星期五諗住商場邊間有位就食,點知間間都好多人等位,好在今日8點幾先食飯,等位都快d~去到上水中心行到尾,橫掂邊度都要排~就試下茶木喇~~無錯~我第一次食茶木。平時無乜特別想去食,但今日見到d特飲就好想飲,見到吐司就好想食,真系大鄉里,我知呢間野開左好耐。我地又想一人叫一碗麵,食飽再食吐司。或者叫個餸再叫麵。或者叫幾個小食同麵⋯⋯總知隔離檯食緊既(吐司)草莓磚塊,我地一陣食飽就要食!真系勁香呀!我系咁偷望偷聞人地個草莓磚塊!冷靜d,我覺得我地今次真系簡左好耐又餓!叫杯沙冰特飲~蝶戀花草莓蘆薈$36上層士多啤梨果蓉沙冰,每啖都充滿士多啤梨味,甜度岩岩好,仲好多蘆薈粒粒~~下層蝶豆花加糖水重手左,飲哂沙冰後好甜要自己加水,本身沒什麼味道的它本來是藍色的,但當遇上酸鹼度,顏色就會改變,如加入鹼性既檸檬汁就會變成紫色,而呢種咁特別既顏色系天然食用色素,含豐富花青素等好處~但都有食用禁忌如孕婦不宜食用等~~!香辣牛肉麵$73,Q彈既麵條與齒頰留香的辣湯真是辣得過癮,5舊肥美大牛肉~比例完美的半筋半肉,一點也不柴口,非常Juicy~紅蘿蔔,白蘿蔔大舊又入味仲好甜~酥炸雞排麵$67(麵條可轉新竹米粉)
冷靜d,我覺得我地今次真系簡左好耐又餓!
叫杯沙冰特飲~蝶戀花草莓蘆薈$36

香辣牛肉麵

炸雞排麵$67(麵條可轉新竹米粉),陣陣羊肉味湯底,喝下去又沒什麼好濃既味道,湯底不錯,雞排好入味,嫩滑多汁,炸得很鬆脆有好多塊,食到咁飽,食唔到甜品丫~~~👿👿下次再來!!!!
2017-09-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2017-09-07 394 views
今晚媽咪話好耐未食過茶木,就陪佢等下,點知一等就等左30分鐘先入得…等到好肚餓…地爪花枝餅,花枝非常彈牙,旁邊係沙茶醬,但我覺得唔多夠味,若改為沙律醬或甜酸醬會較好吃櫻花蝦奶油津白,好鍾意食上面D櫻花蝦,爽爽聲,哈哈,娃娃菜好香奶油味,不錯花枝墨魚麵,每次黎茶木都是必點,但今次有點遜色,落太多cream,食到好膩,而且亦好咸…鹽酥豬排鹵肉飯,一咬落去D豬排同炸粉散晒,鹵肉飯唔夠多肥豬肉,完全唔香。草莓蜜糖磚,完全食唔到D麵包粒有蜜糖囉…我平時係尖沙咀食茶木係好好食既,但上水呢間真係較差

草莓蜜糖磚,完全食唔到D麵包粒有蜜糖囉…
我平時係尖沙咀食茶木係好好食既,但上水呢間真係較差
2017-09-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 地爪花枝餅
2017-08-27 345 views
上水茶木開咗之後長期都排長龍,但我仍然好鐘意幫襯,因為環境好、坐得舒服。飲品種類多,夏天行街行到熱熱地就最岩嚟飲下野。哩到食物質素唔差,環境又好,但就有一個問題,佢係冇套餐架!!!仲聽講話係唯一一間冇下午茶嘅茶木😭😭😭每次都要食物還食物、飲品還飲品咁叫,真係貴咗少少。

