2009-02-20 82 views
是日午餐, order 如下: 淨牛丸 ($20) - d 牛丸好彈牙! 湯底係清甜白蘿蔔湯加胡椒, 襯絕! 讚呀! 咖央多 ($10) - 冇咩特別, 不過等左好鬼耐~牛丸真係好抵讚, 一定會來再食!環境好差, 始終都係街市 & 天橋底, 宜快速食完鬆人!!
是日午餐, order 如下:

淨牛丸 ($20) -
d 牛丸好彈牙!
湯底係清甜白蘿蔔湯加胡椒, 襯絕! 讚呀!
咖央多 ($10) - 冇咩特別,
不過等左好鬼耐~

牛丸真係好抵讚, 一定會來再食!
環境好差, 始終都係街市 & 天橋底, 宜快速食完鬆人!!
淨牛丸
咖央多
$30 (Lunch)
淨牛丸
  • 牛丸
2009-02-16 11 views
香港向來以美食及購物天堂自居,提及前者,總覺得現實是諷刺的,香港旅遊發展局一直捉到鹿未能脫角,沒有將長處發揮極致,最為可惜。試舉一例,旅發局每年都會主辦一大型活動 <香港美食大賞>,分多個菜式類別再以專業評審選出得獎菜式,從而推介給來自世界各地的旅客,這些得獎名菜,多來自名貴食府,吃的也是山珍海錯,一來價錢並不親民,二來這些所謂美食也沒甚香港風味。所謂香港風味,當然不是草根得隨街都是的雞蛋仔、魚旦燒賣,也不是什麼大粒十蚊雲吞麵,我想指的是五六十年代興起的大排檔情懷,在尖沙咀這個重慶森林內,萬綠叢中的一點紅,正是海防道臨時街市。在這街市內,盡是茶檔匯集之地,行完商場想食個咖央多,飲杯茶走,又或是整碗牛丸粉,炒碟牛河也行,完全滿足你的食慾,環境是比較迫比較混亂,那又如何,大排檔本應如此。用了兩大段文字作開場白,其實是次想介紹的是德發牛丸,這裡的牛丸並非全城最佳,但絕對交足功課,牛丸充滿牛肉味,入口彈牙,完全沒有硬梆梆的感覺,再看看周遭環境,心中不期然想起了電影 <食神> 中的瀨尿牛丸檔,又是一個集體回憶。咖央多是鄰檔發興的,以前也曾介紹過,這次便不作多提了。

茶檔這類平民化的選擇,有著保留本地文化的重要任務,君不見現時的茶餐廳如翠華、合發等,人均消費高至六七十元,完全本末倒置,由這角度著想,如果旅發局有朝一日想推廣這種草根文化,或者又是一個惡耗,到時茶檔被迫換成華麗金裝去招呼外賓,我的天...實在想也不敢想了。

如果大家看完這篇食評有點感觸,勾起了對大檔的一絲情懷,提提你,其實除了文中提及的臨時街市外,牛頭角下邨也即將清拆了,快去感受那份老港情懷吧!
牛丸美味彈牙
馬來新嘢咖央多
德發牛丸大排檔
$20 (Tea)
牛丸美味彈牙
馬來新嘢咖央多
德發牛丸大排檔
  • 大排檔牛丸
2008-12-28 46 views
睇完食評,今日路經尖沙咀就來試下,叫了牛丸米和牛什米,牛丸米︰d牛丸幾爽,冇根,幾好味!牛什米:我以為叫了車仔麵,因為d湯底是黑色的,         點解牛什無肺ga !d腸係朱大腸,不是白         色個d腸,仲好,因為我鐘意食朱大腸,又         吾肥,牛肚又爽。但唯一吾好係無餐,叫野飲要另叫,原來d野飲係隔離茶檔的。
睇完食評,今日路經尖沙咀就來試下,叫了牛丸米和牛什米,
牛丸米︰d牛丸幾爽,冇根,幾好味!
牛什米:我以為叫了車仔麵,因為d湯底是黑色的,
         點解牛什無肺ga !d腸係朱大腸,不是白
         色個d腸,仲好,因為我鐘意食朱大腸,又
         吾肥,牛肚又爽。
但唯一吾好係無餐,叫野飲要另叫,原來d野飲係隔離茶檔的。
牛什米
熱奶茶
$25 (Tea)
牛什米
2008-12-16 6 views
因老豆關係,小時候常常食德發的牛丸,不過每次都是帶回家,反而沒有試過在檔口食,今次應該是第一次。叫了一碗牛丸牛膀粗麵,送上枱第一時間不是數牛丸牛膀有多少,而發覺湯底非常油,有點驚嚇。牛丸只得兩粒,蕃茜很重,沒有牛肉味,又不夠彈牙。牛膀唔夠粉腍鬆軟,入口很硬,又沒有甘香入味。真是懷念童年時的德發牛丸,原來現實真是殘酷,還是回憶的好。

