2021-04-14 894 views
見稻香而家下午茶大中小點一律$16,都好似幾抵食!但原來咁平係有原因既雞粥 - 第一次☝️上菜係微微暖偏凍,拎比佢換,佢用微波爐叮,幾分鐘拎返出黎叫做暖左少少!個粥明顯加左勁多水,稀到粥水,冇米粥咁,味道淡,雞件細件仲要係冇乜肉既,如果唔係已經截左單又肚餓一定退返比佢另一樣離譜係個雞札,入面係豬皮都算,豬皮硬,冇味!再食其他,都係冇味,成個雞札冇落到調味,真係忍無可忍要退返比佢地呢個故事教訓我地便宜莫貪

呢個故事教訓我地便宜莫貪

Type of Meal
Tea
來稻香已經是幾年之前,現在真的越來越差。一坐下便發現,碗筷沒洗乾淨,還有食物殘留,馬上找人換一副,但換了,也是看起來使用太久,磨損嚴重,影響使用感受。店內檯與檯之間相隔很近,環境十分嘈雜。下單時,發現已經是電子下單,飲茶電子下單,有利有弊,見人見智。等吃的過程中,還看到店員就在倒茶廢水,桶內只是茶水就算了,這桶裡還飄著紙巾等垃圾,加上到的過程中,水滴飛濺,真是還沒吃已經是倒盡胃口。上菜速度不快,吃的時候,食物質素一般,加上是我們沒檢查清楚原因,出現兩籠重複點兩次,這肯定有我們的責任,但正常飲茶,有誰兩個人會在第一輪同時點兩道一模一樣的食物,正常店員有應該詢問一聲,居然一聲不吭上了就算,我們馬上說更換,店員卻說已經上桌。我們馬上要求看單,店員取單的過程中,又上兩籠重複的⋯⋯電子下單是挺環保的,但個人覺得不適合飲茶,茶點種類多的話,手機屏幕有限,點單十分浪費時間,和朋友下單還容易同時點了重複的食物,當人越多,點的越多的時候,更難下單和檢查清楚。雖然懂得上桌不能退換,還有疫情原因,但你這看單有重複還明顯有問題,卻無人詢問,這就無語。食物則是普普通通,大部分無過無失,本人很是喜愛鴨掌,但十分不建議點這個鴨掌,腥味好重,處理不好,調味不當。蒸排骨底下的芋頭,一點也不粉糯,好硬。這環境和衛生,食物一般,同樣價格去其他地方吃不香嗎?其他時段我不知道,但打算來嘗試的朋友三思,慎重。
2021-02-23 725 views
同屋企人去咗呢間新裝修嘅酒樓食晚飯🥣叫咗澳洲龍蝦伊麵同埋龍躉兩食雖然有平啲嘅波士頓龍蝦選擇,但係澳洲龍蝦就會大隻啲同埋冇個龍蝦拑因為龍蝦拑本身好重秤,屋企人同我想食啖啖肉所以就選擇澳洲龍蝦🦞果然冇令我哋失望,龍蝦都幾彈牙,同埋比想像中大隻,龍蝦同伊麵簡直係絕配,伊麵配龍蝦汁好正,同埋伊麵唔會煮得太淋,仲有啲口感幾好不過龍躉兩食就麻麻哋蒸龍躉好多碎骨,切魚嘅手法麻麻哋需要改善炒龍躉就還可以,不過都偏鹹同埋有啲太油膩
同屋企人去咗呢間新裝修嘅酒樓食晚飯🥣
叫咗澳洲龍蝦伊麵同埋龍躉兩食

不過龍躉兩食就麻麻哋
蒸龍躉好多碎骨,切魚嘅手法麻麻哋需要改善

炒龍躉就還可以,不過都偏鹹同埋有啲太油膩

2021-01-10 611 views
成日煮已經唔知煮什麼好,所以要加料買點外賣換下食物款式又唔駛煮咁多個菜。之前係呢間稻香食過晚飯,煮出來的食品都可口,今日上去望下張外賣紙,買番少少嘢加料。見天氣凍凍地,本來想買羊腩煲,這店話落左牌冇供應啦,於是叫左個臘味糯米飯,都是冬天好味之選,再睇下紅燒乳鴿都好食,要左一隻。等左二十分鐘左右,兩個食物包好給我帶走。回到家盒仍有少少餘溫,不過我都係耍叮一陣才食,外面氣溫八度,唔熱食唔得。糯米飯份量不是太多,可分出三個飯碗,口感黏附,配料有臘腸、臘肉、冬菇、蝦米、花生,整體味道不錯。紅燒乳鴿,鴿身肉多,不是BB鴿,所以都有幾多肉食。雖然紅燒,不過因為外賣,外賣盒內有水氣,皮已不脆了,不過醃料的味滲入鴿肉內,肉質香。

