高橋龍蝦🦞沾麵 $76foodcourt 竟然都有沾麵食🥳💕仲要用石鍋 🗿佢哋嘅龍蝦🦞味都好濃 好重🤤🤤點面一流👍🏼👍🏼雖然佢龍蝦真係得手指尾禁細🤏😂但呢個價錢可以食到 其實已經好抵食加上佢湯底🍜係好食😋佢份量亦足夠一個人🙆🏼‍♀️食 CP值嚟講 好推介🤤🤤👍🏼===========================
高橋龍蝦🦞沾麵 $76
佢份量亦足夠一個人🙆🏼‍♀️食
CP值嚟講 好推介🤤🤤👍🏼
===========================
2022-07-25 320 views
今日同朋友去左奧海城睇戲,睇完戲,朋友話肚餓,咁當然去大食代覓食啦,大把選擇。我地行過頭兩三間,見到「高橋沾麵製作所」,個名令我聯想到我好中意睇既頭文字D入面既「高橋涼介」,於是就咁俾吸引左決定食呢間。「高橋」既位置好容易搵到,一入去行兩三間鋪位就見到門面擺滿好多食物既模型,睇落已經好吸引。雖然係大食代入面,但啲座位一啲都唔逼,坐得舒服。我叫左個「廣島蠔赤海老沾麵」,熱辣辣既石頭鍋,沙沙聲,正係聞到個味道已經洗晒口水,夾起啲麵沾入石鍋,好香海老味,濃湯既味道咸度恰到好處,果兩舊廣島蠔份量好大隻,又炸得好香脆。朋友就選擇食拉麵,叫左個「黑蒜豚骨叉燒拉麵」,果個豬骨湯底熬到好濃郁,亦唔會好咸,味道適中,日式叉燒燒得好香口,份量又多,抵食👍🏻

雖然係大食代入面,但啲座位一啲都唔逼,坐得舒服。

極上3L廣島蠔赤海老沾麵

黑蒜豚肉叉燒拉麵
2022-07-23
$77 (Dinner)
極上3L廣島蠔赤海老沾麵
黑蒜豚肉叉燒拉麵
2022-07-25 165 views
💁🏻‍♀️今日黎奧海城搵食,行到大食代foodcourt,見裝修都唔錯望落好新淨,就入去望下👀👀👀,行行下見到呢間幾吸引,特價時段仲有啲平,幾抵食咁,就試下啦😋😋出餐速度都快,等左5-10分鐘就有得。► 極上3L廣島蠔🦪龍蝦🦞沾麵 $86拎果陣聞到好香龍蝦味🦞,沾麵湯用石碗上,keep住沾面湯的溫度🌡,食到尾都好夠熱,用上粗身拉麵條,廣島蠔🦪好好食,真係幾大粒蠔,另外沾麵湯加木魚湯好好味😋😋►黑蒜豚肉叉燒拉麵🍜 $58豚肉叉燒好多塊,湯麵用幼身拉麵,湯底好香濃黑蒜味🧄🧄🧄〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 4/5廣島蠔真係唔錯,如果係特價時段食,又有龍蝦又有蠔,份量都唔小,性價比好高🤭🤭🤤

► 極上3L廣島蠔🦪龍蝦🦞沾麵 $86

►黑蒜豚肉叉燒拉麵🍜 $58
豚肉叉燒好多塊,湯麵用幼身拉麵,湯底好香濃黑蒜味🧄🧄🧄

〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 4/5
Type of Meal
Tea
  • 高橋龍蝦沾麵
每次經過大角咀,會聯想起有很多街坊小店。適逢近日天氣非常炎熱,和朋友約在奧海城裏進餐,原來裏面有很大的food court🫣這間日式拉麵店,吸引不少客人光顧,所以我們跟着試試😳😳——————————🔹極上3L 廣島蠔龍蝦沾麵 $88這裏沾麵網上評價不錯,廣島蠔龍蝦🦞沾麵只是$88,當然要一試究竟~未食已經聞到好鮮味,廣島蠔大大隻,炸到金黃色🤤食起來外皮好脆,粉漿不算很厚身,再沾上沙律醬,正!沾麵是我喜歡的粗度,放入鮮味無比的龍蝦湯底,掛湯又濃郁👍🏼裏面亦放了不少粒粒龍蝦肉和豚肉,超豐富!叻另外,叉燒是半肥瘦肉,切得不薄&大大片,真的很抵食,必叫💕🔸濃厚豚骨叉燒拉麵 $59起初擔心分量很少,後來看見上菜的擺盤,真的拍得著街鋪的水準☺️當中有4大塊叉燒,半隻溏心蛋、荀片、木耳絲等等,而湯底都幾濃豚骨味;叉燒微微燒過,有些煙熏香味;溏心蛋用醬油過,都幾入味👍🏼再配搭彈牙的幼拉麵,正啊🤤🤤