牛丸只得兩粒,蕃茜很重,沒有牛肉味,又不夠彈牙。

牛膀唔夠粉腍鬆軟,入口很硬,又沒有甘香入味。

真是懷念童年時的德發牛丸,原來現實真是殘酷,還是回憶的好。
2008-12-01 5 views
2008年11月06日, 德發牛肉丸與同事下午茶檸檬茶:呢度嘅檸茶唔澀!新嘢:混醬麵包頭,比想像中好吃,以為麵包頭會硬,原來唔係。
2008年11月06日, 德發牛肉丸

與同事下午茶
檸檬茶:呢度嘅檸茶唔澀!
新嘢:混醬麵包頭,比想像中好吃,以為麵包頭會硬,原來唔係。
$15 (Tea)
2008-11-27 16 views
首先多謝OR, 沒有她, 我根本唔知海防道街市裡, 原來另有天地.黎開尖沙咀攞野, 落車行入海運一時心血來潮, 入黎轉一轉, 入到街市(橋底)深處, 這就是尖沙咀的大排檔.不知邊一間好食, 一入門口就被另一檔拉著, 但看見沒有什麼人, 沒有理會, 向人潮進發, 是一間麵檔. 夜晚其他檔已關門, 基本上, 這家麵檔包場. 未坐低, 已問我要吃什麼, 猶疑之際, 老伙記推介牛丸麵, 那就牛丸麵, 後來發覺, 每一個人進場, 老伙記必推銷其牛丸麵.牛丸, 爽口, 而且滑一滑, 咬落, 是沒有筋的肉丸, 用得黎做招牌, 果然好味. 湯底帶腩汁, 加上牛丸, 牛湯加牛肉, 非常牛的味道配搭. 輕輕一碗麵, 找數$20, 尖沙咀呀......真不容易找到咁平既野食. 如果這是一個開放式的橋底, 風味更加老港.

$20 (Dinner)
2008-11-18 38 views
上星期有一天與Production 0既同事去0左尖沙咀開會. 開完會之後, 咁0岩大家都未食lunch, 佢就介紹我去天橋底熟食檔0既<德發牛肉丸>試下. 去到0既時候, 佢仲要同我講, 附近都有幾間好似0既, 記住唔好坐錯, 果然好專業喎!!! 雖然環境麻麻, 不過有好介紹, 當然就無所謂啦!!! 1.牛丸米 ($20) ~ 牛丸真係冇推介錯, 不太硬, 不太"淋", 0岩0岩好, 而且感覺好新鮮. 至於湯底及米粉就普通水準啦, $20一碗都唔算平0架!!! 2. 咖央多士 ($8) ~ 呢件多士就真係無得頂, 食出驚喜. 我覺得佢俾<勝香園>0既咖央多士更好味. 多士厚度適中, 而且非常鬆化, 加上咖央醬分量適中, 入口當然一流啦!!! 3. 熱奶茶 ($10) ~ 奶茶好滑, 好香. 仲有糖已經幫你加埋, 不過對於我來說, 就唔夠甜, 所以下次我一定會再加糖!!!整體評價:三合一(牛丸, 咖央多士及奶茶)!!!

整體評價:三合一(牛丸, 咖央多士及奶茶)!!!
咖央多士
咖央多士
熱奶茶
  • 熱奶茶!!!
2008-10-22 67 views
每次經過都知裡面有好嘢食,今次就決心闖一闖行過左幾間花店之後,前路都係黑黑暗暗,好多檔口都係關閉,又靜英英,突然有幾個自由行既同胞係公廁走出嚟,我心諗:再行前多少少無就走人,這裡跟本唔似有嘢食既地方,話口未完就見到...............嘩!!有好幾檔熟食喎~~~我這個牛腩怪,已經有心水食邊一間,當然係德發啦!!牛腩河牛腩望落去都好粗糙,不過牛不可以貌相,充滿了牛腩汁味之餘,肉質係好"林",牛丸就一般,不及元朗果間爽,湯底都係深啡色................正!!凍奶茶我一向對大排檔既奶茶係最有信心,這間都唔例外,茶濃奶滑,帶有少少甜.新嘢生花醬上面有一片牛油,麵包既熱力已經將牛油熔化囉~~~非常脆口,不會太甜,而且係麵包頭嚟嫁,底部都係啡色,不過再加煉奶就十級好味食飽飽就四圍望下,我既左手邊真係好黑暗,好似好有神秘感裡面有貓貓自由活動

每次經過都知裡面有好嘢食,今次就決心闖一闖

行過左幾間花店之後,前路都係黑黑暗暗,好多檔口都係關閉,
又靜英英,突然有幾個自由行既同胞係公廁走出嚟,
我心諗:再行前多少少無就走人,這裡跟本唔似有嘢食既地方,
我這個牛腩怪,已經有心水食邊一間,當然係德發啦!!
牛腩河
牛腩望落去都好粗糙,不過牛不可以貌相,充滿了牛腩汁味之餘,
凍奶茶
我一向對大排檔既奶茶係最有信心,這間都唔例外,
茶濃奶滑,帶有少少甜.
新嘢
生花醬上面有一片牛油,麵包既熱力已經將牛油熔化囉~~~