2021-01-08
TakeAway
2020-11-17 287 views
近期都有幾間酒樓做阿拉斯加皇帝蟹優惠價,稻香每斤188.8元,價錢實惠,有朋友喜歡吃這種蟹,湊個熱鬧,四個人去了稻香食晚飯。我們叫了幾款小菜,不過今次只想寫寫以下兩款。阿拉斯加皇帝蟹,要了一隻五斤重以原隻清蒸吃,因為太大隻了,這種蟹一定要分甘同味的。蟹蒸起上桌,真是巨大,蟹腳肥肥長長,不過掀開蟹蓋發現蟹膏不太多,只是零星一點點。蟹腳摘下來時,有很多蟹汁一併流出來。用較剪剪開一邊蟹腳的殼,白白紅紅的蟹肉就露出來,大咬一口,肉質不算厚實,帶點塌,也缺少了鮮甜味。皇帝蟹的肉集中在腳和鉗的位置,由於大隻肉多,所以吃少少已有飽肚感。用清蒸方法最能保存鮮味,不過不知道是否因為太鮮,今晚隻蟹都幾鹹,是一隻鹹鮮蟹。羊腩煲,平時吃羊腩煲以古法做的多,今次見酒樓有一款叫鮮辣酸湯羊鍋,於是就試這款新口味。不過大家都怕太辣,問待應可否少辣,她說可以。一大鍋放上電磁爐上加熱,上鍋時發現有五隻紅辣椒在鍋面,因為怕太辣,所以即時拿掉不浸泡在湯內。這款酸辣湯不是上海菜那種材料,反而像四川菜做酸菜魚的那種。鍋內有鹹酸菜,豆芽,白蘿蔔,幾片鮮檸檬,還有一些像河粉粗的透明條子。湯是鹹而不酸,辣是麻辣而不是普通辣,舌頭對麻很
5斤重的阿拉斯加皇帝蟹

羊腩煲,平時吃羊腩煲以古法做的多,今次見酒樓有一款叫鮮辣酸湯羊鍋,於是就試這款新口味。不過大家都怕太辣,問待應可否少辣,她說可以。一大鍋放上電磁爐上加熱,上鍋時發現有五隻紅辣椒在鍋面,因為怕太辣,所以即時拿掉不浸泡在湯內。這款酸辣湯不是上海菜那種材料,反而像四川菜做酸菜魚的那種。鍋內有鹹酸菜,豆芽,白蘿蔔,幾片鮮檸檬,還有一些像河粉粗的透明條子。湯是鹹而不酸,辣是麻辣而不是普通辣,舌頭對麻很敏感的,幸好麻了一段很短時間後又漸漸適應了這種辣度。羊腩件數適中,四個人也夠吃的,肉嫩可以容易咬開,吃這羊鍋沒有給我們腐乳醬,當我們要求腐乳醬時,侍應也很快給我們兩大碟。

吃完以上兩個都是鹹的菜式,很想吃有甜味的食品中和一下,之前已預留了兩個椰皇燉燕窩,即時解脫了一口的鹹味。
阿拉斯加皇帝蟹
阿拉斯加皇帝蟹蟹腳
鮮辣酸湯羊鍋
2020-11-13
2020-08-23 897 views
門口帶位收錢員工態度極差。新裝修後每枱均有一台沖熱水車。 現時限聚令期間,相信是因為2人一枱,所以強行在枱與枱之間加多了一枱,這加上的枱自然不夠熱水車用。這個員工竟然說要和隔離枱的共用,最大問題係隔離枱是用膠板間開,手要繞過膠板才可取到沖熱水的壺。跟她要求等其他枱,還要聽不好聽的說話。走時見到一老人家付款時跟她說有一點心等了30分鐘亦追了很多次還沒有到,請幫忙查明及扣減賬單, 只看見她的語氣及態度真的很差。 老人家及茶客都是要付錢的, 都唔明白今時今日還可以用這態度對待客人。

2020-06-29 828 views
我之前一直都有去這間飲茶,之前都覺得ok,等位同職員的態度都還可以,食物質素都還可以!但今次等位又等得耐😡係咁放1,2位搭枱既人入去,罷哂啲大枱,我4位等得超耐,明明我話唔搭枱,又俾咗一張搭枱我😡都算啦,我覺得張枱既人差5多走,算啦諗住照坐,一掃 QR Code有張單,我同嗰Staff講有張單,佢竟然話我哋落咗單,坐低都冇5分鐘!職員態度十分有問題!!
2020-05-17 1099 views
屋企出街食飯家中老大話去食稻香,沒法⋯要聽老大話稻香酒樓裝修後改名為稻香茶居以前稻香已經是我家的指家飯堂了今日黎打邊爐7點入座是逐碟算今次點了極上雙龍鍋鍋裡面包括龍蝦🦞湯底、蝦餃4隻(好好味)蜆及雜菇散叫既食物入面龍躉片有啲唔抵食,因為得6片,但算係厚切🔪墨魚丸好彈牙裝修後,無左甜品吧,但飲品依然任飲,食材沒有退步。
屋企出街食飯
家中老大話去食稻香,沒法⋯要聽老大話

稻香酒樓裝修後改名為稻香茶居

鍋裡面包括龍蝦🦞湯底、蝦餃4隻(好好味)蜆及雜菇
散叫既食物入面
龍躉片有啲唔抵食,因為得6片,但算係厚切🔪
墨魚丸好彈牙
裝修後,無左甜品吧,但飲品依然任飲,食材沒有退步。
2020-04-30 1007 views
見新開張幫襯吓,新裝修靚咗,但價錢拍得住美心皇宮,諗住會有驚喜,點知點心嚟到,個賣相係好似high咗,但質素同平時稻香一模一樣,已經覺得中伏!再講番之前落單,又要跟其他食店咁嘟QR code,但電子menu入面又唔係齊晒咁多種食物。問侍應攞支筆劃點心紙又話無筆,老點番叫你落電子單,咁你哋叫啲客如果想食電子menu無嘅點心可以點做呀?目測隔離果枱因為落單程序太混亂,坐咗一陣即閃!咁嘅環境叫人點會去第二次吖!
目測隔離果枱因為落單程序太混亂,坐咗一陣即閃!
咁嘅環境叫人點會去第二次吖!