2017-08-18 278 views
吃蠔仔湯飯送蠔殼,仲要服務員態度照舊,價錢和服務不成正比,不是話重新整一碗新,客人就要接受,而且我們仲要不是 貪心的人,只想睇下你們會如何處理這类的投訴,原來只是free多碗就算,失望,投訴你們,只想你們再好些
吃蠔仔湯飯送蠔殼,仲要服務員態度照舊
2017-08-14 272 views
一早知道上水開了茶木,可是經常大排長龍,嚇退了我這個懶於排隊的典型香港人這天朋友說很想吃茶木的吐司,所以提早來排隊。酥炸豬排肉燥飯 $67每次必點這個豬排肉燥飯,豬排炸到外酥內軟,還保留肉汁,外皮灑上調味粉,鹹鹹的。肉燥真的很配飯,瘦肉跟肥肉的比例大概是8比2,不會覺得膩口。梅菜也是必吃的,我的吃法是跟肉燥混在一起吃,比較有口感,也是可以把爽脆的青瓜配一齊。卤蛋比較乾,不過雞蛋很香。絕對要點來吃!草莓香草磚塊蜜糖吐司 $78草莓很甜,有4大顆。雪糕也是草莓味的。中間是一粒粒正方形的吐司,烤的酥脆,配上冰凍的雪糕跟奶油,很好吃後記: 記得以前在旺角吃這個吐司一定要在點菜時要先下單,因為要等很久很久的。於是在上水茶木,服務生問要先下單嗎的時候,我們當然說是呀!悲劇就這樣發生了。。。沒想到5分鐘後甜品就上桌了,可以主菜還沒上來啊!服務方面: 每次上菜都沒餐具給客人很不好。
這天朋友說很想吃茶木的吐司,所以提早來排隊。

酥炸豬排肉燥飯

酥炸豬排肉燥飯 $67

草莓香草磚塊蜜糖吐司

草莓香草磚塊蜜糖吐司 $78

後記:

服務方面: 每次上菜都沒餐具給客人很不好。
2017-08-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
酥炸豬排肉燥飯
草莓香草磚塊蜜糖吐司
2017-07-28 353 views
茶木我食過幾間分店,上水呢間就第一次,亦係較差的一次😔我地1:35去到博下過咗午餐時間唔使等位,去到真係無人等,鬼咁開心,但原來入面無檯,算啦呢住第一張到我地就等一下吧!終於到我地有位既時候,一坐底個職員就話午餐仲有兩分鐘cut 單。喺其他分店都試過咁上下時間食,但職員好好會喺我等緊位既時間同我講,叫我唸定食咩午餐,上水分店職員就唔識做,同埋佢地員工之間就不停吹水,都唔留意客人需要。😭我通常午餐都會叫紅燒牛肉麵,但轉辣,竟然呢間分店話無得轉,只能提供辣椒油😱😱無得轉就食set lunch 啦,平$10架😅😅好大碟辣椒油雖然係碗迷你版牛肉麵啫,都唔使得一片牛掛,仲要係牛展😔梅子酒槽燜排骨,個汁唔錯,酸酸甜甜幾開胃,可惜排骨就好似牛肉乾咁😅上水分店我唔會再去,因其他分店比佢出色
茶木我食過幾間分店,上水呢間就第一次,亦係較差的一次😔

無得轉就食set lunch 啦,平$10架

😅😅好大碟辣椒油

雖然係碗迷你版牛肉麵啫,都唔使得一片牛掛,仲要係牛展😔

上水分店我唔會再去,因其他分店比佢出色
$73 (Lunch)
2017-07-28 249 views
今日同朋友去食上水茶木,裝修ok,但食物質素差~未夠13:30,午餐套餐冇紅葱醤油燜鴨同三杯燘豬手,order乜冇乜,最後叫左手撕雞午餐配柚子茶~柚子茶大杯,但淡而冇味,好似飲水咁~午餐肉燥飯,飯硬又唔熱,$66加埋一total$73,咁既質素,真係接受唔到~

柚子茶
2017-07-18 197 views
夜晚21:00去到茶木,都仲要排隊...茶木真得好受歡迎呢...🤔🤔🤔蜂蜜芒果蘆薈原來是沙冰....不過芒果味較重,蜂蜜味反而較少,但不是太甜...對於我來說,是剛剛好呢⋯⋯酥炸雞扒肉燥飯...賣相都唔差,但雞扒個層既炸粉就厚在少少...唔知係味太夜去...所以水準差在少少🤔🤔
夜晚21:00去到茶木,都仲要排隊...
茶木真得好受歡迎呢...🤔🤔🤔
蜂蜜芒果蘆薈

