Hiring
Monthly
$16,000-$16,500
Monthly
2022-08-21 641 views
日本菜一向係亞仔嘅至愛,呢間天婦羅專門店佢已經留意咗好耐,終於係上個星期開舖喇,咁就梗係第一時間就去捧場啦!是日係星期日,已經預咗會有好多人去試新餐廳,我哋已經特登揀午飯後時間至到,誰不知條龍仲係非常之長,我哋足足等咗一個半鐘先至入到座。等位嘅時間已經睇好咗餐牌,因為係特登嚟食天婦羅的,所以就專注睇佢嘅天婦羅定食。亞仔嗌嘅係特選天丼定食,一次過食晒所有嘅天婦羅。定食有碟細漬菜,麵豉湯,天婦羅有虎蝦,鰻魚,菇,魷魚,南瓜等,仲有一個流心鷄蛋。不愧係過江龍天婦羅專門店,新鮮的食材沾上超薄嘅粉漿食落脆卜卜,一啲都唔油膩,反而食到食物的鮮味,尤其是係個魷魚,炸得好又非常之爽口。仲有就係個份量非常之足夠,整個丼飯嘅擺設非常之吸引,令人睇到就食指大開。我就嗌咗個天丼蕎麥麵定食。坦白講我個人就唔係十分之鍾意食天婦羅,今日純粹係為咗陪個仔嚟試食新嘢。雖然如此,但係呢個天婦羅的而且確俾咗我驚喜,因為實在係炸得好脆口。蕎麥麵就中規中矩,反而係個漬物又真係幾好食,個麵豉湯亦都好鮮甜。唔記得講個蛋,冇諗到個丼飯里面有個流心蛋,抵讚!埋單連加一盛惠$370,所以唔係平。新張期間,每個人客都送咗件炸蝦天婦羅造型毛

特選天丼定食

令人睇到就食指大開。

特選天丼

天丼蕎麥麵定食

Miso  soup

唔記得講個蛋,冇諗到個丼飯里面有個流心蛋,抵讚!

日本流心蛋

埋單連加一盛惠$370,所以唔係平。新張期間,每個人客都送咗件炸蝦天婦羅造型毛巾,都算係一個幾得意嘅紀念品。

2022-08-21
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$185 (Tea)
  特選天丼定食
特選天丼
  天丼蕎麥麵定食
Miso  soup
日本流心蛋
2022-08-21 447 views
一開始留意這家新店是因為被她的明太子天婦羅所吸引,原本2月已聽聞Tempura Makino會在香港開海外店,一直只聞樓梯響,直至幾日前開始在社交平台上看到介紹,便立即來朝聖一下!明太子天婦羅 $58⭐️⭐️⭐️⭐️外層包住紫菜的明太子相當飽滿,加上薄薄的粉漿輕輕炸過,明太子的鹹鮮和微辣伴酒確實是一流!天婦羅定食 $158⭐️⭐️⭐️⭐️本以為定食只配蕎麥麵,怎料一來到發現天婦羅下面亦配有白飯。定食中的天婦羅分別樣天婦羅蝦、天婦羅流心蛋、天婦羅魷魚、天婦羅鰻魚、天婦羅魚、以及幾款天婦羅蔬菜,調味上只用上少量的鹽,為的是突出食材的新鮮。要數最有驚喜的應該是流心蛋和大蝦,大蝦肉質鮮甜,流心蛋蛋黃伴著白飯吃亦非常開胃。以性價比來說,Tempura Makino確實相當不錯,若天婦羅粉漿能夠再炸得鬆脆一點,便近乎完美。

明太子天婦羅 $58
⭐️⭐️⭐️⭐️

天婦羅定食 $158
⭐️⭐️⭐️⭐️

明太子天婦羅
天婦羅定食
明太子天婦羅
天婦羅定食
平日中午大約1點黎到,都要等30幾張飛😂不過好彩好多人拎咗飛就走咗,一路跳飛,好快就到我張飛喇~前後應該只係等咗15分鐘一打開menu就想搵下海苔明太子天婦羅,因為最想試呢樣。點知侍應話lunch hour只得lunch menu, 而lunch menu係冇海苔明太子天婦羅、蕃薯天婦羅配雪糕、水雲醋、沖繩苦瓜、牛肉天婦羅等等嘅食物😓而呢啲食物正正就係最近大部分網媒介紹呢間餐廳時必推嘅餐點😅😅(睇網媒介紹,lunch hour都幾長,由12:00去到17:00)不過唔緊要,佢仲有好多天婦羅定食,全部大大份,食到勁飽架今次冇影低menu,所以唔記得order咗嘅定食叫咩名我叫咗個定食,大約$148左右,包埋湯同小菜,個餐有天婦羅虎蝦、海鰻、竹筴魚(?)、法國長邊豆、舞茸、南瓜、茄子,另外我再加$18要隻炸日本蛋~虎蝦同海鰻都啖啖肉,口感豐富,但海鰻就冇乜味竹筴魚好滑,淡淡魚香味長邊豆食落有草青味…舞茸好食,一大簇咁炸,口感好有層次南瓜正常發揮,茄子好大塊又好嫩天婦羅丼飯本身冇調味嘅,所以定食餐盤入面會跟一碗天婦羅汁另外男友叫咗另一款定食,佢有嘅天婦羅同我大致一樣,不過佢個定食係有飯又有蕎

不過唔緊要,佢仲有好多天婦羅定食,全部大大份,食到勁飽架

今次冇影低menu,所以唔記得order咗嘅定食叫咩名

虎蝦同海鰻都啖啖肉,口感豐富,但海鰻就冇乜味
竹筴魚好滑,淡淡魚香味
長邊豆食落有草青味…
舞茸好食,一大簇咁炸,口感好有層次
南瓜正常發揮,茄子好大塊又好嫩
天婦羅丼飯本身冇調味嘅,所以定食餐盤入面會跟一碗天婦羅汁

另外男友叫咗另一款定食,佢有嘅天婦羅同我大致一樣,不過佢個定食係有飯又有蕎麥麵~佢呢款天婦羅丼飯本身就有醬汁,所以唔似我個定食咁另外有一碗天婦羅汁點

我覺得食物係好食嘅,又勁大份,但有個缺點……碗天婦羅丼飯唔夠熱……😐
我唔係要求佢熱辣辣出哂煙,但佢直頭似微暖/室溫咁……?明明咁多客,啲餐出得咁密……但都唔夠熱……?

暫時喺香港食過三間日本過江龍天婦羅專賣店,呢間嘅食物係最唔熱😂
但唔可以否認佢啲食材都算新鮮同大份,又唔算太差嘅
日本雞蛋
2022-08-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
日本雞蛋