無違和感。Barista位置後面成大個百子櫃,將作狀嘅手沖咖啡推到極致🤣(真心好少寫食評係寫到呢度都仲講緊環境以非食物🤣)本人係手沖咖啡愛好者,與專業一詞毫無關係,但仍然好喜歡同Barista吹水學野。$80/Hand drip,(唔好意思忘記咗邊隻豆)飲到有層次,flavour of almond and plum!很可以!店員仲介紹埋另外兩款豆俾我,諗住下次再番去encore㗎啦❤️傳統英式早餐 $108好食就係天經地義🤣如果All day都唔好食,呢間cafe…都可以保留嘅,因為coffee好飲🤣大和堂聯乘李輝記漢堡包 $168反而想讚嘅係呢個漢堡包,李輝記係九龍城好出名賣凍肉嘅舖頭,每逢過時過

傳統英式早餐 $108

大和堂聯乘李輝記漢堡包 $168
反而想讚嘅係呢個漢堡包,李輝記係九龍城好出名賣凍肉嘅舖頭,每逢過時過節打邊爐就會排長龍🤣喂估唔到平時打邊爐嘅牛肉整成嘅漢堡包,係咁好食😋同埋上面塊煎蛋,個蛋黃流心到好似假咁,靚到一個極點。

大和堂曲奇 $48/塊
係唔平㗎啦,但係佢竟然有嘉應子味道嘅曲奇,喜歡試新嘢但又怕伏嘅我,只係嗌左朱古力曲奇🤣正常發揮嘅好食。唔知醜嘅我問店員R左半塊嘉應子曲奇試🤣(其實仲想試臘腸雪糕Pancake and 鴨肝菠蘿油,呢啲新奇野🤣無奈胃太細,都係留返下次先)味道偏甜,唔伏嘅,但未必係我口味。下次想試埋ginger and nuts 🍪

好少真係打咁大篇嘢,但係呢間Cafe係值得,的確會再encore👍🏻推介大家試試佢❤️
  • 招牌大和堂牛肉漢堡
  • 手沖咖啡
2024-03-02 530 views
唔好再懷緬啦,就算佢搵返我今次真係忍無可忍㗎啦冇事冇干嘅時候,我哋禮拜日會一齊食早餐佢先返工。多數以Cafe為主啦,因為難得weekend梗係食好啲啦。多數我哋會嗌一份Yogurt bowl 另外一份正常將每人嗌杯咖啡今次都唔例外,另外嗰份我哋要咗牛油果蕃茄蛋sourdough! 呢度嘅Yogurt Bowl 用咗橙嚟做其中一樣水果,有啲特別,出面多數都係Blueberry啊,士多啤梨🍓等等 Sourdough 都唔算好硬淨,用刀切都切得開,唯獨係個蛋佢係用咗烚蛋切片中以為諗住下次嚟試吓炒蛋添,而家應該冇機會有下次。(i mean同佢一齊。)算啦算啦拖拖拉拉都10幾年啦,都係時候要沽貨啦,真係唔夠佢玩要放棄
唔好再懷緬啦,就算佢搵返我今次真係忍無可忍㗎啦

牛油果蕃茄蛋sourdough
Yogurt  Bowl
2024-02-13 577 views
大和堂一直響我wish list, 一直未有機會試,難得今日放假,就過嚟碰下運氣有冇位先!可能過咗peak hour, 幸運地可以直入。佢安排我哋坐咗一張大檯,感覺係前身店舖張檯已有響度。佢哋保留咗一啲之前舖頭嘅特色裝修,例如百子櫃,有一度好舊嘅鐵門入去後面嘅洗水間,充滿特色😊我哋分別叫咗自家製熱香餅,雞蛋仔與雞,法式焦糖多士。熱香餅最有特色嘅係,佢有幾粒好似反沙芋嘅脆糖,仲有佢跟嚟嘅蜂蜜,蜂蜜唔太甜👍🏻,配熱香餅剛剛好👍🏻👍🏻雞蛋仔與雞係俾佢外觀吸引咗,雞蛋仔略嫌多粉咗啲同唔夠脆,但呢個配搭食起上嚟就冇咁漏。最後嘅toast 係我想食嘅French toast, 充滿蛋漿,唔錯唔錯!而咖啡方面,我揀咗佢哋嘅推介,大和堂鮮奶咖啡同冷泡咖啡,杯latte原來係伯爵茶latte,飲落仲有淡淡蜜糖味🍯Cold brew上檯時跟咗個茶樓飲茶嘅茶杯仔,好貼合呢間cafe嘅整體裝修同陳設😊

2024-02-06 350 views
睇報道介紹睇過好多次,都想一心理嘗試吓點樣將中國古式混合西方咖啡店,就咁聽都覺得非常有創意,無奈地點離我屋企都比較遠,難得今日經開九龍城就一於試一試佢環境:一如以往我預期的一樣,是將港式古式既裝修風格融入去西方嘅食物文化,這兩個配搭真是非常特別。店內坐得都比較舒服,乾淨企理,冇異味,上菜速度都好快,服務員親切有禮全日早餐加咖啡:食物就中規中矩啦,份量不算很多,不過去開咖啡店食嘢都知道一定係咁,所以呢樣嘢冇得挑剔總結:如果嚟到大家係想食味道嘅就可能未必適,這間店都係想感受一下中西合璧,裝修文化的體驗

2024-01-01 549 views
今次嚟到嘅咖啡店,一進門口就飄出陣陣咖啡香味👃,令人心情都跟住舒暢起嚟。揀咗幾樣食物同飲品,寫意咁坐低,一於試下啦!先講下佢哋嘅蝦籽麵,真係有啲出奇,西式造型配上港式蝦籽,絕對係創意十足。麵條本身Q彈得黎,蕉到蝦籽嘅鹹香,唔係咸濕咸濕,啱哂愛鹹嘅朋友。嗌埋杯花生糖Latte,嗰迷人嘅花生香味喺咖啡香中融合得剛剛好,每一啖都仿佛融合咗兩代嘅美好回憶。再嚟就係麻辣三文治,麻辣嘅勁夠晒,但係又唔會過火,要數層次感絕對給足分。肉質嫩滑,麻辣夠嗆,完美俾啲唔怕辣嘅食客。最後嘅Coffeemisu,又酸又甜有咖啡味,但係啫喱口感又帶出唔同感覺,每一啖都是新鮮感覺。總括黎講,呢度嘅美食,將多元化嘅粵味發揮得淋漓盡致,令人食過一次,就會忘記唔到嗰份獨特嘅滋味。如果想探索傳統與現代交匯嘅粵式美食,呢間咖啡店絕對係你嘅好選擇!🍜🥪🍰

2023-12-29 451 views
一間朋友話好想嚟嘅舖頭,嚟到鋪面嘅時候係有驚喜,係我鍾意嘅香港懷舊式設計建築物食物都好特別,都唔係尋常喺Cafe會見到嘅嘢食,最尾揀咗雞蛋仔炸雞💯💯再加一個香蕉班戟雖然食嘅嘢都好高脂肪,但係識落又唔覺好油膩,不過食完之後要做多啲運動!#非常適合打卡

#非常適合打卡