酥炸雞扒肉燥飯

2017-06-27 227 views
環境服務親切,食物……今日五點同先生來個下午茶,唔洗等位夠靜!好の以後會同d friends 黎。。。。。食咗D乜:兩個沙律,—個九層塔蚧蜊&—凍—熱品,(熱)紫薯拿鐵‘新品’都OK
服務親切,食物
……
2017-06-27
$150 (Tea)
係上水開左間新既茶木其實茶木已經開到周圍都係但唔明點解仍然keep住有人龍同屋企人搵地方食晏12點半早過d學生哥到去到都等左15分鐘到坐低就揀左個lunch set黎食 相對地都幾抵食跟餐有d特飲 唔洗加錢幾好前面個杯係紅豆薏仁水 後面係台式酸梅湯酸梅湯甜甜酸酸既 唔會死甜 都幾開胃!薏仁紅豆水都幾重本 底下有好多薏仁同紅豆唔會太甜 好清涼好好味無幾耐主菜都黎喇呢一set係 皮蛋豆腐(前菜)+柳橙鱸魚扒(主食)+香芋新竹米粉 ($58)前菜普通 但加左個麻醬 幾好味柳橙汁唔會得個酸字 有少少甜咁 配個炸鱸魚會減左個種油膩感 但炸粉太多 好似食唔到魚乜滯新竹米粉芋頭好林 米粉比平時既幼身好鍾意媽咪就嗌左Teawood紅燒牛肉麵($70)牛肉同蘿蔔都炆得好林諗住係集團式既台式牛肉麵 但都比想像中好味雖然都比單嗌抵食 不過新界區既午餐黎講 都算頗費
係上水開左間新既茶木
其實茶木已經開到周圍都係
但唔明點解仍然keep住有人龍

同屋企人搵地方食晏
12點半早過d學生哥到去到都等左15分鐘到

坐低就揀左個lunch set黎食 相對地都幾抵食

跟餐有d特飲 唔洗加錢幾好

前面個杯係紅豆薏仁水 後面係台式酸梅湯
酸梅湯甜甜酸酸既 唔會死甜 都幾開胃!

薏仁紅豆水都幾重本 底下有好多薏仁同紅豆
唔會太甜 好清涼好好味

無幾耐主菜都黎喇
呢一set係
前菜普通 但加左個麻醬 幾好味

新竹米粉芋頭好林
米粉比平時既幼身
好鍾意

媽咪就嗌左Teawood紅燒牛肉麵($70)
牛肉同蘿蔔都炆得好林
諗住係集團式既台式牛肉麵 但都比想像中好味

雖然都比單嗌抵食 不過新界區既午餐黎講 都算頗費

2017-04-23 586 views
今晚突然想食茶木,但又好怕要等位,次次經過都排長龍,即管去碰碰運氣,去到門口就可以即刻入座,可能因為已經 21:00 了,諗下食 d 咩先🤔商量一輪後,就點了一個麵兩款小食,開心 share 下先台式滷味拼盤 $71,有雞蛋、腎、豆腐、雞亦、牛展、五花腩,好多款呀,份量剛好,又可以俾我試到唔同小食,啱晒乜都鐘意試 ge 我雞蛋、雞亦同豆腐都入味唔錯,雞亦又唔用過淋,腎夠爽口,五花腩同牛展又夠淋地瓜花枝餅 $65,熱辣辣上枱,花枝餅夠彈牙爽口,而且唔太油膩紅燒牛肉麵 $75,湯底夠濃郁好香,牛肉夠淋,蘿蔔無根索晒湯嘅精華好好味已經好飽喇!今次未能品嚐佢 ge 岀名甜品,有點失望,下次有機會再嚟試吓先
,可能因為已經 21:00 了,諗下食 d 咩先🤔
商量一輪後,就點了一個麵兩款小食,開心 share 下先
台式滷味拼盤