——————————
🔹極上3L 廣島蠔龍蝦沾麵 $88
極上3L 廣島蠔龍蝦沾麵

另外,叉燒是半肥瘦肉,切得不薄&大大片,真的很抵食,必叫💕

🔸濃厚豚骨叉燒拉麵 $59
濃厚豚骨叉燒拉麵

極上3L 廣島蠔龍蝦沾麵
濃厚豚骨叉燒拉麵
2022-07-16 330 views
今日嚟奧海城的誠品書店打書釘及買本參考書,差不多到食晏時間,過去大食代Food Court找東西吃,見到「高橋沾麵製作所」拿起餐牌睇睇沾麵都有三款不同口味選擇魚介、赤海老及龍蝦🦞,炸物,拉麵都不錯,價錢又合理就落order啦😘😘極上3L廣島蠔龍蝦沾麵$98今次揀咗龍蝦沾麵湯底,一方面用石窩碗上,可以keep到湯底溫度,最重要係夠哂濃郁又夠掛麵,大家記得食完沾麵,可免費加木魚湯,至於個沾麵 份量都幾多麵條夠粗,質地唔錯,配上兩大隻3L炸廣島蠔,外脆內juicy,超正👍濃厚豚骨叉燒拉麪$59肥瘦適中叉燒,流心蛋,真材實料的豚骨湯底,每食一啖拉麵飲一啖湯好滿足😋😋

極上3L廣島蠔龍蝦沾麵$98

濃厚豚骨叉燒拉麪$59

2022-07-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$78 (Lunch)
2022-07-16 254 views
點餐張相 廣告影片既實物都有龍蝦肉 買完 問店員係咪比錯左 佢話有龍蝦成份 走啦 唔係平定貴問題 90蚊去 d米線鋪大排檔都有龍蝦,你比龍蝦肉碎我都好 消費咗我一餐quota 佢個餐佢完全冇龍蝦肉得個湯 呢個價錢佢好多拉麵譜已經可以食到好唔錯嘅拉麵或者沾面,跟住嗰兩塊叉燒完全feel到佢既求其 平時食拉麵都預咗得個少少食個湯 但係佢完全係細細塊得兩塊 個湯有細碗 一個正常拉麵舖有誠意而家日本師傅嘅價錢 而家喺food Court度低級 冇誠意
🎈極上3L廣島蠔赤海老拉麵 $79最主要當然要試下廣島蠔啦,望落有夠大隻,炸過脆口🍘,一啖咬落去夠鮮味,雖然炸過鮮味大減,但唔會太過難食,仲有提供醬汁點嚟食。而拉麵🍜,湯底都冇太大特別,未算太吸引到小編深刻記住,海老即係蝦,用櫻花蝦作湯底🦐,櫻花蝦咸同鮮味都夠出,係food court輕食一個拉麵有夠快。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈餃子 4隻 $28 普通日式餃子🥟,價格合理。皮最緊要唔好太厚,而且入口仲有啲肉汁已經不差😊。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦總結:本身係food court 食拉麵亦算都特別,餐廳有沾麵同拉麵選擇, 而且有多款款式選擇,不過可以揀埋麵身硬度就好喇😊,而價錢較出面拉麵店食平少少。不過我地有時食拉麵除咗欣賞廚師既手藝之餘,仲會因為餐廳既環境對食物既感覺都有所改變👀。

🎈極上3L廣島蠔赤海老拉麵 $79
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
餃子
🎈餃子 4隻 $28
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
總結:
$79 (Dinner)
2022-07-15 125 views
今次嚟到高橋沾麵,好似幾吸引咁,見個樣幾靚價錢又幾親民所以就試吓。點左蠔龍蝦沾麵同海老叉燒拉麵。本身諗住food court 都係頹頹地Hea食,點知又有驚喜。嗰頭叫完,等一陣就已經上菜。沾麵嘅石碗龍蝦汁好夠濃好夠熱,仲有粒粒龍蝦肉,贊贊!麵係粗身麵,乾爽有彈性,條條分明,掛湯力強,彈牙以外,更多了一份煙韌龍蝦湯嘅味道真係好出好濃但係又唔鹹 所以建議大家唔介意嘅話可以慢慢食 試真啲個湯嘅味道 麵擺多陣都唔會淋另外,兩隻吉列蠔有手掌咁大,除咗好食之外 打卡一流!炸層夠鬆脆,入面既蠔都幾鮮,而且炸粉溝得好均勻 食落唔會蠔還蠔 粉還粉 絕對係驚喜之作作為一間以沾麵為主打嘅舖頭 拉麵就正常發揮,海老既海鮮味好出,叉燒肥瘦適中幾唔錯。整體快靚正,抵食

