2013-03-27
想都想唔到,一間集團經營的酒樓竟然會有如此的制度!!!星期日,我與家人,有老有嫩,一家10口約6時59分到稻香 "攞"位食飯,我的號碼籌是大枱的第一張,等了又等,等了又等,大枱已入了5張,郤沒有1張是給walk-in的,我理解留位的客人可優先的道理,然而等到了約7:30的時候,8時留枱的人也入了,偏偏拿籌walk-in的客人,郤一張大枱也不叫,等了約1小時,我問負責的知客小姐,"我地都等了成個鍾,你係唔係都應該俾拿籌的客人入呢?" 她回答"呢個係公司的政策,俾晒留位的先,留位的枱仲有10多張"咁都得到! 這使我十分生氣,我一家10口等了一句鐘,你話要俾晒留位的先,有冇搞錯呀,咁你不如唔好俾人拿籌啦,要人白等,我與這位小姐據理力爭,有見於她的態度十分惡劣,我要求她叫經理出來與我對話,她郤不理會我,態度尤其嚣張,後來由於其他walk-in的客人也在鼓譟,致使1位穿制服的女經理出來處理事件,更即時安排了一張大枱給我。我進到大堂發現大堂竟然有4張空的大枱!!!那為什麼不能安排walk-in的入座呢?這是什應經營制度呀!!!!那位女經理更對我說,「下次你黎搵我,我即刻安排你入座」吓!!咁又得!!
那位女經理更對我說,「下次你黎搵我,我即刻安排你入座」吓!!咁又得!!!!這就是集團該有的經營制度嗎?那又何須拿籌呢?!
未食已一肚火,食物自然不會美味,如斯的服務質素簡直令人汗顏!!!!!!!