地瓜花枝餅
紅燒牛肉麵

已經好飽喇!今次未能品嚐佢 ge 岀名甜品,有點失望
,下次有機會再嚟試吓先
2017-04-19
$116 (Dinner)
地瓜花枝餅
紅燒牛肉麵
2017-04-15 397 views
今天可能是星期六,又撞正是食午餐個段時間,所以等待了超過半小時,但是,我個認為是能夠接受得到的!可是,我認為職員說話的聲絲較弱,較難聽見!不過,食物的香味和味道是一流,只是,在食麵類較多湯!大致上都不錯!
可是,我認為職員說話的聲絲較弱,較難聽見!
不過,食物的香味和味道是一流,只是,在食麵類較多湯!
大致上都不錯!
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2017-04-07 438 views
星期日,又是隊長長龍的時候。    但今次反而不用排好久,大約20mins。我們被小食深深吸引著,所以今餐是小食大餐:牛,花枝,蝦,蠔,地瓜,沙律,菜曲 ...今次介紹新試的小食吧!卡布奇諾咖啡好香,好滑,不會好濃。肉燥蓋上翡翠曲肉燥好香,而且不會好咸。這道用生菜包住會很好吃,大家不妨試試。馬鈴薯絲炸蝦卷外層是炸薯,味道好似薯條,脆脆的,而且入面是蝦膠和蝦尾,好有口感。塔香魚湯煮蛤蜊本人不太喜歡蛤蜊,但從朋友口中說這道菜不錯,大家可試試。酥炸蚵嗲這個強力推薦大家! 蠔不醒,外面炸得脆但不焦,食完又不會好飽。以下幾道菜上次介紹過,就不再重覆介紹啦。
星期日,又是隊長長龍的時候。
    但今次反而不用排好久,大約20mins。

今次介紹新試的小食吧!
卡布奇諾咖啡
好香,好滑,不會好濃。
塔香魚湯煮蛤蜊
本人不太喜歡蛤蜊,但從朋友口中說這道菜不錯,大家可試試。
酥炸蚵嗲

以下幾道菜上次介紹過,就不再重覆介紹啦。
牛油果明蝦意式沙拉
地瓜燉嫩牛腩
紫薯奶蓋/香芋奶茶
黑糖珍珠奶茶
2017-04-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$638 (Lunch)
地瓜燉嫩牛腩
紫薯奶蓋/香芋奶茶
黑糖珍珠奶茶
2017-03-24 434 views
茶木的店外總是有長長的隊伍,今天難得早到接近開店時間排頭位,很快便可進內。一貫台式cafe餐牌風格,內裡食物種類不少老公最愛吃牛肉麵,當然要點來試試他點了辣的,我則比較愛紅燒,可能牛肉真的太貴,只有三件,但好腍好化好味😋,不過我本身唔太好呢種帶麻既辣。但好喜歡呢種偏韌有咬口的麵條,但整碗份量真的偏少。整碗牛肉麵吃罷有多,這碗蠔仔湯飯來姍姍來遲,還非常滾熱,相信是即叫即煮。就是它令我們感到驚喜,一看其顏色便看得出好足料,當中最愛是它加了很多土魷粒,令整碗飯生色不少👍🏻👍🏻😋😋湯飯的份量相對比牛肉麵多👍🏻最後當然要食埋甜品啦!記得要早少少點,因需時20分鐘。多士夠酥夠脆,好味令人好有罪惡感🤣不過略嫌士多啤梨太少😝

一貫台式cafe餐牌風格,內裡食物種類不少
老公最愛吃牛肉麵,當然要點來試試
但好喜歡呢種偏韌有咬口的麵條,但整碗份量真的偏少。
湯飯的份量相對比牛肉麵多👍🏻
最後當然要食埋甜品啦!記得要早少少點,因需時20分鐘。
多士夠酥夠脆,好味令人好有罪惡感🤣不過略嫌士多啤梨太少😝

2017-03-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
  • 蠔仔湯飯
2017-03-17 443 views
上水一開茶木嘅時候,個個貪新鮮,日日排長龍,等風氣過左,我特登簡平日去食,唔洗排隊!午餐時間,宜家平日一般都好少要排隊,但都多學生哥,家長去食,又唔會太少人,有時都要等位,但佢鋪位都算大。唔洗等位嘅茶木絕對值得去,平日仲有lunch set 抵到爛,因為單獨叫都偏貴架!上水已經冇咩台灣灣美食,茶木嘅魯肉飯相當好食,又夠味又夠林,台灣腸超香脆,絕對係誠意之作!佢杯珍珠係用黑糖,唔係好甜,又好有奶味,珍珠好多,好有趙頭。如果有SET$60-70就有得食,如果冇SET 就要$100-150,不過食物好有水準,平時飲嘅水果茶,超大杯都係三十幾蚊

• 魯肉飯
  • 珍珠奶茶