2015-06-18
由唔知幾時開始, 本人就愛上食譚仔三哥, 完全有魔咒一樣, 不能自拔。去到邊都想要食它。 每次都係指定動作, 叫雞肉牛丸, 無可口非佢地既雞肉真係好正...但自從發現有魚片頭供應, 現在每次都會點魚片頭...好味!!!另外, 每次都會叫多一款小食, 土匪雞翼的確係必叫的啦, 佢個種味道真係一試難忘。有時仲會叫川椒皮蛋, 同樣美味。住黃大仙咁耐, 就每個假日都會幫襯它。由夏天食到冬天, 再由冬天食到夏天。可惜..."熱" 呢個問題由2014年既冬天已經開始,但奈何個問題越黎越嚴重。冬天都還好, 因為外面既天氣寒冷, 你食到流汗可能係因為個湯底辣既關係, 令到你流汗。但夏天來了, 外面既天氣已經咁焗熱, 入到去商場食譚仔又係咁熱, 咁同我係街食大排檔有咩分別? 本人用餐期間, 短短5分鐘內就已經聽到3次用餐既人覺得太熱, 而要求坐近門口既位置, 因為近門口位放左2把風扇, 比較涼爽。坐埋邊既位置更加唔洗講, 個個人都拎住風扇仔或餐牌當扇用, 未食就已經出晒汗, 走個陣都已經大汗疊細汗, 好似做完運動咁。 本人曾經問過店員, 對話如下:我: 唔該, 想問下你地有冇開冷氣?店員: 我
有時仲會叫川椒皮蛋, 同樣美味。
本人曾經問過店員, 對話如下:
我: 唔該, 想問下你地有冇開冷氣?
店員: 我地係中央冷氣
我: 中央冷氣?!但點解商場仲涼過你地既?
店員: 已經同商場個邊講過, 都係咁
以上對話根本就冇結論, 但我得出既結論就係, 你只可以揀食同唔食。
係...譚仔既味道真係留得住人地個胃, 但係咁熬既底下食碗咁熱既米線, 我下次再去就一定會諗諗先。
(除非外賣或者有得揀坐出面啦, 唔係都幾難)