2009-05-27 34 views
台式飲品之所以在香港大受歡迎,原因實在是簡單不過,『夠便宜、夠大杯、夠特色』,十蚊一杯 700cc 珍珠奶茶在手,還有誰會去便利店買汽水解渴?自年前輕鬆飲、Happy Lemon 等進駐旺角,形成楚漢相爭,到近月貢茶、Tea 噎 Tea 開業後群雄並立的盛況,在旺角逛街時排隊買台式飲品彷彿已成為不可或缺的生活習慣,這市場潛力有多大可想而知。有別於同行對手,Tea 噎 Tea 置店於太子聯合廣場對面,鄰近一些小食店,人流或不及家樂坊一帶,卻大有獨市之利,在市場定位上無疑是打了漂亮的勝仗。首次光顧時,我先試了招牌波霸奶茶 700cc ($10),明知台式飲品偏甜,故特別要求半糖及少冰,等了數分鐘後奶茶已經到手,極具效率的服務又再次將同行對手比下去。 『現泡現調』的波霸奶茶甫入口已感受到那份茶香,而珍珠不但彈牙非常,份量也十足,水準令人非常滿意,自此就迷上這間 Tea 噎 Tea 了。事隔兩星期,路經旺角一帶,大熱天時又令我想起 Tea 噎 Tea,由於半糖甜度太少,這次便試了少甜少冰的珍珠烤奶茶 ($10),那想到珍珠烤奶茶的味道比招牌波霸奶茶更吸引。烤茶不是甚麼新創意,但在其他店舖一直都

事隔兩星期,路經旺角一帶,大熱天時又令我想起 Tea 噎 Tea,由於半糖甜度太少,這次便試了少甜少冰的珍珠烤奶茶 ($10),那想到珍珠烤奶茶的味道比招牌波霸奶茶更吸引。烤茶不是甚麼新創意,但在其他店舖一直都未能感受到那份烤味,Tea 噎 Tea 則是唯一的例外,紅茶散發出的烤味濃郁,少糖的甜度絕對合我的口胃,當中的巧妙令人著迷,不經不覺的已解決了一大半。要留意的是,夏天氣溫太高,少冰的話可能會很快便會溶掉,飲用時就得把握時間了。

總而言之,Tea 噎 Tea 的服務、出品都是同行中數一數二的前列份子,位置較偏僻剛好免去了排隊等候之苦,有機會的話一定要試試,點杯奶茶再加一些小食,當中的滿足感應該不會令你失望的。
半糖少冰招牌波霸奶茶
少甜少冰珍珠烤奶茶
半糖少冰招牌波霸奶茶
少甜少冰珍珠烤奶茶
  • 少甜珍珠烤奶茶
2009-05-26 15 views
見到新店, 一定要下, 我點了珍珠奶荼, 不過我覺得真係怪怪, 奶味太重, 沒有茶味, 仲有好淡, 珍珠可以, 但唔會再試!
2009-05-22 6 views
飲過輕鬆飲同貢茶係時候飲下Tea 噎 Tea喇,嘿今次叫左波霸奶茶幾好飲喎,幾滑bo....波霸珠都ok絕對唔輸蝕得過輕鬆飲同貢茶嫁....不過呢....波霸珠就小左d喇...btw,我會再去飲既....
飲過輕鬆飲同貢茶
係時候飲下Tea 噎 Tea喇,嘿
今次叫左波霸奶茶
幾好飲喎,幾滑bo....波霸珠都ok
絕對唔輸蝕得過輕鬆飲同貢茶嫁....
不過呢....波霸珠就小左d喇...

btw,我會再去飲既....
  • BOBA奶茶
2009-05-20 4 views
見到好評既百分比係100%所以突登去左試嗌左個咩招牌咩boba奶茶,要少甜唔係等左好耐就有得飲飲落去,都有d過甜我諗應該要半甜仲有,d珍珠好多同好好味佢有700cc,應該少過貢茶仲有係貢茶好味d不過貢茶鬼咁遠, 所以係花園街果度突然想飲珍珠奶茶Tea 噎 Tea 都係個唔錯既選擇~
見到好評既百分比係100%
所以突登去左試
嗌左個咩招牌咩boba奶茶,要少甜
唔係等左好耐就有得飲

飲落去,都有d過甜
我諗應該要半甜
仲有,d珍珠好多同好好味
佢有700cc,應該少過貢茶
仲有係貢茶好味d
不過貢茶鬼咁遠,
所以係花園街果度突然想飲珍珠奶茶
Tea 噎 Tea 都係個唔錯既選擇~
2009-05-19
2009-05-15 19 views
見有食友熱烈推介這家Tea 噎 Tea;既然人不如其他「熱店」般人多,碰巧太公是晚落花墟入貨,又有點肚餓兼口渴,所以就要了珍珠烤奶茶試一下一試之下 - 果然不錯!整杯飲品茶味最濃且香,沒有太甜,味道細緻,而且珍珠大小適中極易索而又不易梗死人,咬下去QQ的,很不錯!由於太公不幸,在台灣也喝上了質素和味道參差的珍珠奶茶,所以不敢亂認定此為正宗。不過,管它呢?既然此店製作較用心,出品的味道細緻,令人喝下去感覺舒暢,加上等候時間合理,絕對是值得一試的地方!