2022-07-06
2022-07-13 131 views
高橋沾麵製作朋友一向鍾意食沾麵,路經奧海城入food court見倒呢間幾似樣咁就坐低試下。可能喺food court 既關係,價錢比出面既拉麵店相對平少少,所以就叫左個豪豪地既極上3L廣島蠔龍蝦沾麵 $98 (都仲未過百)同平平地既特製八代海赤海老叉燒拉麵 $66。上餐都算幾快,一見倒個賣相幾驚喜,個炸蠔勁大隻,皮脆肉軟。個龍蝦湯仲起緊泡,熱辣辣正!入面仲有啲龍蝦肉同豬肉,幾足料。然後面底我係覺得幾唔錯,夠彈牙,叉燒就正正常常啦!海老叉燒拉麵個蝦味都幾出,拉面底又係好食,彈而唔黏,我平時細食,成日食唔晒一碗拉麵,今次食下食下竟然食晒,自己都嚇親!總括嚟講性價比中高,food court 竟然有間咁高質既拉麵當然要推介比大家。
高橋沾麵製作

2022-07-13 188 views
沾麵一向於香港未算普遍,難得喺網上見到喺奧海城一個foodcourt內開了間#高橋つけ麺製作所,當然要去試一番是否有🇯🇵風想念下家鄉。沾麵比較粗身容易掛湯,再將麵條沾落有大量濃郁又帶有龍蝦味的湯汁,而且這處的湯較杰身,食起嚟相當濃味,龍蝦湯底內裡一粒粒彈牙既龍蝦肉&豚肉;叉燒邊位置燒得微焦而且沒有太多脂肪不會太油膩, 另外加上糖心蛋&紫菜&荀片,一個做足基本配料而又爽口的沾麵便形成。湯底濃郁但龍蝦肉比較細及小,初嘗一試,與預期有點落差,但以價錢來講還可以。

高橋龍蝦沾麵
2022-07-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
我大大話話都食過30間以上嘅沾麵or拉麵 今次呢間係我第二次食到咁懷疑人生 話說今晚叫咗佢嘅佢嘅龍蝦沾麵 一嚟到望到個色水就知今次會奶嘢啦 個湯淺色到不得了而食落都同佢外表相符 完全冇味咁濟 似係味精溝生粉咁既所謂龍蝦湯 另外餐牌上嘅圖片龍蝦鉗係勁大隻 嚟到實物 鉗就唔見 肉絲都有兩三條嘅我食完之後當然即刻憤憤不平啦 search下呢間餐廳 竟然俾我發現所謂日本師傅”高橋先生”係另一間沾麵界名店——元祖沾麵係同一個老闆 而元祖沾麵就係我第一次食過最難食嘅沾麵 另外 呢個所謂日本師傅無論係鋪頭開張 或因為宣傳片段/相片中都冇出現過 我十分懷疑高橋先生是否真有其人? 我更相信有人掛羊頭賣狗肉 與omakase界名店X見一樣 冒充日本師傅來欺騙顧客金錢 希望睇到呢到嘅人三思 賺錢從來不容易 請勿倒錢落海
我大大話話都食過30間以上嘅沾麵or拉麵
今次呢間係我第二次食到咁懷疑人生

2022-07-12
$90 (Dinner)
2022-07-08 254 views
行街行到餓餓地~ 就走左入Food Hall 搵野食😋見到1間高橋沾麵 好驚喜 即刻同朋友叫左兩碗麵試下😍😍厚濃豚肉叉燒拉麵 ($59)濃厚既豚肉湯底 好入味🥳叉燒邊邊位置燒得微焦 其他部位入口即溶 超正👍另外仲有 爽滑既幼拉麵 加上木耳&糖心蛋&紫菜&荀片&京蔥(拉麵既基本配置?😆)好豐富 食得好滿足😋極上3L廣島蠔龍蝦沾麵 ($98)除左基本配置外 仲有兩隻3L大既廣島蠔(即代表1公斤16-25隻)外皮炸得金黃香脆 咬開外皮就食到新鮮既蠔肉 讚😘沾麵係比較粗身既拉麵 容易掛湯🫰龍蝦湯底內裡一粒粒彈牙既龍蝦肉&豚肉(豚肉口感似煲完中湯果舊豬肉🤣)真係同個模型一模一樣 食得好過癮😋

厚濃豚肉叉燒拉麵 ($59)