食飽飽就四圍望下,我既左手邊真係好黑暗
,好似好有神秘感
裡面有貓貓自由活動

丸腩河
凍奶茶
新嘢
上:我既右手邊 下:我既左手邊
2008-10-19 11 views
聽朋友介紹呢間麵店的牛肉好食,今日終於一試。叫左一碗牛丸米,湯底有點牛的清甜味,牛丸較其他店的鮮甜,也可以。但要20大元在這樣環境下食野,本人就覺得不太值得。尖沙咀食店選擇好多。
$20 (Dinner)
2008-10-17 3 views
我本人就覺得碗麵就同其他地方唔係好大分別但可以講o既係你會食到佢係比較其他地方o既較清甜牛丸唔係好識講佢同出面o既大分別係咩野但個感係的而且確係比出面o既比較好食落去較彈牙我覺得20蚊一碗唔係話真係好抵因為我知佢係出名,但我自己唔係好食得出同其他o既有大分別
我本人就覺得碗麵就同其他地方唔係好大分別
但可以講o既係你會食到佢係比較其他地方o既較清甜
牛丸唔係好識講佢同出面o既大分別係咩野
但個感係的而且確係比出面o既比較好
食落去較彈牙

我覺得20蚊一碗唔係話真係好抵
因為我知佢係出名,但我自己唔係好食得出同其他o既有大分別
2008-10-13 10 views
上星期6 下午專登同女友暮名去食...環境唔好諗住會好..相信大家都知..我女友叫 牛丸牛什河..我就叫牛丸牛腩河...我地覺得D牛丸冇咩特別~"同普通10蚊碗冇咩分別~而我碗牛腩....肥到爆炸..都未見過咁肥..中意食肥GE一定要去..而我女仔碗牛什..佢就話幾好味..好有牛味...
上星期6 下午專登同女友暮名去食...
環境唔好諗住會好..相信大家都知..
我女友叫 牛丸牛什河..我就叫牛丸牛腩河...
我地覺得D牛丸冇咩特別~"同普通10蚊碗冇咩分別~
而我女仔碗牛什..佢就話幾好味..好有牛味...
2008-10-09 3 views
一向聽講天橋底有檔食牛丸出名, 但大熱天時不能接受沒有冷氣的地方。 近日轉涼, 所以第一次去德發。 經過街市還未到德發, 朋友懷疑是否有大排檔存在。終於找到德發, 坐下後老伙計聲大大話不用想啦, 食慣啦, 梗係叫牛丸囉! 心想是還是第一次. 想看餐牌才決定。 怎知沒有餐牌, 可能與熟客生意有關。 唯有自由發揮, 叫了淨牛丸和牛雜河。牛丸的清湯很清, 而牛雜河的湯底夠濃, 味道十足! 牛丸彈牙, 牛雜中喜愛牛腸。

$20 (Tea)
2008-09-30 14 views
超級無敵 - 牛丸牛腩牛筋哈哈哈哈 我經常去坐天星船仔去尖沙咀去到行左陣 就去左食牛丸 呢檔野超平超正超好食.牛腩一流牛筋一流一 牛丸正過卡通片啦!! 單雙拼都只係$23蚊 真係抵過食老麥.牛丸就係人去到都一定會食. 我就叫左下面碗牛丸牛腩河,仲加左唔少菜添,
超級無敵 - 牛丸牛腩牛筋
哈哈哈哈 我經常去坐天星船仔去尖沙咀
去到行左陣 就去左食牛丸 呢檔野超平超正超好食.
牛腩一流
牛筋一流一
牛丸正過卡通片啦!!
單雙拼都只係$23蚊 真係抵過食老麥.

2008-09-23 2 views
我很小的時候已常常到這裡食野(十幾年前). 這裡我的朋友差不多都認識. 這裡的牛丸超出名. 大粒, 有口感, $20 絕對值, 湯就略嫌味精. 其實其他牛的部份都不賴. 我特別推介油菜, 好爽口, 就算唔鍾意食菜的人都應該鍾意食. 環境就很差, 但就算我那麼愛乾淨的我都不介意常常幫襯. 好味程度可想而知.今日去食, 那班老伙計仲認得我, 佢地由有頭髮做到無頭髮, 真是老字號中的老字號.
$30 (Lunch)
  • 牛丸米
  • 油菜
2008-09-17 11 views
尖沙咀臨時街市的牛丸,已經臨時了幾十年。老公話細細個便試過。 因為老公推介的關係,我特別感興趣。 捐隆捐罅,終於找到了! 好刺激…好味? 絕對係! 好好味?又唔算!一句講晒,期待的感覺總是美好的!
尖沙咀臨時街市的牛丸,已經臨時了幾十年。
老公話細細個便試過。
因為老公推介的關係,我特別感興趣。
捐隆捐罅,終於找到了! 好刺激…
好味? 絕對係!
好好味?又唔算!
一句講晒,期待的感覺總是美好的!

淨牛肉丸
咖口也多士
淨牛肉丸
咖口也多士
  • 淨牛肉丸、咖口也多士