,絕對是值得一試的地方!
珍珠燒奶茶
2009-05-13
珍珠燒奶茶
2009-05-13 9 views
一直好鍾意飲珍珠奶茶, 飲過輕鬆飲, 貢茶, 溝溝吧, 都發覺飲到一半see茶會有澀味, 輕鬆飲呢排直頭趺watt, 越來越差, 珍珠又少, 又冇味, 連一直標榜700mm, 好多時都唔足, 係度等見到杯杯都離杯頂有半寸, 都唔知點解仲有咁多人等 係openrice知道開左呢間tea壹tea, 心隱又起, 上星期趁出旺角, 去試下得唔得店面好細, 可能新開啦, 冇人, order左珍珠奶茶, 好快到手, 拎上手先記得冇叫少甜少冰心想死啦, 以輕鬆飲既質數一定甜到死, 冇辦法啦, 死就死啦, 一飲落去, e...唔係好甜woo, 比其他既少甜再甜多10%, 好味, 好滑, 由頭飲到尾都咁好味, 唔會有澀味, 一飲成心頭好, 希望可以keep到水準啦. 到今日為止, 幾乎隔日就幫趁一次, 自已都覺得有少少離譜 但有少少意見, 店舖需要改善: 1. 店面宣傳板寫全買十送一, 前幾篇個食客話有張印花咭, 但舖面個姐姐第我第一次幫趁就冇俾我, 第二次都冇俾, 要我主動查詢先有, 每次係等途中, 後面dee人幫趁佢都冇俾人架, 既然你有咁既優惠, 就應該主動俾人啦

, 一飲成心頭好, 希望可以keep到水準啦.
到今日為止, 幾乎隔日就幫趁一次
, 自已都覺得有少少離譜

但有少少意見, 店舖需要改善:
, 每次係等途中, 後面dee人幫趁佢都冇俾人架
, 既然你有咁既優惠, 就應該主動俾人啦, 要人問先有, 咁小家

2. 我每次都係飲珍珠奶茶over 4次, 但有2次dee 珍珠都鬼咁團結, 死都要死埋一齊, 黏住, 飲完杯奶茶, 成埋珍珠係晒杯底, 浪費晒

overall, 都算係一間可以繼續幫趁之店
第1次, 睇下dee珍珠幾團結>"<
好艱難先得到既印仔咭
美味珍珠奶茶
美味珍珠奶茶
  • 招牌baoba珍珠奶茶
見大家講到咁好,所以今日行過特登試下!!!要左杯招牌珍珠奶茶!!$10大大杯,一飲落去竟然有返第一次飲輕鬆飲既感覺!~~~真係好正!! 覺得呢D先係正宗既珍珠奶茶!!一飲落去覺得好香好夠茶味,而且好夠甜~~不過有D人可能會覺得過甜...睇你接唔接受到~D珍珠好煙UN,不過唔知點解有3, 4粒珠 UN 到咬唔到!!!超奇怪~~~但overall我都覺得好好味,下次試下第 2 樣先~
見大家講到咁好,所以今日行過特登試下!!!
要左杯招牌珍珠奶茶!!

$10大大杯,一飲落去竟然有返第一次飲輕鬆飲既感覺!~~~
真係好正!! 覺得呢D先係正宗既珍珠奶茶!!

一飲落去覺得好香好夠茶味,而且好夠甜~~
不過有D人可能會覺得過甜...睇你接唔接受到~
超奇怪~~~

但overall我都覺得好好味,下次試下第 2 樣先~
2009-05-08 15 views
連續飲咗三次招牌奶茶,今次轉轉口味,試吓珍珠烤奶茶。又有另一番味覺享受。6點度去到,都有幾個人等緊。諗都唔洗諗就叫咗杯珍珠烤奶茶。雖然有數人等候,但都唔洗等好耐喎,less than 5 mins就有嘞!今次although 都係叫少冰,但冰好似都幾多喎,飲到最後d冰都未溶得晒。珍珠烤奶茶比招牌奶茶來得苦一點,也就是"烤"的結果?味道無招牌奶茶咁甜,帶點茶的苦味,又唔錯喎!不過珍珠比招牌的細粒,但好在份量依然好多!
連續飲咗三次招牌奶茶,今次轉轉口味,試吓珍珠烤奶茶。
又有另一番味覺享受。