極上3L廣島蠔龍蝦沾麵 ($98)

2022-07-04 249 views
🌟高橋沾麵(奧海城)⭐️所謂嘅正面係麵條同湯隔開令到面既口感更加爽口,唔會索晒湯既水份,而且分別食到麵同湯既原汁原味。今日你返奧海城嘅大食代food court, 新food court 果然好靚,又寬敞,有一層層既書架做間隔, 柔和既燈光,而且座位寬闊有皮製梳化作背墊,坐得幾舒服。今日同朋友行過奧海城就見到一間新開嘅沾麵店,而且價錢合宜,即使係晚市消費,價錢都係大約70-80左右。今日叫咗個龍蝦湯炸廣島蠔沾麵,同埋普通嘅叉燒拉麵。相比之下,雖然價錢差$30左右,但係沾麵嘅價格絕對物超所值,而且比起叉燒拉麵美味得多。⭐️廣島蠔龍蝦汁沾麵($80)⭐️首先廣島炸蠔味道夠香,而且炸得金黃香脆, 配上大阪燒醬就更加惹味。 個龍蝦湯唔只有龍蝦肉,啖啖都有濃濃既龍蝦味,仲有肥美既肥豬肉,有啲似乳豬肉,一樣咁嫩口。 另外 鐘意烏冬沾麵既爽口感,同時食到麵香同龍蝦湯既精髓。⭐️叉燒拉麵($53)⭐️相比之下都係龍蝦湯沾麵嘅性價比比較高。可以再番兜。
🌟高橋沾麵(奧海城)⭐️

⭐️廣島蠔龍蝦汁沾麵($80)⭐️

⭐️叉燒拉麵($53)⭐️

相比之下都係龍蝦湯沾麵嘅性價比比較高。可以再番兜。
2022-06-22 338 views
今日來到奧海城二期,很少上一樓,想不到有一個裝修非常有書香氣息的飯堂,而且不多人!位置:由奧運站D出口走到奧海城二期,直上一層電梯往前行就到了。環境:門口有人會檢查安心出行,整個飯堂呈L字形,走到盡頭是窗台座位,而中間選用了書櫃及啡色梳發來作座位,而書櫃是真的有藏書📚,而不是裝飾,整體設計充滿文青書香氣息,非常漂亮,值得打卡!📸服務:先自行找座位,再選一間食店下單。而我選擇了一間專門吃沾麵的專門店。午市:🥢極上炸廣島蠔🦪龍蝦🦞沾麵🍜 $80份量對我來說是很豐富,有兩隻如掌心大的炸蠔,送了醬汁;石碗裝了有😍龍蝦肉🦞和豬肉的龍蝦湯,質地濃稠,金黃色的湯汁;配一碗拉麵和三片日式叉燒,表面燒得有焦香色,薄切,比平常小塊,味道不錯👍🏻。整體來說是沾湯做得出色,因為選用真材實料,🦞龍蝦味很突出,性價比中上。

而書櫃是真的有藏書📚,而不是裝飾,
整體設計充滿文青書香氣息,
非常漂亮,值得打卡!📸

午市:🥢極上炸廣島蠔🦪龍蝦🦞沾麵🍜 $80

份量對我來說是很豐富,
有兩隻如掌心大的炸蠔,送了醬汁;
配一碗拉麵和三片日式叉燒,
表面燒得有焦香色,薄切,比平常小塊,味道不錯👍🏻。

2022-06-22
$80 (Lunch)
路經奧海城想食個快Lunch,喺奧海城大食代原來開咗間由日本師傅主廚嘅沾麵店 - 高橋沾麵製作所,立即同朋友叫兩碗麵食下🧡我地分別叫咗極上3L廣島蠔龍蝦沾麵同特製八代海赤海老叉燒拉麵。🍜極上3L廣島蠔龍蝦沾麵份量超大碗又軟硬適中嘅烏冬,配上大大隻炸到金黃色嘅新鮮廣島蠔,沾上熱騰騰嘅龍蝦湯沾麵汁,濃郁嘅湯汁非常香龍蝦味,仲有粒粒彈牙嘅龍蝦肉。🍜特製八代海赤海老叉燒拉麵雖然係拉麵但比坊間一般湯底濃厚,一大堆好震撼嘅紅卜卜赤海老撈埋拉麵,特別嘅口感仲好強海鮮風味,叉燒亦非常足料,肉質肥美唔會太乾身。材料新鮮又價錢合理,味道好食仲非常飽肚🥰

🍜極上3L廣島蠔龍蝦沾麵

🍜特製八代海赤海老叉燒拉麵

材料新鮮又價錢合理,味道好食仲非常飽肚🥰