6點度去到,都有幾個人等緊。
諗都唔洗諗就叫咗杯珍珠烤奶茶。
珍珠烤奶茶比招牌奶茶來得苦一點,也就是"烤"的結果?
味道無招牌奶茶咁甜,帶點茶的苦味,又唔錯喎!
不過珍珠比招牌的細粒,但好在份量依然好多!
$10 (Other)
某日於 OpenRice 討論區看見食友們在討論最近開到幾乎到達氾濫程度的珍珠奶茶店。愛喝珍珠奶茶的我﹐幾乎已把整個珍珠奶茶網絡覆蓋了﹗包括老店「Happy Lemon」﹑人龍店「輕鬆飲」﹑「貢茶」﹑「Come Buy」和新力軍「新天地」﹑「水果球」﹑「冰菓阿爽」等。唯獨其中一位食友提及的「Tea 壹 Tea」未曾到訪過﹐於是便決定於第二天走去朝聖一番。「Tea 壹 Tea」的位置不算偏僻﹐位於水渠道﹐對面便是太子的地標 - 油站﹐與數間小食店為鄰﹐大可做到「一條龍」服務的效果。週末的中午時份﹐或許星期六須要上班的朋友仍未下班﹐因此人流並未太多。到達茶店時﹐大抵應該是剛剛營業的時間﹐只有一位客人正在光顧﹐而這位顧客竟然是年過八十的老婆婆﹐果然夠「潮」﹗首次光臨﹐當然亦是從其「基本步」開始﹐於是便點選了「招牌 Boba 珍珠奶茶」($10)。店舖面積較小﹐與「輕鬆飲」差不多﹐但沒有任何單邊﹐因此感覺上比較逼夾﹐店內只有相信是夫妻檔的二人﹐女的負責門面售賣和沖調的前線工作﹐男的則負責後勤工作如烹調珍珠等。等了一會兒後﹐我的「招牌 Boba 珍珠奶茶」便到了。誰不知當我喝第一口時, 真的不得

等了一會兒後﹐我的「招牌 Boba 珍珠奶茶」便到了。誰不知當我喝第一口時, 真的不得了﹐感覺就仿如帶了我回台灣似的。是超超超超超超超超好喝~!!!

這種茶味完全與台灣當地所喝到的無異, 其他比較有茶味的對手如「Happy Lemon」﹑「新天地」等也不是這種味道的。珍珠方面﹐亦和台灣的質素無異﹐煙韌得來有咬口﹐只可以說是烹調技術的高超﹐沒有其他理由可以想得到。

真的很高興可以在香港遇到「Tea 壹 Tea」這麼有 Heart 的店子。相信在短期內﹐我也會是這店的常客。

對我來說﹐這店唯一的缺點是距離我家太遠﹐畢竟步行也要十五分鐘。可是﹐撰寫本文當日﹐鄰近的豉油街「Happy Lemon」老店正式關門大吉﹐反正都要步行好一段路程才可到達另一家「Happy Lemon」分店﹐倒不如行遠一點﹐支持一下「Tea 壹 Tea」吧﹗
連老婆婆都幫襯 ^o^
$10 / 700cc 起
相信是「夫妻檔」的二人運作模式
招牌 Boba 珍珠奶茶 - 好味到不得了!!!
2009-05-02
連老婆婆都幫襯 ^o^
$10 / 700cc 起
相信是「夫妻檔」的二人運作模式
招牌 Boba 珍珠奶茶 - 好味到不得了!!!
  • 招牌 Boba 珍珠奶茶
2009-04-27 19 views
嘩..........剛剛打完波, 趕住出旺角水都無飲.......經過見無乜人排隊...所以快快手手買杯野飲...試0左杯珍珠烤奶茶.....估唔到又真係幾香喎.................好似上次去台灣街邊買個d咁好飲...仲好似台灣咁...大大杯, 好鬼划算.............下次一定會試北海道咖啡..........哈哈...
下次一定會試北海道咖啡..........哈哈...
2009-04-26
2009-04-24 28 views
食完雲吞面,見呢野食開,就買番杯招牌珍珠奶茶。由於新開,無咩人幫襯,唔會好似輕鬆飲咁排隊排到成條街都係!包裝同輕鬆飲極類似,個杯又係用軟杯,杯上有兩條橫間咁。招牌珍珠奶茶$10, 700cc本人一般鍾意飲珍珠奶茶,但呢間做得唔錯。無叫少甜都唔會得個甜字,有茶味,奶味亦恰到好處。珍珠煙韌,份量多。無叫少冰,冰也不會多,飲到最後,味道仍然好濃。整體黎計十分滿意,會繼續幫襯!佢仲有買十送一優惠,集齊10 個stamps就送你一杯<$16飲品!
食完雲吞面,見呢野食開,就買番杯招牌珍珠奶茶。
由於新開,無咩人幫襯,唔會好似輕鬆飲咁排隊排到成條街都係!
包裝同輕鬆飲極類似,個杯又係用軟杯,杯上有兩條橫間咁。

招牌珍珠奶茶
$10, 700cc
本人一般鍾意飲珍珠奶茶,但呢間做得唔錯。
無叫少甜都唔會得個甜字,有茶味,奶味亦恰到好處。
珍珠煙韌,份量多。
無叫少冰,冰也不會多,飲到最後,味道仍然好濃。

整體黎計十分滿意,會繼續幫襯!
儲印咭